×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Г-жо Вицепрезидент, огорчихте д-р Дарин Осман от Бургас, тя все още е чужденец в родината си (ВИДЕО)


Г-жо Вицепрезидент, огорчихте д-р Дарин Осман от Бургас, тя все още е чужденец в родината си (ВИДЕО)
Безкрайно е нечестно човек, който изпълнява всички задължения на един българин, да няма правото да се нарича българин, споделя д-р Осман
15 Февруари 2021, Понеделник, 16:50 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка и видео: Авторът

Освен българския паспорт на д-р Абдулах Заргар, в Бургас очаквахме и друга новина

Иранският лекар д-р Абдулах Заргар, който дълги години бе директор на болницата в Исперих, получи българско гражданство, след като съдбата му получи сериозен обществен отзвук.  Вицепрезидентът Илияна Йотова подписа указа, с който доктор Заргар става български гражданин и това е достойно за поздравления.

 В Бургас обаче очаквахме и друга новина.

Забравиха ли институциите за първия лекар доброволец в Инфекциозното отделение на УМБАЛ-Бургас? 27-годишната д-р Дарин Осман е сирийка със статут на бежанец, тя избра България и Бургас, а от месец в друго COVID-19 отделение работи и сестра й – Мериям Осман.  И двете са родени в София, завършват там медицина, а по-малката им сестра все още следва дентална медицина.

През миналото лято д-р Дарин Осман идва да работи в УМБАЛ-Бургас, когато започва командироването на медици. Още в самото начало се разболява и изкарва коронавируса тежко.  Това обаче не я плаши. След изтичането на карантината тя отново е на първа линия и се грижи за стотици болни.

Смените на доктор Осман в Инфекциозното отделение в най-тежките дни достигат до 36 часа, но тя излиза да разговаря с нас с усмивка, усещаме обаче в гласа й нотка огорчение. Чувства се пренебрегната, и с право. От 4 години чака да получи гражданство в собствената си родина. Когато идва в Бургас, наема квартира в ж. к. „Зорница“, където все още живее. След телевизионен репортаж с нея, от Община Бургас й казват да подаде документи за общинско жилище, за което ще получи отговор през месец март.

„Няма как да отрека, че се чувствам пренебрегната. Не знам каква е причината. Аз ежедневно влизам в сайта и проверявам статута си, но при мен няма никакво развитие. Нормално е да се чувствам разочарована.

Сирийка със статут на бежанец лекува болни от COVID-19 в Бургас

Аз съм родена тук и цял живот съм живяла в България. Единствено за ваканциите съм пътувала до Сирия. От 4 години имам правото да кандидатствам за българско гражданство. През 2018 г. го направих и от тогава до този момент сме в процес на изчакване. Няма никакво развитие с документите ни, чакаме…“, споделя д-р Осман.

Тя не крие, че пречките заради статута на бежанци пред нея и семейството й са прекалено много. „В момента аз нямам национален паспорт – нито сирийски, нито български. Сирийският ми паспорт е с изтекъл срок на годност и няма как да си го удължа. Освен това ежедневно във всяка институция, която посещавам, винаги срещам проблеми с документите. Нещата винаги се случват много по-трудно. Трябва да влизаш в обяснения как и защо човек с българско ЕГН и роден в София е със статут на бежанец. Пътуването извън граница е основен проблем, а като млад човек мисля, че трябва да имам правото да пътувам“, казва д-р Осман.

Иранският лекар д-р Абдулах Заргар от Исперих получи българско гражданство

Безкрайно е нечестно човек, който изпълнява всички задължения на един българин, да няма правото да се нарича българин, споделя с огорчение д-р Осман.

„Ние сме три сестри. Едната все още е студентка, а малката ми сестра завърши през месец декември и от януари работи заедно с мен в Бургас. Аз съм в Инфекциозното отделение на УМБАЛ-Бургас, а тя е бившата Хематология, която в момента е Ковид-19 отделение. Тя също е с този статут. Цялото ми семейство е с такъв статут, въпреки че баща ми и майка ми живеят тук повече от 30 години. Баща ми завърши своето образование в Техническия университет, тук живеем, тук работим, а се чувстваме чужди в собствената си държава“, казва още д-р Дарин Осман.

Г-жо Вицепрезидент, г-жо Йотова, огорчихте д-р Дарин Осман от Бургас, тя все още е чужденец в родината си. Сред героите в бели престилки е и сестра й Мериям. Не заслужават ли и те чаканото цял живот българско гражданство?

 


В категории: Бургас


38
Коментара по темата
38.
*********
17.02.2021 21:31:02
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
37.
*********
17.02.2021 16:01:26
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
36.
Тъпи
17.02.2021 03:34:36
5
0
Ще я питам дали е свободна
35.
До 28 пациента
16.02.2021 16:18:10
9
3
Не съм й бил пациент и не обсъждам отношението й, говорим чисто за външен вид. НЕ СЕ ходи с вечерен грим на работа ако ще й професорка да е (въпреки че ако беше такава външния й вид щеше да отговаря на акъла й)
34.
er
16.02.2021 10:20:00
1
6
Мили ми Смехурко /32/, като чувам кка гонори, съчетано с раждането й в България, тя си е по българка от теб! И преди 1000 г. и сега родените в България, независимо от произхода са били българи! След 1945 г. започна промиването на населението, че има български генотип, който е над всички жители. В България, този исторически кръстопът, семената, които са сяти са торкова много, че никой не знае какво ще поникне с всяко раждане. реално тя Е българка със сирийски произход /отделно ккаво значи това не е ясно, щото и там е голямо разнонобразие/. Роденият в една страна му дава право да е неин жител, независимо от произхода и статута на родителите му. Излишният, криворазбран патриотизъм, дето ми го налагаш, няма нищо общо, когато се разкашляш и те закарат при лекар, който не е "българин" и не искаш да те прегреда. Това е расизъм!!!
33.
Алекс
16.02.2021 10:10:26
10
1
Някой ако е бил с нея да каже как е? Изглежда доста секси :)
32.
До 31
16.02.2021 09:22:19
3
2
Клавиатурата е за плъхове и тролове като теб вече са измислили смартфони нз дали знаеш,със сигорност няма да има да учат за лекари дакото има такива като теб който коментират коментари айляци и безделници искащи пари от мама тва е новото поколение ... ако ти си продаваш дупето България не е за продан,нямам против чужденците а против наглото държание дали ако утидеш в германия и се чустваш убиден на някой ще му пука ?
31.
Кокос
16.02.2021 09:07:28
2
5
Много хубаво изказване, Закос. Айде сега стани от клавиатурата и отивай да копаш земята. Че нито за копане има желаещи, нито да учат медицина по 10 години, за да лекуват такива пишман патриоти.
30.
Закос
16.02.2021 08:59:48
8
6
"Безкрайно е нечестно човек, който изпълнява всички задължения на един българин, да няма правото да се нарича българин " Това виц ли е ? Българио за теб умряха те една бе ти достойна зарад тях и те за теб достойни, майко, бяха И твойто име само кат мълвяха умираха без страх. Чужденците си мислят че тука ни е паднала от космоса земята и видиш ли ако по тяхно усмотрение испълняват тяхни задължения е Нечестно че не можели да са Българи и те ...ехо имат си и те държави да са борят с кръв и пот както нашите деди и да си определят правила там и да казват кое е честно и кое не !!!!
29.
Яко
16.02.2021 00:36:14
14
0
Фъргам жИната и вИднага ще й пристана.....и балдъзите взимам вкъщи .....ЕТН-тата им са в кърпа вързани!
28.
Бивш пациент
16.02.2021 00:33:50
3
28
Как не ви е срам да пишете такива неща на/за д-р Дарин Осман??! Личното ми впечатление е, че тя е един от най-хуманните лекари в Инфекциозното отделение на УМБАЛ - Бургас - безупречно отношение към пациента и отлично изпълнение на работата.
С какво ви е виновна, че не можете да работите, заради ситуацията в страната? Тези, дето я плюете - хванете се да учите за лекари и се дипломирайте в Сирия!
Не забравяйте, че болниците в развитите страни мечтаят и предлагат отлични условия за такива лекари. Дано не я привлекат, защото тя ще е поредният изгубен лекар с огромен потенциал за страната... И после пак ще мрънкате: "Лекарите в България не стават!". Стават, но вие ги съсипвате с унизителното си отношение!
27.
RAILGUN
16.02.2021 00:26:33
7
2
Vij sa ko si pisala ma siriika otdolo rodena v sofia otdolo pak Siriiskiq passport bil sas iztekal srok posledno V Sofia li e rodena ili Syria ?
26.
25
15.02.2021 23:52:03
6
1
*Много мътно...
25.
Обективен
15.02.2021 23:49:56
8
7
Интересно, как така работи без лични документи? При положение, че навсякъге ги искат. При наемане на квартира, в банка, при съставяне на трудов договор и т.н. Тя твърди, че няма паспорт. Тогава ?! В казуса има нещо много пътно...
24.
Стоимена
15.02.2021 22:53:03
8
1
Заомъжваха е вече. Документи, за да пътува й трябват, не съпруг.
С изтекъл срок, но може покрай световната пандемия да са валидни. Нашите тука как удължиха сроковете.
23.
ДПД
15.02.2021 22:39:06
8
9
Президентската институция няма време да се занимава с подобни "дреболии"!
Те са фокусирани в къде,къде по-значими проблеми.
22.
кастинг
15.02.2021 20:53:39
23
9
Да си намери някой от Руенския балкан, за брак и да стане пълноправна Българска гражданка.
21.
докторе
15.02.2021 20:52:24
6
13
търси войводите

те дават и паспорти


5000 еврака взимат ,обаче

сигурна и бърза работа
20.
До 17
15.02.2021 20:03:22
27
4
А не е ли вариант да си вземат с тоя доктора от Иран Зарган?
от Дарин мандарин и от Иран зарган
19.
nobody
15.02.2021 19:59:07
9
11
Qvno v Bulgaristan ostanaha samo oligofreni.ami 30 godini jivee v Bulgaria.Ako ne ti davat hodi na zapad t si dobre doshla i shte te uvajavat.Jal mi e za Bulgaria no qvno si zaslujavame sydbata
samo jalki zlobni syshtestva ostanaha v taz teritoria.
18.
Коко
15.02.2021 19:38:34
15
31
С тази статия Флагман, ви прощавам всички правописни грешки,неточности и откровени простотии, писани до сега.
Ето , това е журналистика.
Ето,това е позиция.
Моля всички компетентни по този въпрос, дайте мнение как да се оправи тази несправедливост и безобразие.
17.
Мнение
15.02.2021 18:45:56
5
25
Интелигентна и красива ! Дълга и тромава процедура по принцип. Друг вариант е брак с българин.
16.
Тази вежда
15.02.2021 18:34:15
50
12
В болница ли работи или в някое нощно заведение?
15.
БУРГАЗЪ
15.02.2021 18:24:52
3
59
Дайте им БГ гражданство. Поне са полезни, и бягат от война. То и от нас има много безполезни, но понеже сме родени тук, и не знаем какво е да чакаш за легитимност. Дайте им.
14.
Станков
15.02.2021 18:11:27
1
13
Е, как да така общинско жилище и то за лекар в ковид отделение?! Няма връзки и протекции. Виж в бл126 в ж.к." М.Рудник" от Любо Тенев са пропищели от години, но никой не взема мерки.Общинските имоти проверяват ли се и контролират ли се от някой или се използват само за пиар...като случая със санитарката на УМБАЛ?
13.
така е
15.02.2021 17:42:54
2
25
Всички страдаме от бюрокрацията. Тука и да отговаряш на изискванията всеки те гледа в ръцете. Пак добре, че може да работи въпреки, че няма паспорт. Най-лошото е тоталната липса на електронно правителство въпреки усвоените милиарди. Сайтовете на институциите не работят или работят ама на практика нищо не можеш да провериш - и в министерството на правосъдието и в съда и в прокуратурата и навсякъде. Постоянни бъгове и липса на информация. Молбата е подадена, срока изтекъл, ама информация 0. И се почва едно звънене по телефони и едно елате на място или подайте молба за молбата и т.н. Човек дори не може да разбере къде е проблема.
12.
Kiro
15.02.2021 17:36:46
44
10
Аз бих й го бутнал
11.
ми да
15.02.2021 17:35:04
65
8
Ами да ви подарим на всички чалми по един паспорт та да се спрете.
10.
Пациент
15.02.2021 17:32:49
3
92
Д-Р Осман е най-човечния доктор в инфекциозното отделение на УМБАЛ,тя не я беше страх да влезе в стаята при болните и да разговаря с тях и да им отговаря на въпросите.Другите влизаха за секунди и не водеха разговори.Можи би затова се зарази,но това момиче ме впечатли ,като истински професионалист,въпреки,че не е инфекционист.Заслужава да е български гражданин и български лекар!
9.
gradski
15.02.2021 17:28:00
17
33
Фалшива новина.... Вицепрезидентът е крайна институция.. Преди това е онзи вашия патриот дето взимаше по 5хил... Него питайте.
8.
Тас
15.02.2021 17:20:52
17
4
Мадама живее в Меден Рудник
7.
RAILGUN
15.02.2021 17:17:43
31
1
Turski razbira li ?
6.
Х
15.02.2021 17:17:16
43
13
Тоя управлява болница с години в град който никой не би отишъл от София! Таз какво реве ще и дойде и нейния ред! Никой не и е отказал гражданство има си процедури!
5.
Стоимена
15.02.2021 17:11:10
20
7
И какви са всички задължения на българите?
Някои българи са и с отнето право на труд и съответно и следващите го права и задължения!
4.
Тракийски
15.02.2021 17:09:25
10
33
Голяма идиотщина, но интересно как от всички институции е виновна само Вице-президента. За мен всички са в кюпа, а не само тази кокошка.
3.
Вай вай вай
15.02.2021 17:07:29
30
12
Много убаа мома! Бих й станал един пациент!
2.
Огради и паспорти ООД
15.02.2021 16:59:55
17
9
Правилните хора за теб, девойко.
1.
палавника
15.02.2021 16:55:07
34
6
мммммм патенце
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори