×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

20 полицейски кучета противодействат на миграционния натиск заедно с българските граничари


22 Януари 2021, Петък, 16:45 ч.
Автор: Флагман.БГ

Подобрено е личното оборудване на служителите на Главна дирекция „Гранична полиция“ и Главна дирекция „Национална полиция“

Засилването на смесения миграционен натиск към Европейския съюз в последните години е сериозното предизвикателство за България, явяваща се външна граница на ЕС. Осъществяване на патрулна дейност в зоните за граничен контрол на външните сухоземни граници на Евросъюза / дълбочина в територията на страната от 30 км и дължина 818 км/, както и  разпределението на тежестта на проблема между страните членки, подтикна България към кандидатстване за допълнителна подкрепа на националните усилия за ефективен контрол на европейските външни граници.

В тази посока, чрез инструмента за финансова подкрепа за външните граници и визите, част от Фонд „Вътрешна сигурност“, бяха разпределени средства за разширяване на капацитета за надзор, реакция и гранични проверки, намаляване на миграционния натиск по външните сухоземни граници на ЕС и предотвратяване на незаконното им пресичане.

Дейностите са реализирани в рамките на грантови споразумения „Подкрепа на усилията на Република България за справяне с миграционния натиск по външните граници“, „Незабавно укрепване на капацитета за интегрирано наблюдение, комуникация и информационни системи на външните граници на Република България“ и „Повишаване капацитета за противодействие на миграционния натиск по българските външни граници“, подписани между Европейския съюз, представляван от Европейската комисия (ЕК), и Министерството на вътрешните работи.

Главна дирекция „Национална полиция“, Главна дирекция „Гранична полиция“ и Дирекция „Комуникационни и информационни системи“ са структурите на МВР, бенефициери по изпълняваните проекти, съфинансирани от Механизма за спешно подпомагане на ЕС по Фонд „Вътрешна сигурност“ и републиканския бюджет. За реализиране на дейностите, заложени в грантовите споразумения, Министерството на вътрешните работи обяви поредица от обществени поръчки. Част от съществените инвестиции, направени във връзка с финансирането, което Република България получи за справяне с миграционния натиск и охрана на границата, са за развитие на Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница, за закупуване на ИТ оборудване и развитие на Националната шенгенска информационна система, за развитие на системата ТЕТРА на МВР - основен начин за комуникация по границите на България, за закупуване на високопроходими автомобили за всички областни дирекции на МВР (ОДМВР) по външните граници на страната и за Главна дирекция „Гранична полиция”, както и за текущи разходи за охраната на външните граници на ЕС.

Едно от грантовите споразумения е проекта „Повишаване капацитета за противодействие на миграционния натиск по българските външни граници”. Основната му цел е : намаляване на мигрантския натиск по външните граници на ЕС и предотвратяване на незаконното пресичане на границата. Тази цел е предвидено да се осъществи посредством укрепване капацитета на компетентните власти за противодействие на незаконната миграция и за ефективно прилагане на граничните проверки и контрол по външните граници.

Към момента е повишена ефективността на екипите с кучета и са подобрени условия за живот и обучение на служебните кучета. За подпомагане на провежданите от служителите на Главна дирекция „Гранична полиция“ операции са закупени 20 служебни кучета / шест от породата белгийско овчарско куче и 14 от породата немско овчарско куче/. Реновирани са помещенията за отглеждане и обучението им, разположени в София и Берковица. Доставени са четири минибуса (8+1) и шест ремаркета за транспортиране на кучета до обучителните полигони и от/до граничните зони, както и храна и лекарства за кучетата в обучителните бази в София и Берковица.

По проекта са предвидени и осъществени дейности по изграждането на нови и ремонтирането на вече съществуващи помещения за задържане, разположени в пограничните райони / Районни управления – Елхово, Петрич, Кула, Кюстендил, Монтана, Брезник, Сливница, Свиленград и Ивайловград/. Подобрени са условия за задържане на нередовни мигранти в областните дирекции на МВР по външните граници, като изграждането и реновирането включват общите и санитарните помещения, подмяната на системите за вентилация и отоплителните инсталации, подмяната на вратите и прозорците; изграждането на нови санитарно-хигиенни помещения и др.

За повишаване капацитета за противодействие на незаконната миграция по външните граници е настроена системата за събиране на информация за бързо обработване и визуализация на потоци от данни, свързани с миграционния натиск по външните граници на ЕС. Доставени са мобилни командни превозни средства, оборудвани с ИТ и комуникационни системи за управление и координация на тактическите поделения за специализирани операции на българо-турската граница. Настроена е система за лицево разпознаване в реално време въз основа на снимки и видео потоци. Доставен е допълнителен модул за TETRA система за подобряване на координацията на специализирани операции на българо-турската граница. Близо 200 служители са преминали обучение в областта на геоинформационните системи за планиране и управление на граничните патрули, операциите за пряко издирване и спасителни операции.

Подобрено е личното оборудване на служителите на Главна дирекция „Гранична полиция“ и Главна дирекция „Национална полиция“, като са доставени подходящи технически средства и оборудване с цел гарантиране, както на личната им безопасност, така и на здравето и живота на мигрантите. Близо 600 служители на Главна дирекция „Гранична полиция“ и 300 служители на Главна дирекция „Национална полиция“ са получили предпазно оборудване, включващо : противоударни щитове, защитни костюми, обувки, тактически ръкавици и жилетки, комбинирани тактически колани и тактически кобури, комплекти за оказване на първа помощ, преносими TETRA радио-терминали с функция „свободни ръце“, презареждащи се фенери. Логистично регионалните структури на Главна дирекция „Гранична полиция“ по външните граници също са обезпечени със седем мобилни работилници за ремонт на превозни средства и две мобилни станции за презареждане на плавателни съдове. Доставено е гориво за хеликоптерите и сухоземните транспортни средства на Главна дирекция „Гранична полиция“ и други структури на Министерството на вътрешните работи, участващи в специализирани операции на българо-турската граница.

За повишаване ефективността при наблюдението и контрола по външните граници на Евросъюза са доставени три мобилни поста за технически контрол и превозно средство за транспортирането им, както и 60 подвижни периметрови системи за наблюдение с възможен дистанционен контрол и управление на работата им. Възстановено е функционирането на три стационарни термовизионни системи и сеизмични периметрови системи за сигурност и предупреждение, както и на интегрираните системи за автоматизиран надзор по българо-сръбската граница в района на Калотина, морската граница и българо-турската граница. Доставени са 2 600 летни и зимни комплекта специализирано облекло, обувки и идентификационни знаци за служителите на Главна дирекция „Гранична полиция“, които участват в специализирани операции.

 


В категории: Животът


0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
„Зелен коридор“ в УМБАЛ - Бургас, няма опашки за ваксини заради добрата организация „Зелен коридор“ в УМБАЛ - Бургас, няма опашки за ваксини заради добрата организация Заповедта за спиране на плановите операции в болницата е издадена от РЗИ, каза Юлия Андреева Защо Ниагарският водопад светна в бяло, зелено, червено? Защо Ниагарският водопад светна в бяло, зелено, червено? Посланието беше, че заедно сме по-силни, каза посланикът ни в Канада Светлана Стойчева – Етрополски Ротация в училищата: Кои се връщат в класните стаи Ротация в училищата: Кои се връщат в класните стаи Учениците от 5, 10 и 11 клас минават онлайн 1154 с COVID-19, 190 заразени в Бургас 1154 с COVID-19, 190 заразени в Бургас 22-ма починали от коронавирус Неприятности за Лъва, да не флиртува на работното място! Неприятности за Лъва, да не флиртува на работното място!  Хороскоп за деня – 4 март 2020, четвъртък Казус от Бургас: Ако инвалид си бракува автомобила, губи правото на безплатна винетка Казус от Бургас: Ако инвалид си бракува автомобила, губи правото на безплатна винетка Бургазлия си бракувал стария автомобил, уведомил АПИ в срок, но впоследствие се оказало, че няма право на друга винетка   Водачите на листи във Велико Търново – неочаквано странна комбинация Водачите на листи във Велико Търново – неочаквано странна комбинация 4-и МИР излъчва осем депутати и е от средните по големина в страната Вижте тържествената заря-проверка по случай 3-ти март (ВИДЕО) Вижте тържествената заря-проверка по случай 3-ти март (ВИДЕО) Президентът прие почетния строй на представителните части на Българската армия Корейски студенти рецитират Ботев и пеят химна ни за 3 март (ВИДЕО) Корейски студенти рецитират Ботев и пеят химна ни за 3 март (ВИДЕО) Във видео, качено в YouTube, на почти безупречен български език те пожелават на всички българи „Честита Баба Марта” и „Честит 3-ти март” Развеждаме се по-малко по време на пандемията Развеждаме се по-малко по време на пандемията
Зоват гърците да не се прибират вкъщи заради вторичните трусове Зоват гърците да не се прибират вкъщи заради вторичните трусове Земетресение със сила 6,3 по Рихтер разлюля страната Италия с тежък локдаун до 4 април Италия с тежък локдаун до 4 април Затварят училищата в най-рисковите райони Сеизмолози от БАН: Трусът в Гърция, усетен и у нас, е бил с магнитуд 6.3 Сеизмолози от БАН: Трусът в Гърция, усетен и у нас, е бил с магнитуд 6.3 Земетресението беше много силно и много продължително МВнР: Няма пострадали българи при земетресението в Гърция МВнР: Няма пострадали българи при земетресението в Гърция Последвали са и три вторични труса Словакия въвежда комендантски час Словакия въвежда комендантски час Полицейският час е в сила до 19 март, но може да бъде удължен   ЕС удължава санкциите срещу Русия заради Украйна ЕС удължава санкциите срещу Русия заради Украйна Според установената практика одобрението за удължаване на санкциите срещу Руската федерация става автоматично, без допълнително обсъждане   Депутатите на Орбан напуснаха ЕНП Депутатите на Орбан напуснаха ЕНП Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в неделя, че ако промените бъдат приети, той ще изтегли евродепутатите от групата   Затварят Атина, придвижване само пеш Затварят Атина, придвижване само пеш Обсъжда се налагане на забрана за разходки край море и планина, както и придвижване от квартал в квартал в регион Атика   AstraZeneca: Ваксината ни е ефективна и при възрастните AstraZeneca: Ваксината ни е ефективна и при възрастните  Данните ще продължат да се натрупват в предстоящите седмици и месеци, което ще разшири разбирането за ефективността   Спипаха български моряци с кокаин за огромна сума край Южна Африка Спипаха български моряци с кокаин за огромна сума край Южна Африка Говорителят на полицията в Западен Кейп Бриг Потелва заяви, че акцията е била планирана  
Георги Лозанов към политиците: Георги Лозанов към политиците: Ако медиите не дадат думата на други политици, вотът ще се деформира Виц на деня Виц на деня Чехия обяви, че спира опитите да произведе ваксина. Каквото и да опитвали, все ставало на рецепта за бира! Виц на деня Виц на деня Мащехата към Снежанка: - Оооо, ама много си надебеляла! Мога да ти кажа една убийствена диета с ябълки! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Истинското приятелство идва, когато мълчанието между двама души е приятно

Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори