×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Крайно време е в управлението на държавата да участват хора с морал, смелост, здрав разум и отговорност


Крайно време е в управлението на държавата да участват хора с морал, смелост, здрав разум и отговорност
Омръзна да бъда зрител и да се разочаровам от хора, на които съм гласувал доверие, посочи кандидат-депутатът от "Изправи се! Мутри, вън!
11 Март 2021, Четвъртък, 10:45 ч.
Автор: Флагман.БГ

ГЕРБ не е партия, а секта. Управлението на държавата не е каране на джипка или ритане на топка, казва Асен Бонджев

Асен Бонджев е на 35 години, родом от Бургас. Израснал е в Унгария сред сплотено общество, балансиращо между ценностите на Източна и Западна Европа. Учил е в България, Германия и САЩ. Магистър по право. Три години е работил като помощник-нотариус. Владее английски, немски, руски и вече 10 години развива международна търговска дейност. Едно от лицата на антиправителствените протести и яростен противник на управлението на ГЕРБ.

1. Г-н Бонджев, познавате добре манталитета на повечето европейски народи. Казвате, че за Вас е чест да представяте България. Коя част от нея обаче искате да промените?

- Десет години от живота си съм прекарал в чужбина, така че имам богата база за сравнение. Първото условие за промяна е да не живеем в заблуда. Ние сме болни от „те“ комплекса - винаги някой друг е виновен за несгодите ни – съпругът ни, шефът ни, американците, руснаците. Време е да загърбим нихилизма, апатията, поединичното спасяване и повярваме в безграничния човешки потенциал. Време е паразитни фрази от рода на „Преклонена главица сабя не я сече“ да бъдат заменени с достойното „Високо вдигнатата глава мечът не я достига“. Няма как човек да бъде уважаван, ако е загубил самоуважението си. Самочувствието идва със знанието. А знанието е оръжието на слабите срещу силните.

2. Вие сте едно от лицата на антиправителствените протести. Критикувате остро премиера Бойко Борисов и провежданата от него политика. Стигнала ли е България своето политическо, икономическо и нравствено дъно?

- Мисля, че отдавна сме минали дъното и се намираме в подземното царство. Когато наричаш журналистите мисирки, мачкаш средната класа и предприемачите, а зад кулисите се прегръщаш с този, който уж те е „поръчал“ (Ахмед Доган), получаваме видимите резултати - разходете се по главната улица на Бургас и вижте колко магазина са празни. Бургас е четвъртият по големина град, а е на 11-то място по доходи. ГЕРБ не е партия, а секта. Това е култ към личността на необразования и страхлив Бойко Борисов, който от началото на протестите не е ходил на работа в Министерски съвет или в Народното събрание. Управлението на държавата не е каране на джипка или ритане на топка. ГЕРБ и Борисов изкараха България на челни позиции във всички черни класации в Европа - смъртност, бедност, корупция, здравеопазване, мръсен въздух, срутища. Но никога няма виновни. Ние сме страната на невинните. Кажете ми с какво ГЕРБ е по-различна от партията-майка БКП? Имаме пълно сливане на партията с държавата и терор над свободомислещите. Бойко уж ни пази от комунистите, но сам той не е искал да връща червената си членска книжка към БКП. Време е да се даде път на млади хора, с различно мислене, с визия за бъдещето. Не искам при първа среща с мои потенциални европейски партньори да ме асоциират с наши мургави събратя или премиер, чиито маниери подхождат повече на лидер от силовите групировки. Защото точно такива са първите реакции, когато се представям като българин. Чак след петата минута на разговора следва учудването от факта, че владея перфектно чужди езици и започват да ме третират като равен.

 

3. Станахте известен с посещението ви пред портите на Доган сарай в Росенец. Лесно ли е да се изправиш лице в лице с един от най-влиятелните хора в държавата – почетния председател на ДПС Ахмед Доган?

- Според Марк Твен има два важни момента в живота на човек – когато се е появил на този свят и когато е разбрал защо. Щом осъзнаем, че пребиваването ни тук и сега е малка част от едно дълго приключение – страхът изчезва. За мен той е една илюзия. Да се изправиш срещу Доган е лесната част. Да действаш срещу модела ДПС е нещо, за което само се говори, но малко се действа. ДПС нямаше да бъде това, което е, без ГЕРБ. Летните Сараи на Доган нямаше да бъдат възможни без съдействието на Община Бургас. Алчността е голям порок. Затова лятото символично подарихме на Доган едно малко парче от баницата – време е почтени хора да разпределят порциите в държавата и те да отиват за народа, а не за шепа богоизбрани.

 

4. В годините назад сте участвали в много обществено значими каузи. Защо влизате в политиката?

- Защото ми омръзна да бъда зрител и да се разочаровам от хора, на които съм гласувал доверие. Най-лесно се контролира един народ, когато имаш лостове за влияние над управниците му. Преди близо 15 години Уикилийкс публикува докладите на ЦРУ за тъмното минало на Борисов. Истината е, че той е удобен и на американците и на руснаците – компрометиран е и ще го използват докрай. Американците подкупи с 3 млрд. за изтребители, които са още на фаза чертеж, а руснаците – с 3 млрд. за тръбите за Турски поток. И всичко това на фона на безпрецедентна икономическа и здравна криза и мизерни компенсации за бизнеса. Ценен се оказа съветът на президентската администрация, че ако искам промяна, е нужно да направя следващата стъпка.

 

Крайно време е в управлението на държавата да участват хора с морал, смелост, здрав разум и отговорност. Тъжното е, че има значително по-способни хора от мен, но за тях „политиката е мръсна работа“ и предпочитат удобството на това „да си гледат бизнеса“. Точно за тях Платон е казал: „Хора, които са прекалено умни, за да се занимават с политика, са наказани да бъдат управлявани от глупаци.“

5. Като кандидат за народен представител от Коалиция „Изправи се! Мутри вън!” как ще се борите с апатията и примирението на хората, че от тях нищо не зависи?

- Като им кажа, че благодарение на протестите ГЕРБ загубиха 400 000 поддръжника и близо 40 народни представителя в следващото Народно събрание. Ето, че имаме реален резултат от усилията ни през лятото. Най-голямото предизвикателство е хората да бъдат мотивирани да гласуват. Всеки, който не гласува, индиректно подкрепя ГЕРБ и ДПС – т.е. още от същото. Не очаквах толкова голяма подкрепа от хората след кандидатурата ми. Народът ни има отчаяна нужда от нови лица в обществения живот. Това прави отговорността ми още по-голяма.

6. Какви ще бъдат Вашите цели и каузи, ако бъдете в следващото Народно събрание на РБ България?

- „Добруването на хората е върховният закон“ е казал Цицерон. Моята кауза е разбиване на модела ГЕБР + ДПС. Което задължително ще доведе до повишаване доходите на хората. България се управлява от двуглава ламя – политическата глава е ГЕРБ, икономическата – ДПС. Допреди 15 години се сравнявахме с румънците. Мнозина даже им се подиграваха. Но от влизането на България и Румъния в ЕС през 2007 нашият брутен вътрешен продукт се повиши с 50%, а техният с 200%. Освен, че управниците им се оказаха много по-способни от нашите, там има работеща съдебна система. Има справедливост и възмездие. Румънската министърка на правосъдието ни го каза в прав текст – прочистете съдебната си система и тя ще изчисти всичко останало. Бивш министър-председател на Румъния излежа ефективна присъда от 3½г заради корупция.

Според вас Борисов колко години трябва да лежи в затвора заради нощното шкафче? Пари в България ще има, когато управляващите спрат да крадат. Говорим за около 10 млрд на година от държавния бюджет, раздадени чрез обществени поръчки. По думите на проф. Лъчезар Аврамов 3-4 млрд годишно се крадат от „бялата мафия“. Превърнахме болниците ни в търговски дружества, което бе груба грешка. 60% от бюджета за здравеопазване се дават за хоспитализация, 30% за лекарства и само 10% за това, което е ¾ от медицината: доболничната дейност - профилактика и превенция. Необходимо е поне петкратно увеличение на тези средства. Когато преустановим кражбите, ще има средства и за здравеопазване, култура, наука, армия, пенсии.

Целта на Борисов е да сложи ръка върху 30-те млрд лв. от Фонда за възстановяване и устойчивост, които според ГЕРБ трябва да бъдат отново вложени основно в стиропор и асфалт. Санирането и магистралите са предпочитани, тъй като от тях се краде най-добре – около 40% от всеки проект. Тези пари би следвало да отидат за подпомагане на бизнеса, за иновации, за земеделие. Нашата безкрайно плодородна земя е изхранвала Римската империя, Византийската, България на три морета, СССР, а сега внасяме домати и ябълки. Грехота! Ролята на държавната администрация е да улеснява бизнеса, а не да го рекетира. Време е за децентрализация на част от приходите от бюджета в полза на общините, за да има реална конкуренция между тях. Време е за реално електронно управление, за което бяха похарчени над 1 млрд, а насреща нямаме нищо.

Време е да променим начина, по който рекламираме България пред света и осъзнаем огромните възможности на културно-историческия туризъм. Ние сме на трето място в Европа по културно-историческо наследство след Италия и Гърция. От културата на управниците ни зависи как ще живее народът. Време е да преустановим поголовната сеч над горите ни. Време е за ефективни стимули за подпомагане на раждаемостта на работещото население.

Цяло лято бях сред хората и видях с очите си как привържениците на Борисов са искрено притеснени от факта, че ако не бил той, нямало кой да управлява държавата. А тези, които сме учили в чужбина и говорим по три езика, какво следва да правим? Да ставаме овчари, както ни бе препоръчал? Знаете ли как ГЕРБ печелят избори в Бургас? Като казват, че ако не са те на власт, нямало да има пари за града. И за съжаление тази лъжа работи! Дадоха на 2,2 млн пенсионера по 50 лв, увеличиха заплатите на голяма част от администрацията с 30%. Така ГЕРБ купиха половината население с наши пари. 45-тото Народно събрание ще бъде с къс живот. Очаквам заедно с президентските избори през октомври да има и предсрочни парламентарни. Това ще е за добро. Нека паднат още маски. Промяната е неизбежна. От избирателите зависи колко време ще отнеме.




Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори