×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Необичайната предизборна фрагментация за "златния" процент


Необичайната предизборна фрагментация за "златния" процент
Куп партии на тези избори може да се явят самостоятелно, борейки се не толкова за парламента, колкото за прескачане на субсидийната бариера от 1%
05 Февруари 2021, Петък, 16:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Много партии ще избегнат коалирането с мисъл за прескачане на ниската бариера за субсидия, а не на високата от 4% за влизане в парламента

Кой с кого ще се коалира е основна интрига преди всички избори. Подобна е ситуацията и сега.

Президентът насрочи парламентарния вот за 4 април, а политическото пространство отново се прекроява и прегрупира в една или друга посока. Нерядко сме ставали свидетели на странни сдружавания, като например на предните избори за Народно събрание (НС), когато се събраха отколешните врагове Румен Петков и Татяна Дончева с партиите си АБВ и „Движение 21“.

На този вот обаче, изглежда, ще станем свидетели на ново явление – отказ от коалиции и масово самостоятелно участие в борба за единия процент.

Според Закона за политическите партии, те получават субсидия, ако са получили доверието на повече от 1% от гласоподавателите. Реперът обаче са само изборите за българско Народно събрание. Колко си получил на вот за Европарламент, за президент или на местни избори – няма значение.

Това е още една причина партиите да считат изборите за Народно събрание за първостепенни по важност.

Тънкият момент е, че ако се явиш в коалиция, тогава прагът за получаване на субсидия е 4% - колкото е и за влизане в парламента. Това обаче е високо ниво за по-малките формации и рискът те да се окажат зад борда и без пари е голям. Социологическите проучвания пък са ориентир за това каква е реалната ситуация.

На предстоящия вот се очертава доста партии да си поставят за цел не място в Народното събрание, а прескачане на еднопроцентовата бариера, което би им осигурило солидно финансиране от джоба на данъкоплатеца.

На предния парламентарен вот 1% се осигуряваше от под 37 000 гласа (при общо 3 682 151 гласували българи). Единствената партия, която мина границата за субсидия, без да влезе в парламента, бе „Възраждане“ на Костадин Костадинов. Той бе обещал да се откаже от държавното финансиране, но, както можеше да се очаква, това не се случи.

В момента политическите сили, отговарящи на условията, получават по 8 лв. на глас. При нисък вот заради пандемията, за 1% вероятно сега може да са достатъчни около 30 000 гласоподаватели, което означава минимум 240 000 лв. на година от държавата за партийната каса. При пълен мандат на парламента това е най-малко около 1 млн. лв. за четири години.

При по-висок вот числата стават още по-сериозни. Ако една партия получи 3 и повече процента, макар че няма да влезе в Народното събрание, ще получи милиони в касата.

Затова и не е учудващо, че много формации се очертава да се явят самостоятелно, въпреки че нямат реален шанс да се доберат до парламента.

Тази седмица АБВ обявиха, че няма да правят коалиция. От партията на Румен Петков обаче направиха удар с включването на доц. Атанас Мангъров сред кандидатите. Яркият противник на мерките срещу пандемията, макар и противоречива фигура, има немалко фенове и може да осигури така важният процент на АБВ, след който ще потече река от пари към партийната каса.

Друг е въпросът защо Петков е нежелан партньор за други леви формации като БСП и „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова, която е с реални шансове за влизане в парламента.

Партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“ също обяви самостоятелно явяване, което е логично за нова формация. Но не бива да се пренебрегне и финансовият фактор. Макар че партията има солиден спонсор в лицето на американския емигрант Павел Вълнев, не може да се очаква това да продължава вечно. Вълнев би могъл да даде само стартовото „гориво“, а оттам нататък ролята би могъл да поеме данъкоплатецът.

Социолозите трудно улавят „републиканците“, но някои им дават близо процент, а и социологическата грешка не бива да се пренебрегва. Както и опитът на Цветанов като дългогодишен организатор и партиен строител в ГЕРБ.

„Атака“ и „Възраждане“ са други две партии, които се очертава да се борят самостоятелно за единия процент. По неофициална информация националистическите формации са водели разговори за коалиция, но в крайна сметка е преценено, че е по-прагматично да се явят поотделно.

Друга партия, която твърдо ще се яви самостоятелно, е МИР на Симеон Славчев – бивша дясна ръка на Татяна Дончева в „Движение 21“. Формацията е особено активна през последните две години с организирането на протести, свързани с машинното гласуване, проблемите в правосъдието и др. Тя успя да привлече местни политици от други партии в различни общини и се заканва да бъде изненада на тези избори.

Освен „Атака“ още три парламентарни партии може да се окажат борци за единия процент.

Едната е „Воля“ на Веселин Марешки, която все още води преговори за сдружаване, но е много вероятно да се стигне до самостоятелно явяване заради липсата на реални шансове за влизане в парламента.

Другата е НФСБ на Валери Симеонов. На евроизборите през 2019 г. партията се яви самостоятелно и взе 1,15%. За НФСБ е опция самостоятелно явяване, ако преговорите с ВМРО (и евентуално с ГЕРБ) за предизборна коалиция се провалят.

При ВМРО ситуацията може би е най-сложна. Самостоятелно партията има всички шансове да премине прага за субсидия от 1%. Въпросът е дали може да прескочи и бариерата за влизане в парламента - 4%. Красимир Каракачанов и компания имат задачата да претеглят всички варианти и да преценят какво да предприемат.

По информация на „Флагман“ още една нова формация - „Българска прогресивна линия“ на отцепниците от БСП около депутата Красимир Янков, също ще се яви самостоятелно на тези избори. Нейните шансове за 1% обаче засега се оценяват като илюзорни.

Малките партии – борци за процента, със сигурност следва да предвидят психологическата нагласа на избирателите, много от които не са склонни да гласуват за формации, които нямат шанс да влязат в НС.

От друга страна, следващият парламент се очертава да е силно фрагментиран, а прогнозите за политическа нестабилност и бързи избори след това преобладават. Така че партиите със сигурност калкулират и това в сметките си.

Ако те не постигнат целта си сега, вероятно ще могат да се поправят и прегрупират за по-следващия вот, без да се налага да чакат дълго.

 




11
Коментара по темата
11.
До 10
06.02.2021 09:20:10
1
0
За да не се излагате повече, прочетете доклада на сметната палата, и ако ви е останало поне малко достойнство се обадете на Флагман да ви изтрият лъжливия коментар.
10.
До 2 лъжеца с ник Истината
05.02.2021 18:38:35
0
13
Преди да разпространяваш лъжи как Възраждане било дарило голяма част за ин-витро, трябва да те върнем във втори клас по математика. Сравняване на числа.
Не случайно прокуратурата разследва Костадин за субсидията, защото "по-голямата" част , а именно над 1 милион е минало през фиктивни сделки, за реклама и материали, през фирми на близки и роднини.Та от тази субсидия се сдобива с апартамент, триетажна къща с двор и гараж на брега на Варна и две чисто нови коли.
А от близо 1,5 милиона лева получена субсидия за 4 години, само два пъти са преведени пари за такива процедури. Първият път 133 хиллв. за държавният фонд за ин-витро и 30 хил.лева за кумата на Костадинов, която по някакво "чисто" съвпадение е представител на "Искам бебе" за Варна. Въпрос на разследване е, как кумата връща кеш част от полученото "дарение".
9.
хахахаха тоя път уби коча с лопатата
05.02.2021 16:29:19
2
3
Статия от 05 Февруари 2021, Петък, 16:00 ч.
но с първи коментар от 04.02.2021 19:15:46
8.
Дежа Вю?
05.02.2021 16:28:19
2
6
Дежа Вю или я пускате за втори път тази статия? Пак няма да я прочета, защото не ме грабва заглавието
7.
Разбирач
05.02.2021 15:33:25
3
5
Флагмане, не може ли да имат идеологически различия тези хора, защо все пари са ви в очичките и то някакви дребни суми?!
Може и просто да не искат да влизат в коалиция "орел рак и щука", въпреки че ако влязат в парламента и станат златен пръст и крепят правителството - като "патриотите" направиха например - ще се видят в пари, ГЕРБ ще ги позлати.
6.
Възраждане
05.02.2021 12:46:46
8
2
Какъв 1%, какви пет лева? Възраждане ЩЕ влезе в парламента!
5.
Владо
04.02.2021 21:14:18
6
12
Докога бедна България ще плаща по 8 лв. за глас на лапачите и безделниците?
4.
Bulgar
04.02.2021 21:10:40
2
14
Защо да взимат от държавата всяка партия би трябвало да се издържа от членове те си.
........
3.
Мб Мд
04.02.2021 21:07:10
3
19
НФСБ нямат такива притеснения. Те са пълна НУЛА !
2.
Истината
04.02.2021 20:38:44
22
9
Възраждане си дариха по-голямата част от субсидията за инвитро на българи, които нямат възможност!
Това, като алтернатива на идеята да върнат субсидията и да се разпредели, като бонуси на държавната администрация!
1.
Повръща ми се
04.02.2021 19:15:46
3
21
Забележе снимката в статията. От водачите на листи в показаните партии няма бургазлии. Журналистите не смеят да питат партийните лидери защо са пренебрегнати бургазлии. Ето от къде идва и ниската избирателна активност в Бургас и региона.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева
Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него 
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори