×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Държавата загубила десетки милиони от акциите в ПИБ, ДПС не подкрепи БСП за сезиране на прокуратурата


Държавата загубила десетки милиони от акциите в ПИБ, ДПС не подкрепи БСП за сезиране на прокуратурата
Румен Гечев извади данни от борсата, според които реалната цена на акциите на ПИБ е била под 2 лв.
20 Януари 2021, Сряда, 11:25 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Това е стратегическа сделка, не може да се говори за обратно изкупуване, обяви Евгения Ангелова от ГЕРБ

Парламентът одобри доклада на Временната комисия по повод придобиването от Българската банка за развитие (ББР) на акции на Първа инвестиционна банка (ПИБ). Депутатите обследваха казуса от миналата година. Тогава правителството одобри държавната ББР да изкупи от ПИБ 28 265 200 акции на спорно висока цена от 5 лв.

На днешното пленарно заседание депутати от БСП обявиха, че в случая е извършено престъпление. Те изчисляват, че държавата е ощетена с около 50 млн. лв.

Това е в полза на един олигархичен кръг, обяви депутатът Румен Гечев, който е и зам.-председател на Временната комисия. Той и Иван В. Иванов – също от БСП, са се подписали с особено мнение под доклада.

Гечев извади данни от борсата, според които реалната цена на акциите на ПИБ е била под 2 лв.

Кристиан Вигенин – зам.-председател на парламента от квотата на БСП, го репликира, като попита – след изнесената информация няма ли намерение да сезира прокуратурата.

„Моят отговор е много лесен – да“, отвърна Румен Гечев. 

Според него, на пръв поглед всичко било законно.

По думите му обаче в случая ставало въпрос за организирана престъпна група, която предстояло да има дълги и съдържателни разговори със специализирани институции.

Понеже сделката мина с одобрението на Министерски съвет, в особеното си мнение Гечев и Иван В. Иванов припомнят следните думи на премиера Бойко Борисов от съответното правителствено заседание: „И много важно да се подчертае, че след това (акциите - б.а.) ще бъдат изкупени от банката на цени с лихви и няма да загуби по никакъв начин ББР и държавата. Това трябва да го има изрично записано.“

Според депутатите от БСП това е невярна и подвеждаща информация от страна на премиера Борисов.

В хода на работата на комисията и от предоставените писмени становища на Комисията за финансов надзор и ББР е категорично изяснено, че няма никакъв договор в тази посока между купувача и продавача на ново емитираните акции на ПИБ. Нямало и такъв поет ангажимент. Освен това, законите в България и в Европейския съюз категорично забранявали сключването на договори за обратно изкупуване на акции при условията на регулиран капиталов пазар.

„Подобни изявления на политически лица навсякъде се считат за манипулация на капиталовия пазар и в повечето страни от ЕС за това се носи наказателна отговорност“, пишат Гечев и Иванов в особеното си мнение.

От трибуната Иван В. Иванов попита подведен ли е премиерът и от кого, за да му се търси отговорност.

Евгения Ангелова от ГЕРБ, която е и председател на Временната комисия, единствена се включи в дебата, за да опонира на БСП. Тя подчерта, че изкупуването на акциите е било стратегическа сделка, като целта била приемането на България в ERM-II и в Банковия съюз.

Припомняме, че преди това Европейската централна банка бе направила преглед на качеството на активите и стрес стест на шест български банки, сред които и ПИБ. За последната бяха поискани допълнителни капиталови буфери, което бе посочено и като причина за изкупуването на съответните акции от страна на държавата.

Евгения Ангелова заяви, че заради стратегическия характер на сделката е излишно да се говори за обратно изкупуване на акциите, което обаче противоречи на заявката на премиера Бойко Борисов.

От БСП предложиха докладът с мненията на депутатите да бъде изпратен в прокуратурата. При гласуването обаче това бе отхвърлено с гласовете на ГЕРБ, но и на ДПС, чието икономическо крило също се свързва с ПИБ. Депутатите от присъдружната на властта "Воля", от друга страна, гласуваха "за" сезиране на държавното обвинение. То обаче бе отхвърлено - 67 "за", 87 "против" и 9 "въздържал се". 

Докладът на Комисията пък бе одобрен със 102 гласа „за“, 59 „против“ и 1 „въздържал се“. 


В категории: Политика


15
Коментара по темата
15.
Виолета
25.01.2021 06:49:05
0
0
Като наближат изборите и веднага опозицията се надига да обяснява колко много милиони е загубила държавата в едно или друго. Ама като се завърти колелото и те правят същото. Истината е, че държавата е направила това, което е трябвало да направи и това бе адмирирано от ЕС. Каквото и да си разправят от БСП, то това са безпочвени лъжи и манипулации.
14.
Красимира
24.01.2021 14:43:19
0
0
Нищо не е загубила държавата. Жалко, че толкова сериозни и важни неща се използват от неуки хора, за да си правят вятър на устата.
13.
Малинов
23.01.2021 16:27:34
0
0
Повече вярвам на ЕЦБ, които потвърдиха, че сделката е наред. Отколкото на БСП и още по-малко на Румен Гечев.
12.
Асен
20.01.2021 22:00:21
1
1
Комунягите разиграват някакъв предизборен фарс с това. Една камара хора потвърдиха, че това е законна стратегическа инвестиция.
11.
Петър
20.01.2021 20:22:55
1
2
Това са пълни глупости, сделката е стратегическа инвестиция и за страната и за ББР.
10.
рибар
20.01.2021 17:51:04
1
1
То вече стана ясно че гаварите за едни и същи хора с еднакви потребности !
С ДОБРОТО И ЛОШОТО ЧЕНГЕ НИ ЛЕКУВАТ ОТДАВНА !
9.
митко
20.01.2021 15:32:27
2
1
Гечев я си стой мирно на задника че по твое време банките гърмяха на половин час Колко хора загубиха парите си колко се самоубиха и умряха от инфаркт И точно ти да даваш акъл някак си е много гнусно Не да си в парламента а в затвора и то за доста години
8.
Jack
20.01.2021 14:41:08
3
4
Вие, комунистите от БСП сте престъпление за държавата!!!
7.
Радев
20.01.2021 14:28:09
3
7
Точно Румен Гечев да ми говори за загубени десетки милиони... хайде стига вече комунизъм! Този престъпник Румен Гечев беше финансов министър в правителството на Жан Виденов от 1996 г.! По негово време фалираха 18 банки и след това Костов не му потърси съдебна отговорност! Сега сме 2021 г. и Румен Гечев ще ми дава акъл от трибуната на... Народното събрание вместо да е в затвора!!! Народе?!?
6.
рибар
20.01.2021 14:16:08
1
2
Колко вълнуващо само , един и същ човек е в състояние на метаморфоза с избирателна памет и различни интереси - успял политик !
5.
WC
20.01.2021 14:14:49
3
2
Редник цеко е един от нашите, трябва да му помогнем.
4.
Да
20.01.2021 13:31:27
4
11
Гласуваме за БСП,Р. Гечев финансов министър,спомням си 1996 г.тогава бях милионер,имах пари за гарсонера,до като се усетя,успях да си купя само един куфар с тия пари,но бях милионер нищо че един хляб струваше 1000 лв. с БСП НАПРЕД КЪМ СВЕТЛИ БЪДНИНИ ХА.ХА-ХА,ЩЕ ВИДЕТЕ КОН БОБ ЯДЕ ЛИ,ако дойдат на власт.
3.
ясен
20.01.2021 13:12:17
1
6
Нещата са ясни...обръщам внимание на информация от миналата седмица за осъден банкер на смърт заради корупция и морални престъпления в Китай...Да..ще кажете там няма демокрация...Ами вече не знам кое е за предпочитане...това обаче което е ясно е че без наказание и страх дисциплина няма..това братята от най демократичната държава отвъд океана го знаят много добре...В случая ние бедните европейци сме помогнали на престъпниците да продължат да крадат...скрито зад сложни и неразбираеми слова...Дори и да махнем ГЕРБ не знам кой ще дойде...къде са личностите способни да защитят националният т е нашият интерес...?
2.
bobi
20.01.2021 12:23:28
6
12
Народът е изключително прост и търпелив!
С неговите пари спасяват мафиотската банка ПИБ, която вече е почти източена!
И вместо да накаже мафията от ГЕРБ и главната Тиква да бъде вкарана в затвора, те ще гласуват пак за нея!
Заслужавате си всичко- и избягалите ви деца, и нищетата (духовна и физическа), и престъпниците, които ви управляват!
1.
Това е Румен Гечев?
20.01.2021 12:07:32
5
14
Той защо не е в затвора заради една от националните катастрофи, тази от 1996 година?
Само в Русия и България, тези, които съсипват и ограбват държавата, могат да останат в политиката вечно, че и акъл да дават!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
И новият ултимативен срок на ГЕРБ за преговори изтече – изходът е неясен И новият ултимативен срок на ГЕРБ за преговори изтече – изходът е неясен Защо този журналист от бТВ се скара с колежка, за да защити Гонзо Защо този журналист от бТВ се скара с колежка, за да защити Гонзо Според Златимир Йочев Гонзо си станал честно шеф на БФС НАП Бургас възстанови над 3 млн. лв. надвнесен данък на близо 5 000 бургазлии, ползвали данъчни облекчения НАП Бургас възстанови над 3 млн. лв. надвнесен данък на близо 5 000 бургазлии, ползвали данъчни облекчения От приходната агенция напомнят: ползваме данъчно облекчение за деца с подаване на годишна данъчна декларация до 30 април Геро от Капките много се е разхубавил, смята Гала Геро от Капките много се е разхубавил, смята Гала “Много сладък Геро, много го обичам. Геро, целувки!”, поздрави го тя от екрана Тази фолкаджийка се счита за много умна Тази фолкаджийка се счита за много умна Няма как да се откажа от певческата си кариера, обяви Мария  Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Кой ще отстъпи за Тагарев, е загадката 450 пешеходци от Бургас глобени с по 20 лева за неправилно пресичане 450 пешеходци от Бургас глобени с по 20 лева за неправилно пресичане Полицаите ще патрулират на пешеходни пътеки до средата на април, изтъкна началникът на сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас Пламен Николов Тази учителка допусна голям гаф в "Стани богат" Тази учителка допусна голям гаф в "Стани богат" Все още офциално годината на основаването на България е 861-ва, изцепи се Росица Йовчева  Пенсионира се обичана старша медицинска сестра от УМБАЛ-Бургас Пенсионира се обичана старша медицинска сестра от УМБАЛ-Бургас Младите да знаят, че за тази професия са необходими човеколюбие, сила и огромна отговорност да се грижиш за другия, казва Нина Андонова Дънди в “Dancing Stars” без гащи, Валери Григоров му дал своите Дънди в “Dancing Stars” без гащи, Валери Григоров му дал своите Бяхме Мечо и Клечо, а сега с Елена сме индийска храна и разстройство, сподели актьорът. Тя е индийската храна, а аз съм по-разстроеният, добавя той
Тази майка наказа непослушната си щерка тийнейджърка с... „chanklazo“, хората са потресени (СНИМКИ) Тази майка наказа непослушната си щерка тийнейджърка с... „chanklazo“, хората са потресени (СНИМКИ) Вижте какво означава и как се прилага Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Хороскоп за деня – 19 март 2024, вторник Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото
Ути БЪЧВАРОВ Ути БЪЧВАРОВ Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение Виц на деня Виц на деня - Как се казват кучетата ти?
- Калвин и Клайн.
- Ама това са имена на гащи.
- Да, де - кучетата са боксери...
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Ти мислиш повече за своите рокли, отколкото за мен!
- Разбира се. Без теб мога да се покажа навсякъде, но без рокля...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Днес — това е утрешният ден, за който така сме се вълнували вчера.“
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори