×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Награди за „Тоника“ и братя Аргирови след скандала със „Златния Орфей“


Награди за „Тоника“ и братя Аргирови след скандала със „Златния Орфей“
Списъкът с парични награди за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата е разширен и обхваща не е свързан само със „Златния Орфей“, каза Боил Банов
23 Февруари 2021, Вторник, 09:45 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Министърът на културата сподели, че разговарял със засегнатите, похвали и бургазлийката Мария Бакалова за номинацията за „Златен глобус“

Списъкът с парични награди за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата, който предизвика скандал, тъй като бе свързан само със „Златния Орфей“, вече е разширен и покриваме на 100% нашите заслужили изпълнител, текстописци и музиканти, съобщи в „Тази сутрин“ по бТВ министър Боил Банов. 

Той сподели, че се е свързал със засегнатите творци. Допълни, че е разговарял с братя Аргирови, с представители на „Тоника“ и ФСБ. 

Списъкът, свързан със „Златния Орфей“ предизвика напрежение в културните среди, изтъкна водещият Антон Хекимян. 

„Нещо чудесно направихме. Разширихме сега кръга и освен „Златния Орфей“ въведохме и лауреати от „Мелодия на годината“, от „Пролет“ и др., Вече с втория списък, който е входиран вчера в Министерския съвет, покриваме на 100% нашите заслужили изпълнител, текстописци и музиканти“, заяви министърът на културата. 

„Златният Орфей“ е много голямо ниво, огромна част от нашите автори и музиканти са минали от там и са били сред наградените. Ако в началото бяхме представили разширен списък, полемиката щеше да е много по-голяма“, заяви Банов. 

„Видя се, че трябва да бъдат добавени и други големи форуми, за да могат да бъдат обхванати големите таланти. Естественият ход да нещата следваме“, добави той.

След като му бе зададен въпроса кои са емблематичните изпълнители, които не бяха включени в първия списък, той изброи имената на Росица Кирилова, братя Аргирови...„Много са и може да изпусна хора, които са обичани от всички и са прославили тази държава през годината. В онези скучни социалистически години тези хора бяха отдушника, бяха другия свят, но обикаляха Европа и света, прославяйки България“, заяви министърът. 

„Бяха изгорели част от архивите. За тия хора бе обидно толкова години да се чудят как да свързват двата края. Няма да станат много богати от това, което направихме, но тази награда е отношение на държавата. С много от тях говорих“, добави той. 

На въпроса как оценявате Мария Бакалова, която стана първата българка с номинация за "Златен глобус", той отговори, че оценката вече е дадена. 

„Оценили са я хората. Дали са й номинация за „Златен глобус“. Чудесно е това! Трябва да има повече български артисти с такива номинации. Годините на социализма минаха и не можем да казваме на хората „радвайте се на тази награда, ръкопляскайте!“. Нейният професор Добчев е и мой. Той е крайно взискателен към всичките си студенти. Той иска те да са отдадени на професията. За него семейството е театърът. На това учи своите студенти“, заяви министърът. 

Той коментира и скандала с отвореното писмо на най-големите филмови дейци у нас. 

Над 250 режисьори, актьори, продуценти, сценаристи, оператори и филмови дейци поискаха от президента Румен Радев да наложи вето на Закона за филмовата индустрия, който бе приет от парламента на 17 февруари, уточни водещият. 

В писмото се казва, че законът прави нововъведенията с категоричен ретрограден характер. 

Не виждам основание за това нещо, но то си в правото му, заяви Банов. 

„Важни промени се приема в закона за киното, които донесоха не само повече средства, но дават много големи възможности за развитието на цялата индустрия. Дали определен текст е добре написан и дали ще проработи ще покаже времето, но основната задача е изпълнена“, добави той.

„Парите за конопроизводство не могат да бъдат пипнати. Те са си в отделна схема“, коментира министърът. 

„Киното чака промяна на закона от 2003 г. Много са индивидуалностите. Всеки има своя гледна точка. Мисля, че когато тръгнат нещата, хората ще разберат, че е добре за бранша“, добави той.

„Това писмо го чета като червена лампа. Когато започнем да изпълняваме закона, трябва всички да сме много внимателни и да видим за какво тези 250 кинодейци са прави, за да може да свършим най-добре своята работа“, каза още министър Банов. 
 


В категории: Животът


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
16
Коментара по темата
16.
иван
23.02.2021 18:26:51
1
2
А кога ще върнат парите на пенсионерите ,за които имаше таван на пенсиите?Години,години наред получаваха половината от полагаемата си пенсия!!!
15.
Тъжно.....
23.02.2021 14:28:00
0
5
Справедливо ли е да се компенсира индувидуалното неплащане на осигуровки с разни врътки от общите пари на хората ?
В същото време има толкова болни дечица, за които правят кампании да събират пари.... Тъжно.... Жалко...
14.
Тъжно.....
23.02.2021 14:27:33
0
5
Справедливо ли е да се компенсира индувидуалното неплащане на осигуровки с разни врътки от общите пари на хората ?
В същото време има толкова болни дечица, за които правят кампании да събират пари.... Тъжно.... Жалко...
13.
Тъжно.....
23.02.2021 14:27:21
0
4
Справедливо ли е да се компенсира индувидуалното неплащане на осигуровки с разни врътки от общите пари на хората ?
В същото време има толкова болни дечица, за които правят кампании да събират пари.... Тъжно.... Жалко...
12.
Ценоразпис
23.02.2021 11:45:57
0
9
За изборите ценоразпис : циганин 50 лeва + кебапчета . Певци , челгари 36 месеца х 500 лева на месец .
11.
Краси
23.02.2021 11:41:44
0
13
Прав е 9.
Не може да не плашаш данъци според дохода и да получаваш повече само защото славиш поредната партия на власт. Братя Аргирови и други си пяха по крюиузи и чужбина , а сега искат пари от бедните. А ще дадат ли пари и на тези, които превиваха гръб по ниви и строежи, за да имаме хляб на масата и покрив над главата? Но техния вик за помощ не се чува, защото нямат микрофон или мегафон да реват и бият полицаи по площадите. Срам за тези, които ги дават и срам за тези които без свян ги получават!
10.
Ало
23.02.2021 11:36:57
0
7
Ало Банов .Оставка
9.
Хм
23.02.2021 11:20:00
1
10
Ето така се настройват хората едни срещу други. А би трябвало вместо да се дават подаяния предизборно, просто да се направи необходимото всеки да си получава пенсията, за която са му удържали данъци през всичките години. Изгубили се били архивите. Ами помислете как да компенсирате това. Знаете, кой колко време е пял, знаете колко се е удържало за пенсия през соца, сметнете ги и им отпуснете пенсиите според правилата - ще са малки като на всички пенсионери, но поне няма да са подаяния и да водят до оплюване и унижение.
8.
Оркестър без име
23.02.2021 11:04:59
2
13
"Всичко живо свири и пее. Двама души не можеш да хванеш за работа"
7.
*********
23.02.2021 11:04:53
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
6.
C 400
23.02.2021 11:04:08
0
16
А като вземаха хонорари под масата защо си мълчаха?!?
5.
Срамна работа
23.02.2021 10:48:30
0
23
С какво по-малко са заслужили архитекти, агрономи, инженери, хората които се трудиха в заводите и на полето, писатели и поети, художници и пр. от някой от наградените....???!!!
Апропо, г-н Митко Щерев много ясно обясни, че когато вземаш огромни за времето си хонорари и не си
плащаш осигуровките, то днес е неморално да искаш от държавата привилегии...!!
Дали някой от тях, засрамен от ситуацията -дори и да е заслужил награда ще я върне...???!!!
4.
Дайте кинти на Икебаната
23.02.2021 10:48:10
0
11
Сичкото човек - пее, скача и подскача. И се мисли за голям капацитет на изкуството. И иска пари - не се наядоха. Галеници през комунизма, после се смени системата, хоп обърнаха палачинката с "Долу БКП!" Сега всичкото човек - геербераст и с Боко. Утре като падне Боко, хоп, пак ще си заъртят гъза и ще са с новата власт. Гладни маймуни за пари.
3.
da ama ne
23.02.2021 10:35:27
1
4
Точно обратното беше - протестираха само тези на които им беше платено или очакваха да се облажат, разбира се изключвам 6 волтовите екземпляри които бяха доста на брой.
2.
Радой Ралин
23.02.2021 10:33:47
0
16
"Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра"
1.
творци и награди
23.02.2021 10:11:16
2
24
Братята не се наядоха! Голям принос за културата българска направиха!
Абе, хора, не разбирате ли, че всички тези предизборни "награди" се дават заради пасуването на "творците" по време на протестите?!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден ПП-ДБ и БСП му показаха "червен картон" Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК
Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори