×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

През 2021 г. наблягаме на туризма, Странджа има лечебен въздух и прекрасна природа


През 2021 г. наблягаме на туризма, Странджа има лечебен въздух и прекрасна природа
Изминалата година показа, че много професии могат да се работят дистанционно, а защо не в някое от малките села в Странджа, коментира Илиян Янчев
06 Януари 2021, Сряда, 13:11 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

За пръв път от много време насам община Малко Търново излиза на „плюс“ по отношение на бюджета, каза кметът Илиян Янчев

През 2020 г. община Малко Търново бе една от най-слабо засегнатите от пандемията в страната. Въпреки това, пренебрегнатият от държавата граничен район успя да се справи блестящо с малкото средства, с които разполагаше за своя бюджет през годината, показа обединение и съпричастност и успя в един от най-тежките периоди да извади позитиви от пандемията. Какви ще са приоритетите на Община Малко Търново през настоящата 2021 г.? Каква е ситуацията по отношение на ваксините? Как администрацията вижда бъдещето на региона? Отговори на тези и други важни за общината въпроси дава кметът Илиян Янчев.

-Г-н Янчев, 2020 г. беше необичайна. В началото й общините гласуваха бюджети, които впоследствие се наложи да бъдат преправяни. Сега, изправени пред 2021 г., какви са предизвикателствата пред община Малко Търново?

-Предизвикателствата никак не са малко. Като говорим за бюджети обаче мога да кажа, че за първи път от години насам общината е на „плюс“. Не мога да кажа дали това е заради коронавируса и пандемията, но от много време говорехме, че с такава финансова рамка е трудно да се работи пълноценно, камо ли да отделяме средства за култура, туризъм и реклама на общината – нещо, което е много важно за нашето развитие. Можем да се похвалим, че през 2020 г. и капиталовите разходи имат завишение – спазвайки финансовата дисциплина през м.г., тази година определено ще ни е по-леко. 

-Вероятно в Бюджет 2020 е имало разминавания с реалността предвид пандемията. Какви бяха те?

Огромни разминавания сме нямали. Не знам защо, но се оказа, че имаме едни разходи, направени за покупката на дезинфектанти, защитни облекла, които все още не са ни възстановени. Но съм убеден, че и това ще се случи. Защото сумата никак не е малка предвди бюджета на общината ни. Ние не сме от тези, които могат да си позволят да отделят 20 хил.лв. просто така. Обстановката през годината бе такава, че решения трябваше да се вземат на място, в движение. Бяхме съпричастни в пандемията и това демонстрира нагледно, че когато сме обединени, можем много по-лесно да се справим с каквито и да е проблеми. 

-Какви ще бъдат основните акценти в Бюджет 2021, който предстои да се гласува?

-Приоритет ще бъде основно развитието на туризма. Не виждаме по-добра алтернатива за развитието на община Малко Търново от това да заложим на природните дадености на региона, на Странджа. През 2020 г., след 8-годишна битка, Мишкова нива най-после бе прехвърлена в общинско владение и ще можем да кандидатстваме по европроекти. Затова сега започваме да действаме в тази насока. Определено ще заложим на туризма, за да може и визията на общинския център да се промени в по-приветлива насока и да оставя само добри впечатления сред туристите, а и да привличаме и нови такива. Ще следваме думите на историка Александър Фол – „Странджа е планината на вечното завръщане“. Искаме точно това да превърнем в реалност.

-Странджа планина действително е един от най-красивите и мистични региони в България. Има потенциал за огромно развитие в идните години. Как ще се възползвате от него?

-Има потенциал, това е неоспорим факт. Последната година показа, че много от професиите могат да се изпълняват в домашни условия. Мястото, от което работим, се оказа от все по-малко значение, стига да има добра връзка с интернет. В този смисъл акцент на общината може да бъде популяризирането на някои от малките и сякаш забравени селца в региона. Странджа е мистично място, има и лековити свойства. След коронавируса и всичките усложнения, които причинява на дихателната система на човека, тъкмо Странджа е перфектно място за долекуване. С чистия си въздух, чудесните маршрути за разходки и красивата природа, планината и нашият регион могат да се превърнат в една прекрасна дестинация за з лечебен туризъм. 

-Като заговорихме за здраве, ваксините постепенно започват да навлизат в България. Какви са настроенията на хората в община Малко Търново по тази спорна засега тема?

-Дори по това отношение общината отново е „на опашката“. Но например, ние от администрацията не претендираме да сме по-напред за ваксините. Има хора, които са много по-приоритетни – служителите в Бърза помощ, личният лекар – д-р Ралева, която нон-стоп беше на работа през цялата пандемия и не се уплаши нито веднъж да прави тествое и да пише рецепти; хората на първа линия като цяло. Те трябва да са спокойни, когато изпълняват служебните си задължения. 

-Има ли вече ваксинирани в община Малко Търново?

-Нямаме засега ваксинирани, но се надяваме съвсем скоро – до края на януари – флаконите да достигнат и до нас, за да ваксинираме предимно персонала на първа линия, социални работници в дома ни за възрастни хора. Те са на първа линия и трябва да бъдат ваксинирани.

-Вие лично смятате ли да се ваксинирате, ако има такава възможност?

-Да, защото след дълги колебания, везната се наклони в посока това, че ваксинирането е необходимо. Това, мисля, е единственият начин да се върнем към предишния ни начин на комуникация – да се прегръщаме, да си стискаме ръцете, а не да говорим един с друг от разстояние 1.5 м и всички притеснения за това дали може или не може да заразиш неволно някого. 

-А какви са вашите лични очаквания за 2021 г.?

-Надявам се и искрено вярвам, че ще бъде по-хубава от 2020 г., която ни показа нагледно, че цялото човечество не е подготвено за много неща. Нека 2021 г. да е по-спокойна, по-здрава и по-мирна. Ние, като хора, да бъдем по-смирени, по-добри и по-благодарни. Оказа се, че това са добродетели, които са също толкова важни, колкото здравето.
 


В категории: Малко Търново


Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 3
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 3
16
Коментара по темата
16.
куку
07.01.2021 14:07:24
0
1
ама ти сериозно ли ги говориш тия работи , че си и вярваш ходил ли си скоро до туристическия обект мишкова нива да видиш в какво състояние е пътя
15.
Куку
07.01.2021 13:51:03
0
1
ама ти сериозно ли ги говориш тия работи ,че си и вярваш я се разходи до мишкова нива да видиш каква природа какво чудо е станало край манастирчето в момента който е дошъл няма да повтори
14.
Общинар4ff
06.01.2021 18:17:17
1
8
Да бе, туризъм. Заплатката ми си върви, стажа също, работим колко да не заспим. Ще тръгна да се занимавам с туристи.
13.
флойд
06.01.2021 17:18:43
1
9
Ми кмете тия блокове и тия цигани в Звездец много развалят имиджа на Малко Търново ако ги саборите циганите ще ги няма там а и предполагам нямат санитарни условия и с една преписка до ХЕИ и ще ги затворите.
Ужастно е като пътуваш за МТ и тия сгради.
12.
туй за туризма
06.01.2021 16:39:04
0
7
го е чул някъде ,че има такова нещо по света и кво


кой ,я ли ,ва не моа да праа туризма ,са варкаме с него ,ва

туй ще е цялата работа
11.
МТ
06.01.2021 15:39:14
1
14
То хубаво туризъм, ама природа не остана - поголовна сеч, разбити пътища от горските камиони, а при тази суша и вода няма да има лятото, и то не само заради сушата и изсечените гори, ами и заради безоотговорното и некадърно управлиние на местното В и К!
10.
Тъй ли?
06.01.2021 14:54:45
0
9
То красива природа навсякъде по земното кълбо!На гол ...чифт пищови!Иначе щяхме да убиваме туризма и преди пандемията,пък виж те чужденците не разбирали,ходят в Гърция,Турция,Африка,Азия,Бразилия,та и до Малдивите!?Защо ли?
9.
Чист,чист
06.01.2021 14:51:07
1
7
Колко да е чист въздуха при предположение,че само източен Китай и Индия ни задминават по "чистота" на въздуха!?
8.
републиканец за Булгаристан
06.01.2021 14:22:05
1
10
Да култивират и облогородят 10на млади ромки и да ги пуснат да работят кат сервитьорки в мотел ''Козия рог '' да привличат богати заможни бизнесмени от турските общини Кърклаери,Силиври,Едрине,Байрампаша ,БУРСА
Да сложат по 1 скрити камери и да пра'ят СЕКС компромати като в х-л на Ветко х-л''Маринела'' с ЕС чиновници от ЕК във Брюксел
7.
Ти си вундеркинд бре
06.01.2021 14:18:03
1
24
Тoя па кoлко години е кмет, че сега се сети, че може да се развива туризъм в тая община? През 2021 щял да набляга?! Досега на какво набляга? На пиенье и мезета ли?
6.
ДА КМЕТЕ
06.01.2021 14:04:16
4
14
В СТРАНДЖА ИМА ЧУДЕСТНИ МАРШРУТИ ЗА РАЗХОДКА НА ИДИОТИ С ГОЛЕМИ ДЖИПОВЕ /с големци в тях!/ДЕТО ЗАКОНИТЕ НЕ ГИ ЛОВЯТ!!!!!!!!ЩОТО ВСИЧКИ ВИДЯХА КАК ПРЕПУСКАТ ИЗ ПРИРОДАТА /парка/ГАЗЕЙКИ ВСИЧКО ЖИВО !ДА НЕ ГОВОРИМ И ЗА ""ЛОВНИТЕ""ДРУЖИНКИ !
5.
Странджа
06.01.2021 14:01:52
1
22
Изсякохте и изнесохте планината! Направо ми се плаче като гледам как изчезват цели гори , следи от камиони нявсякъде , разруха и разграбване! :(
4.
?
06.01.2021 13:54:55
0
10
Някой определен хотел ли визира ?! Сигурно няма да е случаен човек!?! Най-вероятно ще е на някой депутат!?!
3.
Верно ли?
06.01.2021 13:49:18
0
11
"По-големо и по-дълбоко от Искъро нема!" казал шопа.Гусина да се разходи 20-ина км на юг от Малко Търново и ще види,че има не само по-красива,а и "по-подредена" природа.А е по-красива щото не се стопанисва от Бай Ганювци,а иначе за добро или лошо е добре,че не се стопанисва от Бай Ганювци иначе Бай ГанЮ немаше да има къде да ходи да си прекарва качествено свободното време!
2.
.
06.01.2021 13:35:28
0
8
Наблягаш или се ОБЛЯГАШ ?
1.
НАИВНО
06.01.2021 13:33:38
5
12
ХАХА СТРАНДЖАНСКИТЕ КАЧУРИ ХОТЕЛИЕРИ И РЕСТОРАНТЬОРИ!ТОВА ЛИ УСПЯ ДА ИЗМИСЛИШ -боже боже колко мъка има на този свят БОЖЕ!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Повод за хапливия й коментар стана решението н Митко Щерев да разреши на Лили да пее песните му Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия Наистина ли се помисли за Кралица Наистина ли се помисли за Кралица Илияна Раева втрещи с външния си вид Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Глобиха го 3 хил.лева Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща За всеки един е ясно, че един петгодишен брак няма как да оцелее, когато съпрузите живеят на различни континенти
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори