×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Съдебната власт си купи 2,2 дка до плажа в с. Лозенец, за да надстрои почивната си база


Съдебната власт си купи 2,2 дка до плажа в с. Лозенец, за да надстрои почивната си база
Георги Чолаков поиска покупката на заседание на ВСС през ноември, за да надстрои базата. Сделката вече е факт.
22 Февруари 2021, Понеделник, 19:01 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Сделката за 224 000 лв. предизвика спор във ВСС

Държавата закупи от Община Царево над 2,2 декара земя на първа линия до плажа в село Лозенец. Става въпрос за два отделни терена, върху които има три сгради - почивни бази, разбирай, курортни хотели, които се ползват от съдебната власт. Те са буквално до плажната ивица в китното морско селище.

Стопанин на имотите е Върховният административен съд (ВАС). Хотелчетата се водят „учебна база“ към съда. Причината за закупуването на терените е желанието на председателя на ВАС Георги Чолаков да надстрои базата.

Справка в кадастъра показва, че сградите там са две по-големи и една малка. На 26 ноември м.г. въпросът бе дискутиран в Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Стигна се и до по-остра размяна на реплики между „опозиционерките“ Олга Керелска и Атанаска Дишева, от една страна, и Георги Чолаков, Боян Магдалинчев и Боян Новански, от друга.

Керелска попита кое налага покупката на терените.

„Причината, поради която съм започнал тази процедура, първо, е, че всички ние знаем разликата между суперфициар и собственик на терена. Мисля, че не е необходимо в момента да уточняваме каква е разликата между единия правен статут и втория правен институт“, отговори Георги Чолаков.

Освен това при базите на прокуратурата в Бяла, и на Върховния касационен съд в Лозенец собственик на земята бил ВСС.

„Изключение прави единствено почивната база в Лозенец на Върховния административен съд, където ние сме само суперфициар. Във връзка с всички мои идеи, които предстоят във връзка с тази база, е необходимо Висшият съдебен съвет да бъде собственик и на терена, за да може всички процедури да бъдат от името на собственика, а не за всяко нещо да се иска съгласуване със собственика на терена“, обясни още Чолаков.

Олга Керелска отвърна, че имотите са предоставени в управление на ВСС.

Шефът на ВАС обаче повиши тон: „А мога ли да направя надстрояване, където искам - да направя учебна зала на последния етаж, без съгласието на общината? Мога или не мога?“

„Не, не можете“, отговори Керелска.

„Ето това е причината, за да направя това искане“, обясни Георги Чолаков.

Олга Керелска обаче продължи да опонира, като попита дали разходът от близо четвърт милион за закупуването на земята е редно да се прави в този момент, при положение че е дадена препоръка на съдилищата да се въздържат от текущи ремонти.

Боян Магдалинчев и Боян Новански не се съгласиха с Керелска.

Магдалинчев обясни: „Г-н Чолаков добре знае, че там теренът е малко по-особен. Аз няма какво да го обяснявам това нещо. Не дай си Боже нещо да се случи, тогава какво става с тези сгради въобще? Всичко изчезва, не дай си Боже.“

В тази посока се изказа и Новански.

Единият спорен терен е точно 1000 кв. м, а вторият – 1248 кв. м. Цената, определена за покупката им, е почти 224 000 лв. с ДДС.

Това пък се стори висока цена за Атанаска Дишева.

„Тази цена, без да съм изследвала и без да имам възможност, разбира се, да изследвам какви са пазарните цени на подобни имоти в село Лозенец, ми се струва завишена с оглед на това, че строежът е осъществен. Застроен имот ми се струва, че не се продава на такава цена. Това е цена, която ми прилича на цена за свободен за застрояване имот. Дали всъщност тези обстоятелства са проверявани“, попита Дишева.

В дебата стана ясно, че отстъпеното право на строеж е направено през 2006 г. Атанаска Дишева предположи, че за него също е заплатено.

Георги Чолаков отговори: „Да, абсолютно сте права за това, че цената е различна и зависи от това дали също имотът е празен или не е празен. Така или иначе общината е собственикът и Общинският съвет е взел решение да бъде продадена на тази цена. При разговорите, които водих с Общинския съвет, те казаха, че това е отчетено и цените въобще не са такива - пазарните на празни имоти, които са тези.“

Чолаков попита риторично Дишева дали смята, че 1 декар незастроен терен в Лозенец би струвал около 100 хиляди лв., какъвто е този случай.

Дамата продължи да спори: „Не знам какво те са приели, но това са 223 000 лева, повтарям, за застроен вече имот. И аз, и Вие знаем, че там няма кой знае колко много застрояване, може би един етаж отгоре.“

Боян Магдалинчев пък се обърна язвително към Дишева: „Най-добре знаете Вие там...“

В крайна сметка последва гласуване – 14 „за“ сделката и само 1 „против“ в лицето на Олга Керелска.

Покупката трябваше да бъде одобрена и от Министерски съвет. Затова и правителството е взело съответно решение на 16 декември.

С него се възлага на представляващия ВСС да сключи договор за покупка в полза на държавата на имотите частна общинска собственост. Средствата се осигуряват от бюджета на съдебната власт.

Справката в Кадастъра показва, че статутът на двата терена е вече частна държавна собственост. Т.е. сделката е приключена.

Така шефът на ВАС Георги Чолаков, който управлява хотелската „учебна база“, вече може лесно да извърши надстрояването, което планира.

Двата терена с трите сгради са до самия плаж, се вижда и от Кадастъра

 


В категории: Темида


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
9
Коментара по темата
9.
Българин
23.02.2021 12:36:05
0
0
А пари от къде?-от мойте данъци не.
8.
Много подвеждаща статия
23.02.2021 09:38:09
2
3
Сградите са строени с отстъпено право на строеж и години земята е ползвана, без да е купена. Мноооого години. Сега са решили да си я закупят, най-после да платят нещо на общината. Така е с голяма част от сградите от това време. Общината не може да им каже вземайте си сградите и се махайте... Къде виждате далавера, малоумници. Законите са такива.
7.
много подвеждащо
23.02.2021 09:35:16
1
1
Купува се земята под сградите, до момента са имали право на строеж само... Повечето сгради са строени именно на отстъпено право на строеж, и в последствие си купуват земята. Така са и много от къщите, в цяла България. Каква далавера видяхте тук? Така или иначе, тази земя се използва от години от съдебната власт и никой друг...
6.
ртх 34569
23.02.2021 08:38:03
1
5
Никъде в демократичните държави няма такова нещо като ведомствени почивни бази. Там целият персонал (камериери, готвачи, шофьори, градинари, аниматори, сервитьори ,бармани и всякакви други) ще си получава заплатите цялата година, а ще работи най-много два или три месеца. Това беше патент на социализма. Навсякъде по света чиновници и служители си почиват в нормалните хотели, спа центрове и където си искат на съответната цена разбира се. Всички екстри са им в заплатата и отпуската. Ако иска ще почива в най скъпото място на света, но може да иска да си почива с палатка в някой къмпинг. Такива феодални имения с постоянна прислуга останаха само в България, Русия ( замък за два милиарда) и сигурно в Северна Корея.
5.
Петър
23.02.2021 06:55:37
2
4
Г-н Чолаков дори не може да осъзнае наглото си безочие!
4.
Коко
22.02.2021 22:27:59
6
4
По добре съдии, отколкото мутри на първа линия.
Браво!
3.
и аз искам
22.02.2021 22:10:04
1
13
100 лева на кв. метър?
И аз искам да купя такава земя на първа линия , та било то и в Лозенец.
Интересно е , какво ще получи община Царево в замяна.
Може би услуга от Съдебната власт , за тази ниска цена на земята.
2.
Калоян
22.02.2021 21:43:03
0
7
До самия плаж или до един залив? ;)
1.
Боклуци
22.02.2021 21:36:29
0
14
А такааа, браво на съдебната власт!!!
Няма такава държава, няма такава съдебна влас!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори