×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кардиолог от Бургас апелира: Всеки боледувал от covid-19 да си направи ехокардиография


Кардиолог от Бургас апелира: Всеки боледувал от covid-19 да си направи ехокардиография
Това е първата препоръка, която давам на моите пациенти, когато дойдат при мен с оплаквания за бодежи в гърдите и задух, след като са преболедували вируса, коментира кардиологът Д-р Марин Момов от МЦ „Д-р Стайков“
07 Януари 2021, Четвъртък, 10:00 ч.
Автор: Флагман.Бг

Кардиологичния кабинет на д-р Марин Момов в МЦ „Д-р Стайков“ пациентите посещават за диагностика и лечение на всички сърдечно-съдови заболявания

Специалистът по кардиология  д-р Марин Момов вече е част от екипа на Медицински център „Д-р Стайков“ Бургас, научи Флагман.бг. От началото на януари кардиологът отваря вратите на кабинета си на бул. Транспортна 33 за безплатни прегледи на пациенти с Предсърдно мъждене и сърдечно съдови усложнения при хора с диабет. Профилактичната кампания ще се проведе на два етапа от 11 до 15 януари и от 25 до 29 януари, след предварително записване на тел.:0896 996 006, 056 996 006 и 0892 996 006.

„Реших да започна практиката си в МЦ „Д-р Стайков“ с профилактична кампания точно на тези сърдечно-съдови проблеми, защото те са тясно свързани с усложнения, които могат да настъпят при пациенти преболедували covid-19“, коментира д-р Момов.

„При мен идват хора, които страдат от така наречения пост-Ковид синдром. Той се изразява с оплаквания, свързани с болки в сърдечната област и лек задух. При направена ехокардиография често пъти се вижда перикарден излив. Това не е сериозен проблем и вече имам няколко такива пациенти, при които след двуседмична терапия с подходящото лекарство – колхицин, болката отзвучава. Бих препоръчал на всеки боледувал от ковид да си направи ехокардиография, а за пациенти със съпътстващи сърдечно-съдови заболявания е задължително да се прегледат при специалист след преминаване през болестта“, допълва д-р Момов.

По време на профилактичната кампания през януари, пациентите ще могат да си направят ехокардиография и холтер ЕКГ, както и други изследвания, при необходимост  с 30% отстъпка ако нямат направления от личния си лекър, обявиха от центъра.

Предсърдно мъждене е нарушение на сърдечния ритъм, то се характеризира с бърза и некоординирана активация на ляво предсърдие и е най-често срещана аритмия в клиничната практика. То се наблюдава в 1,5-2 % от общата популация и честотата му нараства с възрастта.

Причини за възникването на предсърдно мъждене може да бъдат:

- Артериална хипертония (АХ)

- Първични сърдечни заболявания: коронарна болест на сърцето, митрална стеноза, митрална регургитация, хипертрофична кардиомиопатия, перикардит, вродени сърдечни заболявания, претърпяна сърдечна операция, понесен миокарден инфаркт.

- Белодробни заболявания: пневмония, рак на белите дробове, белодробен емболизъм.

- Прекомерна алкохолна консумация.

- Хипо и хипертиреоидизъм.

 Фамилната история за предсърдно мъждене повишава риска с 30%. Това се отдава на редица генетични мутации.

Пациентите с предсърдно мъждене имат 5 пъти по-голям риск от сърдечносъдов инцидент. Приема се, че то е главната причина за емболични инциденти, които в 75% от случаите са мозъчносъдови (инсулт).

За да направите този безплатен профилактичен преглед, трябва да отговаряте на някое от изброените условия:

- Над 45 години; пушач; преживян инсулт или инфаркт.-

- Имате кръвен роднина по първа линия с преживян инсулт или инфаркт (родители,

брат, сестра).

- Страдате от артериална хипертония, сърдечни заболявания, аритмия (предсърдно мъждене), захарен диабет или висок холестерол.  Това е за първите прегледи

Захарният диабет също е съществен рисков фактор за поява на сърдечно-съдови заболявания. Повишената честота на сърдечно-съдови заболявания при пациентите с диабет се отдава до голяма степен на ускорената коронарна атеросклероза, която се развива в по-ранна възраст и прогресира по бързо до сърдечно-съдови инциденти, отколкото при хората, които нямат диабет. При пациенти със захарен диабет тип 2 вероятността да развият сърдечно-съдови заболявания е 2-4 пъти по-голяма.

Приблизително 50% от хората със захарен диабет в света умират от сърдечно-съдови заболявания.

Хората с диабет са сред най-рисковите групи за Миокарден инфаркт, Сърдечна недостатъчност и Мозъчен инсулт, ето защо при тях профилактичните прегледи при кардиолог са много важни и дори със животоспасяващо значение, категоричен е д-р Марин Момов.

По време на профилактичната кампания в МЦ „Д-р Стайков“ прегледите могат да осъществяват пациенти със захарен диабет тип 2 и поне едно сърдечно-съдово заболяване като Артериална хипертония, Дислипидемия, Исхемична болест на сърцето, Понесен МИ (миокарден инфаркт) или Сърдечна недостатъчност.

Д-р Марин Момов е кардиолог, който започва професионалния си път от спешния център в гр. Стара Загора, след това придобива специалност Кардиология към МУ Пловдив 2016 г. Последователно работи в Клиника по Кардиология гр. Смолян, в интензивен сектор към Кардиологична клиника Стара Загора и в Университетска болница ,,Проф. д-р Ст. Киркович”

Кардиологичния кабинет на д-р Марин Момов в МЦ „Д-р Стайков“ пациентите ще могат да посещават за диагностика и лечение на всички сърдечно-съдови заболявания както и за осъществяване на профилактика на свързаните с тези и други заболявания рискови фактори. Това са наднормено тегло, употреба на алкохол, тютюнопушене, стрес, повишена физическа активност и др. Д-р Момов осъществява и високоспециализирани дейности като електрокардиография, ехокардиография, 24-часово холтер ЕКГ, стрест тест с велоергометър и др.

Часове за прегледи вече се записват на място в медицинския център или по телефон. Вижте контактите ТУК.


В категории: Здраве


България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори