×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Несебър прие Бюджет 2021, акцент са социалната политика, образованието и инфраструктурата


Несебър прие Бюджет 2021, акцент са социалната политика, образованието и инфраструктурата
Финансовата рамка е балансирана, изпълнима и съобразена с икономическите процеси на местно и държавно ниво, стана ясно на представянето й от кмета Николай Димитров (вдясно)
04 Февруари 2021, Четвъртък, 14:57 ч.
Автор: Флагман.бг

Вижте как са разпределени средствата

Общинските съветници в Несебър гласуваха Бюджет 2021. Финансовата рамка е на стойност 65 200 000 лв. Бюджетът е балансиран, изпълним и съобразен с икономическите процеси на местно и държавно ниво. В него са отчетени външните фактори, свързани с продължаващата финансово-икономическа нестабилност в условията на безпрецедентна епидемиологична обстановка и е извършен задълбочен анализ на реалното финансово състояние на общината. 

Бюджетът за настоящата година е в размер 65 200 000 лв., в т.ч. преходен остатък по държавни дейности от 2020 г. в размер на от 755 012 лв. Запазва се обемът на публичните услуги, които общината предоставя на жителите си.
През 2021 г. усилията на Община Несебър са насочени към: подобряване на събираемостта на местните данъци и такси; запазване на финансовата стабилност на общината; оптимизация на разходите; ефективност на публичните ресурси и др. През 2021 г. се запазват данъчните ставки за общинските данъчни приходи – патентен данък, данък върху превозните средства, данък недвижими имоти, данък върху превозните средства, данък при придобиване на имущество по дарение и възмезден начин и туристическия данък.Тенденциите в провеждането на силно социално ориентирана политика се запазват.

Чрез бюджетните инструменти местната власт се стреми да осигури нормалното функциониране на всички обществени структури.

Общината ще продължи да осъществява своята приоритетна социална политика, която намира изражение в следните цифри: за образование държавното финансиране е 13 331 000 лв., местни и дофинансиране – 3 600 000лв. За социални дейности, включващи Домашен социален патронаж, Обществена трапезария, Асистентска подкрепа, Център за социална рехабилитация и интеграция, Център за обществена подкрепа - държавното финансиране е  331 000 лв., дофинансирането от местния бюджет е 929 700 лв.

Помощите, отпускани за новородено дете, запазват размера си – 2000 лв. Заделените средства за жителите на общината, нуждаещи се от хемодиализа са 60 000 лв. Запазват се намаленията за учащи и пенсионери за ползването на общински транспорт, като общината отделя до 120 000 лв. по това перо. Предвидените средства за помощи за новородени деца и програма „инвитро”, както и помощи, отпускани с одобрението на Общински съвет, са в размер до 620 000 лв.

Община Несебър е сред малкото, които подпомагат със значителни средства дейността на читалищата на своята територия. Държавната издръжка за читалищна дейност е 252 600 лв., а общинското дофинансиране е в размер на 360 000 лв. За пенсионерските клубове се предвиждат 93 000 лв.  700 000  лв. ще бъдат отпуснати на спортните клубове, класирани по Наредба за условията и реда за финансиране и подпомагане на физическата активност, физическото възпитание и спорта в Община Несебър. Планираните средства за командированите полицаи и пожарникари, гориво и материали са до 300 000  лв. Средствата за подпомагане на църкви и сдружения с нестопанска цел са 80 000 лв.

Дневният ред на днешното заседание на ОбС-Несебър включваше 20 точки

Капиталовата програма за 2021 г. е в размер на 12 656 500 лв.  Строителната програма възлиза на  10 791 000   лв.,  а програмата за проектиране е в размер на 624 700 лв. Допълнителни капиталови разходи за дълготрайни материали активи и за придобиване на поземлен имот по кадастралната карта на Слънчев бряг общо в размер на 1 240 800 лв.

На фона на многообразните нужди са изведени приоритетни позиции, като отново най-много средства са отделени за общинската инфраструктура. Разчетени са средства за изграждане и асфалтиране на улици в Несебър и съставните селища, изграждане на тротоари, текущи ремонти на улични и тротоарни настилки, текущи ремонти на административни сгради на територията на общината, изграждане и ремонт на улично осветление и др.
Сред преходните обекти с приоритетно значение тази година са  сградата с мултифункционална спортна зала на градския стадион в Несебър, градския стадион в Свети Влас, площадното пространство в Обзор и градски парк в кв. 37, многофункционалната сграда в с. Баня.

Предвиждат се средства за модернизация на рибарското пристанище в Стария Несебър, за разширение и реконструкция на детска градина „Слънце“ в Слънчев бряг, за изграждане на кафе, павилион и обществена тоалетна на северната алея в Стария град, за скейт парк на северния скат в Новия Несебър.

Заложени са средства за проектиране на улици и улично осветление в Слънчев бряг- запад,  паркинги и тротоари по ул. „Първа“ в западната й част. Предвидено е финансиране за довършване на проектирането на Общия устройствен план на цялата община, за втория етап от велоалеята, свързваща Кошарица със Слънчев бряг, за проект за саниране на сградата на общинска администрация и др. Предвидени са средства за геодезическо заснемане за проектиране на крайбрежна ивица, започваща от буна „Академика“ до носа на с. Равда.

През последните години Община Несебър акцентира върху създаването на благоприятни условия за развитие на местната икономика и повишаване стандарта на живот на гражданите на общината, като съществен принос за постигането на поставените цели е реализирането на проекти, финансирани с евросредства.

По индикативни разчети Община Несебър очаква финансиране в размер на  13 014 682  лв.  за следните проекти със средства от Европейския съюз:   

-    ОП  „Опазване на околната среда и климатични промени“ процедура BGENVIRONMENT-2.003 - „Малка грантова схема за мерки за намаляване на 
морските отпадъци“ - Проект "Проект: „Намаляване на отпадъците в акваторията на гр. Несебър чрез акции за почистване и кампании за повишаване на съзнанието на местното население: опазване на морското природно и културно наследство като обществена отговорност и ресурс за 
местния традиционен поминък“ – 158 855 лв.   

-    ОП "Балкани - Средиземно море 2014 - 2020"  
 Проект „Паметници в природата: креативно съжителство“ – 463 435 лв.   
    -  Програма  „Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли,  детски градини и училища 2020 – 2022“ Проект "Разширение на ДГ „Слънце“  и реконструкция на покрив на съществуваща сграда в УПИ VІІІ – общ., кв.  5601 с идентификатор 51500.506.316 по плана на к.к. Слънчев бряг – запад, гр. Несебър, общ. Несебър“ – 600 000 лв.   
-  ОП "Морско дело и рибарство" 2014-2020 „ Есенни  пасажи 2020 с цел популяризиране на рибарски район Несебър", процедура  BG14MFOP001-4.037 - мярка 2.2 "Подкрепа за създаване на нови услуги за населението в рибарската територия" на МИРГ "НЕСЕБЪР-МЕСЕМВРИЯ"  –237 935 лв.   
 - ОП  "Морско дело и рибарство" 2014-2020 „Реконструкция на улична мрежа стар град Несебър - ул. "Хемус", ул. "Тервел", ул. "Ахелой", ул. "Месамбрия", по процедура на МИРГ "НЕСЕБЪР - МЕСЕМВРИЯ" " – 242 642 лв.   
   -  Съвместна  оперативна програма за трансгранично сътрудничество по Европейския инструмент за съседство "Черноморски басейн 2014-2020" Проект "Черноморски археологичен, исторически и културен портал" / Акроним: АРХИКЪП – 719 109 лв.   
 - ОП  Околна среда, Проект „Рекултивация на депо за твърди битови отпадъци в  м. "Балабана", землище на гр. Обзор, общ. Несебър“-1 248 031 лв.   
ОП "Морско дело и рибарство" 2014-2020 ОП" Морско дело и рибарство 
"2014-2020“  
 1.Реконструкция на пристанище северна буна, гр. Несебър – 8 987 065 лв.   
    - ОП  "Морско дело и рибарство" 2014-2020 Подобряване на туристическата инфраструктура в гр. Обзор, Община Несебър, - изграждане на открит паркинг, детска площадка и озеленяване, процедура BG14MFOP001-4.035 - мярка 3.1 "Развитие на нови туристически атракции" в МИРГ "НЕСЕБЪР -МЕСЕМВРИЯ" – 357 610 лв.


В категории: Несебър


България Всички новини
Областните управители на Бургас, Велико Търново и Габрово проведоха работна среща Областните управители на Бургас, Велико Търново и Габрово проведоха работна среща Темата на разговара бе Националния план за справяне с Ковид епидемията Трима криминогени са натръшкани при спецакцията на ОДМВР и Жандармерията Трима криминогени са натръшкани при спецакцията на ОДМВР и Жандармерията Мъжете осъществявали кражбите на висок клас автомобили, произведени обикновено след януари 2021 год. Червен COVID код: Не ходете до Гърция, Турция и Кипър без причина Червен COVID код: Не ходете до Гърция, Турция и Кипър без причина МЗ препоръчва да се въздържаме от неоснователни пътувания Ремонтите по пътната мрежа в община Несебър продължават, вижте къде Ремонтите по пътната мрежа в община Несебър продължават, вижте къде Междуселските участъци също ще бъдат обновени Убитият пенсионер Мильо блудствал 4 години с непълнолетната сестра на Юмер от с. Дъскотна Убитият пенсионер Мильо блудствал 4 години с непълнолетната сестра на Юмер от с. Дъскотна 20-годишният младеж правел всичко възможно възрастният мъж да не доближава сестричката му, предупреждавал го няколко пъти Ивана с голяма изненада за своите фенове на мега концерта в Бургас Ивана с голяма изненада за своите фенове на мега концерта в Бургас Мегаспектакълът ще бъде на 6 август в Летния театър Извънредно! Брутално убийство в с. Дъскотна, Юмер пребил с кол 71-годишен мъж, задявал се със сестра му Извънредно! Брутално убийство в с. Дъскотна, Юмер пребил с кол 71-годишен мъж, задявал се със сестра му 20-годишният младеж пръснал главата на жертвата си, след което изхвърлил тялото в река Луда Камчия От петък до неделя ще има допълнителни автобусни курсове за публиката на Spice music festival От петък до неделя ще има допълнителни автобусни курсове за публиката на Spice music festival В автобусите ще се пътува с електронна карта или с билет, закупен на борда на превозното средство ГЕРБ и ДПС не успяха да прокарат комисия „анти-Рашков“ ГЕРБ и ДПС не успяха да прокарат комисия „анти-Рашков“ Дебатите в пленарната зала на парламента продължиха над два часа Григор Димитров стартира с победа във Вашингтон Григор Димитров стартира с победа във Вашингтон Българинът и съотборникът му Томи Пол спечелиха на двойки срещу Сам Куери и Джак Сок
Смъртоносна влакова катастрофа в Чехия Смъртоносна влакова катастрофа в Чехия 38 души са пострадали, 7 от тях са в критично състояние Радост от Токио! Стойка Кръстева би японка и си осигури дуел за титлата Радост от Токио! Стойка Кръстева би японка и си осигури дуел за титлата  Водачката в схемата Бусер Чехиоглу ще е последния й съперник на Олимпиадата Стрелба край Пентагона, има ранени Стрелба край Пентагона, има ранени Изстрелите са в района на метростанция Опасно горещо в Гърция, живакът удари 46 градуса Опасно горещо в Гърция, живакът удари 46 градуса Туристите ходят рано сутрин на плаж От началото на пандемията: Европа с повече от 60 милиона с коронавирус От началото на пандемията: Европа с повече от 60 милиона с коронавирус СЗО призовава за по-бърз напредък във ваксинирането срещу Covid-19 Без компромис: Кристиано Роналдо събаря незаконнен балкон Без компромис: Кристиано Роналдо събаря незаконнен балкон Стъкленият покрив на жилището му не бил одобрен от властите Радост в Токио, Тайбе Юсеин срази монголка за 51 секунди Радост в Токио, Тайбе Юсеин срази монголка за 51 секунди Радост от тепиха в Токио, Тайбе Юсеин срази монголка за 51 секунди Ваксинираните от САЩ и Европейския Съюз влизат в Англия и Шотландия без карантина Ваксинираните от САЩ и Европейския Съюз влизат в Англия и Шотландия без карантина Досега от карантина се освобождаваха само пътниците, които са били ваксинирани в Обединеното кралство Бедствието в Турция: 8 жертви, 150 ранени в пожарите. Спасяват туристи от Мармарис и Бодрум с лодки Бедствието в Турция: 8 жертви, 150 ранени в пожарите. Спасяват туристи от Мармарис и Бодрум с лодки Имали сме малки пожари, но никога не съм виждала такова опустошение, казват турците   За последните 24 часа в Гърция са избухнали 60 пожара За последните 24 часа в Гърция са избухнали 60 пожара Няма пострадали хора при инцидентите
Стефан ГАМИЗОВ, енергиен експерт Стефан ГАМИЗОВ, енергиен експерт Трифонов се даде булка на руската диктатура, подчини се на бг-олигарсите Виц на деня Виц на деня Мухата трябва да се трепе докато е още на лай*ото.

Народна мъдрост
Виц на деня Виц на деня Говорят си две цветя на полето:
- Обичаш ли ме?
- Обичам те. А ти мен?
- И аз те обичам. Ох, по-скоро да идват пчелите...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Господа западноевропейци, бъдете грижовни за колите си... После и ние ще ги караме...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори