×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

„НФСБ и Воля“ сме за дясно-центристки кабинет, но с премиер Бойко Борисов той трудно ще събере подкрепа


„НФСБ и Воля“ сме за дясно-центристки кабинет, но с премиер Бойко Борисов той трудно ще събере подкрепа
Ние имаме едно условие – приоритетите ни да влязат в общата програма за управление, казва зам.-председателят на НФСБ Борис Ячев
23 Февруари 2021, Вторник, 17:21 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Сигурен съм, че и колегите от ГЕРБ осъзнават това, казва депутатът

Борис Ячев е на 55 г. Депутат в 40-ото, 43-ото и настоящото 44-о Народно събрание. Зам.-председател на партия „Национален фронт за спасение на България“ (НФСБ) , както и на парламентарната група на „Обединени патриоти“. Председател на Комисията за борба с корупцията в Народното събрание. Разговаряме за предизборната ситуация, за коалицията на НФСБ с „Воля“ и за евентуалното бъдещо управление.

- Г-н Ячев, как се приема в структурите на НФСБ коалицията с „Воля“ на Веселин Марешки?

- Възприема се повече от нормално. Нашите структури приветстваха една подобна коалиция, защото имаме много сходни елементи както в политическите си програми, така и в целите, които си поставяме за тези избори и за евентуалното ни участие в следващия парламент. Между другото, раздялата с ВМРО като че ли послужи и като катализатор за хората ни по места да работят по-усърдно, за да може да се постигне по-висок резултат. Все пак в рамките на близо шест години по региони с ВМРО имаше изградени някакви партньорски контакти, така че част от структурите ни го приеха като отказ в последния момент и като една стъпка, която не е в нормите на почтеността и не е партньорска. Но това ги стимулира да се мобилизират в по-висока степен. В доста общини ние имаме, между другото, доста добра сработка с представителите на „Воля“ в местната власт в лицето на общински съветници. Даже се оказа, че, примерно, в няколко общини в Пловдив и в Пловдив-област сме имали готовност в тази една година след местните избори за формиране на общи групи. Сработка има в Пловдив-град, където между нашите съветници и тези на „Воля“, без да са официално формирани като единна група, реално има съвместна дейност. Така че е нормално две патриотични формации да продължат да работят заедно и в следващия парламент.

- В следващия парламент обаче се очаква да има фронт срещу ГЕРБ и ДПС, защото много партии ги смятат за едно цяло. Вашата коалиция готова ли е да се включи евентуално в такъв фронт?

- За ДПС ще кажа, че и г-н Марешки, и г-н Симеонов, и като цяло „Патриотична коалиция - Воля и НФСБ“ имаме категорична позиция – никакви съюзи с ДПС в който и да е парламент, както и никаква подкрепа за участието на ДПС във властта. И това всъщност ще бъде жалонът дали да подкрепим едно или друго мнозинство, което се формира. Няма да подкрепим мнозинство или кабинет, в които ще има участие на ДПС – това сме го заявявали категорично и продължаваме да го заявяваме. Ние се гордеем с това, че в продължение на четири години направихме всичко възможно, като патриотични формации, и НФСБ, и „Воля“ да държим ДПС встрани от властта. Разбира се, отстраняването на ДПС от всичките етажи на административната власт е един много труден процес, защото в продължение на 25 години те са се окопали здраво не само в отделни министерства, а на практика в цялата държавна администрация. Но поне успяхме да прочистим от онези елементи на ДПС, които бяха агресивни, не отговаряха на подходящо образование и ценз, държаха се арогантно и грубо или са участвали в някакви нечисти сделки. Така че категорично няма да партнираме и няма да подкрепяме кабинет, в който ДПС участва.

По отношение на ГЕРБ или друго дясно-центристко управление, което може да бъде сформирано в следващото Народно събрание (НС), ние имаме едно единствено условие – нашите приоритети да влязат като приоритети в общата програма за управление. Помните, докато в предишни мандати пазарлъкът обикновено е вървял по отношение разпределение на кабинети, министерски кресла, заместник-министри, областни управители и т.н., преди четири години, повече от месец и половина разговорите ни с Борисов вървяха в посока на това нашите приоритети да влязат в програмата за управление. Разписвахме детайлно текст по текст, страница по страница и сме удовлетворени, че в края на мандата една голяма част (не всичко, разбира се) от това, с което влязохме в 44-ото Народно събрание, е реализирано. Мога да изброявам - и оградата по границата, и пенсиите, различни законопроекти за фигурата на вечния длъжник и т.н., но основното беше повишаването на доходите на най-уязвимата част от българското общество – бедни, нетрудоспособни и възрастни хора. В това сме удовлетворени. Така че това ще бъде и изискването ни за подкрепа и за формиране на някакво мнозинство и кабинет – нашата програма да влезе в обща програма за управление.

- Доколкото разбирам, вие сте готови да подкрепите кабинет, в който не участва ДПС, но в който може да не участва и ГЕРБ.

- Говорим за дясно-центристки кабинет. Никой не знае какво ще бъде мнозинството в новото Народно събрание. Нямаме нагласа за подкрепа на кабинет, доминиран от БСП. Нито водим такива разговори, нито вървим в такава посока.

- Може би това ще ви отреди ролята на опозиция, защото и ГЕРБ трудно ще съставят правителство в следващия парламент – така се очертава.

- Ние сме работили в опозиция. В 43-ото Народно събрание НФСБ не участваше директно във властта, подкрепяли сме само онези инициативи, които смятахме, че са полезни за българското общество и българския бизнес. И трябва да ви кажа, че подобен тип поведение и подкрепа носи повече рейтинг, чисто егоистично да го кажем, за съответната формация или коалиция, отколкото пряко участие в управлението. Ние знаем, примерно, че последните четири години успяхме да постигнем доста неща, но нямахме хора в управлението с изключение на едно министерство и няколко заместник-министри и смея да твърдя, че това бяха хора, които много почтено, съвестно и резултатно си вършеха работата - в техните сфери, разбира се, доколкото им беше позволено да работят. Въпреки това понесохме щети заради подкрепата ни за това управление. То е ясно, ние го знаем, поели сме този риск съзнателно.

- А бихте ли подкрепили още едно правителство на ГЕРБ начело с премиер Бойко Борисов, защото преди имахте резерви специално към него?

- Ние сме разговаряли на няколко пъти в тази посока. Считаме и аз мисля, че ще бъде трудно събирането на подкрепа за съставянето на бъдещ кабинет начело с Бойко Борисов като премиер. И това съм сигурен, че и колегите от ГЕРБ го осъзнават. Разбира се, това трябва да го подчертаем и трябва да се каже ясно - право на всяка политическа формация е да си номинира своя кандидат за министър-председател. Право на останалите, обаче, които ще подкрепят този кабинет, е да дадат или да откажат подкрепа – да го кажем така.

- Заедно с хората на Марешки ли ще провеждате кампания или ще виждаме две паралелни кампании на двете партии?

- Една кампания, за да е успешна, трябва да бъде съгласувана и трябва да бъде обща. За нас е лесно да провеждаме кампания с партия „Воля“ като патриотична коалиция, защото ние имаме много сходни цели и виждания. Въпреки че досега не сме го изваждали на преден план, ние имаме и доста обща законодателна история в досегашното НС. Редица законопроекти на НФСБ са получавали подкрепа от страна на депутати от партия „Воля“, в същото време техни предложения са получавали подкрепа от нас. Веднага мога да дам пример със замяната на скъпи лекарства с евтини генерици, увеличаването на пенсията на 300 лв. Това е една подкрепа, която получавахме от г-н Марешки непрекъснато. Получавахме подкрепа от депутатите на „Воля“ за икономическите мерки за възстановяване от ковид-кризата на дребния и среден бизнес. Също – за законопроекта, който касаеше запазването на бизнеса на дребните търговци на горива. И, разбира се, всички антимонополни законопроекти, внесени от нас и от „Воля“. По всичките тези инициативи ние сме работили във взаимна подкрепа.

Когато седнахме, за да видим какво ни свързва и какво ни разделя, се оказа, че може би над 90% от вижданията ни по отношение на подпомагане на средния и дребен бизнес, на антимонополната политика, на повишаването на доходите съвпадат. Ние сега искаме минимална пенсия в следващия парламент от 500 лв., защото заедно извоювахме 300 лв., разбира се, със съответната редукция за отделните години стаж. Между другото, понеже това е един въпрос, който касае доста български граждани – социалното министерство не си свърши работата, като не ни даде ясни параметри, по които да бъде извършена индексация, така че хората с по-голям стаж да не се чувстват ощетени от това, че тези с по-малък и на минимална пенсия получават почти колкото тях. Очаквахме социалното министерство да даде някакви ясни параметри за индексация. В следващия мандат ще искаме това – минимална пенсия 500 лв. и индексация за хората с по-висок трудов стаж и години. Другото, което е като обща теза – това са безплатните лекарства за ученици и за пенсионери. Това е нещо, което ние също го предлагахме под малко по-различна форма, но г-н Марешки е професионалист в тази област. Оказа се, че и г-н Симеонов, и г-н Марешки - като хора от бизнеса, имат много трезва, ясна и прагматична представа за това какво като икономически закони трябва да бъде прието в следващото НС. И това всъщност стана основата на нашата програма. Вие ще я видите само след няколко дни, тя е много прагматична, много кратка и, надявам се – много резултатна.




Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
18
Коментара по темата
18.
Хахаха
24.02.2021 11:04:34
1
2
Страшни глупости и противоречия може да се прочетат в тази статия .Твърди се от интервюрирщия че някои партии смятали герб и дпс за едно????? Е как са едно бре джанъм като дпс 4 пъти управлява с бсп и нито веднъж с герб.А в настоящето събрание в 6 вота на недоверие към герб .Гласуваха 6 пъти с бсп за свалянето им от власт.После се твърди от лисицов че патриотите не искали ББ .А шефа им Симеонов само преди няколко дни каза че той е държал на Бойко и той бил причината да изкара мандата .И го навил да не дава оставка. След това се пуска емче че най вероятно Герб няма да направили правителство .С една дума че са наравно с бсп както винаги се твърдеше в предни избори Вече и на червените агенции им стана
неудобно да твърдят.Сега има нов вариант и надежда Герб печели ама не може да направи правителство и хоп ....бсп/дпс и славчо учиндолския. Въобще това интервю е поредния опит за промиване на мозъци в червено.
17.
*********
24.02.2021 07:58:46
1
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
16.
np
24.02.2021 00:53:27
2
14
това да си плюят в лицето и после да се прегръщат, така правят истинските мъже които нямат и капчица съвест останала... отвратен съм... но още по лошо е че ни мислят за глупави овце
15.
Специалитетът е Патица Изненада
23.02.2021 20:58:12
5
22
Коалиция НеВоля ще са най-голямата изненада на изборите. От реални 1-2% ще паднат до 0,01% Дори и те ще се изненадат
14.
Др Иванов
23.02.2021 19:54:28
4
20
ХАХАХАХАХА......МАФИОТИ И НЕВОЛЯ....НЕОЧАКВАНО ,ТЪПА КОМБИНАЦИЯ
13.
Валери
23.02.2021 19:54:10
20
5
Ще влезе.
А вие си пишете каквото искате. Лошо няма.
12.
N+++
23.02.2021 19:46:55
6
18
Вземете се скрийте - омръзна ни от лъжи и демагози!!!!!!!!!!!!!
11.
Кьосев
23.02.2021 19:11:45
4
4
До 9...Освен,че си възмутен си и много тъп! Според теб някой тук разбра ли какво си писал?
10.
Дядо Добри
23.02.2021 18:54:25
2
21
Още не са влезли в парламента и вече се обявиха за патетична и коалиционен партньор на ГЕРП. После кажи положението, че коалиционна с водач на кабинета Тиквата не било възможно. Да го питам хуьото лажепатреот, с кой аджеба сте в коалиция и управствате в момента? Ей тъй питам, че нещо не ви следя в последните години?
9.
възмутен .
23.02.2021 18:34:33
3
14
Като неразделна част от управляващите осавиха без да работят и учат над 170хиляди младихора Благодарение на тях с непрекъснатото ИД на ППЗР както и КСО чл.69 напълниха ДА с пенсионери АПЗ .
8.
кондьо
23.02.2021 18:27:37
2
26
тоз мераклията за депутат пак ,да вземе да си купи един пакет МАКАРОНИ и да гледа през дупките какво се вижда ,ако не види нищо да вика неволята
7.
местен
23.02.2021 18:22:47
2
22
Тръбите че сте увеличили минималната пенсия все едно че я давате от джоба на Валери .вСЪЩО ВРЕМЕ НЕ ВИ ВПЕЧАТЛЯВА КАК СЕ ИЗТОЧВА НОИ от работещи пенсионери АПЗ като държавни служители с високи пенсии .И ПРЕДИЗБОРНИ БОНУСИ ПО 50 ЛЕВА .
6.
Pidal
23.02.2021 18:18:32
2
36
Изкарахте 2 парламента и хората ви разбраха що за стока сте
5.
===================
23.02.2021 18:03:17
0
4
=========
4.
бивш симпатизант на нфсб
23.02.2021 18:00:13
2
38
Ячев повече няма да влезете в парламента щом защитавате Герб и за коалиционен партньор си хванахте човек осъден на 2 инстанции ефективно нямате право да се сърдите на избирателите си сърдете се на вас
3.
Дебили!!!!!!
23.02.2021 17:59:19
3
35
Търсят да си напълнят гушите! Щот са с такова мислене! Помните ли депутати от преди 10 год.! Доста от тях си живуркат като Фончо а децата им са бизнесмени с контактите на тати или са избягали в чужбина! А вий си четете и гласувайте за хиените и стари чанти колкото си искате! Гледат да оправят тях си първо обаче! Послушници бол щот ако не слушат ще ги подгони /сляпата Темида/ и тогаз отърване няма. Тръгнали локуми да разстягат! Ще дойде време ще се самоизяждат помежду си щот няма да има други! Айде със здраве
2.
Слуги на дпс
23.02.2021 17:56:43
2
46
Тази сган ако влезе в парламента, измамата в сащ ще е бледо копие.
1.
*********
23.02.2021 17:53:15
0
9
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Добрата новина е, че 49-ото НС ще излезе в почивка до няколко дни и доколкото е възможно авторитетът на парламентаризмът ще бъде запазен При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие „Пратете екип, защото престъпността расте, появяват се и все повече нарушители на ЗДвП, зоват местните жители
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори