×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Колко и как се печели от измислени новини за ваксини


Колко и как се печели от измислени новини за ваксини
Виждате как ваксинират канадска пенсионерка – първата в Квебек. Снимката й е взета от Туитър, за да докаже на българските шарани, че има починала от ваксина жена в Бургас
06 Януари 2021, Сряда, 19:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Всеки сайт със сензационни новини може да докара до 2 хил.евро от реклама на месец, а като имаш група сайтове, сумата става доста сериозна

 

Защо в последните месеци се нароиха безброй сайтове, съобщаващи сензационни новини, каквито няма да намерите никъде другаде за ковид пандемията, жертви на ваксините и конспиративни теории за кемтрейлс и химическо пръскане на населението?

Отговорът на този въпрос са се опитали да открият колегите от е-vestnik.com, които посочват принципите на функциониране на подобни сайтове и как всъщност те се издържат. Флагман.бг препубликува материала им:

Наизскачаха новини как от ваксината за коронавируса се умира. А има хора, които страхуват, че по принцип от ваксини се умира. Но от коронавируса – не. Такива сайтове, някои от които се появяват за пръв път в последните дни и месеци, дават необходимите новини за тези вярвания…

Развититето на пандемията в света създаде депресия и естествени психологически реакции у част от хората, които се изразяват в отказ да приемат факта, че има пандемия, коварен вирус. Епидемията разруши нормалният ритъм на живот, наложи ограничения, принуждава ни да носим маски, да спазваме карантина.

И затова мнозина оспорваха първо наличието на пандемия, после нуждата от карантина, нуждата от маски, оспорваха данни за смъртност, за починали, за верността на тестовете.

Изобщо – всички новини за вируса бяха подложени на съмнение и голяма част от аудиторията направо отказваше и още отказва да повярва в тях. Не само в България.

Такава среда и обществени настроения експлоатират сайтове и групи в социалните мрежи, които разпространяват измислени новини. Те са като храна за хората, които се съмняват в официалната информация от властите и големите медии.

Сега на дневен ред са ваксините. Те си имат противници и преди да се появят коронавирусът, ваксината на „Пфайзър – Бионтек”, и още няколко ваксини в Русия, Китай, Великобритания. Очакват се и други. На прицел сега е ваксината на „Пфайзър”.

За нея скорострелно българските сайтове с менте новини изстреляха няколко измислици и ги доразвиват. В България разпалването на настроения против ваксини и на неверие в епидемията е особено болезнено, защото страната успя в края на 2020 година да излезе начело в ЕС и света по дневна смъртност от коронавирус на жител. Тук лъжливи твърдения за коронавируса се разпространяваха и от големите медии, политиката на властите за предпазни мерки беше колеблива и непоследователна, напролет прекалена, есента закъсняла.

На такъв фон измислените новини се харчат с особена сила.

Ето част от сензационните заглавия:

…Българско семейство в САЩ починало, след като ги ваксинирали, пише в сайт за менте новини…

Уволнен служител на „Пфайзър” казва, че ваксината засилва вируса, за да измре една трета от населението на света…

Преди да излезе първата ваксина на „Пфайзър – Бионтек”, тя е поставена пробно на 24 хил. души и няма никакви фатални случаи, само малък брой алергични реакции, изразяващи се във временен обрив и задух. Алергичните реакции към фъстъци или ягоди се срещат по-често.

Вече по света са ваксинирани над 3 млн. души, в Израел ваксинират по 100 хил. души на ден и там има само един починал след ваксинация, човек с няколко инфаркта и онкологично заболяване. Противниците на ваксините обаче ще повярват, че е починал от ваксината. Като същевременно не вярват, че починалите от Ковид 19 са починали от вируса – те имали придружаващи заболявания, от тях са умрели.

И се получава парадигма – не щем карантина, не щем маски, не щем ваксина.

И какво щем? Сайтовете за фалшиви новини ще го измислят. Някакви сокчета, лимон и джинджифил, билкови препарати, които се лансират с фалшиви реклами и интервюта с несъществуващи лекари и професори, също формиращи силен трафик.

Това е основен стълб за печалба

на сайтовете с фалшиви новини – обикновено те са свързани и с продажбите на менте хранителни добавки, лъжливи реклами на препарати, които са просто плацебо, евтини билкови отвари, които се продават скъпо. Също и с фалшиви реклами на всякакъв вид продукти.

В сайтовете с фалшиви новини мощно вървят и този тип реклами на илачи-панацея. Понякога собствениците на сайтовете са свързани и с производителите на такива продукти

 

Те се опитват да поддържат трафика с такива фалшиви новини – не само за епидемията. Всекидневно експлоатират и политически нагласи – например ”Президентът Радев издаде указ за замразяване на цените” или „Марешки сваля Радев, виж как”, или „Излезе стенограма от разговор Божков – Радев” и т. н. Някои са ориентирани в подкрепа на управляващите, други – против.

Но и в двата случая експлоатират политически нагласи и им подхвърлят измислици, каквито ще им се харесат. Такива сайтове по принцип се пълнят с копи-пейст новини от други сайтове, като изменят заглавията да звучат скандално, допълват и преразказват. И заедно с това на месец се пускат десетина напълно измислени новини за шарани.

Така трафикът на сайта, плюс приходите от кликбейт реклама, може да докара 1000-2000 евро. Като имаш група от 5-6 такива сайта, с повече или по-малко трафик, става дума за малко предприятие с приходи към 10-15 хил. лева на месец, от които се плаща незначителна сума за заплати на един редактор-съчинител и двама студенти, които пълнят сайтовете.

Половината аудитория у нас е убедена, че за официалната информация за ваксини и епидемия се плаща на медиите, дори на малки сайтове, плаща се на хора, които коментират в социалните мрежи, както различни политически центрове плащат на тролове.

Мнозина смятат, че правителството, СЗО, Бил Гейтс и някакви сили плащат да се пише за опасността от епидемията, за да се ваксинират хората. Когато сайт пусне в страницата си във Фейсбук изказване на шведския крал Карл Густав, че в Швеция са се провалили със стратегията на коронавируса и има много жертви, придружено с графика на жертвите от института „Джонс Хопкинс”, отдолу валят коментари – „лъжете”, „обслужвате пропагандата” и т. н.

Когато се публикува статия на Франс прес, в която се обяснява от лекари и институти, че Ковид 19 не е обикновен грип, отдолу валят коментари – „продадохте се” и т. н.

В древността не е имало информационни агенции и медии, идвали са вестоносци, тичат няколко дни да донесат новината. И когато новината е лоша, владетелите са заповядвали да убият вестоносеца. В наши дни е подобно с медиите и журналистите – когато поднасят лоша новина, каквито са за коронавируса, някои ги псуват, обиждат и не им вярват. А когато има и основателно недоверие към медиите и правителството, ситуацията става още по-сложна. И това е една от причините България да е с толкова висока смъртност от коронавируса и въобще начело по смъртност на жител.

Меме в социалните мрежи разпространява измислици за съдържанието на ваксината. И, разбира се, я приписва, че е на Бил Гейтс, защото е имал глупостта да спонсорира създаване на ваксини и СЗО
Фалшива новина за президента – измислена е да нахрани онези негови почитатели, които са против ваксините
В някои сайтове измислиха изявления само на един бивш служител на „Пфайзър“, в други – на няколко
Измислица, която си противоречи с други измислици. Ваксината и вирусът са създадени да убиват. Други измислят, че ваксината е създадена да печелят от нея или да чипират населението
Менте новина, да звучи по-достоверно е за българи в САЩ. Иди, че проверявай. Илюстрацията изобразява как параноиците си представят чиповете във ваксината

 


В категории: COVID-19


18
Коментара по темата
18.
Перко с пагони
07.01.2021 08:17:27
0
2
Колко печелят от измислени ваксини фармацевтичните компании е важният въпрос.И отговора е "много повече от фейк нюз реклами и сайтове".Ако не беше така,то вашият сайт щеше да е със стойност колкото Файзър със сигурност!
17.
Петър
07.01.2021 07:51:25
0
0
С едно натискане на бутон "добави коментара" се появиха три еднакви мои поста!
Точна така се, и напопват новозаразените!
Впоследствие смъртните случаи са следствие на протоколите за лечение на неизвстен до сега вирус, но иначе коронавирусите са познати на науката от хилядолетия!!
Вижте само страничните реакции на лекарството, което би следвало да подтиска развитието на вируса в организма! После не се чудете, ако чуете или прочетете за смъртен случай без симптоми!
Не говоря за ваксините, а за лечението което се прилага в 90 % от Държавите и в момента.
16.
Петър
07.01.2021 05:51:23
2
3
Ковид е измама! Кое е фейк новина? Че от ваксини не умират хора ли? Я стига глупости!
И тезата за населението е издялкана от същите хора, които ще ви затворят, и ще ви задължат!
15.
До 14 от 13
06.01.2021 23:32:20
0
1
ДА!

Кой друг търгува с инфо в областната дирекция?
14.
*********
06.01.2021 23:21:23
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
13.
Прав си 12
06.01.2021 22:27:58
0
2
Само да махнат Ц.Р. от Областната дирекция и ще изчезне предимството някой първи да разбира и информира за престъпленията и произшествията в бургаско.

Тя Ц.Р. си каза с кой, къде и кога е била колежка ама вътрешна сигурност в МВР са много слаби.

К.К. е време да си подреди къщата, че с този теч на инфо скоро Бургаската дирекция ще е номер едно по изплатени обезщетения за неправомерно разпространение на лични данни на граждани извършили или пострадали при нарушаване на някой от членовете на НК!
12.
Бабата все пак е умряла
06.01.2021 21:21:21
2
11
Направо толкова сте явни, че вече никой не ви вярва флегмани. Цял Бургас разбра, че сте на хранилката. Много скоро обаче нещата ще са различни.
11.
Трол
06.01.2021 21:11:58
0
13
Замислете се вие къде сте. Или да ви напомня какво публикувате.
10.
zapoznat
06.01.2021 20:36:22
0
14
Под самата ви статия има точно такива реклами как изчезват папиломи и как баби на по 120 години разкриват тайните на младостта.
По темата с фалшивите новини, те ежедневно се подкрепят от поколението ЕСЕ. Хората от това поколение са от различни възрасти, неграмотни и мислещи че всичко в фейса е вярно.Те задават въпрос под обява с обявена цена - CENA?
Тези хора са около вас, помогнете им.
Благодаря
9.
Лост
06.01.2021 20:31:10
0
7
Аз пък се чудя до колко алкохол трябва да поеме човек без да му се отрази на черния дроб?
8.
оченик с Адидас
06.01.2021 20:11:14
14
8
В САЩ по статистика от април 2020 случаите на ковид 19 в градове с функциониращо 5 G са с 95% ПОВЕЧЕ а смъртните случай са с 126 % от предходни години
news.harvard
7.
До 1
06.01.2021 19:57:12
6
18
Напротив!Пълно е с олигофрени,които след като гледат новините или брътвежите на НОЩ не дай боже да кихнат или да ги заболи гърло веднага звънят на 112 заради “нечуваната зараза”.Също виждам добитъци с шлемове и мръсен парцал на сурата,който ще ги “пази”.И с ваксините е същото.Такова малко население,а толкова много идиоти тцтцтцтцт!
6.
То и при вас има фейк нюз, ама си траете
06.01.2021 19:48:53
6
7
Аз се чудя колко се печели от фейк новини за Тръмп, както прави Божката. Ето например днес ни съобщи как щели милиони да се съберат в подкрепа на Тръмп, а по новините на БНТ казаха, че се ОЧАКВАТ хиляди... ама колко хиляди, никой не каза. Та може и 2000 да са. Къде са милиони, къде са хиляди? Та това явно си е било фейк нюз, ама Божката явно печели нещо от тая статия
5.
До 2
06.01.2021 19:39:31
3
14
Точно така! Има и една група сайтове, които са на хранилка от общински бюджети!
4.
въй
06.01.2021 19:25:20
12
8
Сигурно и тва е конспирация
71 МИЛИРДА $$$ е спечелил собственика на НАЙ-голяма КИТАЙска фармация''ФОСУН'' за 10 месеца през 2020 през 2020 имал ''само'' 7 милиарда а през 2021 начало някви 78 МИЛИАРДА $$$
Китаеца по една случайност бил бизнес партньор на БИЛ ГЕЙТС
3.
републиканец за Булгаристан
06.01.2021 19:20:09
18
9
Само днес 2ма норвежци са починали след ваксинация ДЕСЕТКИ и стотици са случаите на тежки проблеми след ваксинация
КЕМТРЕЪЛСА НЕе измислица никога преди да влезем в НАТО българите не бяха виждали такива странни облаци
ПРЪСКАНЕТО-посяването на облаци с ХИМИКАЛИ НЕ от вчера всяко година Путин нарежда на ФСБ да ръсят с-у облаци за 9 МАЙ-Празника и парада на руската техника
2008 КИТАЙ пръска със самолети с химия с-у облаци за да е сухо ислънчево за откриване на Олимпиада лятна2008 ПЕКИН
2021 Държавния съвет на КИТАЙ разработва програма ''системно променяне на времето и контрол на климата''чрез генериране на ИЗКУСТВЕНИ облаци и мощни валежи на площ 5,5 МИЛИОНА квадратни километра
Ноември 2019 шейха на КАТАР милиардера с120 милиарда състояние бин Хамад превежда 800 МИЛИОНА $$ на САЩ да пръскат с военни самолет за да ВАЛИ ДЪЖД и сняг над целия Близък Изток в резултат България и Балканите преживяха НЕвиждана суша(факт)
2.
:-)
06.01.2021 19:17:41
1
30
По принцип вие сте един от примерите за кликбейт сайтче.
1.
Бургазлия
06.01.2021 19:11:40
4
27
Никога не съм предполагал, че у нас има толкова много природно тъп народ! Вече не се учудвам защо сме на последно място в Европа по всичко!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода. Май те го изпяха Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода. Май те го изпяха Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Очаква се НС да гласува изменение на Закона за чужденците, за да има работна ръка за туристическия бранш ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер В работилницата на задържания са намерени общо девет въздушни пушки, три мобилни телефона, документи - фактури, сертификати и други Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Цветът на печатите показва дали месото е българско, или вносно
Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори