×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Ген. Мутафчийски с тревожна прогноза за британския щам на коронавируса


Ген. Мутафчийски с тревожна прогноза за британския щам на коронавируса
Трябва баланс между желанието за нормален живот и опазването здравето на хората, каза шефът на НОЩ
31 Януари 2021, Неделя, 14:44 ч.
Автор: Флагман.бг

Ако нямаше строги мерки в държавите в Западна Европа, може би размерите на това бедствие биха били напълно катастрофални, посочи той

Трябва да се намери баланс между естественото желание на хората да живеят нормално живота си и да бъдат защитени. Това каза пред БНР председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„Ние като медици сме длъжни да извадим цялата истина пред българските граждани, активираме техните рационални разсъждения по този въпрос, включително и рационални страхове. Рационалният страх може да ни предпази съвсем съзнателно да не се излагаме на ситуации, които биха ни застрашили. Не говоря за ирационалния страх, където е паниката и ирационалните действия, които биха довели до хаос. Виждате, че в цяла Европа се срещат остри сблъсъци с решенията, които правителствата взимат“, допълни той.

Генерал Мутафчийски посочи, че днес се навършва една година от регистрацията на първия пациент в Германия, т.нар. нулев пациент.

„Тази седмица имаше добри новини, че заболеваемостта трайно спада под 100 на 100 000 на 14-дневна база. В някои дни отиваше на 90-95. Тази тенденция и към момента се запазва, включително и за днес. На този фон хората наистина губят търпение да започнат нормалния си живот, като че ли всичко е свършило, а нямаме такива данни в света. Експертите у нас са разтревожени от случващото се в  Западна Европа заради британския щам на коронавируса. Тревожна е тенденцията за бъдещето", допълни той.

"Високата заболеваемост в тези държави доведе до по-строги мерки, тя беше факт. Те не са имали никога такъв по-спокоен период между втора и трета вълна, както нас. Сега, въпреки строгите мерки, продължават да се увеличават случаите. В тези общества превалира процентът на новите варианти на вируса, които са много по-заразни отколкото предишния вариант. Това е обяснението, заради това изглежда така, че те налагат мерки, а се влошава ситуацията и няма смисъл от тези мерки. Никой не знае какво щеше се случи, ако нямаше мерки. Тогава може би размерите на това бедствие биха били напълно катастрофални. Във върха на първия си пик Великобритания имаха 18 000 хоспитализирани в най-голямата си заетост на болниците, сега имат над 30 000. Това наистина е бедствена ситуация“, отбеляза щефът на НОЩ.

Според него редуването на отслабване и на затягане на мерките, или т.нар. "скачащите локдауни", дава глътка въздух на всички хора, защото напрежението се нагнетява при по-продължителни периоди. 
 
Проф. Мутафчийски допълни, че в момента се работи по осигуряване на по-големи мощности, които да могат да правят секвенация на по-големи количества проби. 

„Фирмите производители се оказва, че не са толкова коректни, за да може да се планира коя страна какви количества ваксини ще получи... На 7 февруари очакваме 48 000 дози, на 14 февруари - 75 000 и до края на месеца очакваме 139 000 дози от „АстраЗенека“. Днес се очакват от „Модерна“ 3600 дози, а в понеделник - 17 550 дози от „Пфайзер“... Предстои сключване на договор и със седма компания. До края на годината трябва да имаме 18 млн. дози“, коментира той по темата за ваксините.

За ефективността на ваксината на „АстраЗенека“ при по-възрастните пациенти проф. Мутафчийски уточни, че в препоръката на фирмата е записано с нея да не се ваксинират пациенти над 55 години, защото тази възрастова група не е била включена в експерименталния процес.  Той подчерта, че ваксинационният календар в нашата страна е балансиран и поясни, че предстои неговата актуализация за включване в приоритетните групи на бъдещи членове на избирателни комисии.


В категории: COVID-19


23
Коментара по темата
23.
Хроника на една предизвестена смърт
02.02.2021 13:59:05
0
3
В последните години, а може би и 1-2 десетилетия, 
сред българите се затвърждава мнението, че психичното ни здраве е все по-увредено, 
а отклоненията от него стават все по-масови и по-тежки. Специалистите са скептични към тези твърдения, защото познават опита от други страни и от минали времена. Преди повече от 100 г. Зигмунд Фройд е установил, че всички сме поне невротици. Описаният от него защитен механизъм „изтласкване“ обяснява, как ние прогонваме от съзнанието си информацията, която ни плаши, натъжава или засрамва. И това стои в основата както на бягството от реалността, което се проявява чрез невроза или психоза, така и на всеобщото неразбиране и неадекватно отношение към психичните разстройства и лечението им. И към потърпевшите, които никога не са били малък процент от нас.
22.
до 17
01.02.2021 09:54:51
2
2
Ти бил ли си в Занзибар? Дори не си и чувал за него май!
21.
Ъ
01.02.2021 07:39:49
0
5
Г-н Мутафчийски, ние разбираме вашата идея и загриженост. Клоните към локдаун. Заведения и фитнеси затворени от ноември 2020-та. Страх ви е от тотална здравна катастрофа. Всичко това е разбираемо, но има един момент, който не може да бъде подминат - хората в белите европейски страни са ОБЕЗПЕЧЕНИ. Има банкова ваканция. Хората се чувстват защитени и осигурени от държавата си. Кво да правят хората без работа тук, бе, господин Мутафчийски? Страхът плъзна неимоверно, безпаричето плъзна неимоверно. Какво да правят тези хора???? Говорите само. Бла, бла, бла, бла, а помощ никаква.
20.
Хроника на една предизвестена смърт
01.02.2021 01:09:41
0
4
∞:
Светът получи "оферта" от световната олигархия.

Предложението е направено много директно и без увъртания. Клаус Шваб, президент на Световния икономически форум в Давос, който е говорител и изразява интересите на най-богатите хора на планетата, съобщи на света, че се готви революция от световната олигархия. Предложението е направено в неговата книга "Великото зануляване", която излезе през юни 2020 година. То е цинично, но е честно и откровено. Световната олигархия счита, че националните държави са пречка на плановете й за бъдещото преформатиране на света. Клаус Шваб откровено заяви, че националният суверенитет е спънка за предлаганата от него формула за глобализация. Във "Великото зануляване" се твърди, че вече сме навлезли в "постковидния свят" и връщане назад няма.

Днешният начин на живот се определя като "новата нормалност". Съгласно плановете на Клаус Шваб, средният и малкият бизнес ще бъдат унищожени в резултат на задълбочената тежка икономическа криза, породена от пандемията.

Очаква се светът в недалечно бъдеще да се състои от 1% супербогати хора, а останалите 99% ще живеят в "цифров концлагер" и ще се радват на това, което олигархията все пак им предоставя снизходително, за да съществуват. В нашето ежедневие нахлуха понятия като "локдаун", "самоизолация", "дистанциране" и други. Звучи страшно, но който желае, може лично да прочете "Великото зануляване" и да се убеди във въпросната "оферта", която е опакована в благозвучен либерален и политкоректен наратив. Русия и Китай могат да устоят на "вятъра на промените" и ако успеят да се противопоставят успешно, ще наблюдаваме оформянето на панрегиони в света, които притежават относителна автаркия.

Клаус Шваб е откровен. Той задава риторичен въпрос: "Кога ще се върнем към "нормалния" живот?" Отговорът е "никога". Световната олигархия зачеркна понятието "икономически либерализъм". И покани човечеството в новата посткапиталистическата епоха, която се нарича "инклузивен капитализъм". Клаус

Шваб говори красиво за равенство в новия свят. Но забравя да каже, че равенството се отнася само за споменатите по-горе 99% от населението.

хибридна война се води с всички нейни методи и форми. А те са безброй. Неслучайно експертите наричат хибридната война "течен конфликт".
Сражения се водят в политическата, икономическата, финансовата, културната, образователната, спортната и ред други области на човешката дейност. Няма сфера, в която да не наблюдаваме сражения тип "хибридна война".  

Като се има предвид турбулентния период, в който навлиза целия свят, то не е нормално да считаме, че ще ни се размине, "защото Господ е българин". Вместо с влошаването на ситуацията в света ние да ставаме все по-единни и задружни като народ, се оказва, че продължаваме да се борим със себе си и рушим своята държавност. Живеем във време, когато политическите, икономическите, финансовите и всякакви други кризи се развиват прекалено бързо, понякога светкавично, за разлика отпреди 20-на години. Сега неприятностите ще ни връхлетят в едночасие. А е очевидно, че не сме подготвени. Продължаваме да живеем в света, който си отиде. Още от времето на Тодор Живков говорим за "интелектуализация на нацията", по-ясно казано - "да поумнеем колективно". Към днешна дата това все още е доста неуспешно. Доказателството е, че настъпваме едни и същи лопати от десетилетия. Не се учим даже и от собствените си грешки.
19.
Всички досега коментиращи!!!
31.01.2021 22:52:51
1
2
Много сте тъпи или злобни коментиращите досега, с изключение на този който писа за страх от мечки и ходенето в гората!
Само,че когато си ходим из гората- няма време да се изплашим от мечка.
Мечките са толкова бързи,че няма време за страх! Срещнеш ли мечка- вече е късно!
18.
Тоа
31.01.2021 22:20:09
0
4
ако е генерал да си седи в казармата ако е лекар в болницата .Ние не живеем в Занзибар.
17.
Тоа
31.01.2021 22:20:01
0
1
ако е генерал да си седи в казармата ако е лекар в болницата .Ние не живеем в Занзибар.
16.
Коментиращ
31.01.2021 21:55:29
1
7
Насилственото принуждаване на хората да правят неща против волята им от вас като “медици”, “политици” и не знам си какви още, само и само пари да приберете, не е никаква “помощ”. Хората отговарят сами за здравето си. Сульо и пульо професори станахте. Аман!
15.
Гробаря Мутафчийски
31.01.2021 20:04:34
1
9
Д-р СМЪРТ, дано човек не се нуждае от услугите ти. Рационално се скрий, откъдето се появи. Ти си срам за Българската Армия. Трябва да ти отнемат униформата. Да отиваш да работиш на гробищата.
14.
Др Иванов
31.01.2021 17:28:07
6
16
МАЙТАПЧИЙСКИ....ТИ ОЩЕ ЛИ МЪРДАШ БЕ,ГНИДО ПРОДАЖНА...???
13.
матраци нани
31.01.2021 17:15:06
7
5
колкото по малко утайки на улицата по-добре ЗАТВАРЯЙТЕ СИЧКО
12.
12345
31.01.2021 16:52:27
17
14
И един мармот завива шоколад! Тоя вирус го скъсахте от политическо еб.ане. По-известен от Дядо Коледа да го направихте. Медийна звезда, уникално медицинско явление, от изключително значение за некадърните политици по цял свят, козируващи на една шайка болни мозъци, начело с мумията Сорос.
11.
Димитър
31.01.2021 16:13:52
17
14
Оставете ни да живеем мамка му,който го е страх от мечки да не ходи в гората са казали хората.
10.
Гарантирано от ГЕРБ
31.01.2021 16:10:26
27
15
Основното в политиката на Хунтата ГЕРБ и Сателитите й,
е да плашат и стресират хората за да
ги държат в подчинение...
9.
Зоюбайо
31.01.2021 16:10:21
14
10
Имали още балъци да вярват в к19. Все още няма изолиран вирус К19 а тоя ми говори за нов щам. Как точно рзличихте новия от стария щам лъжливо продажно.........
8.
Социолог
31.01.2021 16:07:36
22
15
Пе-де-ра-ст, облечен в абсолютен ненаучен плурализъм. Жалко, че подобни звания, като доцент или доктор, биват получавани от всеки лалугер, който скокне от гората и е удобен за върхушката от наше си депутатско сѐло. Удобен плебей за осъществяването на идеите на представители на политическите или социалните висши кръгове. Нищо повече освен инструмент. Това е.
7.
1001 НОЩ
31.01.2021 16:07:07
23
14
Тия вече в стремежа си да плашат колкото може повече с вируса му придават едва ли не разумни характеристики. С умен вирус си имаме работа, умен почти колкото примерно едно куче. Значи може би реагира на команди. Ами викайте тогава "get out from me bloody virus" и той ако наистина е английски ще прояви разбиране и ще ви отърве от присъствие. Ако пък няма ефект, то и мерките досега са от подобно естество тъй че, се тая!
6.
*********
31.01.2021 15:59:17
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
5.
*********
31.01.2021 15:54:17
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
4.
Короно Тъпака
31.01.2021 15:48:37
20
15
Много ефикасно се оказа да затваряш цели народи все едно са овце. А да бе. Изобщо не е ефикасно ама това било заради новите щамове видите ли ! Само нашите тъпунгери са дали ПОЛОВИН МИЛИАРД ЛЕВА ЗА някакви ваксини, вместо да ги дадат за подобрение н здравните услуги. Да купят линейки, лекарства и апаратури а ги дадоха на Западните си господари за нещо което след години може да доведе до бум на ракови и автоимунни заболявания. КОРОНОФАШИСТИ, НЮРБЕРГСКИ СЪД ЗА ВАС !
3.
Радев
31.01.2021 15:44:48
28
15
Използвай правомощията си и понижи тая гнида в редник за опетняване честта на униформата.
2.
Зуза
31.01.2021 15:31:12
30
18
Този, не мога да го понасям
1.
Възмутен
31.01.2021 15:25:32
34
23
Абеее боклук долен герберски,говори истини бе наколенкаджия.Не лъжете народа.БОКЛУЦИ!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
К-19 уби неколцина рибари край Бургас К-19 уби неколцина рибари край Бургас Рибарите са оптимисти и очакват добър сезон, каза Димитър Янчев Здравният министър с райска къща и градина Здравният министър с райска къща и градина Домът на проф. Ангелов е пълен с цветя   Проф. Константинов: Ще има правителство с втория мандат, подкрепено от всички Проф. Константинов: Ще има правителство с втория мандат, подкрепено от всички Предстоят крах на световната финансова система и външна война, последното, което ни трябва, е да се дърляме, категоричен е анализаторът Щерката на Радев се тунингова Щерката на Радев се тунингова Актрисата Дарина си прави холивудска усмивка   Софи Маринова копира Лили Иванова в нова песен Софи Маринова копира Лили Иванова в нова песен Съвсем очаквано, веднага се появиха подмятания, че Софи е копирала естрадната прима   Пълен списък на всички избрани депутати в 45-ото Народно събрание Пълен списък на всички избрани депутати в 45-ото Народно събрание Днес имената им бяха утвърдени от Централната избирателна комисия   Игнатова и Нойзи хванаха гората Игнатова и Нойзи хванаха гората Boдeщaтa нa „Πaпapaци нoвo 20“ и Ивaйлo Цвeтĸoв oфициaлизиpaxa вpъзĸaтa cи в ĸpaя нa нoeмвpи минaлaтa гoдинa   Тойота и Пежо катастрофираха до Подземната улица в Бургас Тойота и Пежо катастрофираха до Подземната улица в Бургас За щастие няма пострадали, щетите са само материални   1037 шофьори, хванати да "хвърчат" по улиците на Бургас 1037 шофьори, хванати да "хвърчат" по улиците на Бургас 12 велосипедисти пък са глобени за преминаване през пешеходни зони 8 странни причини, поради които мъжете се влюбват в жените 8 странни причини, поради които мъжете се влюбват в жените Ето кои са те
Арестуваха 88 души при мащабна операции срещу трафик на хора Арестуваха 88 души при мащабна операции срещу трафик на хора Отрити са 500 жертви Колко струва животът на невинен мъж, прекарал 44 г. в затвора Колко струва животът на невинен мъж, прекарал 44 г. в затвора Северна Каролина иска да му даде само 750 хил. долара обезщетение Един загинал и 26 ранени при автобусна катастрофа в Турция Един загинал и 26 ранени при автобусна катастрофа в Турция Загиналият е руски турист След смъртта на Филип: Принц Чарлз става Единбургски херцог След смъртта на Филип: Принц Чарлз става Единбургски херцог Впоследствие титлата ще бъде дадена на най-младия син в кралското семейство Заловиха наркотици за над 800 000 евро в Северна Македония Заловиха наркотици за над 800 000 евро в Северна Македония Арестуван е висш полицейски служител Сградите край Босфора може да бъдат потопени под вода Сградите край Босфора може да бъдат потопени под вода Подобна вероятност е описана в парламентарен доклад Pfizer поиска да се разреши ваксинирането на 12-15 годишни Pfizer поиска да се разреши ваксинирането на 12-15 годишни Компанията твърди, че показва 100% ефективност на ваксината срещу COVID-19 в рамките на тази възрастова група СЗО не препоръчва имунизиране срещу COVID-19 с две различни ваксини СЗО не препоръчва имунизиране срещу COVID-19 с две различни ваксини Говорителката на организацията заяви, че няма достатъчно данни за възможните рискове ЕС започва проверка на ваксината на Johnson & Johnson ЕС започва проверка на ваксината на Johnson & Johnson Ваксината на Johnson & Johnson е одобрена за използване в ЕС, но употребата й още не е започнала. Засега тя се прилага главно в САЩ Хари и Меган почетоха паметта на принц Филип Хари и Меган почетоха паметта на принц Филип Съпругът на кралица Елизабет почина на 99 години
Проф.Костадин АНГЕЛОВ, здравен министър Проф.Костадин АНГЕЛОВ, здравен министър Поръчали сме ваксини за две Българии Виц на деня Виц на деня Учeник отговаря за шестица. Учителят му иска бележника.
- Забравил съм го вкъщи.
- Вземи моя! - му шепне съученик.
Виц на деня Виц на деня П*рно-звезда влезнала в църква:
- Отче, съгреших.
- Да, видях.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Простете грешките ми, живея за първи път
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори