×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Хакери са атакували е-регистъра за ваксините
  • Туроператори ще получат до 15% от оборота си за разплащане
  • 300 хил.българи вече са имунизирани срещу ковид 19
  • Утре идват още близо 100 000 COVID ваксини
НА ЖИВО

Проф. Бозов: Ще имаме 3 нови клинични пътеки в КОЦ-Бургас


Проф. Бозов: Ще имаме 3 нови клинични пътеки в КОЦ-Бургас
Безплатно по здравната каса се извършват и скъпите процедури PET-CT и SPECT-CT, който позволяват на лекарите много по-точно да диагностицират и стадират заболяванията, каза проф. д-р Христо Бозов
23 Февруари 2021, Вторник, 15:05 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Лечението на рака на гърдата вече се съпътства и с поставяне на имплант

-Проф. д-р Бозов, сключен ли е вече новият рамков договор на КОЦ-Бургас с НЗОК за 2021 г.?

-Вече е сключен, да. Потвърдихме досега съществуващите пътеки – 41 на брой за лечение на онкологични заболявания в хирургията, гинекологията, урологията, лъчетерапията, медицинска онкология, гастроентерология. Сключихме договор по 3 нови клинични пътеки. Хората трябва вече да знаят, че могат да дойдат да се оперират при нас по кл.п. 186, която е за оперативни процедури на екстрахепаталните жлъчни пътища – за тумори в областта на червата, жлъчните пътища, панкреаса. Много интересна е и клинична пътека 200, защото по нея може да се оперира туморът на гърдата, като обаче вече има възможност за поставяне на имплант, който да замести премахнатата тъкан. Така няма да има външно никаква разлика при жената с това, как е изглеждала гърдата преди операцията. 

В това отношение много ни помогна привличането през миналата година на известния пластичен хирург д-р Кенолов, който заедно с нашият екип от хирурзи ще започне да работи по тази клинична пътека абсолютно безплатно. Хубаво е да споменем, че от това могат да се възползват и пациенти, чието лечение е стартирало в предишен период. 

Последната нова клинична пътека е №202 – оперативно лечение на различни туморни процеси на щитовидните и паращитовидните жлези. 

Останаха ни и 13 амбулаторни процедури, по които се извършва най-вече онкологично лечение, диспансерно наблюдение, както и:

  • процедура №36, която е свързана с извършване на т.нар. PET-CT – позитронно-емисионна томография. С нея се откриват туморите и разсейките в меките тъкани
  • амбулаторна процедура №37, която е свързана с т.нар. SPECT-CT – фотонно-емисионна томография, с която се откриват тумори на щитовидната жлеза и костите и разсейките. 

-Да кажем повече за тези две процедури. Те са все пак нови технологии, с които хората може би още не са запознати.

-Това са дейности, които стартирахме в края на миналата година и вече виждаме, че има огромни ползи от тях. Освен, че с PET-CT и SPECT-CT се откриват дори и най-малките тумори, с тях нашите лекари получават огромна помощ за това да следят как точно се унищожават тези формации с методите на хирургията, онкологията и лъчетерапията. Така те могат много по-добре да следят и стадират заболяването. Тоест – тези изследвания на пациентите с онкологични заболявания трябва да се извършват периодично и да имат улеснен достъп до нашия PET скенер чрез записване на тел. 056 87 66 76 – регистратура. Това става с направление от специалист и е необходимо, за да може абсолютно безплатно за пациента да се проведе това високоспециализирано изследване, което иначе струва 1600 лв. 

-Предстои строеж на новият корпус на КОЦ-Бургас, каква ще е неговата функция и какво е развитието засега на този проект?

-Тази година ще работим активно по изграждането на проекта за Корпус 4 и ще търсим финансов ресурс. Надяваме се да намерим и финансиране. В него се предвижда, освен всички отделения, които в момента с в сградата на УМБАЛ-Бургас – хирургия, урология, гастроентерология, реанимация, клинична патология, гинекология и медицинска онкология, да се развият и някои други отделения, които засега няма да споменавам. Всичко това обаче е въпрос на бъдещи преговори и се надяваме да стартираме строежа още през 2021 г. 
В Корпус 4 предвиждаме да развием и нещо, което е абсолютно иновативно за Бургас – Център за лапароскопска миниинвазивна хирургия. Това е най-модерният метод за лечение в онкологията, който използва микрокамери. За в бъдеще се надяваме в това отношение да осигурим и роботизирана хирургия. 

-Как виждате бъдещето на онкологията, на лечението, на диагностиката?

-В Европа онкологичните заболявания са на първо място по честота. У нас те са на второ, след сърдечно-съдовите заболявания, но мисля, че тенденцията с увеличаването на възрастта е такава, която предполага, че относителният дял на онкологичните заболявания също ще се увеличи. Затова ние работим активно в посока да осигурим най-доброто и най-качествено лечение на гражданите на Бургас, областта и региона. Днес започнахме изграждането на резервоара за течен кислород, който се намира на територията на База 2 и освен да снабдява с кислород наличните 3 корпуса, ще го прави и за бъдещия Корпус 4, където ще е медицинската онкология и хирургията.

-Ръководството на КОЦ-Бургас е в тесен контакт с Общинския кризисен щаб. Наблюдава се от няколко седмици ръст в броя на случаите на коронавирус. Има ли яснота какво ще се случва при евентуална трета вълна в КОЦ-Бургас?

-За момента ние сме пряко ангажирани във ваксинацията. КОЦ-Бургас е едно от местата, където се имунизират хората и в тази посока се работи изключително активно, особено през уикендите. Над 500 човека се ваксинираха при нас само за 2 дни. Поддържаме постоянна връзка с Общината, с кмета Димитър Николов, който много ни помага, със зам.-кмета Йорданка Ананиева, с председателят на Общински съвет-Бургас проф. Севдалина Турманова и Здравната комисия. Работим в тясна колаборация, за да постигнем всички наши и общи цели.
 


В категории: Здраве


Честит 8 март, мили дами!
Честит 8 март, мили дами! 08/03/2021, Понеделник 08:48 0
Флагман.БГ Слънчево и приятно време по морето за 8 март Слънчево и приятно време по морето за 8 март 08/03/2021, Понеделник 08:21 0
България Всички новини
Ще бъде ли съборена реставрираната крепостна стена в Созопол Ще бъде ли съборена реставрираната крепостна стена в Созопол Длъжни сме да спазим решението на съда, каза председателят на Общинският съвет в Созопол Георги Пинелов Дрифт на плажа, съсипват дюните Дрифт на плажа, съсипват дюните Подаден е сигнал в полицията, за да стане ясно кой върти гуми в пясъка Черни балони в небето над София за Осми март Черни балони в небето над София за Осми март  За пета поредна година ще се проведе и традиционното шествие за правата на жените 21 починали от коронавирус, 497 са новите заразени 21 починали от коронавирус, 497 са новите заразени  160 регистрирани с COVID-19 в столицата, 15 – в Бургас Отцепиха кафе "Бакарди" в Бургас заради падаща мазилка Отцепиха кафе "Бакарди" в Бургас заради падаща мазилка Заведението и без това не отвори след локдауна   Изнудвали Цитиридис заради мръснишки клипове Изнудвали Цитиридис заради мръснишки клипове Додо, както го наричат приятелите му, не може да се похвали с плочки и мускули, а с огромни цици, паласки и бирено шкембе   Кой е наследникът на Антон Хекимян, вижте неразказаната му история Кой е наследникът на Антон Хекимян, вижте неразказаната му история Златимир Йочев е роден в Хасково, но детството си свързва с Либия   Шоуто на Рачков - парад на инфантилите или най-забавното предаване в БГ ефира Шоуто на Рачков - парад на инфантилите или най-забавното предаване в БГ ефира Мненията са разнопосочни след първия час на телевизионното събитие на годината   Къци, смени си панталоните, вече 6 години не ги събуваш! Къци, смени си панталоните, вече 6 години не ги събуваш! Най-вероятно са му късметлийски и се харесва единствено с тях, та ги скъсва от употреба   Независимият Димитър Николов стана кмет на Трояново Независимият Димитър Николов стана кмет на Трояново Благодаря на хората, които ми се довериха и почетоха паметта на баща ми Андон Николов, който при изпълнението на служебни задължения се зарази и почина, каза Димитър Николов
След ваксиниране с „Модерна”: Обриви по дланите и лактите След ваксиниране с „Модерна”: Обриви по дланите и лактите Възпалението изчезва след лечение около шест дни   Сагата с британското семейство продължава, Елизабет II няма да гледа интервюто на Меган и Хари Сагата с британското семейство продължава, Елизабет II няма да гледа интервюто на Меган и Хари Бременната с второто си дете Меган вече обвини Уиндозрския двор, че измисля лъжи за нея   Венецуела започна да печата банкноти от 1 милион, струват по-малко от левче Венецуела започна да печата банкноти от 1 милион, струват по-малко от левче Щатската валута се разменя сега за 1,88 милиона боливара   COVID-19 оставя следи върху психиката на оздравелите COVID-19 оставя следи върху психиката на оздравелите В краткосрочен план 95% от клинично стабилните пациенти с COVID-19 са страдали от посттравматично стресово разстройство Европа е в плен на новите щамове на коронавируса Европа е в плен на новите щамове на коронавируса Мутиралите зарази се разпространяват активно на континента   Рядък вариант на коронавируса хванаха в Италия Рядък вариант на коронавируса хванаха в Италия Засега се констатира, че той няма, както изглежда, характеристики, които ще намалят ефикасността на ваксините Сблъсъци в Швеция заради мерки срещу ковид Сблъсъци в Швеция заради мерки срещу ковид Един служител на реда е бил леко ранен и откаран в болница Далай Лама се ваксинира срещу коронавируса Далай Лама се ваксинира срещу коронавируса След като получи ваксината, 85-годишният Далай лама призова и другите хора да са смели и да се ваксинират Кръстиха безгръбначна бавноходка на Грета Тунберг Кръстиха безгръбначна бавноходка на Грета Тунберг С новооткритите видове броят на бавноходките, обитаващи Швеция, става 116 Румъния затвори границите си с България, вкара ни в "червен" коридор Румъния затвори границите си с България, вкара ни в "червен" коридор Букурещ иска ПСР за всички пристигащи от България
Александър СИМОВ, депутат от БСП Борисов унижава предизборно българската култура Виц на деня Виц на деня - Отче, изневерих на мъжа ми!
- Нищо, чадо! Обиколи църквата толкова пъти, колкото си му изневерила!
- Отче, може ли с колелото...
Виц на деня Виц на деня - Докторе, сексът има ли странични ефекти?
- Ако разбере жена ти, да!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Травматологът разбира, че сезоните се сменят, когато мотоциклетистите се свършат, а сноубордистите още не са започнали да идват.

Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори