×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Политиката е ужасно тежко занимание - ако Слави Трифонов не е в добро състояние, жална му майка!


Политиката е ужасно тежко занимание - ако Слави Трифонов не е в добро състояние, жална му майка!
Управляващите изглеждат в невъзможност да задържат властта, а пък опозицията - в невъзможност да я вземат, казва Кольо Колев
16 Февруари 2021, Вторник, 16:48 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Новите формации е по-вероятно да бъдат „пробити“ отвътре, смята социологът

Кольо Колев е на 64 г., социолог. Има четири деца. Създател и директор на социологическа агенция „Медиана“. Потърсихме г-н Колев за коментар на предизборната ситуация.

- Г-н Колев, до изборите има месец и половина. Възможна ли е изненада на тях и откъде може да дойде тя?

- От доста места може да дойде в крайна сметка. Примерно, какво се случва с ВМРО, с Мая Манолова и Изправи се.бг – ще влязат ли или няма да влязат в парламента. Какво ще се случи с новата формация на г-н Марешки и на г-н Валери Симеонов? Ще успеят ли или няма да успеят да минат 4-процентната бариера? Също така, големите въпросителни са и около партията на Слави Трифонов, която тръгна с много висок потенциал, но в последно време забелязваме, някак си, странна липса на активност и подчертана пасивност при нея, което също изненадва. Така че много са въпросителните, в т.ч. и кой ще бъде пръв – БСП, ГЕРБ...

- Как си обяснявате тази пасивност на партията на Трифонов? Тя може ли да има все пак и положителен ефект?

- Определено ме съмнява. Колкото повече продължава тази странна пасивност, забележете, точно преди избори, - толкова повече се увеличават слуховете, клюките – къде изкуствено пуснати, къде може би с някаква естествена основа, че има договорка с този, с онзи; че ще играе с еди-кой си. Всичко това не допринася за повишаването на популярността на тази формация. Към настоящия момент не виждам какво позитивно може да извлече тази партия.

- А ако се активира в последния момент – в месеца на кампанията, това достатъчно ли ще е за обществото да я възприеме?

- Вижте, много лесно се пускат слухове и много трудно се опровергават. Досега те дават основание за пускане на страшно много слухове за нечистоплътни заигравки и трябва тепърва да ги опровергават. Затова казах, че е странно това поведение. Може би те са правили сметка да имат няколко концерта или нещо подобно, което е силата на Слави Трифонов и неговата формация, но в тази обстановка ще бъде доста трудно да реализират тези си идеи. Обаче ако се активизират, може и да се върнат на политическата сцена.

- Татяна Дончева повдигна въпроса за здравословното състояние на Слави Трифонов. Тя казва, че политиката е много тежка психологическа и физическа работа. Известно е, че той е трудно подвижен през последните години. Това може ли да е сериозно препятствие за него като политик?

- Аз не познавам толкова добре Слави Трифонов, за да мога да кажа какво е неговото физическо състояние. Без всякакво съмнение политиката като занятие е ужасно тежко и изчерпващо занимание и човек трябва да е в много добра и физическа, и ментална форма, за да успее да удържи на това напрежение. Представете си какво е да посетите, примерно, хиляда места, да се срещнете с хиляда човека и да говорите, практически, едно и също, докато Ви омръзне на Вас самия да се слушате! Ужасно изчерпваща и изтощителна задача. Така че ако той не е в добро физическо и психическо състояние, жална му майка! Затова може би и те не предприемат някакви активни ходове, тъй като без всякакво съмнение Слави Трифонов е основното острие там. И по-специално не Слави Трифонов като политик, а Слави Трифонов като певец...

- Във всеки парламент има депутати, които се отцепват от групата, с която са влезли. И те обикновено тръгват да подкрепят властта. Къде очаквате да има най-много „пробити“ формации в следващия парламент?

- Определено при новосъздаващите се политически формации, тъй като, малко или много, старите партии имат относителна стабилност по отношение и на националното си ръководство, и на останалите членове. При новосъздадените нещата не са точно такива. Те до голяма степен са създадени на емоционална, но и на прагматична основа. Така че пробиви очаквам по-скоро при тях. Кои са новите? Естествено, и Мая Манолова, и коалицията „Марешки – НФСБ“...

- При Слави?

- И при Слави е напълно възможно, тъй като до голяма степен спойката е емоционална за голяма част от избирателите, а за част от избраниците ще бъде прагматична. Така че не изключвам възможността за следизборни разцепления.

- Партията на Трифонов е потайна, обаче сега ще трябва да излъчи листи с много хора като кандидат-депутати. Това може ли да им създаде проблеми в кампанията?

- Без съмнение. Ако те досега не са работили по въпроса да си оформят листите, най-малкото грубо, а тепърва ще трябва да ги съставят...

- Мисълта ми е, че ако не си познават хората, оттам може да излязат лица, чрез които да ги атакуват.

- Затова казвам, че тази работа се върши много, много по-рано. Както казват в западния политически живот – новите избори започват със затварянето на изборните урни от предишните. При нас като че ли винаги се чака последният момент, но, разбира се, лицата, които ще бъдат излъчени, са изключително важни, особено за такъв тип формации, за които практически не се знае нищо. И където лицата ще говорят, а не някакви политически платформи.

- Очаква се първата сила да разполага с доста малко депутати - около 80. Има ли все пак съществено значение кой ще победи – ГЕРБ или БСП?

- Има огромно значение. Има огромно значение за политическите битки след това, а не толкова за съставянето или несъставянето на управление. Конфигурацията към момента изглежда по следния начин: управляващите (особено ГЕРБ) изглеждат в невъзможност да задържат властта, а пък опозицията изглежда в невъзможност да я вземе. При това положение, на пръв поглед като че ли няма значение дали, примерно, БСП е първа или ГЕРБ. Но това е само към настоящия момент и към тези избори. Ако БСП не се представи добре, то тогава без съмнение можем да очакваме смяна в ръководството и много силни брожения в самата партия. Така че в случая е заложено не само представянето на БСП, но и главата на Корнелия Нинова. При ГЕРБ, разбира се, пак има значение за вътрешно-партийна консумация, за пиар пред обществото - „ето, пак спечелихме, ето пак сме първи, ето пак на нас ни имат най-голямо доверие“, което дава друга платформа за следващи избори, ако не може да се състави правителство.

- Доган и Пеевски ще останат ли неизменен фактор и при следващото управление, каква е Вашата прогноза?

- Доган – да, Пеевски – не. Просто Пеевски все повече и повече става тежест на тази партия (ДПС) независимо от, вероятно, икономическите изгоди, които той носи. Той е с доста мрачно присъствие от гледна точка, разбира се, на другите политически субекти. При това положение, не вярвам да успее да се задържи още дълго като част от лицето на ДПС. Предполагам, че самата партия ще направи необходимите движения, за да го отстрани и да го пусне в негова си собствена икономическа плоскост.

- Т.е. Пеевски си отива, обаче задкулисието остава – такъв ли е изводът?

- Вижте, задкулисието винаги е съществувало, независимо дали ще е Пеевски, дали ще е Станишев, дали ще е Миков, дали ще е Бойко Борисов. Винаги, разбира се, има тайни договорки, често пъти с чисто икономическа, често пъти с не особено чистоплътна цел. Така че това, че Пеевски ще си отиде, съвсем не значи, че задкулисието ще си отиде, но все пак може да бъде стъпка за просветляване – малко или много, на икономическите и политическите взаимоотношения между партиите.
15
Коментара по темата
15.
paul
17.02.2021 20:25:03
0
2
Да Слави не е сам и затова ще направи каквото е нужно , а мутрите и крадците - съд и затвор
14.
comment
17.02.2021 13:09:33
0
3
Да се чудиш защо е това натискане за тази изтощителна работа!
13.
Изберател
17.02.2021 11:29:57
0
3
Нови хора навсякъде и по-честа смяна.
12.
Айде бе
17.02.2021 09:44:20
0
6
Като гледам, много желаещи за тази тежка работа и предимно хора дето нищо не са работили.
11.
Мангъров
16.02.2021 21:41:11
3
7
Слави е един позьор и болен човек, който се опитва за последно да осребри известноста си. Цялата му партия е чисто популистка, без програма и ясни ангажименти. Тя дори не е негова, а на сценаристите. Да гласуваш за Слави е все едно да гласуваш за Светльо Витков.
10.
ДО 6 КЬОСЕВ /разбирай трол/
16.02.2021 21:15:24
1
2
КЬОСЕВ ИДВА ОТ КЮСЕ –ЖЕНСТВЕН МЪЖ !!!!!!!!!ЛЕСНО ТИ Е ДА СЕ КЪЛНЕШ ЩОТО НЯМАШ ""ТОПКИ""БЕ СМОТАН ЖЕНЧО /без окосмяване по лицето/
9.
хаха КВО МЕНЮ ПРЕДЛАГА ФЛАГМАН ???????????????????
16.02.2021 21:02:52
4
5
БЛА БЛА ГЕРБ !!!!!!!БЛА БЛА БСП!!!!!!!!!!ВСИЧКО ОСТАНАЛО СЕ ПЛЮЕ СЪС ВСИЧКИ СИЛИ И ВЪЗМОЖНО ОТ ТЪПИ ПО ТЪПИ ТРОЛСКИ ОПОРКИ !!!!!!!!!!ОСОБЕНО №1 /писана от автора/"""НЯМА СМИСЪЛ БЕ СЛАВЧО""""–ПОРЪЧКОВА МЕДИЯ НА ГРОБ
8.
ИМА ТАКЪВ НАРОД
16.02.2021 20:52:39
9
4
ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА!!!!!!!! АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ТЯХ А ВИЕ
7.
МЪКАААААА МЪКААА
16.02.2021 20:19:03
6
5
СЛАВИ НЕ ВИ ДАВА ПОВОД ЗА ЛАЙНЯНИ ДЪВКИ !!!!!!!!!!А ТОШКО ЗАЯВИ ЩЕ ИМЕТЕМ ВСИЧКАТА КРАДЛШИВА СГАН
6.
Кьосев
16.02.2021 19:35:28
2
3
При никаква поява и изказване на Трифонов и никаква поява и реакция на членове и членки на "партията"... ако тази партия се упъти към парламента... Ще си отрежда топките и ще си ги ритам на площада пред община Бургас... Да Ви е.а в соцоологиските прогнози!)))
5.
Апаша
16.02.2021 18:07:38
0
6
Този "социолог" е отявлен хитрец, блюдолизец и тарикат по най-лошия българско-балкански маниер. Малкото интелект, който притежава, той използва само и единствено за да подхранва своето тщеславие.
Да е жив и здрав!
4.
Медиана
16.02.2021 18:00:25
13
8
Никога не е познавала за изборите,тъй ,че
Кольо, духай супата.
ГЕРБ ще са първи,втори ще е Валери, трети ДПС , четвърти са ВМРО и пети Курнела. Това е.
3.
Чичо
16.02.2021 17:41:12
7
18
Трябва да си много глупав, че да гласуваш за Слави Трифонов.Усилено се говори, че партията му се финансира от Пеевски. Но шоуменът е по-малкото зло. Най-големи беди ни готви "Да,България" - градската ултра левица - гей бракове, гей паради, истанбулски конвенции, бежанци-ислямисти, жендър-идеология, замяна на "майка" с "раждащ родител", на "татко" с "ко-родител" и други извратености. Справка - Радан Кънев в европарламента. Мая Манолова е пребоядисана социалистка,протеже на Божков, не виждам какво ще изправи в България, освен достойнството на спонсора си. Така че нищо ново под политическото слънце на България.
2.
Червен Кольо менте социолога
16.02.2021 17:22:07
4
10
Слушайте какво говори и ще стане обратното. Пълен измамник.
1.
ТОЧНО ТАКА!!!!!!!!!!!!
16.02.2021 16:59:20
11
18
ПОЛИТИКАТА НЕ Е ЗА УЧИНДОЛСКИЯ КАУН!!!!!!!!!ЩЕ ИЗГУБИ БИТКАТА ОЩЕ ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕ""А И БЕЛИЯ ПРАШЕЦ НЕ ПРОЩАВА""НЯМА СМИСЪЛ БЕ СЛАВЧО!!!!!!!!!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Свети Василий се съпротивлявал мъжествено на иконоборците Свети Василий се съпротивлявал мъжествено на иконоборците Когато настанало гонение за светите икони, свети Василий мъжествено се съпротивлявал на иконоборците   Джипката на Борисов скоро няма да бъде паркирана Джипката на Борисов скоро няма да бъде паркирана Отмъщението на Радев може да е само едно - победа на президентските избори   От днес отвориха заведения и училища, в четвъртък - молове и казина От днес отвориха заведения и училища, в четвъртък - молове и казина Допуска се и провеждането на културни и развлекателни мероприятия при капацитет от 30% и спазване на дистанция   Плаж „Смокиня” в Созопол изоран заради стари помийни ями и боклуци? Плаж „Смокиня” в Созопол изоран заради стари помийни ями и боклуци? Местят и медицинския пункт, защото част от него бил в дюните Отварят големите магазини и заведенията за хранене Отварят големите магазини и заведенията за хранене Допуска се и провеждането на културни и развлекателни мероприятия при капацитет от 30% и спазване на дистанция Учениците от 7-ми, 8-ми, 10-ти и от началните класове се връщат в училище Учениците от 7-ми, 8-ми, 10-ти и от началните класове се връщат в училище Според предварителните разчети последни компютрите ще оставят учениците от 6-ти и 11-ти клас 462 са новите заразени с COVID-19, 67 починали 462 са новите заразени с COVID-19, 67 починали 13 регистрирани с коронавирус в Бургас, 33 – в Пловдив Съдбата ще сервира доста изненади на Овена, любовта обсебва Телеца Съдбата ще сервира доста изненади на Овена, любовта обсебва Телеца Хороскоп за деня – 12 април 2021, понеделник Холивудската звезда Лиъм Нийсън кацна в Бургас Холивудската звезда Лиъм Нийсън кацна в Бургас С него трябваше да пристигне и Моника Белучи, но ангажиментът й в последния момент е бил отменен   5-те най-лоши домакини сред знаците на зодиака 5-те най-лоши домакини сред знаците на зодиака Ето кои са те
Мария Бакалова  не успя да вземе БАФТА Мария Бакалова не успя да вземе БАФТА Юн Юх-джунг, която стана победител в категорията за поддържаща роля За какво служи чекмеджето на печката? За какво служи чекмеджето на печката? Няма как да не сте видели, че под всяка готварска печка има чекмедже   Отказът от алкохол удължава живота с 28 години Отказът от алкохол удължава живота с 28 години Учените са наблюдавали продължителността на живот при алкохолици в Дания, Финландия и Швеция в продължение на 20 години   Киркоров и Алла Пугачова се събраха Киркоров и Алла Пугачова се събраха На шармантен купон по случай 30-ия си рожден ден руската тв водеща Анастасия Ивлеева успя да събере двете звезди   Арестуваха 88 души при мащабна операции срещу трафик на хора Арестуваха 88 души при мащабна операции срещу трафик на хора Отрити са 500 жертви Колко струва животът на невинен мъж, прекарал 44 г. в затвора Колко струва животът на невинен мъж, прекарал 44 г. в затвора Северна Каролина иска да му даде само 750 хил. долара обезщетение Един загинал и 26 ранени при автобусна катастрофа в Турция Един загинал и 26 ранени при автобусна катастрофа в Турция Загиналият е руски турист След смъртта на Филип: Принц Чарлз става Единбургски херцог След смъртта на Филип: Принц Чарлз става Единбургски херцог Впоследствие титлата ще бъде дадена на най-младия син в кралското семейство Заловиха наркотици за над 800 000 евро в Северна Македония Заловиха наркотици за над 800 000 евро в Северна Македония Арестуван е висш полицейски служител Сградите край Босфора може да бъдат потопени под вода Сградите край Босфора може да бъдат потопени под вода Подобна вероятност е описана в парламентарен доклад
Проф.Костадин АНГЕЛОВ, здравен министър Проф.Костадин АНГЕЛОВ, здравен министър Поръчали сме ваксини за две Българии Виц на деня Виц на деня Учeник отговаря за шестица. Учителят му иска бележника.
- Забравил съм го вкъщи.
- Вземи моя! - му шепне съученик.
Виц на деня Виц на деня П*рно-звезда влезнала в църква:
- Отче, съгреших.
- Да, видях.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Простете грешките ми, живея за първи път
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори