×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Българският Кардиологичен Институт алармира: Лечението на COVID-19 с ивермектин е опасно за живота


Българският Кардиологичен Институт алармира: Лечението на COVID-19 с ивермектин е опасно за живота
Продуктът (за лечение на стомашно-чревна стронгилоидоза) доскоро бе предписван в самоделни таблетни и капсулни форми
20 Януари 2021, Сряда, 11:50 ч.
Автор: Флагман.Бг

През декември 2020 г. Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ предупреждава, че ивермектин не е одобрен нито за превенция, нито за лечение на COVID-19

Българският Кардиологичен Институт изпрати до Флагман.бг писмо, адресирано до широката общественост и лекарите, относно разпространяваната информация за лечението на COVID-19 с ивермектин.

*Редакцията публикува цялото писмо без намеса и корекции

Активно разпространяваната, високорискова и опасна за здравето и живота на населението информация относно лечение на COVID-19 с ивермектин и опитите този регистриран за хуманна употреба в петък, 15 януари 2021 г.,  продукт (за лечение на стомашно-чревна стронгилоидоза) доскоро да бъде предписван в самоделни таблетни и капсулни форми не могат да бъдат неглижирани. Въпреки обявената в медиите едва преди дни регистрация на продукта, от дълго време лекари незаконно го предписват като „чудодейна панацeя“ за лечение на COVID инфекция на пациенти, някои от които впоследствие са развили двустранна пневмония.

Употребата, предписването на хора и разпространението на таблетки/капсули ивермектин за лечение на COVID-19 създава огромен риск за здравето и живота на населението. Обединени в борбата срещу инфекцията, обществеността следва да бъде информирана за рисковете от тази шарлатанска и престъпна дейност. Водещите световни и български експерти в областта на лекарственото законодателство, добрата фармацевтична практика и медицината на знанието алармират за многобройните потенциални и реални опасности за здравето и живота, липсата на доказана терапевтична ефикасност и неясна токсичност.

Странични ефекти:

 Американската асоциация за тропическа медицина и хигиена публикува свое изследване от 2018 г., докладващо за сериозни неврологични реакции след употреба на ивермектин.

В статия от 14 януари, 2021 г., проф. д-р Георги Момеков, Председател на Българското научно дружество по фармация и преподавател в катедра "Фармакология, фармакотерапия и токсикология" на Фармацевтичния факултет на Медицинския университет – София  твърди: „На този етап няма научни доказателства, които да позволяват ивермектин да се използва широко и да влиза в протоколи за фармакотерапия на COVID-19. Няма европейска страна, в която това да е разрешено от лекарствена агенция за случаи на COVID-19“.

Доц. Петър Атанасов, началник на Ковид отделението в „Пирогов“: „Проучвахме и ивермектин, макар че от самото начало бяхме несъгласни с протокола за провеждането на това проучване. Дори спряхме набирането на пациентите, защото в един от случаите пневмонията се разви много бързо. Спряхме проучването. Нещо повече – през декември при нас постъпиха 11 пациенти, самолекували се с ивермектин, с напреднали пневмонии. Единият пациент завърши летално, затова на нито един човек с пневмония не бих дал това лекарство за сметка на антибиотичното лечение, например. Самолекувалите се с ивермектин идват полуживи при нас.“

Липса на ефикасност:

Нидерландският Институт по онкология публикува ретроспективно изследване върху пациенти с тежка форма на COVID-19 през ноември 2020 г. Заключението на екипа от учени е, че липсват доказателства за ефикасността на ивермектин в стандартни дози; (а високите - конски - дози никой дори не е посмял да изследва върху хора).

И още:

През декември 2020 г. FDA (Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ) предупреждава, че ивермектин не е одобрен нито за превенция, нито за лечение на COVID-19. Американската агенция информира за следните странични ефекти: кожни обриви, гадене, повръщане, диария, болки в стомаха, подуване на лицето или крайниците, нежелани неврологични събития (световъртеж, гърчове, объркване), внезапно спадане на кръвното налягане и увреждане на черния дроб (хепатит).

Скъпи български лекари,

Уважаеми пациенти,

Въпреки множеството подвеждащи медийни публикации, „експертни“ твърдения на шарлатани, всякакви опити за легитимиране на този продукт като „вълшебно лечение на Ковид“ при хора, моля, доверете се на безпристрастната научна информация и разумната си преценка, за да запазите здравето и живота си.

С уважение,

доц. д-р Яна Симова, д.м., и.д. Директор на БКИ, Ръководител на научноизследователската група ‘Пост-COVID-19 синдром’ и Началник Отделение по Кардиология в МБАЛ „Сърце и Мозък“, Плевен

проф. Тони Веков, д.м.н., Председател на СД на БКИ, София

проф. д-р Николай Димитров д.м.н., Медицински директор на БКИ и Началник Клиника по Кардиология в МБАЛ „Сърце и Мозък“, Плевен

проф. д-р Пламен Божинов, д.м.н., Началник Клиника по Нервни болести в МБАЛ „Сърце и Мозък“, Плевен

проф. д-р Николай Пенков, д.м.н., Изпълнителен Директор на СБАЛК- Варна


В категории: Здраве


34
Коментара
34
Коментара по темата
34.
валентин стоев
21.01.2021 08:49:10
0
1
моля да разясните каква е връзката на проф Петров с Яна сИМОВА КОЯТО Е ПИСАЛА СТАТИЯТА НА ЧАЙКА ФАРМА И ОБИКОЛИЛА ВЕЧЕ ТРИ СБАЛ БОЛНИЦИ КАКТО И ЕКИПИТЕ НА ПРОФ ДАНОВ КОЙТО УМРЯ . - ВЪВ ВР С ИВЕРМЕКТИН . И ЩЕ ВИ СТАНЕ ЯСНО .
33.
Burg
20.01.2021 21:41:37
1
3
Когато бях болен от ковид пих иветмектин 3 дози.В началото бях скиптичен след като прочетох,че е за крави и прасета(бидейки доста често прасета), но реших да рискувам и го използвах.Нямах странични егекти,но вируса сякаш синотиде за 2-3 дни (изкарахме вируса леко).
Бях на контролен преглед при личната и при известна пулмоложка-и двете бяха пили профилактично ивермектин и казаха,че препарата го има в много алгоритми за лечение на ковид.
Поздрави и бъдете здрави!
32.
USA
20.01.2021 21:29:22
1
4
В Щатите лекуват с доксациклин ,ивермектин и цинк леката форма на Covid-19. В Израел също.
31.
Me
20.01.2021 20:29:05
3
1
Добитъка пие ивермектин.
Priceless!
30.
един нормален
20.01.2021 20:01:59
4
1
Е, щом това лекарство е произведено от фирма на Домусчиев, работата е ясна!
Закривайте я тази държава най-после!
29.
Росинант
20.01.2021 17:37:15
3
5
Аз редовно пия ивермектин и нищо ми няма!
Но аз съм кон!
28.
вътрешен човек
20.01.2021 17:35:31
10
2
Поздравления за смелостта на тези лекари, но скоро ще бъдат смачкани!

Политическата мафия не прощава някой да им мъти водата в желанието им да спечелят милиони на гърба на бедни хора, които ще бъдат опитни мишки!

За тези, които не знаят- това конско лекарство се произвежда от фирма на Кирил Домусчиев, казва се Хювефарма! Доскоро се произвеждаше само за нуждите на ветеринарната медицина, но под натиска на ГЕРБ, преди 5 дни беше одобрено и ползването му от хора! Всичко това беше подкрепено с масирана рекламна кампания по медиите на Домусчиев и Пеевски като "лекарство срещу коронавирус", и то още преди да е одобрено за ползване от хора!

Сега схванахте ли какво ви чака, идиоти такива? Ще ви дават от лекарството за коне, само защото се произвежда от човека на ГЕРБ- Домусчиев! Болниците вече са принуждавани да поръчват от т.нар. "лекарство", иначе шефовете им може да си навлекат неприятности!

Ще бъдете тровени с лекарство, което вие самите ще платите с данъците, таксите и глобите, които плащате на държавата!
27.
Гарантирано от ГЕРБ
20.01.2021 17:30:43
2
5
Назрява огромен скандал, който е свързан с поръчани ваксини срещу ковид от България.
България е поръчала най-много ваксини - 4.5 млн бр., от компанията "Астра Зенека", която все още не е одобрена, заради родството между шефа на българското представителство Зоя Паунова, която е майка на евродепутата от ГЕРБ Ева Майдел.
26.
!!!!
20.01.2021 17:12:15
2
6
Щото помага и лекува и веднага вреден !!!! Абе до преди тая измислена болест как не вредеше??? Смотаняци!!! Да ви върви отровата(ваксината) пък хората кучета ги яли!!!
25.
също бургазлия
20.01.2021 16:34:32
0
3
А аз не пия и също не съм се заразил. Да не мислиш, че не срещам ковид болни? Само дето не знаем че са болни. Най-харна за гадинките на ковида е благата ракиджонка, по-възможност около 50 градуса. Чува се как гори и съска като влиза в гръцмуля, а гадинките се нарисат от страх
24.
Бургазлия
20.01.2021 15:56:42
3
12
Професор Иво Петров от Аджъбадем ,каза , че пие всеки ден по една таблетка профилактично, всеки ден се среща с Ковид заразени , той все още не се е заразил. Аз вярвам на него. Всичко друго е интереси и платени журналисти.
23.
ЧайкаФарма
20.01.2021 15:55:27
0
9
Аз на кого да вярвам за Ивермектин- на тия смешковци по- долу , дето са се накичили с титлата “професор” , че и писъмце сътворили.
... Или на статии за Ивермектин от днес в ЛАНСЕТ:
https://www.thelancet.com/action/doSearch?text1=Ivermectin&field1=AllField
22.
странно
20.01.2021 15:44:29
0
6
Писмото само до Флагман.бг ли е изпратено?
21.
на 55
20.01.2021 15:38:45
1
8
пих от ивермектина и нямаше никакви странични действия
20.
асен
20.01.2021 15:36:42
1
8
Това лекарство е включено в протокола на Израел за лекуване на ковид Смятам че евреите не са толкова глупави
19.
Ковид- лекар
20.01.2021 15:23:01
1
10
Е голема гад “професорчето” Тони Веков. Набълбука се с тонове Хлорохин ( Моривир) и не може да го разкара и сега Ивермектина виновен. Е, да ама действа и няма странични ефекти
18.
вътрешен човек
20.01.2021 15:21:01
7
4
Поздравления за смелостта на тези лекари, но скоро ще бъдат смачкани!

Политическата мафия не прощава някой да им мъти водата в желанието им да спечелят милиони на гърба на бедни хора, които ще бъдат опитни мишки!

За тези, които не знаят- това конско лекарство се произвежда от фирма на Кирил Домусчиев, казва се Хювефарма! Доскоро се произвеждаше само за нуждите на ветеринарната медицина, но под натиска на ГЕРБ, преди 5 дни беше одобрено и ползването му от хора! Всичко това беше подкрепено с масирана рекламна кампания по медиите на Домусчиев и Пеевски като "лекарство срещу коронавирус", и то още преди да е одобрено за ползване от хора!

Сега схванахте ли какво ви чака, идиоти такива? Ще ви дават от лекарството за коне, само защото се произвежда от човека на ГЕРБ- Домусчиев! Болниците вече са принуждавани да поръчват от т.нар. "лекарство", иначе шефовете им може да си навлекат неприятности!

Ще бъдете тровени с лекарство, което вие самите ще платите с данъците, таксите и глобите, които плащате на държавата!
17.
я
20.01.2021 15:13:27
3
8
Аз го пих първия ден когато се появиха симптомите на гладно зва часа преди хранене От там нататък изкарах много леко без антибиотици само витамини и хранителни добавки Н е развих белодробно заболяване на възраст съм с две придружаващи заболявания Жив и здрав съм мозъка ми е наред Не го рекламирам само споделям своя опит Всеки преценява за себе си
16.
специализант - кардиология
20.01.2021 15:06:51
2
4
като специализант - да се надявам ли проф Петров като е взимал ивермектин да му се случи нещо за да работя в клиниката .или да запаля свещ да не му се случи нещо и пак да не мога да се надявам да влеза в Сити клиник
15.
да повторим да разберат
20.01.2021 15:03:28
2
6
Нека продажниците от чайкафарма - че как се събрахте в кард. ,избягали от престижни болници за пари да разберат ,че ивермектина стана лош , като е ,Вашия моривид дето го взимаше полуизвестния проф Данов в кардиологичните среди докъде доведе? . Нали нямаше придружаващи заболявания - а е имал предсърден дефект коригиран и при взимане на хидроксихлороквин в 1 месеч доза с 15 дни почивка където никъде в научните среди не се казваше така да се взема докъде доведе до удължаване на ку - т интервала на екг и - до ритъмна смърт а не от ковид внезапно умря - а от много акъл - срамота . Кажете на народа докъде доведе лекарството хидроксихлороквин което също като ивермектина действа на ниво рецептори и се дава и има ефект само в началните стадии на ковид 19 по протоколи. Добре ,че беше Ники кънчев да разбули мистериозната смърт на "здравия и тренирал " проф Данов Вашия шеф ,Вашето лекарство и всичко което преписвате като Паисий като научни кадри . Срамота .
14.
проф Йотов
20.01.2021 14:57:39
2
3
лекар да така е при взимане на моривид - се удължава qt интервала и това може да доведе до животозастрашаваща аритмия и внезапна смърт
13.
кон бот
20.01.2021 14:55:29
3
1
браво един се намери да каже истината
12.
кон ботев
20.01.2021 14:53:31
4
1
нека продажниците от чайка фарма - че как се сбрахте в кард институт избягали от престижни болници за пари да разберат ,че ивермектин като е лош Вашия моривид дето го взимаше полуизвестния проф Данов в кардиологичните среди докъде доведе . Нали нямаше придружаващи заболявания - а е изам предсърден дефект коригиран и при взимане на хидроксихлороквин в 1 месеч доза с 15 дни почивка където никъде в научните среди не се казваше така да се взема докъде доведе - до ритъмна смърт а не от ковид и внезапно умря - от много акъл - срамота . кажете на народа докъде доведе лекарството хидроксихлороквин което също като ивермектина действа на ниво рецептори и се дава и има ефекст само в началните стадии на ковид 19 по протоколи. Добре ,че беше Ники кънчев да разбули мистериозната смърт на "здравия и тренирал проф Данов Вашия шеф ,Вашето лекарство и всичко което преписвате като научни кадри . Срамота .
11.
ГЕРБ трол
20.01.2021 13:21:00
2
9
Няма никакъв проблем с Ивермектина!
Редовно го давам на коня си и още не е умрял, само цвили малко повече, но това е страничен ефект!
Хвала на Борисов, Пеевски и Домусчиев, че ни осигуриха това страхотно лекарство! Убеден съм, че го правят загрижени за здравето ни, а не за да направят милиарди от третирането му върху хора!
И дано повече болници го поръчат, за да може бързо да се избавим от Ковид19!
10.
Киро
20.01.2021 13:13:33
7
13
ВНИМАНИЕ!!!
Ивермектин се произвежда от Кирил Домусчиев и се рекламира от медии на Пеевски!
Не ви ли светва червената лампа и не ви ли е страх какво ще се случи със здравето на хората, които го ползват?
9.
Ясно е
20.01.2021 12:58:58
4
14
Къде ги боли тези. Имат хидроксихлорокин да продават. Защо не цитират проучвания за това как той не върши работа. Понеже има няколко такива и не се препоръчва от никой вече. Поради такива случаи не е редно един и същи собственик да се занимава и с производство на лекарства и с болници. А тези се канят и с финансиране да се занимават чрез застрахователното си дружество като се приеме да се диверсификацията във финансирането на здравеопазването. Ама у нас поне за някои всичко може. И медии и журналисти за мющерии винаги се намират.
8.
Тези които са се подписали са
20.01.2021 12:56:40
4
13
Продажниците които рекламираха хидроксихлорофин. Явно им бръкнаха в бизнеса. Хидроксихлорохин на Чайкафарма е 70 лв а в съседна Турция е 10 лири.
Четете EVMS
7.
motofen
20.01.2021 12:54:18
5
13
Що ги пускате те3и клакьори от Чайкафарма, които месеци наред реваха по студия и мрежи за техния моривид, как бил по-по-най?! А иначе, в парижките аптеки можело да ес продава ивермектин, а в България не?!
6.
*********
20.01.2021 12:51:59
1
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
Сериозен ли си?
20.01.2021 12:43:15
0
10
Лекарство против краста за 70лв ли ве?
4.
ББ ленд
20.01.2021 12:31:18
2
16
Гледайте Ахчиева, в аптеките се продава за... 70 лв! Може да фалирахте повечето дребни бизнеси, но "нашите" хора като домуса и свинята направиха милиони допълнително. Дали на мършата от банкя му дреме за вас?! Дано този урод да свърши в психиатрия.
3.
ХХ
20.01.2021 12:18:43
3
6
Любопитен съм, какво е мнението на подписалите се лекари относно немския институт Роберт Кох.
После ще си направя изводите.
2.
вътрешен човек
20.01.2021 12:18:41
7
15
Поздравления за смелостта на тези лекари, но скоро ще бъдат смачкани!

Политическата мафия не прощава някой да им мъти водата в желанието им да спечелят милиони на гърба на бедни хора, които ще бъдат опитни мишки!

За тези, които не знаят- това конско лекарство се произвежда от фирма на Кирил Домусчиев, казва се Хювефарма! Доскоро се произвеждаше само за нуждите на ветеринарната медицина, но под натиска на ГЕРБ, преди 5 дни беше одобрено и ползването му от хора! Всичко това беше подкрепено с масирана рекламна кампания по медиите на Домусчиев и Пеевски като "лекарство срещу коронавирус", и то още преди да е одобрено за ползване от хора!

Сега схванахте ли какво ви чака, идиоти такива? Ще ви дават от лекарството за коне, само защото се произвежда от човека на ГЕРБ- Домусчиев! Болниците вече са принуждавани да поръчват от т.нар. "лекарство", иначе шефовете им може да си навлекат неприятности!

Ще бъдете тровени с лекарство, което вие самите ще платите с данъците, таксите и глобите, които плащате на държавата!
1.
Домус бей
20.01.2021 12:18:37
2
14
Добре че Валя Ахчиева направи журналистическо разследване, та да лъснат някои с жаждата им за печалба от нещастието на хората.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори