Олимпийският шампион в щангите Милен Добрев днес щеше да навърши 41 години
Милен Добрев е последният българин с олимпийска титла
Щангистът Милен Добрев, който почина внезапно и без време преди 6 години, днес щеше да навърши 41 години. Роден е на 22 февруари 1980 г. в Пловдив. Детството му преминава в село Житница. Тренира вдигане на тежести в клуб „Марица-Олимп“ при треньора Кръстю Милев.
Първият му успех е през 1996 г. на европейското първенство за юноши в Бургас, където печели бронзов медал в категория до 70 кг. От 2001 г. заема трайно място в елита на световните щанги с шампионската титла от игрите на добра воля в Брисбейн. Световен шампион в средна категория на първенството във Ванкувър (2003). Европейски шампион (2003 и 2004). Световен шампион от първенството в Киев (2004).
Печели златен медал от олимпиадата в Атина през 2004 в категория до 94 кг. Общо спечелва четири златни, два сребърни и два бронзови медала от големи първенства. След 17 години в щангите слага край на кариерата си след серия от тежки контузии в навечерието на олимпиадата в Пекин (2008).
Милен Добрев е последният българин с олимпийска титла по вдигане на тежести и последният пловдивски спортист със златен олимпийски медал. Умира от инфаркт в дома си в Пловдив на 21 март 2015 г.
Живот след смъртта: Жена видя Рая, срещна загубеното си дете и се върна да разкаже
Русе грее с 900 метра празнична светлина и нова коледна магия
Лекари без договор, пациенти без сигурност – защо бюджетът за 2026 е решаващ
Открит опасен микроорганизъм в мляко за кърмачета, изтеглят партиди от пазара
Властта се срива, Радев излиза напред
Откраднаха коледна елха от района пред училище в Радомир
Протест в Смолян срещу фотоволтаична централа: Жителите се опасяват за домовете и гората
Как евтините китайски дрехи заляха Европа
Въпросът остава: Кои са били хората, стреляли по деца в Сараево, като на сафари?
Тези хора да забравят за джинджифил, въпреки че се води суперхрана
Нова горивна схема затяга коланите: Бензинът в Иран вече не е даденост
Всички правим тази грешка: Тези ястия, стават по-здравословни, но чак на следващия ден
