×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Иван Тишански пред Efirbet: Дано доживея български отбори отново да бият европейски колоси


17 Февруари 2021, Сряда, 13:35 ч.
Автор: Флагман.Бг

Футболистът е откровен за това, което не му харесва в родния футбол

Иван Тишански е сред футболистите, ставали шампиони с ЦСКА и Левски. С „червените“ вдига една титла, но после прави име във футбола с Левски. Превръща се в стожер в защитата на „сините“, два пъти става шампион с тях и три пъти печели Купата на България. Взема също участие в едни от най-големите победи на Левски в Европа, които сега са благ мехлем за раните на „сините“ симпатизанти.

В интервю за Ефирбет Иван Тишански е откровен за това, което не му харесва в родния футбол, признава защо Левски не го прави спокоен и разкрива коя е последната му футболна мечта.

- Г-н Тишански, първо да Ви поздравя за прекрасните коментари, които правите на мачовете от Бундеслигата. Надявам се, че Ви остава време да гледате и български футбол?

- Благодаря. Естествено, че следя българското първенство, доколкото имам възможност. Но мачовете ги гледам само по телевизията.

- Виждате ли някаква промяна в родния футбол този сезон?

- Качеството, индивидуално и отборно, се е повишило малко. Виждаме някои от нещата, които наблюдаваме в големите първенства - вдигане на темпото, опити да се играе в атака по-бързо, нелоши комбинации. Въпреки това, все още не ни достига страшно много.

- Като бивш защитник, харесва ли Ви играта на българските бранители?

- Не виждам нещо, което да ме е впечатлило в защита, като изключим отделни изяви на ЦСКА в Европа. Далеч сме и по този компонент не само от водещите, но и от средноевропейските първенства. За Балканите не знам, тъй като нямам представа за  футбола в Гърция, Румъния, Косово, Сърбия и Черна гора.

- Пречат ли чужденците на развитието на младите българи?

- Прекалено много са чужденците у нас, но дали това е причината да не виждаме много български футболисти, които да не напредват или наистина изостават много? И двете сигурно са верни, аз се колебая кой е последният аргумент, дали не им се дава достатъчно шанс на българите или просто не са готови. Като че ли от нищото искаме нещо да се получи, но няма как да се получи. И в двете посоки нещата продължават прекалено дълго време, така че имаме какво да учим.

- Не може да се отрече обаче, че има наши отбори, които разчитат  на българи.

- Има, разбира се, млади играчи - в Левски, Черно море, Ботев Пд, Локо (Пд), в Славия.  Ще ми се да говоря само за българи, но страшно много са причините много от родните таланти да не стават футболисти. Не съм първият, който ще открие топлата вода, но хората, които се занимават с това, знаят защо и как се получава.

- Лъч светлина ли е израстването на провинциални клубове, като Локомотив (Пд), Арда и Берое, които поддържат интригата за върха и по всичко изглежда, че два от тях ще завършат в топ 4?

- Като цяло, да. Тези три тима ме върнаха към моите поколения, когато имаше силни футболни центрове в провинцията - Русе, Плевен, Дупница, Варна, Бургас, Враца, да не говорим за пловдивските отбори. Във всички тези отбори играеха само българи и дори за Левски и ЦСКА беше трудно да ги победят на техните терени. Това аз наричам здравословна конкуренция. За съжаление демографията и мисленето на младите хора, мотивацията за изява в спорта при младите, като че ли са паднали много ниско днес и нещата се промениха тотално.

- Щом качеството не е толкова високо, очаквате ли поне израстване на младите чрез повече мачове под напрежение?

- Това е вариант, след като за съжаление качеството не е на желаното професионално ниво. Аз бих се радвал да гледам повечко мачове под напрежение с участието на добри български играчи. Навремето само с българи Левски биеше Аякс, Барселона и Атлетико (Мадрид), ЦСКА също взе скалпа на Аякс, детронираше европейските английски шампиони, надигра и Байерн, Берое победи Ювентус, Ботев (Пловдив) спечели срещу Барселона и Байерн (Мюнхен). Тези триумфи дойдоха, въпреки че заплащането на чужденците в тези чужди грандове беше двайсеторно повече от това на българите у нас. И сега между нас и тях има голяма разлика в заплащането и класите, но бих се радвал, ако доживея такъв момент – наши отбори с български играчи отново да побеждават  европейски колоси.

- За защитнците в България вече казахте, какво мислите за защитата на Левски?

- Засега не ме прави спокоен. Като се върнем назад в недалечното минало, единствено Живко Миланов беше този, който показваше доста неща, които да не казвам, че са в унисон с изискванията на най-големите футболни държави, но беше един футболист, на който се знаеше, че може да разчитат. От сегашните централни и крайни защитници на „сините“ никой не ми е направил някакво добро впечатление. За вратарите да не говорим, за който и пост да говорим за български момчета, за съжаление никой не ме е впечатлил. И става въпрос за дълго време, както в Левски, така и в нашия футбол.

- Левски тръгна напролет  с победа над Монтана. Това добър знак ли е?

- Гледах мача, но като че ли повечето добри и интересни неща дойдоха от отбора на Монтана. Относно победата на Левски, тя не е незаслужена, но невинаги тя определя кой е бил по-добър и кой не толкова добър. Аз изразих мнение за интересни детайли за футбола като цяло в двубоя.

- В Левски нещата може да не са наред, но системата за провеждането на първенството му дава възможност да гони Европа, дори и да не е в топ 6. Ще се възползват ли „сините“?

- Първо, искам да кажа, че не приемам системата за провеждане на елитното ни първенство. Защо и как се играе точно по този начин, примери достатъчно много, примери, че нещо куца в това отношение. Най-яркият от тях беше преди години, когато един отбор с една победа остана при майсторите, а друг, който има 4-5 победи, изпадна. Има недомислица в цялата история, аз категорично не съм съгласен с тази система на провеждане на мачовете, но има хора, които да решават.

- Все пак, може ли Левски да се бетонира на седмото място и да участва в бараж за Лига Европа?

- Аз мисля, че в момента Левски с нищо не са показали, че са заслужили да бъдат в Европа, въпреки че ми се иска. Да, аз искам да гледам Левски в Европа, това е единственото положително нещо, което може да се случи.

- Дойде ли време да бъде прекъсната хегемонията на Лудогорец?

- Не е дошло времето, въпреки че ЦСКА показва апетит за първото място. Но това се дължи и на самия Лудогорец, който не е този, който беше преди 4-5 години, когато безапелационно вземаше титлата, когато безапелационно беше най-добър. Иначе ЦСКА направи добри трансфери, сега със Соу, който, ако е вярна сумата, може би е рекорден трансфер за играч, продаден от България. Валентин Антов пък дано да пробие в Италия. Добро впечатление ми прави и Йомов, който е със страхотен потенциал.

- За финал. Могат ли излезлите от младежкия националния отбор футболисти да вдигнат нивото на „А“ националния отбор?

- Би трябвало, макар че времето ще покаже. Гледал съм младежите ни, но истината и за тях е една – трябва да се расте в условията на здравословна конкуренция, а такава няма в детските и юношеските години. Друго щеше да бъде, ако имаше здравословна  конкуренция в първенствата от най-ранна възраст и тя да продължава при юношите, младежите и мъжете.


В категории: Спорт


България Всички новини
ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? Тя е безспорен авторитет и може да застане на върха на държавата  Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Чаените торбички съдържат танин – това вещество ефективно се бори с плака и петна по съдовете 1,30 лв. за яйце, не е от златна кокошка, "органично" е 1,30 лв. за яйце, не е от златна кокошка, "органично" е За сравнение - простосмъртното обикновено яйце в момента се търгува по около 60 стотинки в магазините и на пазарите ГЕРБ внесоха доклада на временната комисия за "Боташ" в деловодството на НС ГЕРБ внесоха доклада на временната комисия за "Боташ" в деловодството на НС Станков посочи, че ГЕРБ винаги е искал да освети сделката с "Боташ", докато правителството на Денков е имало 10 месеца да го освети, но не го е направило и стотици милиони са изтекли Предлагат да падне тайната на възнаграждението и заплатите да са на светло Предлагат да падне тайната на възнаграждението и заплатите да са на светло В някои случаи служители, изпълняващи еднакви задължения, на една и съща позиция, получават различно заплащане Служебният кабинет смени областния управител на Бургас Служебният кабинет смени областния управител на Бургас Поста за трети път ще заеме Мария Нейкова БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите Паруш Парушев е фаворит за нов общински председател, но има и други кандидати Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята "Луковитският тенекеджия", както местните наричат птицата, е от защитен вид Купата на Ректора в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“  бе връчена на най-добрите в спорта Купата на Ректора в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ бе връчена на най-добрите в спорта Събитието бе открито от Ректора на Университета – проф. д-р Христо Бозов До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година Най-бързо и без такса плащането към НАП става чрез виртуален ПОС терминал
Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори