1/3 от ресторантьорския бизнес фалира
Местните данъци и такси и кредитите са на път да потопят ресторантьорите
Eдна трета от ресторантьорския бизнес фалира. Това обяви пред Националното радио днес Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. След двата локдауна през миналата година и трудния старт на тази, оптимисти в сектора вече няма.
„Загубите за ресторантьорския и хотелиерския бизнес са разбираемо големи“, коментира Атанас Димитров. „Още един проблем стои – това е такса сгради и такса смет – това е нерешен проблем – общинските администрации трябва да успокоят хората, че те не дължат средства за нещо, което те не са използвали. Същото е и проблемът с кредитите – те са разсрочени до края на март, това ми звучи несериозно в тази ситуация, в която ние се намираме. По този проблем ние сме сезирали и нашите европейски ресорни партньори. Според нас мораториумът върху кредитите трябва да е минимум две години и то след изтичане на пандемията“, посочи още Димитров.
„Чакаме и бързото изпълнение и изплащането на средствата по оперативна програма „Конкурентоспособност“ – да се връщат 20 на сто от оборота на затворените бизнеси още от началото на 2021 година. След 20 януари чакаме изплащането по тази програма, защото и много колеги кандидатстват по мерките "Запази ме" и нямаме точно информация колко средства са получени и от колко бенефициенти", посочи зам.-председателят на БХРА.
"Една трета от ресторантьорския бизнес фалира - това са 32 на сто - те няма да се върнат в играта, бизнесите се продават, това важи и за хотелите. 30 на сто е спадът на този бизнес в спа-дестинация като Велинград. Основният проблем при нас са хората и тревогата ни е за тях - има отлив от тази професия вече, продължение на години сме създавали тези хора и сме напът да ги загубим, а имахме и проблеми и преди пандемията, а сега какво ще се случи, ако те трайно напуснат този бизнес", коментира още Димитров.
Защо в Хърватия проклеха еврото
От 30 г. се занимавам с недвижими имоти, през 25 от тях се говори за "балон" на цените, казва брокер
Започна операцията по изтегляне на кораба „Кайрос“ край Ахтопол
Къде се е намирал първият български мол
България е била приета в ООН преди точно 70 години
Бъдни вечер под натиск: Между 30 и 40 лева излиза храната на човек за празничната трапеза
Българските протести оглавиха първа страница на "Ню Йорк Таймс"
Живия Нострадамус направи тежко предсказание за Путин за 2026 г.
Последният мач на Джон Сина: Краят на легендата в WWE
Измамници обещават изцеление от диабет в Бачковския манастир, 30 души са подмамени
Бърза млечна баклава готова за 30 минути
Стрелба в университет в САЩ, двама студенти са убити, осем са в критично състояние

Та за тези семейни заведения няма кой да се погрижи - същото се отнася и за малките семейните хотелчета, вилички и т.н. по морето, в планините, по селата. За тях никой не мисли, а те хранят семейства, които иначе ще останат без доходи. Това е.