Мусака от тиквички с кайма, по рецептата на баба Станка от кв. Ветрен
Ето какво ви е нужно
Необходими съставки:
тиквички 1 кг
кайма 500 грама
лук 2 броя
домати 2 броя
магданоз 1/2 връзка
брашно 2 супени лъжици
черен пипер 1/2 чаена лъжица
олио 1/2 чаена чаша
За заливката:
яйца 2 броя
прясно мляко 2 чаени чаши
брашно 3 супени лъжици
краве масло 3 супени лъжици
Мусаката от тиквички може да бъде вегетарианска мусака от тиквички, но мусаката от тиквички може да бъде приготвена и с месо. Двата варианта за мусака от тиквички имат своите безспорни плюсове, докато мусаката от тиквички без месо е много лека, то мусаката от тиквички с кайма е много по-засищаща. Това обаче, което важи и за двете рецепти е, че се приготвят лесно и са много вкусни. Рецептата за мусака от тиквички с кайма е насочена към всички любители на месните ястия, които остават гладни, ако вечерята не съдържа поне малко месце.
Първата стъпка от рецептата за мусака от тиквички с кайма е подготовката на тиквичките. Измивате добре тиквичките и ги нарязвате на кубчета без да ги белите. Изсипвате тиквичките в дълбок тиган или тенджера, в които сте сгорещили ½ от предвиденото олио, след което ги поръсвате с брашното, добавяте и ½ чаена лъжица сол и разбърквате добре, за да може брашното да се разпредели равномерно. Запържвате тиквичките за около 5-6 минути. След това изсипвате тиквичките в тавата, в която ще печете мусаката и ги оставете да изстинат.
В тиган сгорещете останалото олио и добавете към него ситно нарязаните глави лук, след което разбъркайте. След като лукът омекне добавете каймата и разбъркайте добре, за да не остане на бучки. Добавете настърганите домати, черния пипер и ½ чаена лъжица сол и разбъркайте и оставете сместа да поври, докато водата се изпари, тогава добавете и ситно нарязания магданоз. След това изсипете каймата в тавата върху тиквичките, разбъркайте добре и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути.
Идва ред за приготвяне на заливката за мусаката от тиквички с кайма. Заливката за мусаката от тиквички представлява сос Бешамел с добавени яйца. За приготвянето му разтопявате маслото в дълбок тиган или тенджера, след което добавяте към него брашното и разбърквате. Запържвате брашното за минута две, след което добавяте прясното мляко и разбърквате енергично. Бъркате, най-добре с тел за разбиване, докато сместа се сгъсти, до степен, че вилица оставя следа в нея. Оставяте сосът на страна, докато поизстине, след което добавяте една чаена лъжица сол и разбитите яйца при непрекъснато бъркане. Разпределете сместа равномерно върху мусаката. Печете мусаката от тиквички с кайма в предварително загрята на 200 градуса фурна докато се зачерви, което отнема около 30 минути.
Царевичното брашно крие тайна? Здравен ефект, за който малцина подозират
Левът изчезва от банкоматите от 1 януари: Как ще теглим евро през 2026 г.
Влаковете тръгват по ново разписание
Съпричастност с монети: Варна показва как се гради доброто
Велико Търново се обедини в маратон с кауза
Мистерията с бетонираните тела, изплували от Дунав, свързана с изчезналите милиони от Белград
Шамани се опитаха да предскажат победителя в изборите в Чили, но духовете мълчат
Явор Божанков: Арогантността на властта събори правителството, не бюджетът
Крал Чарлз III с обнадеждаваща новина за битката си с рака
Деца от Константиново написаха най-дългото писмо до Дядо Коледа – с мечти за мир, здраве и дом за всички
Турски ферибот горя след руска атака в Одеса – има ранен
50 години Детска градина – Руен
