×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Къде са обещаните от държавата помощи за затворените ресторанти и заведения?


Къде са обещаните от държавата помощи за затворените ресторанти и заведения?
Средства изглежда са потънали в бюрокрация и бумащина и са се „загубили“ вече 55-и ден някъде по веригата
21 Януари 2021, Четвъртък, 18:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

До момента държавата е изплатила 24 лв. общо на служителите за 55 дни в локдаун – по-малко от 43 стотинки на ден

24 лева на ден за всички, останали без работа заради втория локдаун в България. Това бе обещано в края на ноември, след като стана ясно, че заради повишената заболеваемост в страната ще се наложи повторно затваряне на заведенията и ресторантите.

От 27 ноември до днес, 21 януари 2021 г. помощите, изплатени на останалите без работа служители обаче възлизат на „колосалната сума“ от... общо 24 лева. Защо и как, са въпроси, на които Министерството на труда и социалната политика трябва да отговори на потърпевшите, но проблемът се оказва повсеместен.

С Флагман.БГ се свързаха собственици на заведения от Бургас, пожелали да останат анонимни, които разказаха за всички перипети, препятствия и пречки за това служителите им да получат обещаните средства. Към момента те са оставени на произвола на съдбата вече 55-и ден, не успяват да платят сметките си за ток, вода и парно, какво остава за наеми, а Коледата, която са преживели, е една от най-трудните откъм финанси от години наред.

„До момента чувам от колеги в бранша, че са изплатени точно по 24 лева (общо) и то само на някои от служителите по тази програма, обещана от правителството при затварянето. Това е абсолютна гавра с тези хора, които към момента наброяват десетки хиляди. Не знам каква е причината за това мотаене, но знам, че съм попълнил лично 4 декларации до този момент и след всяка сме „одобрени“ за помощта и парите трябва да пристигнат „до седмица“, но това все още не се е случило – два месеца по-късно“, каза пред Флагман.БГ собственик на заведение.

Визираните документи касаят промени в ситуацията в страната, базирани на почти ежеседмичните промени в заповедите на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. След всяка нова такава или промяна в съществуващата такава, се налага попълването на нови документи за това служителите да получат обещаните средства. Така например при затварянето на държавата на 27 ноември, документите са касаели само срокът 27-30 ноември въпреки че обявеният локдаун тогава обхващаше периода 27 ноември-21 декември. В периода 01.12-21.21 м.г. се попълва допълнителен документ.

След удължаването на срока на затварянето до 31 януари пък е необходим още един. А за периода 01.01.2021-31.01.2021 г. – още един. Така за 55-дневния (до момента) период, в който служителите в заведенията и ресторантите стоят без доход заради затварянето, техните работодатели е трябвало да попълнят 4 фомуляра за така или иначе неизплатените средства.

„Това е дефиницията на бюрокрация. Проблемът със сигурност не обхваща само в бургаските заведения, а тези в цялата страна. Мотаят ни, това е гавра с нас и нашия труд. Нещо повече – ние, като собственици на заведенията, се водим „самоосигуряващи се“ и така по нито една мярка на държавата в помощ на бизнеса ние не получаваме никаква подкрепа“, категорични са собственици на заведения от Бургас.

По-рано днес председателят на Асоциацията на заведенията в България (АЗБ) Ричард Алибегов обяви, че е „дошъл краят на отстъпките“ и тези обекти ще отворят врати на 1 февруари. Възможно е, ако мерките не бъдат отхлабени до края на месеца, ресторантьорите да излязат на своеобразен протест по италианския модел и да отворят обектите си още на 1 февруари, но към момента официален призив за протест от страна на АЗБ няма.

„Ние с колегите сме напълно съгласни с идеята да сме затворени, за да спрем разпространението на коронавируса. Аз лично съм с две ръце „За“ това. Но, за да може това да се случи, нашите служители и ние самите трябва да имаме осигурени компенсации, защото иначе нямаме как да изхранваме семействата си. До момента такива не сме получили“, коментираха собственици на затворени обекти в Бургас пред Флагман.БГ.

Те са категорични, че ако няма изрична заповед от министерството, няма да отворят преди указаната дата, но също така са на мнение, че биха излезли на символичен протест на 1 февруари, ако за такъв призове някоя официална синдикална организация и допълват: „Вече не можем да живеем без пари! В нормалните държави когато има локдаун, държавата се грижи за своите граждани. У нас това изглежда не е така“
 


В категории: Политика


27
Коментара по темата
27.
до 26
22.01.2021 12:01:26
0
0
"отговорът е ,че са им поставени неизпълними условия за получаване на помощта" Пример“
"Защо получават само по 24 лв и 12 лв на работен ден масово. Отговор - ,защото в инспекцията по труда и другите упълномощени институции ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ СА ЛЕНТЯИ И ПРОДАЖНИЦИ" Едно няма общо с другото.
26.
Ц.Ц. до 14 Б.Б.
22.01.2021 08:31:55
1
1
Има наистина няколко интересни факта за голяма част от този бранш:1. Защо за подпомагане са кандидатствали само 6000 фирми- отговорът е ,че са им поставени неизпълними условия за получаване на помощта.2. Защо няма поголовно отдаване под наем на заведения - най вероятно хората са инвестирали в бъдещето на бизнеса си,изтеглили са ипотечен кредит за заведението си и към момента го изплащат.3. Защо получават само по 24 лв и 12 лв на работен ден масово. Отговор - ,защото в инспекцията по труда и другите упълномощени институции ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ СА ЛЕНТЯИ И ПРОДАЖНИЦИ......4 - днес заработи ли си 30-те сребърника ТРОЛЕ ???
25.
сложно е
22.01.2021 08:14:22
0
2
до 16 Просто е.Та питаш ти - отговорям ти аз.Защо служителите в този бранш не получават нищо и са оставени от глад да умират ? Аз и ще отговоря. Защото "държавата" чрез бездействието си е позволила на работодателят им да си развява байряка.
24.
Маляка
22.01.2021 07:53:26
0
1
3.вълшебните букви = бъдещето и мечтите на нацията ни.....
23.
Маляка
22.01.2021 07:51:13
0
1
1.детските книжки = всички неизпълнени обещания от властимащите..............2.сивите мишки = властимащите
22.
Маляка
22.01.2021 07:47:34
0
2
Къде ми са детските книжки, кажи ми мой прашен сандък? Закусиха сивите мишки с вълшебните букви - язък!
21.
държавата на Тиквата (Винету)
21.01.2021 22:38:13
0
3
Специално до 11- "умника".В България в момента данъчно осигурителната тежест е около 35%.Отделен е въпроса,че след облагането с данъци в чужбина "умнико" с остатъка спокойно си изкарваш месеца до следваща заплата.В България изкарваш една седмица и започваш да търсиш заеми.И никой освен държавата не ми краде нищо - от 25 години работя за себе си ,държавата ме задължава да внасям за пенсия без да ми гарантира ,че ще доживея до такава.Логично е след като сам си давам заплатата,сам да се грижа за пенсионния си фонд и да избирам в какво да го вложа. p.s.грешиш,плащам около 1100-1200 лв месечно на държавата за мен в момента пак работя,доходът ми е на 20-30 % спрямо предни години,но нямам право на компенсация понеже трябва да доказвам,че....... има световна пандемия !?!?!?
20.
държавата на Тиквата (Винету)
21.01.2021 22:08:02
0
14
до 11 и 15.В нормалните държави ИНСТИТУЦИИТЕ не спят ,а РАБОТЯТ не ги използват и вместо бухалки.Финансовият министър (Горанов) не излиза по телевизията да мънкa ,че от министерството му са пропуснали да приберат 700 млн.Излиза днес Тиквата и най- цинично се цепи,че само 6000 кандидатсвали за помощ и това било съмнително. Ами като е "съмнително" ,ИНСТИТУЦИИТЕ толкова години не го ли виждат това "съмнително" ???Какво излезе в крайна сметка - навсякъде вдигнаха предизборно заплатите на администрацията,тоест именно на въпросните ИНСТИТУЦИИ ,който с БЕЗДЕЙСТВИЕТО си генерират въпросните съмнителни неща. p.s.привеждам пример със забраната за тютюнопушене на закрито - повсеместно се нарушава и това не е съмнително,а факт доказващ бездействието на отговорната институция.всички останали,работят по аналогичен модел.....
19.
я подай ми мале тенката пушка
21.01.2021 21:39:01
4
4
до 13.Първо не съм тя,а той.Второ ТЪП е този,който си прави изводи без да умее да мисли.В случая е внесла толкова,колкото е било технологично възможно във времето.Повтарям това е началото на трудовия и стаж.Според КОНСТИТУЦИЯТА всеки гражданин има право на труд.След като ДЪРЖАВАТА ИЗБИРАТЕЛНО ОГРАНИЧАВА КОНСТИТУЦИОННИ ПРАВА,редно е да компенсира засегнатите без да им поставя условия.В крайна сметка в момента те са в това положение не по собствено желание или действие.Трето - искам да я компенсират адекватно с 80 % от осигурителния и доход .Четвърто не си напъвай кухата манерка да се опитва да разсъждава логично -това се учи още в началното училище,при теб положението вече е изтървано.....
18.
Др Иванов
21.01.2021 21:25:23
5
13
ВСИЧКО Е ОГРАБЕНО ОТ ГРОБ
17.
Бургас
21.01.2021 20:54:42
0
8
Абсолютно е прав 16-ти!Там е истината!!Хайде спрете се разни дурета да се правите на ресторантьори и бизнесмени!!Измислени герои в държава на слепите!Ресторантьорството е призвание!!Дори не знаете какво е "чай компле"!!
16.
Просто е
21.01.2021 20:38:08
20
16
Моята заплата е 1100 лв след като ми вземат данъците. Това вземам чисто. Освен нея работодателя ми плаща данъците към държавата които са към 250лв. За тези 250 лв които съм плащал вече 10 години имам право на 80 % помощ за безработни от бюрото. Вече 6ти месец получавам около 750лв от там. Та питам аз защо работниците на ресторантьарите не получават нищо ? Защо хората са оставени от глад да умират ? Аз и ще ви отговоря. Защото работодателя им не е плащал нищо.
15.
Емигрант до 2
21.01.2021 20:18:39
0
4
Цитата е верен! Ама в нормалните държави се плаща и нормални данъци, т.е. зависи от приходите.
14.
Б.Б.
21.01.2021 20:04:13
4
16
Има няколко интересни факта за голяма част от този бранш:
1. Защо за подпомагане са кандидатствали само 6000 фирми - отговора според мен е че не искат да ги проверяват защото знаят колко са скрили само за последните години
2. Защо няма поголовно отдаване под наем на заведения - от обявите виждам тук там някой и преди кризата ресторант да се дава под наем,нови според мен ням. Отговора е имат пари просто се научиха да си реват
3. Защо получават само по 24 лв и 12 лв на работен ден масово. Отговор - масово осигуряват персонала на МРЗ и на 4 часа, честа практика и без договор.
13.
до 9
21.01.2021 19:41:25
7
4
А ми тя е работила 2 месеца, ат края на септември до няма и декември, ти какво искаш да получи за това ? Една година по 600лв ли да и плащат и от къде да ги вземат като не е внесла нищо. Виж колко си тъпа, сама си противоречиш. И как така ти набутаха коментара в 19 и 30 точно там под номер 9 и го писаха че е писан в 18 и 54. Алооо флагмани да ви и номерата. Въпреки това добре че сте малоумни и коментарите ви се хващат веднага по простотията
12.
777777
21.01.2021 19:25:18
3
15
И да ми слагаш келеш по 10 минуса наведнъж, нищо не постигаш с това. Хората знаят че съм прав, затова избягаха от България. Тук нашите обирджии, частниците, бизнеса им пият кръвчецата като никой друг по света. Парите им са във тях, не са в държавата. И един ден всеки бизнесизмамник ще си плати. Да не питате пак защо стана като 44та година. Защо има пак народен съд.
11.
до 2
21.01.2021 19:00:42
55
39
А бе тъпак, много знаеш ти за нормалните държави. Знаеш ли колко налози, данъци се плаща в нормалните държави малоумнико ? В Германия е 42 % от заплатата. В холандия е 40 %, да не ти говоря за Норвегия, Финландия или Швейцария. Та там малоумнико ако получаваш 2000 евро на месец, 800 веднага ти ги взема държавата. Те отиват за пенсии, за безработица, за детски, за здравеопазване. Та ти гурльо колко даваш че да искаш като тях ? Даваш по 100 лв данъци които ти ги разпределят за пенсии, за здравеопазване, за детски, за безработица. Та ти си си виновен въшльо защото не си отишъл да окачиш на въжето работодателя си който ти е крал парите и е присвоявал данъците които трябва да плащаш. Всичко ти е взимал капиталиста, частника, бизнесмена. Не търси държавата, той ти е откраднал всичко, търси си ги от него
10.
до 8
21.01.2021 19:00:07
3
5
не се изказвай неподготвен.По тази програма служителите са дали IBAN номер на лични сметки.Проблемът е ,че..... няма преводи по тях.Ти си тъпан,има интернет -ЧЕТИ,ИНФОРМИРАЙ СЕ...p.s.не се мъчи ,ти си НЕСПАСЯЕМ СЛУЧАЙ
9.
я подай ми мале тенката пушка
21.01.2021 18:54:05
4
11
до 6.Ами оттука - дъщерята започна работа в края на септември (за първи път след завършване на училище) ,договор и осигуровки на 950 лв, дотук всичко ОК.....,но ги затвориха.На борсата не може - имала само месец и малко стаж (повтарям - първото и работно място) и шефът и кандидатства за прословутите 24 лв на ден (при положение,че докато работеше получаваше около 43-45 лв).МОЖЕШ ДА СМЯТАШ,НАЛИ ??? p.s.в момента момата си стяга куфарите за Германия
8.
????????????
21.01.2021 18:50:52
7
17
И защо да ги дават на ресторантьорите като трябва да ги дадат на работниците им директно ? За да им ги крадете и тях ли ? Пак от техните пари да си пълните гушите като не работите. Та вие сте частници бе, заведенията ви не са държавни. Спасявайте се, има банки
7.
Бургаски скиор
21.01.2021 18:37:32
5
24
Лятото, кога продавахте чаша бира по 11лева, не скатахте ли бели пари за черни дни?
6.
От къде ?
21.01.2021 18:33:52
9
27
А я ми кажете по колко лева е плащал ресторантьора на работниците си за безработица като ги е водил на минималната и на 4 часов работен ден ? Кажете ми какво е дал този ресторантьор на държавата че да иска сега от нея. Ако е плащал на хората по 10 лева за безработица на месец то от къде да му ги вземе държавата, че да даде по 100 или повече ? Можете да смятате нали ? Та крадеца, измамника, обирджията тук винаги е бил частника, ресторантьора в случая. Такива са всички бизнесмени но ресторантьарите най вече. Та като не сте дали нищо от къде да ви дадат на вас ? От пенсиите ли, от детските на децата ни ли, или заеми да взема държавата че ресторантьорите са пили кръвчицата на хората толкова дълго.
5.
Не ми ясно защо?
21.01.2021 18:31:11
6
16
Тези помощи не се дават направо на работещите е даден бранш без да се подават документи и рушвети.Нали се знае кой къде работи и на какви пари е осигурен?Тука в Тиквено-ОП(ограда и паспорти) кочина идеята е да откажат хората да си искат парите!
4.
IT
21.01.2021 18:21:31
3
11
Като ваксините и извънземните са, всички знаем, че ги има но нилой не ги е виждал.
3.
В тиквеното чекмедже
21.01.2021 18:21:13
2
15
Са :)
2.
държавата на Тиквата (Винету)
21.01.2021 18:20:32
31
48
Цитат "В нормалните държави когато има локдаун, държавата се грижи за своите граждани".Така е в нормалните държави и безвъзмездни помощи се дадоха ,повтарям БЕЗВЪЗМЕЗДНИ,но тук е държавата на Винету.Цинизъм отвсякъде - "теглете заеми",каза Тиквата при първия локдаун.
1.
T
21.01.2021 18:20:19
0
3
V KTB sigurno ili Beograd
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ 11 хиляди места в "Арена София" с цени между 40 и 150 лева са разпродадени като топъл хляб Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Двете са близки приятелки Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Не е ли това фалстарт за политическия проект на бившия главен прокурор, с който ще атакува парламента  Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена В кутията имало 200 лева Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Пацо Килията обещал на бившия шеф на БФС да проучи по свои канали кой е извършил удара Започва мащабен ремонт на Младежкия дом в Бургас Започва мащабен ремонт на Младежкия дом в Бургас Очакваният резултат е сградата да хаби с над 75% по-малко ток годишно Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Ще предлагат кутии и бутилки за многократна употреба Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Целта е да се елиминират несъвместимостите Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той е един от хористите, които създават неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата „Св. Александър Невски“, която му е като втори дом
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори