×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Бюджет 2021 ще е 24 млн. лв., ще инвестираме в инфраструктура и реклама на Созопол пред туристите


Бюджет 2021 ще е 24 млн. лв., ще инвестираме в инфраструктура и реклама на Созопол пред туристите
Приоритет за нас е изграждането на автогарите в Созопол и Черноморец, като втората трябва да я завършим през 2021 г., каза кметът Тихомир Янакиев
11 Януари 2021, Понеделник, 15:20 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка: Архив

Увеличаваме туристическия данък между 0.05 и 0,35 лв., а тези средства ще отидат за маркетингова кампания

 

За това каква беше първата година от мандата, как се отрази коронакризата в Община Созопол и какви ще бъдат приоритетите в Бюджет 2021 разговаряме с кмета Тихомир Янакиев.


- Г-н Янакиев, каква е равносметката за Община Созопол за 2020 г., която беше трудна за всички нас?

- Годината беше изключително странна и трудна за всички ни. Въведените ограничения накараха много от бизнесите, които функционираха, да пренастроят начина си на работа или направо да затворят. Същевременно в комбинацията със затворените граници, добрата рекламна стратегия на Общината и самият Созопол като притегателен център за лятна туристическа ваканция направиха така, че тук да дойдат да почиват голям брой български туристи. Това бе изключително добре за собствениците на малки хотели, къщи за гости, ресторанти, барове, хранителни магазини. Това не беше добре за магазините за сувенири, защото българските туристи не купуват особено много от тях. Не беше добре за големите хотелски вериги, които са в по-високия ценови сегмент. Не беше добре и за приходите на Общината от туристическия данък, тъй като много голяма част от собствениците на малки туристически обекти се дерегистрираха в системата ЕСТИ и реално бяха в сивия сектор. В един момент излезе, че градът е пълен с хора, а постъпленията от туристически данък са много по-ниски от предходната година. От друга страна наличието на туристи, каквито и да са те, предполага циркулация на пари, които влизат по джобовете на местните хора. От тази гледна точка това беше добре.

- В Созопол направихте една голяма промяна при паркирането – паркингите станаха изцяло общински, какъв е резултатът от тази крачка във финансов аспект?

- Парите, които спечелихме от дейността, са в пъти повече от това, което Общината е вземала досега. Ако досега сме вземали 15-20 хиляди лева, сега можем да кажем, че приходите бяха над 300 хиляди лева. С тях успяхме да платим веднъж оперативните разходи, за да дойдат тези приходи, второ – инвестиционните. За първа година оперирахме паркингите и предвид това, че бяхме боси в тази тема, учихме се в движение и мисля, че се справихме много добре.

- Каква е рамката на Бюджет 2021 за Созопол и какви ще бъдат основните приоритети в него?

- Бюджетът все още не е готов, но рамката му е около 24 млн. лв. с държавните средства, проектите и всичко. Приоритет за нас ще останат инвестициите в инфраструктура. През тази година много пари се вложиха в асфалтиране на улици. Все още не сме прерязали лентичката на пътя между селата Росен и Равна гора, но той е готов с 1,7 млн. лв. по ПМС през 2019 г. Пътят вече е готов, завършен е, а от отзивите, които чувам – хората са доволни, тъй като в този път не беше инвестирано от много дълги години. Това е единственият път между селата Росен и Равна гора и единствен шосеен път от Равна гора за останалия свят. Много хора ежедневно минават по него, така че той беше изключително важен за тази част на община Созопол и ние го направихме.

Инвестирахме и в много други пътни участъци. Например – отбивката на пътя за село Равадиново, която не беше пипана много дълги години. Асфалтираха се нови улици в село Равадиново, направи се ремонт на две улици в село Росен, една – в град Черноморец. Ремонтира се пътят в Атия между така наречените долно селище и горно селище. Ремонтираха се пътищата в отсечката между разклона Габър – Зидарово – Вършило. В Созопол започна изграждането на нови улици в кв. Мисаря. Ще се ремонтират и част от ул. „Републиканска“ и ул. „Одеса“ в Созопол.

Инфраструктурата е изключително важно нещо, ако искаме да имаме туристи и не само. Цялата ни дейност – стопанска, икономическа, социална – се обезпечава чрез добра инфраструктура. Колкото и банално да е и хората да казват: „асфалтът не се яде“ – така е, но от друга страна той обезпечава нормалното правене на бизнес, туризъм, индустрия. Например за село Равадиново казваме, че е туристическа дестинация, а реално преди да стигнеш до там, досега трябваше да караш по лунен пейзаж от кратери.

Имаме за приоритет и изграждането на автогарите в Созопол и Черноморец. Тази в Созопол е доста по-труден и скъп обект, който ще се осъществи за по-дълго време, но искрено се надявам автогарата в Черноморец да я приключим през тази година. В бюджета залагаме около 250 хиляди лева за нея. Обектът не е особено голям, но за мен и хората в град Черноморец е ключов. Там искаме да има и малък туристически информационен център, който да бъде насочен изцяло в услуга на гостите на град Черноморец.

Има много неща, които трябва да се направят и такива, които са спешни. Например сега, когато предвиждаме ремонт на улиците „Републиканска“ и „Одеса“ в Новия град, трябва първо да изградим дъждовната канализация, тъй като в този район имаме изключително големи проблеми, когато завалят проливни дъждове. Там няма изградена дъждовна канализация, но имаме проект, който актуализирахме, така че да можем да се справим и с това предизвикателство и веднъж завинаги да решим и този проблем.

По селата също има много неща, които трябва да се направят, но няма как това да стане за една година.

- Тази година започва новият програмен период 2021 – 2027 г., който ще е ориентиран към развитието на регионите. Подготвяте ли проекти и в какви направления?

- Новият програмен период е с акцент върху кооперирането на общините. Тепърва ще се провеждат разговори с колегите от съседните общини, за да видим къде ще се акцентира. На този етап не мога да кажа какво ще правим. В Созопол направихме МИРГ (Местна инициативна рибарска група) и искрено се надявам, че по тази линия също ще съумеем да направим проекти. Изпълнихме Терминал 1 – ремонт на крайбрежния кей и изграждането на два понтона на рибарското пристанище в Созопол. Там е място, в което трябва да бъде инвестирано допълнително и искрено се надявам, че ще можем да го направим през проекти. Трябва да се направят нови настилки на паркинга и още дейности.

- Да ви върна малко към ерата на Вашия предшественик Панайот Рейзи, каква е ситуацията с дълговете, които Ви беше завещал?

- Община Созопол имаше 22 млн. лв. кредит по главницата. Към момента са 21,5 млн. лв. – успяхме да разплатим 500 хиляди лв. Освен това имахме около 3,5 млн. лв. неразплатени задължения към частни лица и фирми за предоставени услуги в строителството, културната дейност и т.н. Със собствени средства ние платихме около 600 хиляди лв. от тях. За останалите 2,96 млн. лв. държавата ни предостави безлихвен заем, който беше целеви и беше отпуснат с цел разплащане именно на тези стари задължения от „ерата Рейзи“. Разплатихме ги и тях и тази година даже ще трябва да платим и първата вноска по този безлихвен заем. Освен това имаше неразплатени задължения към РИОСВ в размер на 1,8 млн. лв. по отчисленията за такса битови отпадъци по чл. 64 и чл. 60. Със собствени средства сме разплатили около 600 хил. лв. от тях.

На базата на икономиите, които успяхме да направим и чрез преструктурирания, и чрез намаляване на разходите, ние успяхме да възстановим около 1,5 млн. лв. по най-различни плащания – дългове, към контрагенти и РИОСВ. Това за мен е едно много добро постижение, защото все пак за една година в ситуация на криза, в каквато все още се намираме, ние успяхме веднъж да инвестираме пари в обекти в общината, да съумеем да поддържаме културна програма, да съумеем да държим и спортните клубове живи, както и да разплащаме задължения. За мен това е добро постижение на фона на всичко, което се случва в България и в света.

- Какви са приходите на Община Созопол за изминалата толкова трудна 2020 г. и първа от Вашия мандат?

- Приходите не са това, което планирахме, и предполагам, че няма община, която да каже, че е изпълнила това, което е задала като цел за 2020 г. Аз в началото бях направо отчаян, защото се бяха сринали тотално. После полека-лека започнахме да наваксваме и сега са с около 20% под очакванията ни. Това като отстъпление е сериозна цифра – 1-2 млн. лв., които не са влезли в хазната. Основната причина е кризата с Ковид-19. Аз съм новобранец кмет и тепърва навлизам в работата в изключително трудна година. Това за мен беше огромно предизвикателство. Благодаря на колегите и на хората, които ме подкрепяха, на гражданите, които проявяваха разбиране за трудностите, които ние изживяваме. С общи усилия съумяхме да се справим. Все пак такава финансова тежест, каквато наследихме – 28 млн. лв. при 14-15 млн. лв. собствени приходи.

- Предвижда ли се увеличение на местните данъци и такси в община Созопол през 2021 г.?

- Тази година предвиждаме увеличение само на туристическия данък, което не е фрапиращо. В различните категории туристическият данък ще се увеличи от 0.05 до 0.35 лв. Сумите, които ние събираме от него, инвестираме с приоритет в дейности, които са свързани с туризма и които правят Созопол по-атрактивен. За мен най-важно и което видях, че работи това лято, е да съумеем да направим една добра маркетингова стратегия и да позиционираме Созопол не само в българските медии, но и в чужди такива по достоен начин. Вярвам, че Созопол ще стане още по-търсен, отколкото е сега. Миналата година направихме рекламна кампания, която се състоеше от билбордове, рекламни слогани, клипчета, които бяха насочени към българския турист. Това в комбинация с противоепидемичните мерки, които действаха в Турция и Гърция и затварянето на граници, тестването и т.н., допринесе за увеличаване на броя на туристите в Созопол.

Тази година държавите може би няма да имат такива режими и затова ние трябва да задържим това, което постигнахме миналото лято като български туристи. Апелирах своите съграждани и хората, които правят бизнес в Созопол, освен задължението да поддържат доброто обслужване на туристите, да се включат и в една добра маркетингова кампания, която да привлече туристите към нас. Всички пари от туристическия данък ще отидат там.

При данък сгради и такса смет не предвиждаме увеличение. Годината беше изключително трудна, както вече обясних. При мен пристигат искания от хората, постоянно се дават предложения коя улица да се ремонтира, кой път да се строи, това да направим, онова да направим. Много неща искат да се направи, същевременно да не се вдигат данъците и таксите. Всичко това го виждам през правилно менажиране на процесите, които текат в Общината, друг начин няма. Най-лесно е, както преди 4 години се случи – увеличаваш данък сгради със 130% и мислиш, че си решил проблема, но това не е така.

- В момента са осигурени ваксини за учителите – има ли интерес от преподавателите в Созопол? И какво е Вашето лично мнение?

- Учителите дават разнопосочни отговори, но преобладава мнението, че трябва да има ваксиниране и хората ще го направят. Те работят с деца, децата са преносител, а за да обезпечим нормалния процес в училищата, ние трябва да сме сигурни, че хората, които преподават, са в безопасност и ще бъдат здрави. Аз лично не съм антиваксърно настроен. Осъзнавам, че ваксините в човешката история са спасили много животи. Ако ги нямаше ваксините против коклюш, едра шарка, полиомиелит, населението на земното кълбо нямаше да бъде близо 8 млрд. души.

За мен това, което се прави в момента от учените и от правителствата за ваксиниране първо на хората на първа линия, а след това на останалата част от населението, е правилно. Според мен хората, които не са преболедували, трябва задължително да се ваксинират и да са убедени, че трябва да го направят. А вече който го е преживял, има имунитет.

- Благодаря Ви, г-н Янакиев, искате ли нещо да добавите?

- За сетен път искам да благодаря на своите съграждани и на хората в община Созопол за търпението, което имат към мен и моя екип. Предвид това, че годината беше трудна и предполагам, че и 2021 г. няма да е по-лека, те проявяват разбиране и понякога дори да им причиняваме неудобства с действията си, те са благосклонни към нас и ни подкрепят.

Още отсега искам да кажа, че Созопол като най-добрата туристическа дестинация ще бъде готов да приема гости през Лято 2021 при строго спазване на всички мерки за безопасност, които да гарантират една приятна, спокойна и сигурна ваканция на туристите, които ще дойдат при нас.

 


В категории: Созопол


12
Коментара по темата
12.
*********
13.01.2021 00:38:57
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
11.
?
11.01.2021 20:46:04
0
7
Сериозна цензура е тук
10.
*********
11.01.2021 20:26:38
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
9.
:)
11.01.2021 20:22:32
0
3
Ами сега ще трият 8
8.
*********
11.01.2021 20:05:56
0
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
7.
спешно
11.01.2021 19:47:17
0
3
КМЕТЕ РАЗШИРИ ГРАНИЦИТЕ НА общия устройствен план (ОУП),
около Санта Марина над кг. Златна Рибка.
Целия (ОУП) трябва да се разшири, вече няма място за нищо в Созопол.
6.
?
11.01.2021 19:38:46
1
4
Коя е пасмината
5.
до 3
11.01.2021 19:28:44
1
3
Не се лъжете за данъците
4.
Бардука
11.01.2021 19:18:01
1
17
Докато си заобиколен от Бардуци, пинеловци, и цялата гнусна пасмина около тях, нищо добро не чака Созопол.
3.
Хаха
11.01.2021 19:00:52
2
18
Ако не се лъжа се обещаваше сваляне на данъците????
2.
в очите
11.01.2021 17:10:39
4
22
Някакви собствени визии за развитие на Общината имате ли ? Автогарата в Созопол която смяташе да изгради Рейзи е разположена абсурдно до ... Света Марина ! А Янакиев не вижда нищо нередно в това. Пълна приемственост ! Почти всички началник отдели, местни данъци, социални, техническа, юристи са си все кадри на Панайот. И с неговите кадри ще изпълнява неговите виждания за развитие на града. В Общинският Съвет пък са си все същите хора от времето на ГЕРБ. Каква е промяната, че не я виждам ? Увеличаването с "малко" на туристическият данък ли ? Защо изобщо ще го увеличавате ? Отново тези които искат да се изрядни ще трябва да плащат повече а нелегалните над 60% пак нищо. Пет етажни къщи с обявени две стаи за туристи. Поради това дай да накажем изрядните като им вдигнем таксата. Логика.
1.
Бичето
11.01.2021 15:35:21
10
6
Който не краде да умре !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
600 хил.книги подреждат в най-модерната библиотека в България 600 хил.книги подреждат в най-модерната библиотека в България

Библиотеката ще приюти и Център за съвременно изкуство, който ще е ново пространство за модерни и съвременни артистични форми в Бургас

 

Дъщерята на Христо Сираков: Татко, щеше да се гордееш с мен! Дъщерята на Христо Сираков: Татко, щеше да се гордееш с мен!

Амбициозната наследница на Сираков не се задоволява само с това и записа магистратура, отново в сферата на маркетинга

 

Шеф Петров развя буйна грива Шеф Петров развя буйна грива

По всяка вероятност той е решил да експериментира по време на пандемията

 

Първи арест у нас на собственик на заведение заради нелегално ковид парти Първи арест у нас на собственик на заведение заради нелегално ковид парти

Спрямо 39-годишния собственик на обекта е образувано досъдебно производство, а той е задържан в ареста на РУ-Велинград за срок от 24 часа

 

Бюджетът на Карнобат ще е 32,5 млн.лева, ще се изпълнят важни проекти през 2021 година Бюджетът на Карнобат ще е 32,5 млн.лева, ще се изпълнят важни проекти през 2021 година

Ремонт на общински пътища, благоустрояване на междублокови пространства и нов паркинг в центъра сред основните акценти в строителната програма

 

Помните ли уникалната банкнота от 3 лева Помните ли уникалната банкнота от 3 лева

Била е в обращение у нас от 1952 до 1962 г.

 

Цитиридис: Никой не ми вярваше Цитиридис: Никой не ми вярваше

Знанията, които придобих за последната година, не могат да бъдат научени в нито един университет или училище, категоричен е той

 

Камелия не спира да вее прелести дори и под карантина Камелия не спира да вее прелести дори и под карантина

Огън момичето на попфолка за пореден път разтуптя хиляди мъжки сърца в мрежата

 

К-19 отне живота на 34-годишен, мъжът нямал придружаващи болести К-19 отне живота на 34-годишен, мъжът нямал придружаващи болести

58 души са жертвите на инфекцията за денонощие

Сигнал до Флагман.бг: Вижте как асфалтират в Кумлука Сигнал до Флагман.бг: Вижте как асфалтират в Кумлука

Изсипаха асфалта върху дупката, без дори да я почистят, коментират очевидци

 

Норвегия с пълно затваряне в Осло и още 9 общини заради британския щам на COVID-19 Норвегия с пълно затваряне в Осло и още 9 общини заради британския щам на COVID-19 Забранени са всички масови събития с изключение на погребенията, а както и масовите спортни и развлекателни дейности за деца и възрастни 16-годишно момиче влиза в редиците на Ферари 16-годишно момиче влиза в редиците на Ферари

Нидерландката ще бъде сред пилотите в отбора от Формула 1

Ковид-19 уби легендарния Лари Кинг Ковид-19 уби легендарния Лари Кинг

ТВ водещият лекуваше коронавирус от началото на тази година

 

Жените на Коста Цонев разпродадоха имането му Жените на Коста Цонев разпродадоха имането му

Вдовиците на актьора – Анахид и Ели, не поддържат връзка

 

Астра Зенека ще съкрати доставките си с 60 % Астра Зенека ще съкрати доставките си с 60 %

Според производителя причината е "производствени проблеми"

Русия завря заради ареста на Навални, десетки хиляди излизат на протест днес Русия завря заради ареста на Навални, десетки хиляди излизат на протест днес

Според руски медии часове преди демонстрациите част от поддръжниците на Навални са били арестувани, други глобени, а на третки са връчени предупредителни протоколи

 

Бил Гейтс се ваксинира срещу ковид-19 Бил Гейтс се ваксинира срещу ковид-19

Той оповести новината в личния си профил в Инстаграм

Британският щам е 30% по-смъртоносен и 56% по-заразен Британският щам е 30% по-смъртоносен и 56% по-заразен

С него се обяснява големия скок на броя на случаите във Великобритания през последния месец

Доказа ли се Мелания Тръмп като силна личност Доказа ли се Мелания Тръмп като силна личност

Първата дама имаше малко по “незначителни” от гледна точка на либералното мислене отговорности, една от които е да участва във формирането на духовността и в частност на религиозния живот в страната

 

Този равин превъртя играта! Обяви, че ваксината срещу К-19 може да Ви направи гей Този равин превъртя играта! Обяви, че ваксината срещу К-19 може да Ви направи гей

Според него  всяка ваксина, направена с помощта на ембрионален субстрат, може да обърне резбата на човек

 

Калоян Методиев, бивш съветник на президента Калоян Методиев, бивш съветник на президента Залогът на тези избори е дали ще си отиде една епоха, един модел на управление, олицетворяван от личността на Борисов Виц на деня Виц на деня Качва се един с мен в асансьора и ме пита:
- Нагоре ли?
- Не ще завием надясно, знам един по-пряк път.
Виц на деня Виц на деня Жената на мутра му ражда близнаци. Той организира банкет. На тържеството шефът, за да се направи на разбиращ, го пита:
- А бе, близнаците двуяйчни или еднояйчни са?
- Едното е двуяйчно, а другото си е момиче.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мъдростта си има граници, докато простотията не притежава този недостатък!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори