Започват проверки за качеството на топлия обяд за бедни
Ще се осъществяват и срещи с потребители
От този месец стартират проверки за изпълнението на проектите по европейската програма "Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19“. Управляващият орган ще провери условията, при които се подготвя храната в кухненските бази, както и дали изготвените менюта отговарят на изискванията за балансирано и качествено хранене. Ще се осъществяват и срещи с потребители, за да се проучи мнението им за предоставяния топъл обяд.
При постъпили жалби и сигнали ще се проверяват и фактите и обстоятелствата описани в тях, обясняват от социалното министерство. При необходимост от съдействие ще бъдат инициирани отново съвместни проверки с представители на Българската агенция по безопасност на храните. Осигуряването на топъл обяд се утвърди като една от най-одобряваните мерки за подкрепа за нуждаещите се.
Към момента по операцията се изпълняват 216 проекта за близо 60 000 души. Тук попадат хора без доходи или с доходи под линията на бедност, които са в невъзможност да осигурят основните си жизнени потребности и нямат близки с възможност да им окажат подкрепа.
Топъл обяд получават и хора, за които рискът от заразяване с коронавирус или от неблагоприятно протичане на инфекцията е по-висок. Те получават всеки работен ден топъл обяд, който включва супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт.
Как да си приготвим сок от орехи и защо е полезен
Климатични бежанци ни заливат през 2026-та, а умните градове стават стандарт
След кошмара в Истанбул: Още 25 човека се натровиха от храна в заведение
Климатични бежанци ни заливат през 2026-та, а умните градове стават стандарт
Бойко Борисов: Планът на САЩ за Украйна е добра основа за мир
1 млрд. лв. харчат българите за почивка на море, половината - за храна
Вместо маркови обувки жена получи парче дърво от онлайн магазин
