×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Политиката е ужасно тежко занимание - ако Слави Трифонов не е в добро състояние, жална му майка!


Политиката е ужасно тежко занимание - ако Слави Трифонов не е в добро състояние, жална му майка!
Управляващите изглеждат в невъзможност да задържат властта, а пък опозицията - в невъзможност да я вземат, казва Кольо Колев
16 Февруари 2021, Вторник, 16:48 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Новите формации е по-вероятно да бъдат „пробити“ отвътре, смята социологът

Кольо Колев е на 64 г., социолог. Има четири деца. Създател и директор на социологическа агенция „Медиана“. Потърсихме г-н Колев за коментар на предизборната ситуация.

- Г-н Колев, до изборите има месец и половина. Възможна ли е изненада на тях и откъде може да дойде тя?

- От доста места може да дойде в крайна сметка. Примерно, какво се случва с ВМРО, с Мая Манолова и Изправи се.бг – ще влязат ли или няма да влязат в парламента. Какво ще се случи с новата формация на г-н Марешки и на г-н Валери Симеонов? Ще успеят ли или няма да успеят да минат 4-процентната бариера? Също така, големите въпросителни са и около партията на Слави Трифонов, която тръгна с много висок потенциал, но в последно време забелязваме, някак си, странна липса на активност и подчертана пасивност при нея, което също изненадва. Така че много са въпросителните, в т.ч. и кой ще бъде пръв – БСП, ГЕРБ...

- Как си обяснявате тази пасивност на партията на Трифонов? Тя може ли да има все пак и положителен ефект?

- Определено ме съмнява. Колкото повече продължава тази странна пасивност, забележете, точно преди избори, - толкова повече се увеличават слуховете, клюките – къде изкуствено пуснати, къде може би с някаква естествена основа, че има договорка с този, с онзи; че ще играе с еди-кой си. Всичко това не допринася за повишаването на популярността на тази формация. Към настоящия момент не виждам какво позитивно може да извлече тази партия.

- А ако се активира в последния момент – в месеца на кампанията, това достатъчно ли ще е за обществото да я възприеме?

- Вижте, много лесно се пускат слухове и много трудно се опровергават. Досега те дават основание за пускане на страшно много слухове за нечистоплътни заигравки и трябва тепърва да ги опровергават. Затова казах, че е странно това поведение. Може би те са правили сметка да имат няколко концерта или нещо подобно, което е силата на Слави Трифонов и неговата формация, но в тази обстановка ще бъде доста трудно да реализират тези си идеи. Обаче ако се активизират, може и да се върнат на политическата сцена.

- Татяна Дончева повдигна въпроса за здравословното състояние на Слави Трифонов. Тя казва, че политиката е много тежка психологическа и физическа работа. Известно е, че той е трудно подвижен през последните години. Това може ли да е сериозно препятствие за него като политик?

- Аз не познавам толкова добре Слави Трифонов, за да мога да кажа какво е неговото физическо състояние. Без всякакво съмнение политиката като занятие е ужасно тежко и изчерпващо занимание и човек трябва да е в много добра и физическа, и ментална форма, за да успее да удържи на това напрежение. Представете си какво е да посетите, примерно, хиляда места, да се срещнете с хиляда човека и да говорите, практически, едно и също, докато Ви омръзне на Вас самия да се слушате! Ужасно изчерпваща и изтощителна задача. Така че ако той не е в добро физическо и психическо състояние, жална му майка! Затова може би и те не предприемат някакви активни ходове, тъй като без всякакво съмнение Слави Трифонов е основното острие там. И по-специално не Слави Трифонов като политик, а Слави Трифонов като певец...

- Във всеки парламент има депутати, които се отцепват от групата, с която са влезли. И те обикновено тръгват да подкрепят властта. Къде очаквате да има най-много „пробити“ формации в следващия парламент?

- Определено при новосъздаващите се политически формации, тъй като, малко или много, старите партии имат относителна стабилност по отношение и на националното си ръководство, и на останалите членове. При новосъздадените нещата не са точно такива. Те до голяма степен са създадени на емоционална, но и на прагматична основа. Така че пробиви очаквам по-скоро при тях. Кои са новите? Естествено, и Мая Манолова, и коалицията „Марешки – НФСБ“...

- При Слави?

- И при Слави е напълно възможно, тъй като до голяма степен спойката е емоционална за голяма част от избирателите, а за част от избраниците ще бъде прагматична. Така че не изключвам възможността за следизборни разцепления.

- Партията на Трифонов е потайна, обаче сега ще трябва да излъчи листи с много хора като кандидат-депутати. Това може ли да им създаде проблеми в кампанията?

- Без съмнение. Ако те досега не са работили по въпроса да си оформят листите, най-малкото грубо, а тепърва ще трябва да ги съставят...

- Мисълта ми е, че ако не си познават хората, оттам може да излязат лица, чрез които да ги атакуват.

- Затова казвам, че тази работа се върши много, много по-рано. Както казват в западния политически живот – новите избори започват със затварянето на изборните урни от предишните. При нас като че ли винаги се чака последният момент, но, разбира се, лицата, които ще бъдат излъчени, са изключително важни, особено за такъв тип формации, за които практически не се знае нищо. И където лицата ще говорят, а не някакви политически платформи.

- Очаква се първата сила да разполага с доста малко депутати - около 80. Има ли все пак съществено значение кой ще победи – ГЕРБ или БСП?

- Има огромно значение. Има огромно значение за политическите битки след това, а не толкова за съставянето или несъставянето на управление. Конфигурацията към момента изглежда по следния начин: управляващите (особено ГЕРБ) изглеждат в невъзможност да задържат властта, а пък опозицията изглежда в невъзможност да я вземе. При това положение, на пръв поглед като че ли няма значение дали, примерно, БСП е първа или ГЕРБ. Но това е само към настоящия момент и към тези избори. Ако БСП не се представи добре, то тогава без съмнение можем да очакваме смяна в ръководството и много силни брожения в самата партия. Така че в случая е заложено не само представянето на БСП, но и главата на Корнелия Нинова. При ГЕРБ, разбира се, пак има значение за вътрешно-партийна консумация, за пиар пред обществото - „ето, пак спечелихме, ето пак сме първи, ето пак на нас ни имат най-голямо доверие“, което дава друга платформа за следващи избори, ако не може да се състави правителство.

- Доган и Пеевски ще останат ли неизменен фактор и при следващото управление, каква е Вашата прогноза?

- Доган – да, Пеевски – не. Просто Пеевски все повече и повече става тежест на тази партия (ДПС) независимо от, вероятно, икономическите изгоди, които той носи. Той е с доста мрачно присъствие от гледна точка, разбира се, на другите политически субекти. При това положение, не вярвам да успее да се задържи още дълго като част от лицето на ДПС. Предполагам, че самата партия ще направи необходимите движения, за да го отстрани и да го пусне в негова си собствена икономическа плоскост.

- Т.е. Пеевски си отива, обаче задкулисието остава – такъв ли е изводът?

- Вижте, задкулисието винаги е съществувало, независимо дали ще е Пеевски, дали ще е Станишев, дали ще е Миков, дали ще е Бойко Борисов. Винаги, разбира се, има тайни договорки, често пъти с чисто икономическа, често пъти с не особено чистоплътна цел. Така че това, че Пеевски ще си отиде, съвсем не значи, че задкулисието ще си отиде, но все пак може да бъде стъпка за просветляване – малко или много, на икономическите и политическите взаимоотношения между партиите.




15
Коментара по темата
15.
paul
17.02.2021 20:25:03
0
2
Да Слави не е сам и затова ще направи каквото е нужно , а мутрите и крадците - съд и затвор
14.
comment
17.02.2021 13:09:33
0
3
Да се чудиш защо е това натискане за тази изтощителна работа!
13.
Изберател
17.02.2021 11:29:57
0
3
Нови хора навсякъде и по-честа смяна.
12.
Айде бе
17.02.2021 09:44:20
0
6
Като гледам, много желаещи за тази тежка работа и предимно хора дето нищо не са работили.
11.
Мангъров
16.02.2021 21:41:11
4
7
Слави е един позьор и болен човек, който се опитва за последно да осребри известноста си. Цялата му партия е чисто популистка, без програма и ясни ангажименти. Тя дори не е негова, а на сценаристите. Да гласуваш за Слави е все едно да гласуваш за Светльо Витков.
10.
ДО 6 КЬОСЕВ /разбирай трол/
16.02.2021 21:15:24
1
2
КЬОСЕВ ИДВА ОТ КЮСЕ –ЖЕНСТВЕН МЪЖ !!!!!!!!!ЛЕСНО ТИ Е ДА СЕ КЪЛНЕШ ЩОТО НЯМАШ ""ТОПКИ""БЕ СМОТАН ЖЕНЧО /без окосмяване по лицето/
9.
хаха КВО МЕНЮ ПРЕДЛАГА ФЛАГМАН ???????????????????
16.02.2021 21:02:52
4
5
БЛА БЛА ГЕРБ !!!!!!!БЛА БЛА БСП!!!!!!!!!!ВСИЧКО ОСТАНАЛО СЕ ПЛЮЕ СЪС ВСИЧКИ СИЛИ И ВЪЗМОЖНО ОТ ТЪПИ ПО ТЪПИ ТРОЛСКИ ОПОРКИ !!!!!!!!!!ОСОБЕНО №1 /писана от автора/"""НЯМА СМИСЪЛ БЕ СЛАВЧО""""–ПОРЪЧКОВА МЕДИЯ НА ГРОБ
8.
ИМА ТАКЪВ НАРОД
16.02.2021 20:52:39
9
4
ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА!!!!!!!! АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ТЯХ А ВИЕ
7.
МЪКАААААА МЪКААА
16.02.2021 20:19:03
6
5
СЛАВИ НЕ ВИ ДАВА ПОВОД ЗА ЛАЙНЯНИ ДЪВКИ !!!!!!!!!!А ТОШКО ЗАЯВИ ЩЕ ИМЕТЕМ ВСИЧКАТА КРАДЛШИВА СГАН
6.
Кьосев
16.02.2021 19:35:28
2
3
При никаква поява и изказване на Трифонов и никаква поява и реакция на членове и членки на "партията"... ако тази партия се упъти към парламента... Ще си отрежда топките и ще си ги ритам на площада пред община Бургас... Да Ви е.а в соцоологиските прогнози!)))
5.
Апаша
16.02.2021 18:07:38
0
6
Този "социолог" е отявлен хитрец, блюдолизец и тарикат по най-лошия българско-балкански маниер. Малкото интелект, който притежава, той използва само и единствено за да подхранва своето тщеславие.
Да е жив и здрав!
4.
Медиана
16.02.2021 18:00:25
13
8
Никога не е познавала за изборите,тъй ,че
Кольо, духай супата.
ГЕРБ ще са първи,втори ще е Валери, трети ДПС , четвърти са ВМРО и пети Курнела. Това е.
3.
Чичо
16.02.2021 17:41:12
7
18
Трябва да си много глупав, че да гласуваш за Слави Трифонов.Усилено се говори, че партията му се финансира от Пеевски. Но шоуменът е по-малкото зло. Най-големи беди ни готви "Да,България" - градската ултра левица - гей бракове, гей паради, истанбулски конвенции, бежанци-ислямисти, жендър-идеология, замяна на "майка" с "раждащ родител", на "татко" с "ко-родител" и други извратености. Справка - Радан Кънев в европарламента. Мая Манолова е пребоядисана социалистка,протеже на Божков, не виждам какво ще изправи в България, освен достойнството на спонсора си. Така че нищо ново под политическото слънце на България.
2.
Червен Кольо менте социолога
16.02.2021 17:22:07
4
10
Слушайте какво говори и ще стане обратното. Пълен измамник.
1.
ТОЧНО ТАКА!!!!!!!!!!!!
16.02.2021 16:59:20
11
18
ПОЛИТИКАТА НЕ Е ЗА УЧИНДОЛСКИЯ КАУН!!!!!!!!!ЩЕ ИЗГУБИ БИТКАТА ОЩЕ ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕ""А И БЕЛИЯ ПРАШЕЦ НЕ ПРОЩАВА""НЯМА СМИСЪЛ БЕ СЛАВЧО!!!!!!!!!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия
Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори