×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Предизборна драма: ЦИК вади „Атака“ от „Обединени патриоти" - ВАС я връща, но в НФСБ са спокойни


Предизборна драма: ЦИК вади „Атака“ от „Обединени патриоти" - ВАС я връща, но в НФСБ са спокойни
Волен Сидеров сякаш иска зорлем да остане при Симеонов и Каракачанов
03 Февруари 2021, Сряда, 13:26 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка-архив: Авторът)

Важно е друго решение - за РИК и СИК, казват от партията на Валери Симеонов

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на ЦИК за промяна в състава на коалицията „Обединени партиоти - НФСБ, Атака и ВМРО“. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

От НФСБ обаче не изглеждат обезпокоени от ситуацията.

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени решението на ЦИК от 28 януари 2021 г, с което са извършени промени в състава на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“. Административно дело № 1271 от 2021 г. беше образувано пред ВАС по жалба на политическа партия „Атака“.

С решение № 1962-НС от 28.01.2021 г. ЦИК е:

  1. извършила промени в състава на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“, регистрирана за участие в изборите за народни представители на 26 март 2017г., като е заличила от състава на коалицията партия „Атака“;

  2. извършила промени в името на коалицията, както следва КП „Обединени патриоти – НФСБ и ВМРО“;

  3. анулирала удостоверение №1 от 6 февруари 2017г. на ЦИК и е издала ново удостоверение с вписване състава на коалицията след извършените промени. Като фактически основания за това решение ЦИК е посочила заявление, подадено на 27.01.2021г. от представляващия коалицията Красимир Каракачанов.

Коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“ е регистрирана за участие в изборите за народни представители на 26 март 2017 г. В сроковете по чл. 144, ал. 1, ал. 5 и ал. 6 от Изборния кодекс (ИК) не са извършвани промени в състава на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“. Изборите, за които е регистрирана посочената коалиция са произведени на 26 март 2017г. Предвид на това сроковете, в които може по реда на чл.144 от ИК да се правят промени в състава на коалицията, отдавна са изтекли. Нещо повече - изборите, за целите на които е регистрирана коалицията, също са приключили. Затова ЦИК не може да извършва промени в състава на коалицията по реда на чл.144 от Изборния кодекс, на която разпоредба е основано оспорваното решение.

Освен изложеното, дори заявлението от 27.01.2021 г. на представляващия коалицията Красимир Каракачанов да беше подадено в сроковете на чл. 144 от ИК, искането на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“ пак би било неоснователно. Това е така, защото според чл.144, ал.1 от Изборния кодекс е необходимо към заявлението за промяна да се представи решение за напускане на коалицията. В случая представеното към заявлението „решение за промени в състава на коалиция“ не удостоверява напускането на ПП "Атака". Съгласно т.4 от коалиционното споразумение за създаване на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“, решенията на коалицията се „считат за приети само, ако са приети“ с пълно единодушие на трите партии, включени в състава на коалицията. В случая няма заявление на ПП "Атака" за напускане на коалицията. А представеното решение за промени в състава на коалиция е прието само от две партии от състава й – НФСБ и ВМРО, информират от ВАС.

Решението на ВАС е окончателно. Преписката се връща на ЦИК за ново произнасяне, като следва да бъдат спазени задължителните указания по тълкуването и прилагането на закона, се казва още в прессъобщението на съда.

Пред „Флагман“ лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира лаконично: "Никакво значение няма. Важно е какво решение се задава по другия въпрос.“

А той бил свързан с решението за участие в районните избирателни комисии (РИК) и в секционните избирателни комисии (СИК).

Симеонов каза, че продължават преговорите за изборите. Все още не е ясно в какъв формат ще се яви НФСБ. Засега се преговаря основно с ВМРО.

По-рано днес областният управител на Бургас Вълчо Чолаков заяви: "Има жалба от политическа партия "Атака" против решение на ЦИК, с което партията излиза като член от "Обединени патриоти"... Има решение на ВАС, което се очаква да излезе днес. Коментирали сме случая с юристи и очакваме съдебното решение."

Юристът и депутат от НФСБ Христиан Митев коментира ситуацията пред "Флагман", като потвърди думите на Валери Симеонов.

Той обясни, че важно е друго решение на ЦИК - за определяне на съставите на РИК и СИК, което "Атака" също оспорва. ВАС щял да го гледа този следобед.

В него ЦИК, според партийната принадлежност на членовете на парламентарни групи, определяла кои партии са парламентарно представени. 




Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
11
Коментара по темата
11.
krum
03.02.2021 19:27:07
0
3
30г хрантутим само курбанжий!
Ако станат Левски и Ботев ще ги избесят всички!
10.
Счетоводна кантора
03.02.2021 18:57:17
0
2
Може да сме измамници но сме за Тодор Иванов
9.
Ахмед Доган
03.02.2021 18:35:50
1
2
Пак ще изпратя йолдашите да насочат обърканите бабички
8.
Силвана
03.02.2021 15:40:46
0
4
Аз съм за моя Тошко Иванов
7.
Харчете ги тия пари ве
03.02.2021 15:33:45
1
9
Тия па ше се избият кой да кляка повече на ахмед и дебелян.
6.
Буря в чаша вода
03.02.2021 14:54:25
1
14
На никого не му пука за тези политически трупове.Предизборното джавкане няма да ги вкара в парламента(само купеният вот на Боко може)
5.
Руса счетоводителка
03.02.2021 14:52:37
3
6
Аз съм за Тошко Иванов
4.
Иванов
03.02.2021 14:21:25
2
15
Тримата глупаци
3.
Валери Симеонов
03.02.2021 14:16:28
20
3
Няма от какво да се притеснява. И самостоятелно, НФСБ ще си влезе от раз в парламента. Да му мислят шкембе войвода и Болен.
2.
Бургас
03.02.2021 13:59:09
2
19
Наистина, защо продължават да се натискат за власт!?!? Видяхме ги колко струват и на какво са готови. Наистина ли си мислят, че пак ще могат да влязат!?
1.
Смях
03.02.2021 13:40:16
2
27
И сами,и в коалиция нищо няма да постигнете така наречени патриоти,защото хората ви видяха колко сте "принципни"и как стискате кокала.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори