×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Крайно време е в управлението на държавата да участват хора с морал, смелост, здрав разум и отговорност


Крайно време е в управлението на държавата да участват хора с морал, смелост, здрав разум и отговорност
Омръзна да бъда зрител и да се разочаровам от хора, на които съм гласувал доверие, посочи кандидат-депутатът от "Изправи се! Мутри, вън!
11 Март 2021, Четвъртък, 10:45 ч.
Автор: Флагман.БГ

ГЕРБ не е партия, а секта. Управлението на държавата не е каране на джипка или ритане на топка, казва Асен Бонджев

Асен Бонджев е на 35 години, родом от Бургас. Израснал е в Унгария сред сплотено общество, балансиращо между ценностите на Източна и Западна Европа. Учил е в България, Германия и САЩ. Магистър по право. Три години е работил като помощник-нотариус. Владее английски, немски, руски и вече 10 години развива международна търговска дейност. Едно от лицата на антиправителствените протести и яростен противник на управлението на ГЕРБ.

1. Г-н Бонджев, познавате добре манталитета на повечето европейски народи. Казвате, че за Вас е чест да представяте България. Коя част от нея обаче искате да промените?

- Десет години от живота си съм прекарал в чужбина, така че имам богата база за сравнение. Първото условие за промяна е да не живеем в заблуда. Ние сме болни от „те“ комплекса - винаги някой друг е виновен за несгодите ни – съпругът ни, шефът ни, американците, руснаците. Време е да загърбим нихилизма, апатията, поединичното спасяване и повярваме в безграничния човешки потенциал. Време е паразитни фрази от рода на „Преклонена главица сабя не я сече“ да бъдат заменени с достойното „Високо вдигнатата глава мечът не я достига“. Няма как човек да бъде уважаван, ако е загубил самоуважението си. Самочувствието идва със знанието. А знанието е оръжието на слабите срещу силните.

2. Вие сте едно от лицата на антиправителствените протести. Критикувате остро премиера Бойко Борисов и провежданата от него политика. Стигнала ли е България своето политическо, икономическо и нравствено дъно?

- Мисля, че отдавна сме минали дъното и се намираме в подземното царство. Когато наричаш журналистите мисирки, мачкаш средната класа и предприемачите, а зад кулисите се прегръщаш с този, който уж те е „поръчал“ (Ахмед Доган), получаваме видимите резултати - разходете се по главната улица на Бургас и вижте колко магазина са празни. Бургас е четвъртият по големина град, а е на 11-то място по доходи. ГЕРБ не е партия, а секта. Това е култ към личността на необразования и страхлив Бойко Борисов, който от началото на протестите не е ходил на работа в Министерски съвет или в Народното събрание. Управлението на държавата не е каране на джипка или ритане на топка. ГЕРБ и Борисов изкараха България на челни позиции във всички черни класации в Европа - смъртност, бедност, корупция, здравеопазване, мръсен въздух, срутища. Но никога няма виновни. Ние сме страната на невинните. Кажете ми с какво ГЕРБ е по-различна от партията-майка БКП? Имаме пълно сливане на партията с държавата и терор над свободомислещите. Бойко уж ни пази от комунистите, но сам той не е искал да връща червената си членска книжка към БКП. Време е да се даде път на млади хора, с различно мислене, с визия за бъдещето. Не искам при първа среща с мои потенциални европейски партньори да ме асоциират с наши мургави събратя или премиер, чиито маниери подхождат повече на лидер от силовите групировки. Защото точно такива са първите реакции, когато се представям като българин. Чак след петата минута на разговора следва учудването от факта, че владея перфектно чужди езици и започват да ме третират като равен.

 

3. Станахте известен с посещението ви пред портите на Доган сарай в Росенец. Лесно ли е да се изправиш лице в лице с един от най-влиятелните хора в държавата – почетния председател на ДПС Ахмед Доган?

- Според Марк Твен има два важни момента в живота на човек – когато се е появил на този свят и когато е разбрал защо. Щом осъзнаем, че пребиваването ни тук и сега е малка част от едно дълго приключение – страхът изчезва. За мен той е една илюзия. Да се изправиш срещу Доган е лесната част. Да действаш срещу модела ДПС е нещо, за което само се говори, но малко се действа. ДПС нямаше да бъде това, което е, без ГЕРБ. Летните Сараи на Доган нямаше да бъдат възможни без съдействието на Община Бургас. Алчността е голям порок. Затова лятото символично подарихме на Доган едно малко парче от баницата – време е почтени хора да разпределят порциите в държавата и те да отиват за народа, а не за шепа богоизбрани.

 

4. В годините назад сте участвали в много обществено значими каузи. Защо влизате в политиката?

- Защото ми омръзна да бъда зрител и да се разочаровам от хора, на които съм гласувал доверие. Най-лесно се контролира един народ, когато имаш лостове за влияние над управниците му. Преди близо 15 години Уикилийкс публикува докладите на ЦРУ за тъмното минало на Борисов. Истината е, че той е удобен и на американците и на руснаците – компрометиран е и ще го използват докрай. Американците подкупи с 3 млрд. за изтребители, които са още на фаза чертеж, а руснаците – с 3 млрд. за тръбите за Турски поток. И всичко това на фона на безпрецедентна икономическа и здравна криза и мизерни компенсации за бизнеса. Ценен се оказа съветът на президентската администрация, че ако искам промяна, е нужно да направя следващата стъпка.

 

Крайно време е в управлението на държавата да участват хора с морал, смелост, здрав разум и отговорност. Тъжното е, че има значително по-способни хора от мен, но за тях „политиката е мръсна работа“ и предпочитат удобството на това „да си гледат бизнеса“. Точно за тях Платон е казал: „Хора, които са прекалено умни, за да се занимават с политика, са наказани да бъдат управлявани от глупаци.“

5. Като кандидат за народен представител от Коалиция „Изправи се! Мутри вън!” как ще се борите с апатията и примирението на хората, че от тях нищо не зависи?

- Като им кажа, че благодарение на протестите ГЕРБ загубиха 400 000 поддръжника и близо 40 народни представителя в следващото Народно събрание. Ето, че имаме реален резултат от усилията ни през лятото. Най-голямото предизвикателство е хората да бъдат мотивирани да гласуват. Всеки, който не гласува, индиректно подкрепя ГЕРБ и ДПС – т.е. още от същото. Не очаквах толкова голяма подкрепа от хората след кандидатурата ми. Народът ни има отчаяна нужда от нови лица в обществения живот. Това прави отговорността ми още по-голяма.

6. Какви ще бъдат Вашите цели и каузи, ако бъдете в следващото Народно събрание на РБ България?

- „Добруването на хората е върховният закон“ е казал Цицерон. Моята кауза е разбиване на модела ГЕБР + ДПС. Което задължително ще доведе до повишаване доходите на хората. България се управлява от двуглава ламя – политическата глава е ГЕРБ, икономическата – ДПС. Допреди 15 години се сравнявахме с румънците. Мнозина даже им се подиграваха. Но от влизането на България и Румъния в ЕС през 2007 нашият брутен вътрешен продукт се повиши с 50%, а техният с 200%. Освен, че управниците им се оказаха много по-способни от нашите, там има работеща съдебна система. Има справедливост и възмездие. Румънската министърка на правосъдието ни го каза в прав текст – прочистете съдебната си система и тя ще изчисти всичко останало. Бивш министър-председател на Румъния излежа ефективна присъда от 3½г заради корупция.

Според вас Борисов колко години трябва да лежи в затвора заради нощното шкафче? Пари в България ще има, когато управляващите спрат да крадат. Говорим за около 10 млрд на година от държавния бюджет, раздадени чрез обществени поръчки. По думите на проф. Лъчезар Аврамов 3-4 млрд годишно се крадат от „бялата мафия“. Превърнахме болниците ни в търговски дружества, което бе груба грешка. 60% от бюджета за здравеопазване се дават за хоспитализация, 30% за лекарства и само 10% за това, което е ¾ от медицината: доболничната дейност - профилактика и превенция. Необходимо е поне петкратно увеличение на тези средства. Когато преустановим кражбите, ще има средства и за здравеопазване, култура, наука, армия, пенсии.

Целта на Борисов е да сложи ръка върху 30-те млрд лв. от Фонда за възстановяване и устойчивост, които според ГЕРБ трябва да бъдат отново вложени основно в стиропор и асфалт. Санирането и магистралите са предпочитани, тъй като от тях се краде най-добре – около 40% от всеки проект. Тези пари би следвало да отидат за подпомагане на бизнеса, за иновации, за земеделие. Нашата безкрайно плодородна земя е изхранвала Римската империя, Византийската, България на три морета, СССР, а сега внасяме домати и ябълки. Грехота! Ролята на държавната администрация е да улеснява бизнеса, а не да го рекетира. Време е за децентрализация на част от приходите от бюджета в полза на общините, за да има реална конкуренция между тях. Време е за реално електронно управление, за което бяха похарчени над 1 млрд, а насреща нямаме нищо.

Време е да променим начина, по който рекламираме България пред света и осъзнаем огромните възможности на културно-историческия туризъм. Ние сме на трето място в Европа по културно-историческо наследство след Италия и Гърция. От културата на управниците ни зависи как ще живее народът. Време е да преустановим поголовната сеч над горите ни. Време е за ефективни стимули за подпомагане на раждаемостта на работещото население.

Цяло лято бях сред хората и видях с очите си как привържениците на Борисов са искрено притеснени от факта, че ако не бил той, нямало кой да управлява държавата. А тези, които сме учили в чужбина и говорим по три езика, какво следва да правим? Да ставаме овчари, както ни бе препоръчал? Знаете ли как ГЕРБ печелят избори в Бургас? Като казват, че ако не са те на власт, нямало да има пари за града. И за съжаление тази лъжа работи! Дадоха на 2,2 млн пенсионера по 50 лв, увеличиха заплатите на голяма част от администрацията с 30%. Така ГЕРБ купиха половината население с наши пари. 45-тото Народно събрание ще бъде с къс живот. Очаквам заедно с президентските избори през октомври да има и предсрочни парламентарни. Това ще е за добро. Нека паднат още маски. Промяната е неизбежна. От избирателите зависи колко време ще отнеме.
България Всички новини
Аптекари: Спре ли интернет, няма рецепта Аптекари: Спре ли интернет, няма рецепта Няма "План Б", ако системата за електронни рецепти се срине, предупреждават от Асоциацията на собствениците на аптеки Нови условия за приложение от днес, ако не ги приемете – няма да работи Нови условия за приложение от днес, ако не ги приемете – няма да работи WhatsApp ще задължи потребителите си да споделят лични данни с Facebook Вземала ли е уволнената Десислава Трифонова 38 000 лева заплата и каква е ролята на Макрон Вземала ли е уволнената Десислава Трифонова 38 000 лева заплата и каква е ролята на Макрон Грозен фейк разпространява малоумни твърдение във ФБ, хиляди наивници се вързват В кой сектор работната заплата е най-висока? В кой сектор работната заплата е най-висока? Средното брутно възнаграждение за цялата страна достига 1462 лв/месечно Лео Бианки разтърси мрежата с тези думи за внезапно починалия Миро от "Биг Брадър" Лео Бианки разтърси мрежата с тези думи за внезапно починалия Миро от "Биг Брадър" Бате, бате... липсваш ми и знай, че няма да те забравим..., написа готвачът Извънредна новина от НАП за новия ѝ шеф Румен Спецов Извънредна новина от НАП за новия ѝ шеф Румен Спецов Става въпрос за участието му в частна фирма Един цял град се е изнесъл на село през миналата година Един цял град се е изнесъл на село през миналата година 100 000 българи са се преместили в малки населени места Гледайте на живо! Бургас прайд VS Парада на хетеросексуалността Гледайте на живо! Бургас прайд VS Парада на хетеросексуалността В 16 часа започват протестите Община Бургас с идея за пушачите на плажа - вземи пепелник под наем Община Бургас с идея за пушачите на плажа - вземи пепелник под наем Целта е да не се замърсява пясъкът с фасове Людмил Киров остава треньор на Нефтохимик, отбора се готви за мача с Лудогорец Людмил Киров остава треньор на Нефтохимик, отбора се готви за мача с Лудогорец Капитанът Николай Костов  Даниел Георгиев няма да вземат участие в дербите заради контузия
Рекордни 611 000 ваксинации срещу Covid-19 в Испания за ден Рекордни 611 000 ваксинации срещу Covid-19 в Испания за ден Целта, поставена от правителството, е 70% от населението на Испания да бъде ваксинирано до края на лятото   Американците обявиха война на месото Американците обявиха война на месото Месните ресторанти трябва или да затворят бизнеса си или да променят напълно менюто Картина на Пикасо продадена на търг за над $100 млн. Картина на Пикасо продадена на търг за над $100 млн. Това е петата му творба, търгувана за 9-цифрена сума Колко струват вашите стари карти "Покемон" Колко струват вашите стари карти "Покемон" Спортните карти също се търгуват скъпо Гърция отвори за туристи, има опашка от коли на „Кулата” Гърция отвори за туристи, има опашка от коли на „Кулата” В южната ни съседка отпаднаха редица ограничения, наложени заради коронавируса Непознат се опита да проникне в имението на Бен Афлек Непознат се опита да проникне в имението на Бен Афлек Актьорът наскоро се завърна от романтична почивка в Монтата с бившата си годеница Дженифър Лопес Принц Хари в ново интервю: Животът ми бе смесица между Принц Хари в ново интервю: Животът ми бе смесица между В интервюто стана ясно, че Хари се отнася силно критично към начина, по който баща му принц Чарлз го е отгледал   Коронавирус в Индия: Дори адвокатите нямат какво да ядат: еднократна помощ от хранителни продукти за адвокати от Делхи Коронавирус в Индия: Дори адвокатите нямат какво да ядат: еднократна помощ от хранителни продукти за адвокати от Делхи Общо в Индия адвокате наброяват около два милиона, а средния им доход е от 500 до 750 щ.д. на месец   Шок в магазина, цените полетяха Шок в магазина, цените полетяха Зеленчуците също са безбожно скъпи   "Гардиън": Лондон гони българи незаконно "Гардиън": Лондон гони българи незаконно Има и други случаи, при които влизащите нарушават правилата (например забраната за граждани на ЕС да поемат неплатени стажове  
Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ ГЕРБ не прилича на НДСВ или на някои други партии еднодневки Виц на деня Виц на деня - Защо се разведохте?
- По здравословни причини.
- В смисъл?
- Като го видя и ми призляваше.
Виц на деня Виц на деня Циганка в предродилна зала.
- Ти с контракции ли дойде при нас?
- Не бе докторе, с такси!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори