×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Гърция ще ваксинира цялото население на островите
  • Бразилия ще получи 100 млн. дози от ваксината на Pfizer
  • Две канадски провинции спират да предлагат AstraZeneca за първа доза
  • Pfizer поиска Обединеното кралство да одобри употреба на ваксината при юноши
  • Регистрираха слабо земетресение край Доспат
  • Шофьор блъсна дете в Благоевград и избяга
  • Извънредно положение е обявено заради безредици в израелския град Лод
НА ЖИВО

20 полицейски кучета противодействат на миграционния натиск заедно с българските граничари


22 Януари 2021, Петък, 16:45 ч.
Автор: Флагман.БГ

Подобрено е личното оборудване на служителите на Главна дирекция „Гранична полиция“ и Главна дирекция „Национална полиция“

Засилването на смесения миграционен натиск към Европейския съюз в последните години е сериозното предизвикателство за България, явяваща се външна граница на ЕС. Осъществяване на патрулна дейност в зоните за граничен контрол на външните сухоземни граници на Евросъюза / дълбочина в територията на страната от 30 км и дължина 818 км/, както и  разпределението на тежестта на проблема между страните членки, подтикна България към кандидатстване за допълнителна подкрепа на националните усилия за ефективен контрол на европейските външни граници.

В тази посока, чрез инструмента за финансова подкрепа за външните граници и визите, част от Фонд „Вътрешна сигурност“, бяха разпределени средства за разширяване на капацитета за надзор, реакция и гранични проверки, намаляване на миграционния натиск по външните сухоземни граници на ЕС и предотвратяване на незаконното им пресичане.

Дейностите са реализирани в рамките на грантови споразумения „Подкрепа на усилията на Република България за справяне с миграционния натиск по външните граници“, „Незабавно укрепване на капацитета за интегрирано наблюдение, комуникация и информационни системи на външните граници на Република България“ и „Повишаване капацитета за противодействие на миграционния натиск по българските външни граници“, подписани между Европейския съюз, представляван от Европейската комисия (ЕК), и Министерството на вътрешните работи.

Главна дирекция „Национална полиция“, Главна дирекция „Гранична полиция“ и Дирекция „Комуникационни и информационни системи“ са структурите на МВР, бенефициери по изпълняваните проекти, съфинансирани от Механизма за спешно подпомагане на ЕС по Фонд „Вътрешна сигурност“ и републиканския бюджет. За реализиране на дейностите, заложени в грантовите споразумения, Министерството на вътрешните работи обяви поредица от обществени поръчки. Част от съществените инвестиции, направени във връзка с финансирането, което Република България получи за справяне с миграционния натиск и охрана на границата, са за развитие на Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница, за закупуване на ИТ оборудване и развитие на Националната шенгенска информационна система, за развитие на системата ТЕТРА на МВР - основен начин за комуникация по границите на България, за закупуване на високопроходими автомобили за всички областни дирекции на МВР (ОДМВР) по външните граници на страната и за Главна дирекция „Гранична полиция”, както и за текущи разходи за охраната на външните граници на ЕС.

Едно от грантовите споразумения е проекта „Повишаване капацитета за противодействие на миграционния натиск по българските външни граници”. Основната му цел е : намаляване на мигрантския натиск по външните граници на ЕС и предотвратяване на незаконното пресичане на границата. Тази цел е предвидено да се осъществи посредством укрепване капацитета на компетентните власти за противодействие на незаконната миграция и за ефективно прилагане на граничните проверки и контрол по външните граници.

Към момента е повишена ефективността на екипите с кучета и са подобрени условия за живот и обучение на служебните кучета. За подпомагане на провежданите от служителите на Главна дирекция „Гранична полиция“ операции са закупени 20 служебни кучета / шест от породата белгийско овчарско куче и 14 от породата немско овчарско куче/. Реновирани са помещенията за отглеждане и обучението им, разположени в София и Берковица. Доставени са четири минибуса (8+1) и шест ремаркета за транспортиране на кучета до обучителните полигони и от/до граничните зони, както и храна и лекарства за кучетата в обучителните бази в София и Берковица.

По проекта са предвидени и осъществени дейности по изграждането на нови и ремонтирането на вече съществуващи помещения за задържане, разположени в пограничните райони / Районни управления – Елхово, Петрич, Кула, Кюстендил, Монтана, Брезник, Сливница, Свиленград и Ивайловград/. Подобрени са условия за задържане на нередовни мигранти в областните дирекции на МВР по външните граници, като изграждането и реновирането включват общите и санитарните помещения, подмяната на системите за вентилация и отоплителните инсталации, подмяната на вратите и прозорците; изграждането на нови санитарно-хигиенни помещения и др.

За повишаване капацитета за противодействие на незаконната миграция по външните граници е настроена системата за събиране на информация за бързо обработване и визуализация на потоци от данни, свързани с миграционния натиск по външните граници на ЕС. Доставени са мобилни командни превозни средства, оборудвани с ИТ и комуникационни системи за управление и координация на тактическите поделения за специализирани операции на българо-турската граница. Настроена е система за лицево разпознаване в реално време въз основа на снимки и видео потоци. Доставен е допълнителен модул за TETRA система за подобряване на координацията на специализирани операции на българо-турската граница. Близо 200 служители са преминали обучение в областта на геоинформационните системи за планиране и управление на граничните патрули, операциите за пряко издирване и спасителни операции.

Подобрено е личното оборудване на служителите на Главна дирекция „Гранична полиция“ и Главна дирекция „Национална полиция“, като са доставени подходящи технически средства и оборудване с цел гарантиране, както на личната им безопасност, така и на здравето и живота на мигрантите. Близо 600 служители на Главна дирекция „Гранична полиция“ и 300 служители на Главна дирекция „Национална полиция“ са получили предпазно оборудване, включващо : противоударни щитове, защитни костюми, обувки, тактически ръкавици и жилетки, комбинирани тактически колани и тактически кобури, комплекти за оказване на първа помощ, преносими TETRA радио-терминали с функция „свободни ръце“, презареждащи се фенери. Логистично регионалните структури на Главна дирекция „Гранична полиция“ по външните граници също са обезпечени със седем мобилни работилници за ремонт на превозни средства и две мобилни станции за презареждане на плавателни съдове. Доставено е гориво за хеликоптерите и сухоземните транспортни средства на Главна дирекция „Гранична полиция“ и други структури на Министерството на вътрешните работи, участващи в специализирани операции на българо-турската граница.

За повишаване ефективността при наблюдението и контрола по външните граници на Евросъюза са доставени три мобилни поста за технически контрол и превозно средство за транспортирането им, както и 60 подвижни периметрови системи за наблюдение с възможен дистанционен контрол и управление на работата им. Възстановено е функционирането на три стационарни термовизионни системи и сеизмични периметрови системи за сигурност и предупреждение, както и на интегрираните системи за автоматизиран надзор по българо-сръбската граница в района на Калотина, морската граница и българо-турската граница. Доставени са 2 600 летни и зимни комплекта специализирано облекло, обувки и идентификационни знаци за служителите на Главна дирекция „Гранична полиция“, които участват в специализирани операции.

 


В категории: Животът


0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Задържаха полицейски началник в Асеновград Задържаха полицейски началник в Асеновград Той е обвинен за престъпление по служба и незаконно държане на боеприпаси В Созопол монтират подземни контейнери за смет и осигуряват нови паркоместа за лятото В Созопол монтират подземни контейнери за смет и осигуряват нови паркоместа за лятото Фокусът на сезона и тази година вероятно ще е насочен към българския турист, каза кметът Тихомир Янакиев НА ЖИВО: Дебатът за туризма в Созопол започна НА ЖИВО: Дебатът за туризма в Созопол започна Тихомир Янакиев покани хотелиери и собственици на търговски обекти Всеки четвърти българин e задлъжнял на банки Всеки четвърти българин e задлъжнял на банки Освен банките, които се задържат като най-големия кредитор с 38% дял, а с 27% са небанковите финансови институции Пътен работник загина след удар от микробус в Плевенско Пътен работник загина след удар от микробус в Плевенско Той бил ударен от микробус и е починал на мястo Организаторът на гей парада в Бургас не се отказва, изпраща покани за участие Организаторът на гей парада в Бургас не се отказва, изпраща покани за участие Всеки в Европейския съюз има право на равно третиране, настоява Руси Милев без да уточни кого реално третират неравно Извънредно! Мъж стреля по жена и се самоуби в метрото на Летище София Извънредно! Мъж стреля по жена и се самоуби в метрото на Летище София Жената е в тежко състояние, интубирана е на място 15 гимназии в Бургас се стягат за абитуриентски бал на 24 май 15 гимназии в Бургас се стягат за абитуриентски бал на 24 май Ето на кои горещи точки в града ще се събират абитуриентите в празничната вечер Арестуваха бившия шеф на КАТ-София Арестуваха бившия шеф на КАТ-София Тенчо Тенев е разследван за престъпление по служба Как директорът на РУО-Бургас инж. Виолета Илиева тушира напрежението покрай гей парада Как директорът на РУО-Бургас инж. Виолета Илиева тушира напрежението покрай гей парада Директорът на РУО-Бургас призова големите ученици да се пазят от провокации в събота  
Петзнаци се родиха в турския град Измит Петзнаци се родиха в турския град Измит Имената на бебетата - три момчета и две момичета, са Хюсеин, Али, Азат, Азра и Шура Китайци продават мускули за 200 долара Китайци продават мускули за 200 долара От онлайн магазин можете да си купите тяло на античен бог, при това на доста достъпна цена Военни предвиждат гражданска война във Франция заради отстъпки на Макрон пред ислямизма Военни предвиждат гражданска война във Франция заради отстъпки на Макрон пред ислямизма Те се определят като „огнено поколение“, готово да се жертва в борбата срещу войнствения ислям Репресии срещу българи в Македония! Спряха помощите на многодетна майка Репресии срещу българи в Македония! Спряха помощите на многодетна майка Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки изпратил остри въпроси към Европейската комисия заради дискриминацията Масовият убиец от Волжка България: Аз съм бог, а хората са биоотломки Масовият убиец от Волжка България: Аз съм бог, а хората са биоотломки Не признавам родителит си и винаги съм мразел всички, признал психопата на разпита Кървава баня в Татарстан! 19-годишен нападна училище, изби 7 деца и рани 20 Кървава баня в Татарстан! 19-годишен нападна училище, изби 7 деца и рани 20 19-годишният Илназ Галявиев е започнал да мисли за масовото убийство поне от февруари Путин игра хокей с аматьори Путин игра хокей с аматьори Руският президент си тествал антителата, създадени от ваксината срещу коронавирус Зукърбърг: Следенето помага Фейсбук да бъде безплатен Зукърбърг: Следенето помага Фейсбук да бъде безплатен Само един от всеки десет потребители на iOS е съгласен глобалната мрежа да го следи Парадокс в Анталия: Сняг натрупа на места, а по крайбрежието е 30 градуса Парадокс в Анталия: Сняг натрупа на места, а по крайбрежието е 30 градуса Снегът е блокирал местни пътища и достъпа до пасища, важни за поминъка на жителите на района, препитаващи се с животновъдство По погрешка: Италианка се сдоби с 6 дози Pfizer/BioNTech По погрешка: Италианка се сдоби с 6 дози Pfizer/BioNTech Медицинска сестра инжектирала целия флакон
Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ ГЕРБ не прилича на НДСВ или на някои други партии еднодневки Виц на деня Виц на деня - Защо се разведохте?
- По здравословни причини.
- В смисъл?
- Като го видя и ми призляваше.
Виц на деня Виц на деня Циганка в предродилна зала.
- Ти с контракции ли дойде при нас?
- Не бе докторе, с такси!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори