×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нинова иска общопартийно допитване с кого да се коалира, но помни ли 2016-а?


Нинова иска общопартийно допитване с кого да се коалира, но помни ли 2016-а?
Председателката на БСП през 2016 г. игнорира допитването в БСП, взе лидерско решение да издигне Румен Радев напук на всички, но накрая победи
19 Февруари 2021, Петък, 20:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка-архив: Авторът

В политиката трябват лидери, референдумната демокрация е популистка утопия

Ще предложа на Националния съвет да решим въпроса с управленските коалиции след изборите с вътрешно допитване. Това обяви преди дни лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Соцпартията е пред сложна ситуация, тъй като е много вероятно след парламентарните избори да получи мандат за управление, но да няма партньори. Един от щекотливите въпроси е редно ли е отново да се направи коалиция с ДПС. За сдружаване с ГЕРБ е ясно, че не може да се говори. (Поне засега.)

Казусът с коалициите е комплициран, многопластов. От една страна, БСП може да иска да си сътрудничи с „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, с формацията около Мая Манолова и с „Демократична България“, но те да не желаят това. (Особено две от формациите.)

От друга, ГЕРБ и ДПС може да искат коалиция с БСП, но тя да не допуска това.

Във връзка с идеята си за вътрешно допитване Корнелия Нинова изкоментира: „Нашият устав дава такава възможност и ние вече сме го прилагали. Политиката, която провеждам, откакто съм председател на партията, е борба със задкулисието - и в държавата, и вътре в партията. Няма да допуснем лобистки, групови или частни интереси да изкривят волята на хората, които са ни овластили, при сключване на управленска и следизборна коалиция.“

БСП действително вече е прилагала вътрешно допитване и то по много любопитен въпрос – за това по какъв начин да се явят на президентските избори през 2016 г. Това са единствените национални избори, които соцпартията е спечелила от поне 15 години насам.

Дали обаче победата се дължи на мъдростта на членовете на БСП, участвали в допитването? Нека да проверим!

В началото на юли 2016 г. Корнелия Нинова обяви резултатите от вътрешно-партийния „референдум“, като тя приветства високата активност – над 72%. Това се случи около месец преди да стане ясно, че ще бъде издигнат Румен Радев.

Какво обаче поискаха тогава членовете на БСП? (Резултатите все още са на сайта на партията.)

Най-много от тях се обявиха за коалиция с други партии – 72%.

23 на сто бяха за самостоятелно явяване.

Само 3,14% гласуваха за подкрепа на независим кандидат, издигнат от Инициативен комитет.

На последна позиция – с 0,56%, бе фактически абсурдната идея да се подкрепи кандидат-президент на друга политическа сила.

В БСП тогава се попитаха и с коя партия евентуално да се направи коалиция за президентския вот.

На първо място беше идеята за обединение в рамките на „БСП лява България“ - така се наричаше тогава коалицията около „партията-майка“.

Над 52% обаче пожелаха сдружаване и с АБВ.

Другите опции бяха „Движение 21“ - 49%, ВМРО – 36%, „Атака“ - 32%, НФСБ – 23%, ДПС – 13%.

Какво обаче направи Корнелия Нинова? Съобрази се с допитването? Нищо подобно!

Лидерката на БСП, изглежда, прояви изключителен нюх, пое отговорност и обяви, че номинира слабо известния тогава ген. Румен Радев.

Публична тайна бе, че друг основен вариант бе омбудсманът Мая Манолова, която бе с огромен рейтинг. Тя дори бе получила най-много номинации от партийните организации. Нинова обаче не се съобрази и с тях.

Първоначално БСП и АБВ заявиха дружно, че издигат Румен Радев в коалиция. Лошо няма - нали това бе одобрено от повечето попитани в соцпартията.

Нинова обаче впоследствие изигра коварен номер и обяви, че се отказва от обединението с партията на Георги Първанов.

В крайна сметка решението бе Румен Радев да бъде издигнат като независим кандидат чрез инициативен комитет, макар и оглавен от бесепаря Стефан Данаилов.

Корнелия Нинова тогава очевидно не се съобрази с вътрешното допитване в БСП.

Само 3,14% от членовете на партията бяха гласували за издигане на независим кандидат, но точно това се случи.

Дори и да приемем, че то е било формалност и БСП реално е участвала сама, то пак не това бе изборът на членовете. Само 23% бяха за самостоятелно явяване.

Огромният дял – 72%, бяха гласували за коалиция. Корнелия Нинова обаче ги игнорира.

Любопитен момент е, че почти никой не забеляза това. Никой не обвини Нинова, че е пренебрегнала членовете на БСП и допитването, което самата тя бе инициирала и чиито резултати гордо бе обявила само месец по-рано.

А такива основания имаше. Румен Радев тогава все още бе действащ генерал от Българската армия, слабо познат, без политически опит.

Издигането му изглеждаше като огромен риск - това означаваше да започнеш кампания от нулата, защото първо трябваше да популяризираш лицето, а след това и да доказваш, че то е читаво. А насреща бе непобедимият мастодонт ГЕРБ.

Корнелия Нинова обаче взе лидерско решение. Сама издигна Румен Радев, наложи се в партията, изрита и АБВ - напук на общото мнение в БСП. Но... победи - за първи и последен път. 

Та затова трябва да се внимава, като се предлагат популистки идеи за референдумна демокрация, вътрешни допитвания и други подобни щуротии.

В политиката трябват лидери!

Народът може да е суверен и да избира кой да управлява политическите институции, но той не е компетентен да взима адекватни оперативни решения.

Впрочем, новият политик Слави Трифонов може да ни докаже това по печален начин, ако успее да наложи тезите от фамозния си референдум от същата онази 2016 г.

Тогава народът масово гласува за мажоритарни парламентарни избори и за фактическо премахване на партийните субсидии – анахронизъм и популизъм, отречен в развитите демокрации, който може да ни струва много скъпо.




Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 3
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 4
17
Коментара по темата
17.
Антъни Куин
20.02.2021 18:49:15
1
1
За какви истински реформи говориш, като Барба Ганьос се чуди как нищо да не свърши? Даже и в парламента не се вясва... Време е да го изметем от властта и да му потърсим отговорност за всичко, с което обрече народа си на глад и мизерия
16.
До 14
20.02.2021 12:03:39
3
3
Не знам кого дефинираш като бай Ганьо .Но знам че от 5/6 години насам, откакто комунистите са отстранени от влас, ,от българския народ и то по мирен начин.В българия се извършват истински реформи и модернизация.Строи се, санира се стабилизира се икономика и финанси ,растат заплати и пенсии Използват се пълноценно ЕС фондове и не са спрени поради кражби.Както по времената на бсп/дпс..Ако страната не беше изгубила 20 години в застой с комунистическо турските управления.Сега щяхме да сме много напред в материала.За това дано сме си научили урока и не направим пак бсп/дпс фактор в държавата ни.
15.
Цена Двуцевкова
20.02.2021 11:38:04
0
0
да те чифтоса с чифтето. Напикан капитан и осран.
14.
Bingo
20.02.2021 11:00:05
2
3
Явно Швейцария не се брои за ,,Развита демокрация" с нейните редовни референдуми нищо, че винаги е в първите три места в световния доклад на щастието, а пък ние едвам влязохме в първите 100 и сме на 96-място. А миналата година и в началото на тази се нагледахме на развити демокрации тип USA. ,,В политиката трябват лидери" ей за това сме на това дередже от много търсене на лидери се натъкнахме на Бойко Борисов и вече 20 години не слиза от екран. от 2001 г. когато го направиха главен секретар на МВР че до днес, не ви ли омръзна бе хора? Това нещо ли заслужава изстрадалия български народ. Свалихме Бай Тошо да си изберем Бай Ганьо? От трън та на глок.
13.
Майтап
20.02.2021 00:00:45
4
8
Много вероятно било бсп да получат мандат за управление ?????? Ало флагман верно ли бре хахаха . Това изречение го прочетох 10 пъти за да се уверя че наистина е така написано .Не знам да се смея ли или да ревна.
12.
КАПИТАН СМЪРТ
19.02.2021 23:42:30
1
0
ДАЛИ ХОМОСЕКСУАЛНОСТТА НЕ Е ОПИТ ДА СЕ ПОЧИСТИ ПРОГРАМАТА ОТ ЖИВОТИНСКОТО? :)
11.
Възмутен
19.02.2021 23:21:00
1
6
Още един олигофрен с големи букви. Абе флагмани, вземете ги разкарайте тези кретеноиди. Не виждате ли че плюят реномето на сайта, а по-този начин отблъскват и читателите ви. Малко по-сериозно. Стига с тези отрепки!
10.
Със Слави
19.02.2021 22:55:21
0
6
С него иска да се коалира.
За да може да влезе в парламента.
9.
КАПИТАН СМЪРТ
19.02.2021 22:35:00
4
0
ВИЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА СЕ ЧИФТОСВАТЕ С ЖИВОТНИ, НО АКО ЖИВОТИНСКА ДУША БЪДЕ ЗАРЕДЕНА В ЧОВЕШКИ БИОСКЕЛЕТ, МОЖЕ ДА СЕ СМЕСЯТ ДУШИТЕ/ПРОГРАМИТЕ. И СЪРВЪРА ТОЧНО ТОВА Е НАПРАВИЛ, ЗА ДА СЕ ПРЪКНЕТЕ.
НАЛИ СТЕ ГЛЕДАЛИ ФИЛМА МУХАТА?
8.
КАПИТАН СМЪРТ
19.02.2021 22:30:45
4
0
СОДОМ, СОДОМИЯ, ГОМОР, ГОВОРЕЩИ ЖИВОТНИ. МАЙМУНИ, ПСЕТА И ПРАСЕТА. ДОНАЛД ДЪГ, БИВОЛИ.... ПРОСТО, КАТО ФАСУЛ, НО ТЪЖНО.
7.
КАПИТАН СМЪРТ
19.02.2021 22:22:20
3
0
НЕ СЛУЧАЙНО, НЯМАМ ДЕЦА. ЗА ДА НЕ СЕ ДОПУСНЕ СМЕСВАНЕТО НА МОЯТА ПРОГРАМА С КОЯТО И ДА Е ОТ ВАС :)
ЗАТОВА И СЪМ ТОЛКОВА РАЗЛИЧЕН, КАТО ПСИХИКА. САМО БИOСКЕЛЕТА МИ Е КАТО ВАШИТЕ.
6.
КАПИТАН СМЪРТ
19.02.2021 22:17:33
4
2
ГОВЕДОТО СЛАВИ, ПА И ОСТАНАЛИТЕ, НЕ СА МОИ КЛОНИНГИ, КОЛКОТО И ДА ПРИЛИЧАТ НА МЕН.
5.
КАПИТАН СМЪРТ
19.02.2021 22:14:41
4
0
ТОВА, ЧЕ НЯКОЙ Е ПЛЕШИВ И ПРИЛИЧА НА МЕН, ДА НЕ ВИ ПОДВЕЖДА! АЗ НЕ СЪМ ОБРАТЕН, А ХЕТЕРО. ТОВА ЧЕ СА ПУСНАТИ СКОТОВЕ, НАПОДОБЯВАЩИ МОЯ ОБРАЗ, Е САМО С ЦЕЛ ДА ВИ ЗАБЛУДИ. АЗ НЯМАМ ПРОЯВЛЕНИЯ - РАЗБИРАЙ КОПИЯ ОТ ПРОГРАМАТА КОЯТО ПРЕДСТАВЛЯВАМ, В ТОЗИ СВЯТ. :) НИТО 1 (ЕДНО).
4.
КАПИТАН СМЪРТ
19.02.2021 21:58:58
6
1
ОТ 30 ГОДИНИ, СВИНЕТЕ ФАЛШИФИЦИРАТ ИЗБОРИТЕ. НО НЕ САМО РЕЗУЛТАТИТЕ А И ПРОЦЕНТА НА ГЛАСУВАЛИТЕ, ЗА ДА ИМАТ ЛЕГИТИМНОСТ. СЕГА ПОНЕЖЕ ГИ Е СТРАХ ЗА ВРЪТКАТА КОСТИНБРОД, ИМА ОПАСНОСТ ГОВЕДАТА ДА РАЗБЕРАТ, ЧЕ 15% УРОДИ ИМ ОПРЕДЕЛЯТ СЪДБАТА. ЗАТОВА И АКТИВИРАХА ПЕЕРАСЧЕТО СЛАВИ, ЗА ДА ИЗКАРА КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ГОВЕДА И ДА НЕ СЕ БЛАМИРАТ ИЗБОРИТЕ.
А ПЕЕРАСЧЕТО СЛАВИ ТРИФОНОВ, ИЗРИЧНО ГО ПРЕДУПРЕДИХ ДА НЕ СЕ ЗАНИМАВА С ПОЛИТИКА ПОРАДИ ТАЗИ ПРИЧИНА.
НО ДОЛНИЯ ПОДЛЕЦ И ПЕЕРАС, КОЙТО 20 ГОДИНИ СИ КЮТИ КРОТКО НА ХРАНИЛКАТА И НИЩО НЕ МУ СЕ ВИЖДАШЕ НЕНОРМАЛНО У КЕ НЕФА, МАЙ НЕ МЕ ЧУВА.
3.
До 2
19.02.2021 20:55:04
1
5
С партийните билети- всички са пътници. Някои с абонаментни карти пътуват.
Билетите на Янка Такева и Мика Зайкова перфорирани ли са?
2.
Божеее, колко мъка има по света!
19.02.2021 20:36:21
6
8
Тази партия е пътник, а тази "лидерка" е точния човек за "окончателното решение"! Бойко заложи на най-печелившият кон-кобила. Хахаха.
1.
Я
19.02.2021 20:11:28
6
12
Скои ще се коалира тая крастава магарица След иборитеси отива на село
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
33-годишна родилка почина, бебето й също е мъртво 33-годишна родилка почина, бебето й също е мъртво Събран е спешен екип и е взето решение за абдоминално родоразрешение по витални индикации чрез секцио – установява се мъртъв плод БФС приключи с Цър-пър от "Ергенът", изгониха я, защото не върши никаква работа БФС приключи с Цър-пър от "Ергенът", изгониха я, защото не върши никаква работа Тя е била секретарка на Борислав Попов ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Повод за хапливия й коментар стана решението н Митко Щерев да разреши на Лили да пее песните му
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори