×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Алфа рисърч: ГЕРБ връща позициите си, срив при "Демократична България" и Слави Трифонов


Алфа рисърч: ГЕРБ връща позициите си, срив при "Демократична България" и Слави Трифонов
Шест партии влизат в парламента, засега. Ако тази картинка се запази бъдещата управленска коалиция ще е много сложна
06 Януари 2021, Сряда, 10:54 ч.
Автор: Флагман.бг

Шест партии биха влезли в парламента, ако изборите бяха днес, сочи проучването на социологическата агенция

 

ГЕРБ запазва минималната си преднина пред БСП в проучването на Алфа рисърч, реализирано в периода 15 декември - 21 декември 2020 година.

През декември управляващата в момента партия получава подкрепата на 24,3 % от участвалите в анкетата 1017 пълнолетни граждани, а БСП - 21,9 %. Лидерите и на двете водещи партии стабилизират позициите си. Бойко Борисов възвръща част от доверието си в сравнение с есента (от 20.3% до 23.5%). След като спечели вътрешнопартийната битка, Корнелия Нинова също укрепва обществено доверие (от 19.8% до 20.5%).

Всички останали партии повече или по-малко губят подкрепа. Парламентарно представените – заради натрупаното недоволство от статуквото, а извънпарламентарните – заради смяната в приоритетите на общественото мнение с втората вълна на КОВИД-19 и затихването на протестния потенциал.

Като трета парламентарна политическа сила и през декември се очертава „Има такъв народ“, но упоритото въздържане от представянето на лица и приоритети започва да отнема от предимството им: подкрепата за партията спада от 14.9% през септември до 10.2% през декември, а за Слави Трифонов – от 36% до 30.3%.

Подобна тенденция е налице и в подкрепата за Демократична България. Тя спада от 9.4% до 6.1% за последните три месеца, главно заради по-ниската мобилизация на техните симпатизанти. Обединението запазва висок дял сред колебаещите се избиратели, но по-нисък сред твърдите участници в изборите. Връщането на тези избиратели може да го приближи към по-високите летни позиции. Лидерът на формацията Христо Иванов запазва персонално доверие от 14.7%.

Платформата Изправи се.бг (4.9%) на Мая Манолова, макар и най-близо до чертата от 4%, също запазва шансове за представителство. Персоналният рейтинг на Мая Манолова, както на Слави Трифонов, също бележи лек спад (от 32.9% до 30.3%), но тя остава доста по-популярна, отколкото нейната формация.

Сплотилият се по време на протестите електорат на ДПС достига 7.2% от твърдо решилите да гласуват, което отрежда четвърта позиция на Движението.

За разлика от тях, симпатизантите на ВМРО – НФСБ продължават плавно да намаляват до недостатъчните за влизане в парламента 2.7%. Фрагментацията на протестния вот се задълбочава и от нарастващия дял на нерешилите за кого да гласуват (от 10.1% до 16.3%). Колебание в най-голяма степен изразяват млади, високо образовани български граждани.

За президента Румен Радев годината приключва с положителен баланс в общественото доверие. През последните три месеца одобрението за него нараства от 42% до 46%, а неодобрението спада от 29% до 24%. След активното ангажиране на държавния глава с протестите обаче подкрепата за него е много по-силно белязана от партийни симпатии: сред привържениците му се открояват предимно избиратели на леви (БСП, АБВ) и нововъзникващи формации (Изправи се.бг, „Има такъв народ“, Възраждане).

Отношението на десни, центристки избиратели, както и на негласуващите към президента е преобладаващо отрицателно. В оценките за дейността на правителството и премиера се наблюдава лек ръст, но на фона на продължаващ сериозен превес на негативните мнения.

Одобрението за работата на кабинета остава в рамките на установените през септември 14%, но неодобрението спада с 10 пункта от 60% до 50%. Най-изявени критици на правителството и премиера са привържениците на леви и по-радикални формации. Отношението на дясно-центристките избиратели е силно поляризирано: те са както сред тези, които повече от средното подкрепят правителството, така и сред най-недоволните от действията му.

Парламентът остава най-слабо популярната сред обществото институция със 7% положителни срещу 51% отрицателни оценки. Съдебната система е сферата, в отношението към която протестите успяват да предизвикат по-съществена промяна.

За първи път през последното десетилетие се откроява тенденция към ръст на общественото доверие в съда и разтварянето на ножицата с доверието към прокуратурата. До лятото на 2020г. и двете институции се ползваха с относително идентични равнища на одобрение, със силен превес на критиката към тяхната работа.

През последната половин година обаче, съдът получава по-висока подкрепа за работата си (16% срещу 10% -12% за главния прокурор). Още по-сериозна е разликата в неодобрението: 52% за главния прокурор срещу 35% за съда.

Полицията е от малкото институции, чиято работа през последните месеци получава преобладаващо положителни оценки – 32% позитивни срещу 22% негативни. Протестите от лятото на 2020г. изостриха критичните оценки към управлението, но не успяха да дадат изключително важната за кризисни ситуации яснота за бъдеща управленска формула, нито за приоритетите и лица, които ще ги реализират. Това прави бъдещата политическа конфигурация заредена с много неизвестни.

43 на сто очакват, че изборите няма да излъчат категоричен победител и ще е нужно коалиционно управление. При такъв вариант 27 на сто биха желали коалиция с участието на ГЕРБ. Също толкова – коалиция с участието на БСП.

За момента изглежда нищожна вероятността за коалиция без участието на една от двете водещи политически сили. Нарастването на страховете от влошаването на пандемичната ситуация през декември и фокусирането върху мерките за преодоляването на здравните и икономически последствия от нея, води до спад в намерението за участие в парламентарните избори. 49.6% от участвалите в проучването граждани смятат да гласуват, което е спад с около 10 на сто спрямо септември 2020. 28% се колебаят и 22% не възнамеряват да гласуват.

В условия на множество неизвестни, разбираемо липсва обществен консенсус, дали е по-добре изборите да се проведат в първия възможен момент, или да се отложат. Евентуална нова вълна от зараза с КОВИД-19 би накарала 43% от българските граждани (най-вече по-възрастните поколения, хора от рискови групи и техни близки) да се замислят, дали да отидат до урните.

Обратно, 42% смятат, че вотът трябва да се проведе в първия възможен момент, защото отлагането му би било само в полза на управляващите. Реалният спад в намеренията за гласуване обаче е ясен индикатор за негативното отражение на една изострена пандемична ситуация върху избирателна активност.

Въпреки предизвикателствата, мнозинството от избирателите подхождат с доверие към предстоящите избори: 20% нямат притеснения за честността им, други 42% допускат, че може да има нарушения, но те няма да окажат съществено отражение върху резултата. Тезата, че вотът ще бъде изцяло манипулиран се подкрепя от 24 на сто, предимно симпатизанти на асоциираните с протестите формации.

КОВИД-19, икономическите затруднения и възможността на партиите да дадат яснота за характера на следващото управление са факторите, които ще окажат решаващо влияние върху изхода от вота за 45-то Народно Събрание. Нито един от двата основни сценария не може да бъде изключен.

Овладяването на здравната и икономическа криза, както и фрагментирането на опозицията, ще бъде в полза на управляващите. Обратното, евентуално катализиране на негативните настроения в обществото и формулирането на привлекателна за широки социални групи политико-ценностна алтернатива с ясно лидерство, може, от своя страна да върне тласъка в подкрепата за претендентите.


В категории: Политика


Автор
22
Коментара
Флагман.БГ Вижте водачите на листите на ГЕРБ Вижте водачите на листите на ГЕРБ 28/02/2021, Неделя 16:24 0
22
Коментара по темата
22.
17 %
06.01.2021 19:17:22
2
5
минимум ще гласуват за ИМА ТАКЪВ НАРОД ,щото наистина има такъв народ


другите да мислят още 3 месеца и да решават имали ли го народа или са 80% дебили още
21.
Nostradamus
06.01.2021 17:13:16
2
12
България при Премиера Борисов е пропита от корупция. Съдебната система и Прокуратурата са зависими от правителството и НЕ работят. Икономиката, Образованието и Здравеопазването са в окаяно състояние. Доходите са като в Третия свят, а инфраструктурата е като Лунен пейзаж.!...Това са някои заключенията на Държавния департамент на САЩ в годишния му доклад за спазване на човешките права по света
20.
Гарантирано от Хунтата ГЕРБ
06.01.2021 17:12:12
2
10
Групировката ГЕРБ печели изборите, защото е създала огромна и тежка 720.ООО администрация от хранени и верни на Борисоф хора.
Те, треперейки за далаверите и кражбите си, заедно с роднини и близки, както и купените цигани са общо около 1.2ОО ООО които винаги твърдо гласуват за престъпниците от ГЕРБ !!!
19.
Какво се случва с България
06.01.2021 17:10:41
1
5
От безкрайните престъпления и ЛЪЖИ, които "твори" ежедневно, вибрациите на Боко толкова много cа се понижили, че той е слязъл до нивото на най гъстата материя във Вселената...
Който има очи ще види, който има уши ще чуе, който има разум ще разбере !
18.
Бат Бойко
06.01.2021 15:18:06
4
1
Аааа не бе, майтап си прая.Мая ще ми лапа и ще се потапя.
17.
fdfgh
06.01.2021 13:49:33
0
1
Geld
16.
Емигрант
06.01.2021 13:49:33
2
14
То е ясно, че тези СОЦ изследвания,първо на са достоверни като брой хора анкетирани: излезли 2-ма 3-ма социолози на Витошка и анкетирали 76 човека, и после казват: ТОВА СА НАГЛАСИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД! А всъщност това е нагласата на платената им майчица, която си вади прехраната със някоя партийна премия.
Но ако ГРОБ пак спечелят, това ще докажи, че българският интелект и морал са паднали на още по-ниско ниво(което въобще не ме учудва). И след като взема втора гражданство в чужда страна ще мога спокойно да си хвърля БГ паспорт в огъня и да отрежа личната ми карта на две!
15.
*********
06.01.2021 13:39:16
0
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
14.
Пипи Чорапчето
06.01.2021 13:35:06
1
16
Хохохо;))
Ако при Слави и ДБ му викате "срив", как да определим %-те на ОП?;)))
13.
Кво стана с ония балъци републиканците!
06.01.2021 12:54:35
1
10
Хахха ония апартаменти за България никви ги няма на картата :) Цветанката, ще гушне субсидийката и баста на балъците.
12.
гфхгхфх
06.01.2021 12:32:19
10
14
АМАН ОТ ГЕРБЕРСКИ ПОДЛОГИ,МИСЛЕТЕ С ГЛАВИТЕ СИ.СЛАВИ Е ПРОТЕЖЕ НА БОЙКО,ТОВА Е ЯСНО.ГЕРБЕРИТЕ СА ТУМОР КОЙТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРЕМАХНАТ ВЪЗМОЖНО НАЙ СКОРО.
11.
гфхгхфх
06.01.2021 12:30:00
10
10
АМАН ОТ ГЕРБЕРСКИ ПОДЛОГИ,МИСЛЕТЕ С ГЛАВИТЕ СИ.СЛАВИ Е ПРОТЕЖЕ НА БОЙКО,ТОВА Е ЯСНО.ГЕРБЕРИТЕ СА ТУМОР КОЙТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРЕМАХНАТ ВЪЗМОЖНО НАЙ СКОРО.
10.
гфхгхфх
06.01.2021 12:29:25
7
9
АМАН ОТ ГЕРБЕРСКИ ПОДЛОГИ,МИСЛЕТЕ С ГЛАВИТЕ СИ.СЛАВИ Е ПРОТЕЖЕ НА БОЙКО,ТОВА Е ЯСНО.ГЕРБЕРИТЕ СА ТУМОР КОЙТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРЕМАХНАТ ВЪЗМОЖНО НАЙ СКОРО.
9.
оффф...
06.01.2021 12:17:05
1
19
Мен никой не ме е питал
А вас?
8.
републиканец за Булгаристан
06.01.2021 12:10:56
7
22
Герб може да възвърне само глад мизерия и милиони безработни
7.
няма значение
06.01.2021 11:36:55
1
10
Новото управление ще е коалиция. Ако Слави легне на Бойко на мястотот на патриотите, пак Герб ще управлява защото ДПС и без друго гласуват с тях в парламента, а десните няма как да са с БСП.
6.
Селянин
06.01.2021 11:31:15
0
14
Който плати, той води.
5.
мислещ
06.01.2021 11:25:56
1
28
Да бе,повЕрвах им веднага на платените резултати !
4.
Колев
06.01.2021 11:23:36
1
28
Ако искате да разберете какви НЯМА да са изборните резултати - вижте проучванията на социологическите агенции.
3.
Бургас
06.01.2021 11:10:06
10
23
Платени тъпаци!!!
Няма такава държава, бат Слави е 1
2.
на хараби е
06.01.2021 11:04:16
0
25
Ей тoя мoмент чакaха социoлогическите агенции. Колкoто пoвече приближав избoрите, толкoва повече ще има
Накрая пак няма да познаят, но поне няма да са валат. За репутация изобщо не мислят
1.
на хараби е
06.01.2021 11:03:13
0
13
Ей тоя момент чакаха социологическите агенции. Колкото повече приближав изборите, толкова повече ще има
Накрая пак няма да познаят, но поне няма да са валат. За репутация изобщо не мислят
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Роксана с коронавирус след частно парти Роксана с коронавирус след частно парти Певицата не се чувствала добре няколко дни - била отпаднала, нямала енергия и много я боляла главата   Ивайло отиде без Кеца на Малдивите Ивайло отиде без Кеца на Малдивите От екзотичната държава мениджърът звъни всеки ден до София, за да се чува с Васил Найденов   Силвена Роу била библиотекарка Силвена Роу била библиотекарка Готвенето станало нейна професия доста по-късно   Гражданско сдружение ДЕН ще подкрепи ГЕРБ на парламентарните избори Гражданско сдружение ДЕН ще подкрепи ГЕРБ на парламентарните избори Представителите на ДЕН заявиха пълната си подкрепа за ПП ГЕРБ   Скръбна вест! Почина бившият началник на Жандармерията в Бургас главен инспектор Ганчо Николаев Скръбна вест! Почина бившият началник на Жандармерията в Бургас главен инспектор Ганчо Николаев Главният инспектор ни напусна на 60-годишна възраст Вижте водачите на листите на ГЕРБ Вижте водачите на листите на ГЕРБ Бойко Борисов ще води две листи - в Пловдив-град и 25 МИР София   Ресторантите се готвят за голямото отваряне с изумителни оферти Ресторантите се готвят за голямото отваряне с изумителни оферти Не се очаква голям прилив на хора в началото на другия месец, но вече ресторантите са отворени за резервации за 3 и 8 март, уточни Алибегов   Наследникът на Антон Хекимян изтеглен от жена си в Би Ти Ви Наследникът на Антон Хекимян изтеглен от жена си в Би Ти Ви Назначението на Златимир Йочев за лице на „Тази сутрин” изненада много хора   20-годишен чернокож младеж задържа в САЩ Мария Илиева 20-годишен чернокож младеж задържа в САЩ Мария Илиева Чувствам се добре тук, защото противоепидемичните мерки и рестрикции не са толкова строги, разкри певицата Валери Симеонов със силна заявка: Борба с монополите, наркодилърите и минимална пенсия от 500 лева Валери Симеонов със силна заявка: Борба с монополите, наркодилърите и минимална пенсия от 500 лева АМ "Черно море" трябва час по-скоро да бъде построена, заяви водачът на листата на "Патриотичната коалиция НФСБ-Воля" във 2 МИР Бургас
Най-малко 11 души бяха застреляни на парти в Мексико Най-малко 11 души бяха застреляни на парти в Мексико Нападателите стреляли от прозорците на пикап Алексей Навални вече е в колония във Владимировска област Алексей Навални вече е в колония във Владимировска област  Няколко дни той ще е под карантина ФБР дава 250 хил. долара за "главата" на "Готвача на Путин" ФБР дава 250 хил. долара за "главата" на "Готвача на Путин" Според издирвания "руската заплаха е основната идея на Операция "Лов на вещици", която се провежда в САЩ" Инфаркт уби кмета на хърватската столица Милан Бандич Инфаркт уби кмета на хърватската столица Милан Бандич Кметът на Загреб почина рано тази сутрин на 65-годишна възраст Русия: Навални е изпратен в наказателна колония Русия: Навални е изпратен в наказателна колония Не се съобщава къде точно опозиционерът излежава присъдата си Франция затяга контрола на границата с Германия Франция затяга контрола на границата с Германия Възможно е въвеждането на съвместни френско-германски полицейски патрули Нашенец налази дъщерите на Силвестър Сталоун Нашенец налази дъщерите на Силвестър Сталоун Мартин Мартинов се усука около красавиците Систин и Скарлет Финландия налага 3-седмична блокада Финландия налага 3-седмична блокада Страната е третата с най-ниски нива на коронавирусни инфекции в Европа Съд принуди мъж да плати на жена си $7700 за домакинска работа Съд принуди мъж да плати на жена си $7700 за домакинска работа Ван поискала развод, тъй като съпругът не похващал да свърши нищо вкъщи Полицейският час в Нидерландия чак до 15-и март Полицейският час в Нидерландия чак до 15-и март Ограниченията по тъмно важат от 21 до 4,30 ч.
Валери Симеонов Валери Симеонов Бургас е родината на патриотизма! Виц на деня Виц на деня - Остарявам! - мислеше си бай Стамат, шофьор по линия 209.
- До ония ден, преди работа ме тестваха с дрегер, а сега с термометър...
Виц на деня Виц на деня Две татуирани батки са в тоалетната по голяма нужда и си говорят:
- А бе, ние сега с теб физическа ли работа извършваме или умствена?
Другият мислил, мислил па казал :
- А бе, ако беше физическа щяхме да накараме друг да я свърши, значи е умствена.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Под 12 см нито е токче, нито е мъж, нито е сняг...
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори