×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • От 1 март се разрешават присъствените учебни занятия в училищата за ученици със сензорни увреждания
  • 53 починали от коронавирус, 194 са новите заразени в Бургас
  • Слънчево и топло време днес, с температури до 16 градуса
  • Почетният председател на Гергьовден Любен Дилов-син официално оглави листата на ГЕРБ в Бургас, местната структура го приема нееднозначно
  • Боян Чуков напусна БСП и вече е в кандидат-депутатска листа на ВМРО
  • Проучване на Афис: Над половината от пълнолетните у нас се колебаят да се ваксират
НА ЖИВО

Обнадеждени сме за 2021 г., пред КОЦ-Бургас предстои сериозно развити


Обнадеждени сме за 2021 г., пред КОЦ-Бургас предстои сериозно развити
През м.г. Комплексният онкологичен център отбеляза епохална стъпка в развитието си с това, че заработиха PET и SPECT скенерите, отбеляза проф. д-р Христо Бозов
21 Януари 2021, Четвъртък, 20:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Има планове за строежа на Корпус 4, в който ще се обособи Клиника по медицинска онкология, но сме готови при трета вълна да реагираме и за лечението на COVID-19, каза управителят на КОЦ-Бургас проф. д-р Христо Бозов

Проф д-р Бозов е управител на Комплексния онкологичен център в Бургас. Разговаряме с него за изминалата тежка 2020 г. и за надеждите на 2021 г. – за това какво предстои пред най-бързо развиващия се център за лечение на онкологични заболявания в региона.

-Проф. Бозов, 2020 г. беше изпитание за българското здравеопазване. Как премина тя за КОЦ-Бургас?

-Годината премина относително добре за нас, но с доста големи усилия от страна на ръководството и персонала. Отчитам 2020 г. за добра, въпреки кризата и въпреки пандемията. Най-важният показател – броят на хоспитализираните пациенти – се увеличи, като през изминалата година имам 13 619 пациенти, в сравнение с 12 999 през 2019 г. и около 10 хил. през 2018 г. Тоест продължаваме с нашето развитие и с това, че пациентите ни търсят все повече и повече. Освен това през 2020 г. имахме доста сериозни предизвикателтва, свързани с построяването на новата ни сграда – Корпус 3 – кото завършихме в средата на годината, както и доставката на новата апаратура на PET, SPECT скенерите и тази за брахитерапията и започването на работа с тях. Можем да се похвалим, че в трите тези дейносите вече имаме договор с НЗОК и първите ни пациенти вече са факт.
Скенерите работят на пълен оборот и в момента имаме записани пациенти до края на февруари. Това са добри новини за качеството на лечение по отношение на онкологичната област, както и за хората с онкологични проблеми в Бургас и съседните области, защото вече не им се налага да ходят до Варна, Пловдив или София, тъй като Бургас вече разполага с тази апаратура. В този смисъл това е епохална стъпка за развитието на Комплексния онкологичен център в Бургас.

-През изминалата вече година част от вашата леглова база се наложи да бъде преработена в ковид отделения. Как се отрази това на пациентите и на работата в КОЦ-Бургас като цяло?

-Получихме задача от директора на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров да се включим с такова отделение за лечение на COVID-19 и реагирахме изключително бързо. В рамките на два дни то беше факт в края на октомври и за миналата година в него пребиваваха 216 болни, които получиха лечение от нашите специалисти. Не беше лесно да се преобразуват тези отделения, защото се наложи да преместим някои от болните, някоя от апаратурата. Наложи се да пренасочим и медицински персонал, който да работи в COVID-19 сектора, но мисля, че се справихме добре и сега, в рамките на спада на кривата на пандемията, започваме да закриваме тези отделения и се връщаме към нашата нормална дейност, която всъщност никога не е преставала и за това свидетелстват цифрите. На практика през миналата година, въпреки трудностите, имаме увеличение на броя на пациентите, които са се лекували при нас.

-Как премина лечението на коронавируса в COVID отделнието на КОЦ-Бургас?

-Имаме статистика за това – от всичките 216 пациенти, които пребиваваха за 2 месеца в нашето отделение около 4% или 8 човека  бяха преместени в реанимация  за продължаване на лечението. 208 от пациентите бяха излекувани напълно, но за жалост имахме и смъртни случаи. Смятам, че те получиха адекватно лечение особено като се има предвид, че около 70% от всички, постъпили при нас, бях в много тежко състояние – с двустранни бронхопневмонии и нуждаещи се от силно антибиотично лечение, глюко-кортикостероидна терапия и обдишване с кислород. При тези, които имаха нужда от това, бяха приложени и методите на реанимация. 

-Включиха ли се доброволци в борбата с COVID-19?

-Имахме много доброволци от Факултета по обществено здраве. При нас дойдоха две медицнски сестри 4-и курс, една студентка от трети курс, и една от 1 курс. Освен това дойдоха и двама парамедици от курса за парамедици, който завършихме миналата година в нашия факултет. Получихме наистина много ценна помощ от доброволците във време, в което действително се нуждаехме от помощ. Откликнаха много млади хора, които започнаха работа като санитари, като здравни асистенти – сърдечни благодарности за това, което те направиха за нас. 
Видяхме съпричастността – имаше хора на по 20 години, които дойдоха безрезервно да се включат и помагат. Сега е лесно да се направи ретроспекция,  но точно в този период ни беше изключително трудно и сме благодарни, че получихме подкрепа и от Община Бургас. Те ни дариха апаратура, консумативи. Получихме огромна помощ от БЧК, който ни дари 6 монитора и един респиратор. Помощ оказаха общинските съветници от ГЕРБ, които закупиха три перфузора и три инфузомата. Пристанище-Бургас също се включи в добрата кауза – с тяхна финансова помощ бяха закупени 20 легла и така успяхме да оборудваме нашия трети етаж. Сърдечно искам да благодаря и на Община Малко Търново и на кмета Илиян Янчев, откъдето освен легла, получихме като дарение и линейка.

-2021 г. започва с надежда. Какво предстои за КОЦ-Бургас?

-Наистина сме обнадеждени, че през тази година ще продължим с нашето развитие в посока подобряване на качеството на лечебно-диагностичната дейност и обслужването на пациенти. Поставили сме си амбициозни задачи за тази година – обновяване медицинската апаратура, повишаване квалификацията на персонала. За първи път очакваме един от нашите лекари да се хабилитира и да започнем да произвеждаме собствени академични кадри. През 2021 г. ще направим и разчет за това дали е възможно да започнем строежа на Корпус 4 – новата сграда, която ще се намира до Корпус 3 и заедно с преместването на всички отделения на КОЦ-Бургас, които в момента с в УМБАЛ-Бургас и плащаме наем, да можем да развием нови дейности и да изградим едно наистина качествено лечебно заведение.
Тази година на територия на КОЦ-Бургас започна и строителството на още един обект. Става въпрос за кислородна инсталация, с която ще се снабдяват с O2 всички наши корпуси. В пика на епидемията с коронавирус имахме недостиг на кислород, но с наличието на тази т.нар. „бутилка“, която е с огромен обем. Сега този проблем ще бъде решен. 

-С развитието на КОЦ-Бургас сякаш самият град се превръща в притегателен център за лечението на онкозаболявания. Разкажете повече за Корпус 4, какво ще има там?

-Предвиждаме там да развием център за лапороскопска хирургия, което е изключително иновативно за града. Имаме планове да преструктурираме отделението по медицинска онкология в клиника с две отделения, в които ще се извършват най-качествените лечебно-диагностични дейности. Съчетано с лъчетерапията, която в КОЦ-Бургас е на много високо ниво, ще можем да предоставим на пациентите една много качествена услуга, свързана с комплексното лечение на онкологичи заболявания – от диагностиката с новата апаратура до лечението по новите методи, които ще внедрим. Предвиждаме и много сериозно развитие на хирургичните дейности. За това свидетелства фактът, че съвсем наскоро успешно направихме завършваща операция на пациент с рак на гърдата – премахнахме не само тумора, но и на същия етап поставихме имплант, а това е иновация не само в национален но и световен мащаб. 

Ще продължим и с дейностите, свързани с подобряване на качеството на дейности и внедряване на нови и иновативни методи.

-КОЦ-Бургас има готови планове, които обаче са изправени пред неизвестното. Наскоро се заговори за трета вълна... Как ще се справи лечебното заведение в такава ситуация?

-Ще имаме готовност наново да помогнем на националната здравна система и на Бургаска област и отново ще разкрием COVID-19 отделение. Макар нашият лекарски колектив е съставен от тясно специализирани онколози те са и терапевти, а лечението на новото заболяване е основно с терапевтична насоченост. Д-р Николов, който беше доброволец и сам реши от онколог да се трансформира в терапевт за няколко месеца, д-р Попов и специализантите, д-р Казммуков, д-р Стоянова, д-р Брънков, хирургът д-р Киселков, д-р Генева – всички те се включиха в борбата с коронавируса и сами проявиха желание да го направят. Те не само показаха много добри резултати, но това беше изпитание и чудесна практка за тях. С включването на КОЦ-Бургас в лечението на пациенти с различни от онкологичните заболявания, ние доказахме, че можем да правим много повече. Това за нас беше много ценен опит.

-Днес е денят на родилната помощ.

-Да и по този повод искам да поздравя всички колеги, които даряват живот, както и лекарите от нашето отделение по онкогинекология, които са една и съща специалност с акушерите. Искам да им пожелая най-вече здраве и дълги години да имат възможност да даряват живот.
 


В категории: Здраве


Любовен хороскоп за март 26/02/2021, Петък 21:17 0
Флагман.БГ Отменят тържествата на Шипка Отменят тържествата на Шипка 26/02/2021, Петък 19:02 5
България Всички новини
1681 с COVID-19, 49 починали 1681 с COVID-19, 49 починали 499 са новите заразени в столицата, 53 – в област Бургас Рибите в омагьосан кръг, а Овенът да не надценява възможностите си! Рибите в омагьосан кръг, а Овенът да не надценява възможностите си! Хороскоп за деня – 27 февруари 2020, събота Глобиха с 1000 лв. Ерхан, който отнесе моторист с Мерцедеса си на бул. "Демокрация" Глобиха с 1000 лв. Ерхан, който отнесе моторист с Мерцедеса си на бул. "Демокрация" Сблъсъкът стана по време на мотошествието в Бургас Васил Едрев за Бюджет 2021: Следваме философията на финансово планиране Васил Едрев за Бюджет 2021: Следваме философията на финансово планиране Финансовата рамка е в размер от 32.7 млн.лв., големи проекти за залегнали в капиталовата програма на община Айтос Галина Христова, ГЕРБ: Имам план с. Трояново да стане още по-добро място за живот Галина Христова, ГЕРБ: Имам план с. Трояново да стане още по-добро място за живот Ще разчитам  на всички хора, които искат промяна, категорична е Христова   Варненските водачи на листи – министри, националисти, партийни лидери, бунтари Варненските водачи на листи – министри, националисти, партийни лидери, бунтари Избирателният район е втори по големина и е стратегически за количественото натрупване на гласове Парашутист от Варна за водач на листата разбуни духовете в бургаската структура на „Възраждане“ Парашутист от Варна за водач на листата разбуни духовете в бургаската структура на „Възраждане“ Партията уж щеше да е различна, да е извънсистемна, но все повече прилича на всички останали, разочаровани са редови членове на формацията   Водачите на листи в Пловдив – бивши и настоящи депутати, силно дамско присъствие и тежък лидерски сблъсък Водачите на листи в Пловдив – бивши и настоящи депутати, силно дамско присъствие и тежък лидерски сблъсък Актьор, адвокатка и бивш фотомодел са сред кандидатите ОбС-Приморско прие Бюджет 2021 г., вижте акцентите ОбС-Приморско прие Бюджет 2021 г., вижте акцентите Пред идеята за модерно рибарско пристанище в морския град вече няма пречки ССД напусна коалицията със Съюза на комунистите в България ССД напусна коалицията със Съюза на комунистите в България В коалицията направиха неуспешен опит да изключат комунистите, блокиран от друга лява партия във формацията - "Българската левица"  
Русия: Навални е изпратен в наказателна колония Русия: Навални е изпратен в наказателна колония Не се съобщава къде точно опозиционерът излежава присъдата си Франция затяга контрола на границата с Германия Франция затяга контрола на границата с Германия Възможно е въвеждането на съвместни френско-германски полицейски патрули Нашенец налази дъщерите на Силвестър Сталоун Нашенец налази дъщерите на Силвестър Сталоун Мартин Мартинов се усука около красавиците Систин и Скарлет Финландия налага 3-седмична блокада Финландия налага 3-седмична блокада Страната е третата с най-ниски нива на коронавирусни инфекции в Европа Съд принуди мъж да плати на жена си $7700 за домакинска работа Съд принуди мъж да плати на жена си $7700 за домакинска работа Ван поискала развод, тъй като съпругът не похващал да свърши нищо вкъщи Полицейският час в Нидерландия чак до 15-и март Полицейският час в Нидерландия чак до 15-и март Ограниченията по тъмно важат от 21 до 4,30 ч. АстраЗенека обърка плановете за бърза имунизация, доставя малко ваксини за ЕС АстраЗенека обърка плановете за бърза имунизация, доставя малко ваксини за ЕС Очакваше се да бъде ваксинирано 70% от населението на Европа до края на лятото Арестуваха съпругата на наркобарона Ел Чапо Арестуваха съпругата на наркобарона Ел Чапо Ема Айспуро е обвинена за трафик на дрога Полицията във Франция и Германия развали купона на стотици, разби незаконни партита Полицията във Франция и Германия развали купона на стотици, разби незаконни партита Близо 100 души са се събрали на незаконно парти Тръмп: Няма да се връщам в Twitter, стана скучно Тръмп: Няма да се връщам в Twitter, стана скучно "Милиони напускат платформата", каза още бившият президент на САЩ
Методи Андреев, бивш депутат Методи Андреев, бивш депутат В битката срещу мафията няма леви и десни. Нужни са компромиси Виц на деня Виц на деня Какво работиш?
- В сенчестия бизнес съм.
- Моля?
- Външни щори и дограми монтирам...
Виц на деня Виц на деня - Ало, Жоре, ти ли си? Какво правиш?
- Сега не мога да говоря, изпълнявам съпружески задължения...
- Но ти не си женен?!?
- Не съм казвал, че задълженията са мои!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Комплиментите са хубаво нещо, но никога не знаеш дали са искрени... Докато псувните - те са от сърце.Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори