×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пуерто Рико става 51-ят щат


20 Февруари 2021, Събота, 17:01 ч.
Автор: Флагман.Бг

52% от жителите гласуваха за своеобразна колония на САЩ

 

Губернаторът на Пуерто Рико - Педро Пиерлуизи, заяви за „моралното задължение“ на Конгреса на САЩ да вземе предвид резултатите от референдума на острова: 52% от пуерториканците се обявиха за предоставянето статута на пълноправен щат на своята родина - своеобразна колония на Вашингтон. Сега въпросът вероятно ще бъде решен в тяхна полза и появата на 51-и щат на САЩ ще бъде следващата стъпка към установяването на диктатурата на демократите.

В края на януари 1898 г. красавецът и гордостта на американския флот - новият брониран крайцер ''Мейн'', влиза в пристанището на Хавана. Неговата задача е да сплаши когото трябва и да окаже помощ на американски граждани, ако имат нужда, защото по това време в кубинската столица има въстание срещу испанските власти.

Три седмици по-късно, около 22 часа, взрив разтърсва крайцера, корабът потъва, убити са 266 души - две трети от екипажа. Общественото мнение в САЩ, където дълбоко се симпатизира на борците за кубинската независимост, е убедено, че това е испански саботаж. Така президентът Уилям Маккинли започва испано-американската война, която преди това се опитва да избегне.

Конфликтът продължава около 5 месеца, включително бомбардировките над кубинския Сантяго и обсадата на Манила във Филипините беше първата война, заснета на кинолента. Тя завърши с пълното поражение на Испания, което доведе страната до масивна депресия и криза на националното съзнание.

Много години по-късно най-вероятната причина за трагедията на ''Мейн'' ще е случаен пожар в погреба за въглища, от който детонират 5 тона барут. Тази версия се появи още в първите дни след експлозията, но американската "партия на войната" успешно я пренебрегна.

Така САЩ получиха Куба, за която се облизваха от половин век, Филипините, Гуам и Пуерто Рико - остров (по-точно група острови - един голям и няколко малки), който по време на завладяването му имаше само 5 жертви от американските войници.

Съдбата на тези територии беше различна. Куба веднага получи своята независимост, Филипините - след Втората световна война, а "свободната асоциирана държава Пуерто Рико" остана подчинена територия на САЩ (по-конкретно на Конгреса на САЩ), тоест една почти колония, последната по рода си. С Гуам стана също, но той е далеч - там живеят само 150 000 души. Докато Пуерто Рико е почти наблизо - на 1200 километра от Куба и има над 3 млн. жители с неизяснен досега статут.

Средностатистическият пуерториканец е католик, говорещ испански, живеещ в Сан Хуан и околностите на местната столица. Той е вторият най-стар град в Америка сред онези, основани от европейците (по-стар е само Санто Доминго в съседната Доминиканска република).Пуерториканецът е потомък на креоли и роби, докарани в местните плантации за тютюн и кафе, сънародник е на Рики Мартин, Дженифър Лопес и Бенисио Дел Торо. Смята сомбрерото за своя национална шапка, а национален символ е жабата кока - малко дървесно земноводно, което „като заек "си проправи път до тропическата част на самите САЩ, размножава се там и сега с гръмките си  крясъци през нощта сваля цените на недвижимите имоти.

Той е гражданин на САЩ, разплаща се с щатски долари, но печели два пъти по-малко от средния американец. Затова пуерториканците масово се придвижват към „континента“, което превърна родината им в световен рекордьор по изтичане на население -  по-бързо дори от Прибалтика.

Постепенната трансформация на острова в място за пенсионерите, огромните дългове и невъзможността да девалвира валутата си доведоха до това, че през август 2015 г. Пуерто Рико обяви фалит, а местните политически и социални организации започнаха с утроена сила да призовават за промяна на унизителния статут на своята родина и да настояват да станат 51-и щат на САЩ.

Разбира се, в Пуерто Рико има и хора с алтернативно мнение, има си своите собствени сепаратисти и дори революционери. Един от най-известните е Филиберто Охеда Риос, убит след престрелка с агенти на ФБР.

Общо на острова имаше 6 референдума за самоопределение, последният се състоя едновременно с президентските избори през 2020 г. в САЩ, в които пуерториканците не участваха (това е един от основните примери за нарушаване на техния статут ). Заради скандалите, последвали поражението на Доналд Тръмп, малко хора обърнаха внимание на резултатите от плебисцита, тъй като те бяха предвидими. Формулировката на въпросите на референдумите варираха, пропорциите на резултатите също, но по-голямата част от населението на Пуерто Рико винаги гласуваше да стане 51-я щат.

Републиканската партия на САЩ категорично се противопостави на този резултат. Официално, защото този процес ще изисква големи разходи за включването на пуерториканците във федералните програми и прехвърляне на техните дългове върху американските плещи, а парите наистина са сериозни.

Но има и втора причина, по-малко официална, но такава, за която президентът Джо Байдън няма да спести пари, за да смаже хидрата на „тръмпизма“ (между другото, самият Тръмп с характерната си спонтанност предложи да продаде Пуерто Рико).

Ставайки жители не на територия, а на щат, пуерториканците ще започнат да гласуват на президентските избори и ще получат пълно представителство в Конгреса. Трябва да се очаква, че в по-голямата си част те ще подкрепят демократите заради техните тежнения към испаноезичните и предимно левите настроения в обществото.

В резултат на това демократите ще получат няколко допълнителни електорални гласа и места в Камарата на представителите, което е изключително неприятно за републиканците, но все пак не е фатално, а допълнителните сенатори-демократи (те винаги са 2, независимо колко голям или малък е щата) и системата на сегашния баланс в САЩ е заплашена да не оцелее.

Точно към това сега върви Америка - към установяване на еднопартийно управление под лозунга за защита срещу бунтовниците, белите националисти и другото „отвратително наследство“, приписвано на Тръмп. Янките направиха почти същото, когато победиха южняците в гражданската война: отвратителната институция на робството, разбира се, беше изкоренена, но в същото време тя беше превърната в корумпирана диктатура, за което тон даваха военните (преди всичко президентът генерал Уилисъс Грант).

Операцията ще премине през няколко етапа. Най-болезнено е разширяването на всемогъщия Върховен съд на САЩ в полза на либералните съдии и унищожаването на консервативното мнозинство, което се разви там.

Те ще започнат със създаването на 51-вия щат и най-вероятно и на 52-рия - столицата Вашингтон и нейните околности (сега е окръг Колумбия), където републиканците получават по-малко от 10% от гласовете на изборите.

В същото време ще има и процес на предоставянето на гражданство на няколко милиона нелегални мигранти, тя е другата избирателна база на Демократическата партия, която ще контролира Белия дом, Сената и Камарата на представителите още поне 2 години.

След като има достатъчно мигранти от Латинска Америка, които да прехвърлят втория по големина щат Тексас в ръцете на демократите, техният кандидат ще печели почти всеки президентски избор.

Всичко това стана възможно благодарение на загубата на Тръмп и това, че допълнителните избори за Сената в щата Джорджия бяха неочаквано и за първи път от много години спечелени от демократите, като те спечелиха мнозинство от един глас в ключовия политически орган на Америка (това е гласът на председателя на Сената, вицепрезидента Камала Харис).

Сега американците постепенно ще свикнат с идеята, че щурма на Конгреса от страна на „тръмпистите“ дава на демократите моралното право да разбият политическата система на страната и да се застраховат срещу завръщането в Белия дом на Тръмп или някой от неговите съмишленици.

Изглежда, че този въпрос вече е решен и скоро дебатът ще бъде само за това откъде да се започне разширяването на САЩ - от Вашингтон (ще бъде по-евтино) или от Пуерто Рико (по-лесно е и освен това е "морален дълг").

На републиканците и за американците изобщо не може да се завижда в тази ситуация, но „островът на лошия късмет“ все пак ще получи своя пропуск и ще се сбогува със статута си на полуколония. А потокът долари от федералния бюджет ще му помогнат по-добре да съответства на името си, което преведено от испански означава „богато пристанище“.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)


В категории: Политика


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
Бикъ
21.02.2021 08:54:40
0
3
Нас няма ли да ни вземат за 52рия?!
2.
2
20.02.2021 19:51:02
1
10
Личи си, разбира се.
Нивото на изказ е друго. Няма правописни, пунктуационни и граматически грешки. И най-вече: има смисъл в написаното и не се налага личното мнение на автора върху читателя. Това не можеш да го очакваш от тъпунгерите във флагман. Техният речник е беден. Те боравят с 1000 думи. На един акъл са с Бойко.
1.
Чико от Пуерто Рико
20.02.2021 18:44:30
0
10
Как си личи, когато статията не е писана от джурналист на Флагман :-))
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Колко ще ни струва великденския козунак Колко ще ни струва великденския козунак Козунаци в София се продават и за десетина, и за 20, че и за 100 лв. в някои от най-снобските пекарни в центъра на столицата Утре започва най-голямото географско събитие в България Утре започва най-голямото географско събитие в България Ще има над 500 участници от цялата страна  Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Горещо препоръчвам PCR тестовете да се правят още преди започване на антибиотичната терапия, съветва вирусологът д-р Татяна Николова Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии От 12 страни участнички в престижния турнир, отборът на Саудитска Арабия, ръководен от Труканов печели златните медали във всички категории и съответно I-во и II-ро място в индивидуалното крайно класиране, както и I-во място в отборното класиране Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Ръководството на ФОЗЗГ, които са и инициатори на проявата, поднесоха на дечицата питка за здраве, великденски яйца и лакомства Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Игра главна роля в приетата радушно от критиката военна драма „Син от друга майка“ Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Към момента са установени компрометираните участъци и Областно пътно управление е изготвило допълнително задание по договора с „Автомагистрали“ ЕАД за аварийно изкърпване на проблемните участъци на територията на област Бургас Завръща ли се Нана Завръща ли се Нана Тя ще повдигне завесата на личния си живот в Америка и ще разкрие пред зрителите интересни подробности за себе си Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес
Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори