×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
НА ЖИВО

През март и април в „ЛИНА”: Шест нови профилактични кампании


През март и април в „ЛИНА”: Шест нови профилактични кампании
Real time PCR тестът остава най-надеждното изследване за доказване на COVID-19
01 Март 2021, Понеделник, 11:11 ч.
Автор: Флагман.Бг

Те включват тестове за COVID-19, пакет грижа за сърцето, Витамин D и Витамин B12, полови и щитовидни хормони

Медицинска лаборатория „ЛИНА” предлага на своите пациенти шест нови профилактични кампании с изследвания на преференциални цени. Те важат през месеците март и април 2021 г. в самостоятелните ѝ филиали в областите: Бургас, Варна, Ямбол и Сливен.  За кампаниите не е необходимо направление от лекар или записване на час.

Таксата венепункция е 2 лв., а пробовземане за PCR – 5 лв.

Актуалните профилактични  кампании март – април 2021г.

PCR тест за COVID-19

Real time PCR тестът остава най-надеждното изследване за доказване на COVID-19. До края на април  то е на намалена цена от 90 лв. на 80 лв. Резултатът е готов до 24 часа. По желание на пациента, той може да бъде  на английски език и да е придружен със сертификат също на английски,  необходим при пътуване. Тъй като „ЛИНА” е одобрена от Министерството на здравеопазването за доказване на COVID-19, нейните тестове се признават в чужбина. Резултатът и сертификатът се получават на място, в рамките на работното време на лабораторията.

Проби за PCR тестове се вземат на следните адреси: Бургас: ул. „Демокрация” №67, ул. „Княз Борис” №43,  к-с „Зорница” №57; к-с  „Меден рудник” №185; Поморие: ул. „Македония” №23; Несебър: ул. „Иван Вазов" №11; Айтос: ул. „Райна Княгиня” №2; Карнобат: ул. „Алекси Нейчев" №14; Руен: ул. „Първи май” №33; Царево: ул. „Милин камък” №1; Созопол: ул. „Черно море”, бл. 1 – партер; Средец:  ул. „Тодор  Николов” №10; Варна: ул. „Мадара” №22, бул. „Владислав Варненчик” бл. 28, ул.  „Дойран” №6; ул. „Народни будители” №3А (кв. „Аспарухово”); Ямбол: ул. „Васил Априлов” №2; Сливен: ул. „Криволак” №9. Актуалното работно време можете да видите тук.

Коронавирус - диагностичен панел

Той включва: пълна кръвна картина с 16 показателя; Рош Elecsys Anti-SARS-COV-2 скрининг (IgM+IgG ); феритин, D-димер, C-реактивен протеин и LDH. Диагностичният панел проследява показатели, които насочват дали и в организма ни протича  възпалителен процес, повишено тромбообразуване, както и какво е състоянието на черния ни дроб. Включен е и скрининговият тест  Рош Elecsys Anti-SARS-COV-2 (IgM+IgG ), като резултатът от него се изразява като положителен или отрицателен. Тестът е подходящ  както за потвърждение на прекарана, така и при съмнение за коронавирусна инфекция (безсимптомна форма или с неубедителни признаци за COVID-19 и отрицателен PCR тест). Той трябва да се извършва поне седмица от началото на симптомите като максимална чувствителност на теста се постига след 14 дни от началото на инфекцията.  Цената на изследванията, включени в панела, е намалена от 66 лв. на 48 лв.

Грижа за сърцето

В този комплекс от изследвания участват маркерите за оценка на риска от сърдечно-съдови заболявания:  атерогенен индекс (ApoB/ApoA1) и високочувствителен CRP, както и  холестерол и триглицериди. Включени са и важни биохимични показатели като кръвна захар, урея, креатинин, калий, натрий и хлориди. Те допълват скрининга на най-честите заболявания, които водят до проблеми със сърцето – диабет и бъбречна недостатъчност. Общата цена на изследванията е намалена от 65 лв. на 40 лв. Препоръчително е  да се извършват сутрин, на гладно, като за аполипопротеините това не е задължително условие, което се счита за още едно тяхно предимство. 

Пакет щитовидни хормони

Той включва хормоните свободен трийодтиронин (FT3), свободен тироксин (FT4)  и  тироид-стимулиращ хормон  (TSH), които показват дали функцията на щитовидната жлеза е нормална, повишена или понижена. Общата им цена е намалена от 36 лв. на 18 лв. Изследванията се извършват сутрин, на гладно преди приема на кафе и напитки, съдържащи кофеин.

Полов хормон по избор 

Тази кампания включва: LH (лутеинизиращ хормон), FSH (фоликулостимулиращ хормон), progesterone, estradiol и prolactin, като  всеки от тях е на намалена индивидуална цена от 14 лв. на 7 лв. И free testosterone - пакет (албумин, testosterone, SHBG (Sex Hormone Binding Globulin), free testosterone, бионаличен тестостерон) на намалена цена от 28 лв. на 16 лв. От тази кампания могат да се възползват жени в широк възрастов диапазон, когато трябва да се уточнят причините за нарушения в менструалния цикъл. Изследването на полови  хормони е подходящо за двойки, имащи проблем с репродуктивните функции, както и при контрол на провеждана хормонална терапия.

Някои от хормоните  се изследват в точно определен ден от месечния цикъл при жените. LH, FSH и Estradiol се изследват от 3-ти  до 5-ти ден от менструалния цикъл, а Progesterone - в 21-ви - 22-ри ден от цикъла.  Определянето на free testosterone (свободен тестостерон ) дава представа за нивата на биологично активния тестостерон.  В организма, голяма част от тестостерона е сързана с белтък, пренасящ половите хормони или с албумин. Свързаните форми на тестостерона са неактивни, а биологичната фунция и действие на тестостерона се осъществява от свободната, несвързана форма. Свободният тестостерон не се влияе от промените в концентрациите на белтъците в организма, което може да настъпи при различни патологични или физиологични процеси или прием на някои медикаменти.  Затова определянето на свободен тестостерон е по-информативно от общите му концентрации.

 Употребата на глюкокортикоидни препарати, някои антибиотици, естроген съдържащи медикаменти или хранителни добавки,  могат да повлияят резултатите за някои  полови хормони.

Витамин по избор

До  края на април  Витамин D е на намалена цена от 25 лв. на 17 лв., а Витамин B12  от 20 лв. на 14 лв. Пациентите могат да изберат един от двата или да ги комбинират. Витамин D има важна роля за имунната система, мозъка и нервната система, както и за регулиране нивата на инсулин. Напоследък, много се дискутира и ролята му като полезна добавка при лечението на COVID-19, което обаче трябва да става след лабораторно потвърден дефицит.  Той е подходящ за превенцията на диабет тип 1 и 2.  Витамин B12 има значение  за нормалното функциониране на нервната система и за формирането на червените кръвни клетки, като недостигът му може да доведе до анемия. Препоръчително е поне 2 седмици преди изследването да не се приемат медикаменти и хранителни добавки, които ги съдържат, защото това може да повлияе  на резултата.

Медицинска лаборатория „ЛИНА” е първата в страната, която въведе месечни профилактични кампании с грижа за пациента. Те важат в самостоятелните ѝ филиали  в областите Бургас, Варна, Сливен и Ямбол. 

 


В категории: Здраве


Инцидент с Кали!
Инцидент с Кали! 23/04/2021, Петък 17:39 0
България Всички новини
Спаначени палачинки с гъби и зеле Спаначени палачинки с гъби и зеле Много интересна рецепта за различна трапеза Ferrari в България: Луксозните спортни коли не се вписват в пътищата ни Ferrari в България: Луксозните спортни коли не се вписват в пътищата ни Луксозните спортни коли не се вписват в пътищата ни Нужна ли е ревизия на списъка с почетни граждани на Бургас Нужна ли е ревизия на списъка с почетни граждани на Бургас От исторически аспект заличаването на някои от отличените е абсурдно, но може би има алтернатива Полагат износващия асфалт на бургаския бул. "Демокрация" Полагат износващия асфалт на бургаския бул. "Демокрация" За обслужване на пътниците от съществуващата спирка автобусите ще спират в активната лента за движение Къде изчезнаха знамената от пилоните в Морската градина на Бургас? Къде изчезнаха знамената от пилоните в Морската градина на Бургас? Репортер на Флагман.бг зададе въпроса към Община Бургас Българин загина в Турция, прегазен от ТИР Българин загина в Турция, прегазен от ТИР Загиналият мъж се казва Атанас С Северен плаж Бургас ще ни изненада с нова визия това лято (СНИМКИ) Северен плаж Бургас ще ни изненада с нова визия това лято (СНИМКИ) Култовото заведение ще предложи на почитателите на плажните фиести много изненади Племенник на Михтарски проигра 25 бона, кредиторът му го преби Племенник на Михтарски проигра 25 бона, кредиторът му го преби По данни на разследващите Сотир Въчков имал и други неплатени дългове Вековно защитено дърво на пъпа на Бургас отива в историята Вековно защитено дърво на пъпа на Бургас отива в историята Екоминистърът издаде заповед за заличаването му от регистъра В Зоо Бургас утре ще празнуват рождения ден на полярните вълци Аманда и Марая В Зоо Бургас утре ще празнуват рождения ден на полярните вълци Аманда и Марая Тяхната история е много вълнуваща  
Какво е бъдещето на интернет Какво е бъдещето на интернет Идва Уеб 3.0, но какво ще представлява той Гръцката полиция засили контрола на тол станциите на магистралите Гръцката полиция засили контрола на тол станциите на магистралите Гърция позволи службите в църквите по време на Страстната седмица  ЕК очаква да постигне целта за ваксиниране на 70 на сто от пълнолетните през юли ЕК очаква да постигне целта за ваксиниране на 70 на сто от пълнолетните през юли Тя добави, че 123 милиона европейци вече са получили първа доза Без карантина за пътуващите транзит през Северна Македония и Гърция за Албания Без карантина за пътуващите транзит през Северна Македония и Гърция за Албания Припомняме, че считано от 20 април 2021 г. до 3 май Албания въведе задължителна карантина за период от 14 дни Войските, участвали в маневри в Южна Русия, се връщат в поделенията Войските, участвали в маневри в Южна Русия, се връщат в поделенията В основната фаза от маневрите на полигона Опук в Крим участваха над 10 000 военнослужещи Пълен локдаун в Турция до понеделник Пълен локдаун в Турция до понеделник Забраната за излизане важи от 19 ч. вчера и ще остане валидна до 5 ч. в понеделник   Разминахме се с войната, Русия изтегля войските си от границата с Украйна Разминахме се с войната, Русия изтегля войските си от границата с Украйна От САЩ заявиха, че ще продължат да следят внимателно ситуацията 2020 година е била рекордно топла в Европа 2020 година е била рекордно топла в Европа Температурите се повишават през всички сезони в Европа Руснаците смениха ваканцията в Турция с Египет Руснаците смениха ваканцията в Турция с Египет Червено море се очертава като спасение за всички участници на пазара Италианец 15 г. получава заплата без да е стъпвал на работа Италианец 15 г. получава заплата без да е стъпвал на работа Никой не забелязал отсъствието на служителя
доц.Ангел КУНЧЕВ доц.Ангел КУНЧЕВ Както се пееше в песничката "Питайте ме някое друго въпросче" Виц на деня Виц на деня Когато се разделяха на гарата и двамата плакаха. Той заминаваше в командировка за 10 дни, а тя - на гости при майка си в Угърчин. Когато се засякоха на плажа в Анталия на следващия ден, гледката беше не по-малко трогателна.

Виц на деня Виц на деня Звездна нощ. Влюбени на пейка в парка. Младежът:
- Виж, любима! Падаща звезда! Пожелай си нещо!
- Искам да се омъжа за теб!
- Ааа, объркал съм се… то било самолет.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Тия празници съвсем ни объркаха – не можем да преценим дали вече сме се напили, или все още не...

Затвори