×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • В 11 часа днес ще има пресконференция на Емил Кундев - финансово-счетоводен консултант към поморийския манастир "Свети Георги", очаквайте подробности
  • В 10:30 часа днес общинските съветници от БСП Чанко Мирчев и Станимир Баев ще дадат извънредна пресконференция, очаквайте подробности
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бум на жалби в Бургас заради отказана помощ за родители на ученици на дистанционно обучение


Бум на жалби в Бургас заради отказана помощ за родители на ученици на дистанционно обучение
Децата, които са на дистанционно обучение, очакват обещаните от Сачева 610 лева
27 Февруари 2021, Събота, 17:05 ч.
Автор: Флагман.Бг

Майките готови да съдят държавата, след като от регионалната Дирекция „Социално подпомагане“ ги отрязали за обещаните от министър Сачева 610 лева

Около сто безработни родители на ученици от Бургас са готови да подадат жалба в Административния съд заради отказ да им бъдат отпуснати обещаните 610 лева от социалният министър Деница Сачева. 

Наскоро министърът обяви, че и безработните, които нямат право на обезщетение от Бюрото по труда, ще получат месечната целева помощ за семейства с деца до 14-годишна възраст при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка. На всички трайно безработни от Бургас обаче помощта е отказана с твърдението, че били съкратени преди да бъде обявено извънредното положение, като се изтъква, че не били налице условията на чл. 16Б, ал.1, т.2 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. 

Оказва се, че не нормативната разпоредба пречи на родителите да получат целева помощ, а интерпретация на административен орган. В цитирания чл.16 б т. 2, който регламентира кой има право на месечна помощ пише: 
(изм. - ДВ, бр. 101 от 2020 г., в сила от 27.11.2020 г.) двамата или единият от родителите, или родителят, отглеждащ сам дете, са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или размерът на получаваното обезщетение е по-нисък от средномесечния доход по ал. 4;

Родителите, които са готови да съдят държавата, отговарят на тези условия – безработни са, регистрирани са в бюрата по труда. Подадените заявления са най-вече за периода от 30.11.2020 г. до 21.12.2020 г., когато всички деца бяха на дистанционно обучение. Правилникът за прилагане на Закона за социално подпомагане не изисква безработните родители да са съкратени в периода на обявеното извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, но ДСП – Бургас го изисква, каза пред Флагман.БГ адвокат Теодор Шейков. 

Последните промени, които са влезли в сила и институциите би трябвало да ги спазват, са публикувани в бр. 77 на Държавен вестник от 1 септември 2020 г.

Безработни родители обвиниха служителите на Регионална дирекция за социално подпомагане – Бургас, че си позволяват да дописват закона. В решението си, с което директорът на РДСП д-р Снежана Атанасова отхвърля една от жалбите на безработни родители, потърпевшите от своеволията на социалните работници, пише, че в чл. 16 б, ал. 1, т.2 от ППЗСП било въведено нормативно изискване лицето да е останало без работа по причини, предпоставили обявеното извънредно положение или извънредната епидемична обстановка. Всеки лесно може да се убедите, че това не е истина, като прочетете цитирания член от Държавен вестник. В страницата с обнародваните последни промени, които са влезли в сила от 1 септември 2020 г. и институциите би трябвало да ги спазват, пише кога помощта се отпуска. Естествено там, както и никъде в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане не се споменава, че, за да отпусне държавата обещаните от Сачева 610 лева, трябва родителите да са съкратени по време на извънредното положение или на обявената извънредна епидемична обстановка. 

„Условията за получаване на целева помощ не могат да бъдат допълвани по тълкувателен път. Дописването на закони и правилници чрез подобни тълкувания е недопустимо“, коментира адвокат Шейков. 

Той съветва ощетените родители да обжалват в съда незаконосъобраните решения на служителите от Дирекция „Социално подпомагане“ - Бургас, като настояват по делото да се приложи преписката от административния орган. 

Безработните, нямащи право на обезщетение от Бюрото по труда, родители на деца до 14-годишна възраст, са в особена ситуация на уязвимост, каза адвокат Шейков. 

„Решенията на ДСП – Бургас противоречат на чл. 34 от Хартата на основните права на Европейския съюз по отношение на правото на социална сигурност и социална помощ. Това на практика води до социалното изключване на най-уязвимата част от населението и то в безпрецедентна икономическа ситуация, когато възможностите за намиране на работа са силно ограничени“, добави той.

Точно в този момент социалната политика на европейските държава е да се засили солидарността в обществото, а не да се изоставят най-уязвимите на произвола на съдбата, коментира юристът. 

Той сподели, че е решил да изпрати петиция до Европейския парламент, защото счита, че родителите, които са трайно безработни, са дискриминирани. 
 


В категории: Бургас


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
11
Коментара по темата
11.
Sss
03.03.2021 16:46:42
0
0
Ами гласувайте още за ГЕРБ, БСП, ДПС и всички други, които са в БКП/ДС шайката
10.
Гражданин
28.02.2021 17:26:00
0
2
докато има олигофрени да гласуват за Герб , така ще сме!
9.
Гражданин
28.02.2021 17:25:54
0
4
докато има олигофрени да гласуват за Герб , така ще сме!
8.
Ееее
28.02.2021 01:19:26
6
3
Ми като 80 % от тия майки не работят по принцип, но са на опашката ....нормално администрацията да ги подведе ....час от другите нарочно се съкратиха .....абе ...
7.
Сссзззсс
28.02.2021 00:30:45
1
7
Това бе една от големите измами на Г. Е. Р. Б ДЕЦА КОИТО НЕ ПОСЕЩАВАТ ДЕТСКА ГРАДИНА КУЧЕТА ГИ ЯЛИ НЯМА ПОМОЩ И ДВАМА БЕЗРАБОТНИ РОДИТЕЛИ Бати простотията, ако няма бележка от детска градина чао. Майки с деца още в майчинство ням помощ и на тях чао. Е ако не е измама здраве му кажи. После тези пари уж раздадени за помощ ще отидат в края на годината като бонуси за добре свършена работа. Ах ваща м..... Да се махате че подлудихте хората
6.
Тео
27.02.2021 23:52:44
7
2
Да бе тъпак те и за това, че си тъп са виновни от ГЕРБ.Не можеш май да четеш между редовете, защото така ти утърва на упорките от шефовете ти.Затова пък всички знаем, че ти освен тези 50ст. на коментар нищо друго няма да видиш,пък дори и да спечелят по някакво чудо твоите работодатели.
5.
Кой, Сачева ли?
27.02.2021 22:57:40
1
9
Откакто гледах Сачева какви лъжи изрече пред Тим Себастиан от DW не вярвам и на една нейна дума
4.
Ха-ха
27.02.2021 20:26:59
3
14
Поредната измама и унижени от страна на Герб
Имам дете под 14 години, което по закон нямам право да оставя само да учи вкъщи. Но нямам право на прословутите 610лв!
3.
Въй
27.02.2021 19:52:19
1
7
Въй-герб :)
2.
ViP
27.02.2021 19:51:33
4
7
Бургас е най селския град на света !!!!
1.
въй,въй
27.02.2021 19:03:05
18
6
В Бургас ги гони глада май .Като чуят за помощи и очите им стават на яйца.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Красивата украинка Мария и най-голямата интригантка от "Ергенът" Криси останаха без рози Красивата украинка Мария и най-голямата интригантка от "Ергенът" Криси останаха без рози За сметка на това Екатерина получи две рози - една от срещата си с Алек и втора от вечерта на елиминациите Тя е любимка на шеф Ангелов, но снощи приключи с Хелс Китчън Тя е любимка на шеф Ангелов, но снощи приключи с Хелс Китчън За два месеца ти научи много. Симона, ти си детето чудо на Hells Kitchen. Ти изненада абсолютно всички, каза й шефа  Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Смяната на министрите, ясно показва, че има борба на различни интереси в остатъка от Сглобката Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори