×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

The Telegraph: Банско ги разби - почивка за четирима в Щвейцария – 2154 паунда, тук - 1250


The Telegraph: Банско ги разби - почивка за четирима в Щвейцария – 2154 паунда, тук - 1250
Детските ски-училища в Банско са три пъти по-евтини от Австрия и Швейцария
28 Януари 2021, Четвъртък, 10:44 ч.
Автор: Флагман.Бг

Британски турист разказва за безспорните предимства на нашия зимен курорт пред прехвалените чужди скъпари

Ски курортите в България са сред малкото в Европа, които отвориха врати по време на пандемията, но могат ли те да се сравняват със своите алпийски братовчеди като семейна ски-дестинация. Английският вестник Телеграф публикува разказа на една британка:

Никой от ски курортите не е по евтин от този в Банско, България. Това гласи годишното проучване на Post Office Travel Money, свързано със ски курортите по света, преди коронавирус пандемията да ги принуди да затворят през изминалия сезон. При мисълта, че цената на две големи бири възлиза на 14 лв  (£6) тук, в подножието на ски пистите, ние с моя съпруг решихме да посетим това приятно за семейния бюджет място.

Източноевропейският курорт, който си възвърна позицията на най-добрия семеен ски курорт, заета от италианския Бардонекия според последното проучване на Post Office, дълго време беше нарицателно за евтини ски и сноуборд ваканции и изгодни за джоба цени на лифтовете и ски уроците, за каквито френските и швейцарските курорти, могат самo да мечтаят.
Средно, едно четиричленно семейство  заплаща за едноседмична ски ваканция в Гриндевалд в Швейцария (според данни на Post Office) около £ 2 154, 50  за такса лифтове, наемане на ски и уроци по ски, в сравнение с £ 1 250, 42 в Банско. Затова не е изненада, че българският курорт има толкова много фенове.

Но дали евтино означава хубаво?

Миналият февруари моят съпруг Джон, 3-годишната ни дъщеря Еви и аз отседнахме в Банско, за да видим дали е така.
Направихме резервацията си чрез Balkan Holidays, британски туроператор, специализиран в записвания за България и други източноевропейски страни от 54 години насам и съвсем неизнедващо бяхме настанени в петзвездния Кемпински Гранд Арена Хотел – съвсем близо до кабинковия лифта, с два плувни басейна и огромен СПА.

Сравнен със свой еквивалент в Алпите, всичко изглеждаше фантастично.

Нашата фамилна стая беше просторна и разполагаше с място за повече от три човека, персоналът правеше всичко възможно дъщеря ни да се чувства като у дома си, също така опитахме фантастичните ястия в четирите ресторанта.


В началото нещата не изглеждаха толкова обещаващи. Разочаровахме се, когато разбрахме, че самолетът ни излита ужасно рано – в 5,40 ч. сутринта Но благодарение на престоя ни в хотел „Блок“ на летище Гетуик и добре организирания check-in, опасенията ни се изпариха и ние отново потънахме в дълбока дрямка на борда на самолета, изпълняващ първия за деня полет от летище Гетуик.
Кемпински Гранд Арена Хотел има достатъчно удобства, необходими за едно семейство. Разположен на 936 м, Банско може да няма богатата снежна покривка на алпийските курорти с голяма надморска височина, но склоновете му достигат 2 600 м,  а планината Пирин е известна със своите снежни рекорди.
Дъщеря ни Еви беше записана в най-доброто  ски-училище за деца - Юлен, което работи ежедневно от 9 до 16,30 ч. Разположено е на 25 минути път с лифта от Бъндеришка поляна, точно по средата на ски-пистите.

Училище е за деца от четири до седемгодишна възраст и тъй като Еви беше почти на 4 г, бе допусната. На останалите им изглеждаше неестествено, че ние искаме от нея да се научи да кара ски. Българските деца не започват училище преди да навършат седем, същото е и със ски училището. Груповите уроци в Юлен започват при начална възраст – 7 г.
Макар че Еви всъщност не се научи добре да кара ски, както се надявахме, как можехме да изпуснем седмица в детското училище на стойност £130. Обедите може и да не бяха така изкусни както в ESF’s Club Piou Piou във Франция, но Светлана, Поли и целия екип бяха добри и грижовни. И само на една трета от цената в ESF.

Три семейства от Южен Уелс, с които се запозхахме в „Happy End”, бяха във възторг от ниските цени.

Една от майките - Ракел Лойд, обясни: „ Дойдохме основно заради това, че тук цените на хотелите с изхранване са наполовина от тези във френските Алпи. Отседнали сме в красивата долна част на стария град и на нашите деца ( на възраст от 5 до 14 г) много им харесва“. Банско е живописен старинен град на около 20 минути пеша от ски зоната, с улици, изобилстващи от барове и магазини.
Децата са добре обслужвани по пистите на Банско

След като оставихме Еви да си играе на вътрешната пързалка в детското училище, ние имахме възможност да разгледаме склоновете на Банско в радиус от 75 км. Ползването на лифта за 1 седмица струва 400 лв (£188) за възрастни ( децата до 7 г. възраст се возят безплатно), ако картата се купи в курорта.
Отделно от детската зона, пистите са предимно сини, има няколко червени и една стръмна почти черна, където две седмици преди нашата почивка се е провела Световната Купа за спускане - жени и супер G състезания.
С Джон направихме оглед на пистите от седалковия лифт Чалин Валог, които са къси, но много тихи и спокойни. Дългите, почващи от лифта Моста, заобикаляха дърветата и осигуряваха перфектно спускане.
На пистите се възхищаваха и група

музиканти от Лийдс, които се хвалеха, че са платили £1.50 за бира

в Колибата, един от планинските ресторанти до главната дълга писта. Те бяха решили да намерят и по- евтина в стария град тази вечер.

Тази дълга главна писта, от върха до подножието на кабинковия лифт, е обозначена в синьо, но на практика е лесно проходима. Широка и извиваща се между дърветата, в близост до шумящата река, тя представлява голямо предизвикателство за бързо напредващите начинаещи.

Ние обиколихме цялата ски зона до края на седмицата, като редувахме ски и СПА, правейки всичко възможно да обгрижим максимално детето. Играехме заедно, карахме ски в близост до детското училище, возехме се на шейна или плувахме в басейна. Слушахме бандата Mr Vagabond в Happy End. Посетихме магическото шоу за деца в Queen’s Pub  на пътя за града.

Всяка вечер падаше голяма веселба.

Фамилната ски почивка с малки деца не представлява каране на ски от първия лифт до последния. Тя всъщност е забавление в планината, а ние определено бяхме много успешни в това отношение.

Няма да забравя едно сантиментално изказване на Лиза Дейвис, която бе тук със седем членове от своето семейство, най-малкия от които на 14 месеца. Това беше четвъртото й посещение в Банско чрез Balkan Holidays  и тя ни каза: „ За евтиното - евтино е, но приятелите, които дойдоха с нас през тези години, бяха истински изненадани от това, което видяха - те не очакваха да бъде толкова хубаво, колкото е!“
И това е главното за Банско - много евтино, всеки се забавлява, ние също. Може да няма обхвата на някои други курорти, но е непретенциозен и затова ние го харесваме. Завърнахме се вкъщи с много красиви впечатления и спомени.

Превод за Флагман.Бг: Красимира СЛАВЧЕВА


В категории: Бизнес


Идва времето за отпуски
Идва времето за отпуски 19/04/2024, Петък 10:00 0
21
Коментара по темата
21.
пецата
28.01.2021 20:14:40
0
0
dobre ben gazara milioner, az ne se sravnqvam,
az ti kazvam 4e cena/ka4estvo v bg e s dobri pokazateli
az sashto moga da si pozvolq, no nosq kitaiski maratonki ot ali i karam 12 godishen jip
no ne sam kompleksar i jenite mi vrazvat i bez da se biq po gaza koi sam i da razmahvam pa4ki
slezte na zemqta s taq selska posta 4e ste golqma rabota kato imate pari
20.
До Пеца от 13
28.01.2021 19:00:37
0
0
Само като видя , че започваш с “Аве маняк” изречението и ми е ясно къде може да (не) си ходил. Няма да ти обяснявам с какво се занимавам , защото няма как да разбереш. Последно ( не по значение) по- добре да не слагаш запетайки . Не за друго , ами не им знаеш мястото.
19.
пецата
28.01.2021 17:52:46
2
0
аве маняк ходил съм в давос, недей ми говори в хотела 4 звезди нямаше топла 3 дена , с едва едва напор ,помпите ли не им работиха , ама гледаш всички на рецепция с компаньонките се снимат за фейсбука, миризливките некъпани
събрали се чистачите, миячите и пакетировачите да хвалят швейцария, вие или сте собственици на тур агенция която урежда почивки за там или сте от агенция за подбор на персонал за швейцария
във фейсбук групите за българите в швейцария хората плачат си търсят работа всичко е затворено , една друга ревеше 1 седмица как и отнели детето при раждането направо в болницата после млъкна не знам какво стана
влезте в групите и прочетете сами да се убедите дали на хората им харесва там дето живеят от по 15-20 години
ай стига сте разправяли врели некипели
В аспекта цена/качество България бие всички европейски курорти
А вие като сте големи играчи швейцарци що седите по бургаските новинарски портали и перете коментари
18.
до 17
28.01.2021 16:58:01
1
3
Не Мирела, не е така. Ходил съм в Сейнт Мориц, Швейцария, бил съм и на всички зимни курорти тук. За да не съм разточителен ще Ви напиша, че всичко си има цена. В България може да плащаме по-евтино, но не получаваме обгрижването дори и за тези пари. В Швейцария плащаш повече и дори два пъти повече, но оставаш с усещането, че не съжаляваш за тези пари. Както се вика, даваш ги, но получаваш. Тук имаме природа, имаме дадености, имаме и писти ( няма как да се сравняват с алпийските де, приемете го), но предлагаме на туристите си българския манаталитет - да не се минем. Тук се мисли за парче, дори и този който се е постарал достатъчно, може с едно малко действие или бездействие да принизи усилията си. Пиша за собствениците на хотели и спомагателни заведения и ски градероби. Ония ти вземат парите, но те правят цар. Е. аз същия се предлагам и тук и там, с едни и същи екипировки и настроения, но защо мама му стара все нещо ще окуцее тук. И вярвайте, винаги гледам с благосклонност и надежди към българското. И всяка година се надявам да е по-добра и един път да си кажа. Евала, настигнахме пустите му алпийци.
17.
Мирела
28.01.2021 15:17:59
3
2
Истината е, че винаги сме свикнали да подценяваме родното, докато някой отвън не ни отвори очите. Аз пък харесвам българската природа, нашето Черноморие, както и зимните ни курорти и винаги ги избирам с приоритет. А освен почивка, реално често е съчетана с готини събития - специално за Банско домакинствата на световни ски първенства няколко години!
16.
До 13
28.01.2021 14:33:14
1
6
Брат, ела до Берн да изпушим по едно масе, екстра качество имам, да се посмеем малко
15.
Goste5
28.01.2021 14:31:44
1
7
Все едно да сравниш Малдиви с Мичурин.
14.
13
28.01.2021 14:30:54
1
0
Грешка , до 9 беше препратката
13.
До 10
28.01.2021 14:29:08
0
7
Пълни глупости пишеш. Живея в Швейцария и няма как да сравняваш нито пистите , нито условията . Миналата година бях в Банско в Кемпински за седмица . С този един лифт , въпреки ВИП пасовете чакахме първите 2 дена по 1 час да се качим нагоре към пистите . Онзи ден бях тука на флумсберг - 60км писти, да не говорим за организацията .
12.
До 9
28.01.2021 14:27:22
1
7
Братовчедите от Столипиново в Швейцария? Братко, ти да не бъркаш Швейцария с Германия или с Италия? Доста лъжи има в твоя коментар, да и ще продължаваме да хвалим Швейцария, защото тук хората взимат средно по 6 хил франка на месец чистак бърсак и карат чисто нови коли, лекарите няма да те осъкатят, за да източат пари от здравната каса и т. н, кой знае от кое село си, гледал си снимкк в интернет на Швейцария и и ти си бил там вече, стига глупости!
11.
До 9
28.01.2021 14:24:09
0
6
Пеца, Пеца, замлъкни, че ставаш за смях! Говориш пълни глупости, моля те, на 5-10 км били лифтовете от града, стига лъжи, курорт за пример, който не може да сд сравнява с нито един в Бг и това е Давос, кажи ми сега, че лифтът там не е в града, не хич не е, само дето е на 1 мин от центъра на града и освен това има още поне 2 лифта в околността
10.
Мистър 10 процента
28.01.2021 14:13:38
2
5
Тея пък що храните Швейцария и Алпите ? Гроздето като не можеш да го стигнеш винаги е кисело а ? 2000 паунда за едно нормално семейство от западна Европа са нищо пари. Все едно тук едно семейство да изкара 700-800 лв за почивка. Тва пари ли са хаха
9.
пецата
28.01.2021 13:21:10
12
3
и защо да не сравняваме швейцария с българия, айде покажете ми курорт в швейцария на който лифта или пистата да слиза направо в града правиш 5 крачки и си сядаш на ресторанта или кафето да си пиеш
Навсякъде трябва да те закарат от хотела най малко 5-10 км до лифта който се намира в пустоща и няма къде да се разходиш , от хотела на пистите и обратно.
Банско има културно исторически туризъм, балнеология и т.н.
Ай стига вече с това чуждопоклонничество, хората вече не са като преди 20 г, пътувахме и видяхме, европа е по-голям кенеф от бг , това е че само имената им останаха, като кажеш швейцария и вече се празниш от кеф в гащите
отивайте да карате там и ще се видите да ви обслужват братчедите от столипиново а те сигурно няма да ви обръснат
8.
тъпо, по-тъпо, най-тъпо... Фл... та дрънка
28.01.2021 13:13:33
2
8
Да не говорим, че незамисимо че е по-смотано от Швецария и затова и по-евтино, пак ще намерят начин да им съдерат кожите на чужденците и като си направят сметката да излезе, че в Швейцария освен по-хубаво е и по-евтино. Говорим за качеството на туризма у нас и в Швейцария, нали?
7.
Тъпа тези и оттам и статия
28.01.2021 13:11:39
1
10
Къде сте ръгналЕ да сравнявате Швейцарски курорти с Банско? Вие какво очаквахте, да е по-скъпо от Швейцария ли?
6.
Ха Ха мууу
28.01.2021 12:44:00
4
10
Сравнявате мерцедес с голф!!! Мишоци.
5.
www
28.01.2021 12:26:38
3
1
Февруари 2020г. в Банско. Ей тия са докарали коронавируса. После Банско беше един месец под карантина.
4.
Ех, курорте
28.01.2021 11:43:37
2
11
Браво!!! Като прочетох заглавието мислех, че пак ще тръгнете в негативна или иронична посока. А пък и като знам англичаните колко ни "харесват".
Супер! Да чуем един път нещо хубаво за България.
3.
dj double di
28.01.2021 11:29:43
1
25
да сравняваш България с Швейцария и Австрия е като да сравняваш хляб с пържола, нищо общо няма, естествено че на запад ще е по-скъпо от колкото в Бг, все пак хората взимат над 4-5 хил евро/франка чисто на месец, ако искате една почивка да струва 100 лв ? хахахахахаха
2.
:-)
28.01.2021 11:15:03
2
30
Прави впечатление, че за англичанина това са офертите. Когато си българин, е обратното! Цена на пакет за Сл. Бряг купен в Австрия е по-евтин от купен в БГ.
1.
Цеко
28.01.2021 11:06:03
1
21
Мерси флагман, ще помагаме с валерката, няма грижи.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Диалогът продължава, лаконичен бе служебният премиер С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът Още когато се усамотили да вечерят на плажа Валерия не издържала и споделила на Алек, че го желае страстно Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Камери са поставени в целия град Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи
Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Възрастният приятел на Маги и подсигурявал луксозен живот, докато не си намерил по-млада от нея  Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме  на Украйна Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме на Украйна Тя е приоритет за служебното правителство, подчерта Атанас Запрянов Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката  Проиранските милиции в Ирак са започнали да преместват въоръженията си в Сирия, заедно с бойци САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина Вашингтон аргументира ветото си като заяви, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез директни преговори Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено, коментира арабистът проф. Владимир Чуков Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Има висока заплаха от военни репресии, казват от местното външно министерство Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нападението по военна база в ислямската република съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей Късмет за Рака, а Девата има повод да празнува, но преди да вдигне тост, да визуализира! Късмет за Рака, а Девата има повод да празнува, но преди да вдигне тост, да визуализира! Хороскоп за деня – 19 април 2024, петък Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори