×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Отделят 474 млн. лв. за по-висока минимална заплата, пенсия и помощи през 2021 г.


Отделят 474 млн. лв. за по-висока минимална заплата, пенсия и помощи през 2021 г.
Положихме огромни усилия, за да изпълним всеки поет ангажимент за повишаване на доходите, заяви премиерът Бойко Борисов
02 Януари 2021, Събота, 16:30 ч.
Автор: Флагман.БГ

През новата 2021 година всички семейства със записани в I и в VIII клас деца ще могат да получат по 300 лв. помощ

Положихме огромни усилия, за да изпълним всеки поет ангажимент за повишаване на доходите, дори в условията на пандемия. От 1 януари минималната работна заплата е 650 лева, а минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст вече е 300 лв., за което са осигурени 474 млн. лв. От юли всички пенсии ще се осъвременят с 5%. Продължава и подкрепата за бизнеса. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на днешното работно съвещание, което премиерът свика с членове на правителството.

Премиерът Борисов отбеляза още, че от началото на настоящата година възнаграждението за нощен труд е минимум 1 лв. на час, а минималното обезщетение за безработица остава 12 лв. на ден, след като през октомври беше увеличено от 9 лв. Също така до 30 юни хората, пропуснали срока, могат да прехвърлят парите от „вторите“ пенсии от универсален фонд в НОИ, ако сметнат, че така ще е по-изгодно за тях. Министър-председателят Борисов акцентира върху подкрепата на държавата за най-уязвимите в кризата, породена от пандемията. Премиерът посочи, че през настоящата година екипите на патронажната грижа в 226 общини и 18 столични района ще продължат да доставят храни и лекарства и да помагат за извършване на някои административни услуги. 50 000 възрастни и хора с ниски доходи ще получават топъл обяд.

Над 3 000 души ще могат да се хранят в обществените трапезарии в страната, а около 300 000 ще получат пакети с храни от първа необходимост. Продължава подкрепата от 50 лв. към пенсиите за 2,1 млн. пенсионери, а през април 392 000 пенсионери с пенсии от 300,01 лв. до 369 лв. ще получат еднократна добавка от 120 лв. за храна. Продължават и всички видове социална подкрепа за хората с увреждания и се увеличават заплатите на личните асистенти. Размерът на помощта за отопление отново ще е около 500 лв. за целия зимен сезон.

През новата 2021 година всички семейства със записани в I и в VIII клас деца ще могат да получат по 300 лв. помощ. Осигурени са и 73 млн. лв. за подкрепа на семействата с деца до 14г., които учат от разстояние. Семействата ще имат право на детски надбавки или на данъчни облекчения в зависимост от доходите, а нискодоходните ще имат право и на двете. Увеличава се размерът на данъчното облекчение за деца върху сумата от годишната данъчна основа на родителите. „Работим по мерките за запазването на заетостта, най-вече сме се фокусирали върху мярката „Запази ме“ за затворените бизнеси.

От 1 януари увеличаваме изплащането на обезщетението и то ще бъде 75 % от брутното трудово възнаграждение. Правим всичко възможно да извършваме ритмично плащания, които до момента са почти 11 млн. лв., имаме общо около 50 млн. лв. по тази мярка“, заяви в рамките на работното съвещание министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Министър Сачева добави, че в момента е отворена и схемата за патронажна грижа и общините могат да кандидатстват. „Увеличени са и стандартите за социални услуги. Общините могат да кандидатстват и за т.нар. „COVID стандарт“, чрез който може в домовете за стари хора и за хората с увреждания да могат за се закупуват дезинфектанти и предпазни средства“, каза още министърът на труда и социалната политика. През настоящата година продължава да действа мярката за запазване на заетостта 60/40, за което са предвидени 600 млн. лв. С 40 млн. лв. до края на март продължава и мярката 80/20 за секторите „Туризъм“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Транспорт“. До 31 март работниците от затворените бизнеси ще могат да получават компенсации в размер на 75% от осигурителния си доход.

Министър Лъчезар Борисов докладва, че по линия на Министерството на икономиката държавата е помогнала на българския бизнес с над 500 милиона лева от началото на пандемията. „Очакваме сериозно ускоряване на този процес през следващите месеци, като се надяваме тази сума да бъде удвоена“, съобщи той. Министърът на икономика заяви, че вече 2538 фирми са подали заявления за участие в програмата, по която министерството работи заедно с НАП.

Очаква се скоро Европейската комисия да нотифицира схемата, за да може тя да заработи. „През този месец ще разгледаме и 3354 заявления по програмата за помощ на микро и малки предприятия. Вече сме подписали 147 договора на стойност 65,6 милиона лева, с която подпомагаме инвестиции по процедурата за производствен капацитет на средните предприятия“, съобщи още министър Борисов. В рамките на работното съвещание той докладва още, че в Хърватия е пристигнала и помощта, изпратена от българската държава, във връзка със силното земетресение. С подкрепата на българските военни в Хърватия вече са получени 100 радиатора и 500 походни легла. Към страната пътуват и камиони и с минерална вода. Българският бизнес също е изразил желание да помогне на хърватския народ.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов акцентира върху увеличението на доходите в сектор сигурност. „За четвърта поредна година доходите на служителите в сектор сигурност бяха увеличени – както на военнослужещите, така и на полицаите. Четири поредни години с по 10%. Ако вземем и комулативния ефект, реално е около 48% увеличението на заплатите на хората в сектора - нещо, което в практиката на въоръжените сили не се е случвало никога“, отбеляза вицепремиерът. Каракачанов акцентира също върху отделените средства за модернизация и възстановяване на бойната техника и инвестициите в способностите на армията.

„Средствата отиват за сигурност, но минават и през българската икономика“, изтъкна вицепремиерът и даде пример с проектите за фрегатите, машините на специалните сили и модернизацията на танковете Т-72. По отношение на ваксинацията министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва, че вече се създава организация за стартиране и на втората фаза с пристигането в страната на новите доставки ваксини. Подготвя се ваксинацията на 15 000 души в домовете за стари хора и около 11 000 души персонал, като общините вече събират списъците със съгласие.

Министърът на здравеопазването докладва също така, че към момента ситуацията в страната се подобрява и има отчетлив резултат от противоепидемичните мерки, а 14-дневната заболеваемост е 180 на 100 000 души. Излекуваните са трайно повече от новозаболелите. От своя страна премиерът Бойко Борисов изрази увереност, че ако продължава да се следи внимателно ситуацията и се реагира гъвкаво, страната ни ще преодолее пандемията и ще стане ясно, че България е успяла да управлява най-добре кризата, засегнала целия свят.


В категории: Политика


22
Коментара по темата
22.
Smeshna rabota
03.01.2021 11:45:54
0
1
320 evro minimalna i v chujbina ne mi stoi i v bg ne mi se vrushtam mnogo gadna rabota vreme e da se maha boiko
21.
Ахмед Доган
03.01.2021 10:36:50
0
0
Купуването и продаването на власт е забранено
20.
Ghgh
03.01.2021 10:36:34
2
0
Бойко е най молоумния човек бед никакъв потенциал iq 50 ! Езици не знае а управлява Бг 12 г пълет простак срам за Бг направо Герб организация като Сик
19.
Bn
03.01.2021 10:34:27
0
1
Кайто гласува за Бсп и Герб и молумник и човек без сиво вещество!
18.
Дундю
02.01.2021 22:25:44
12
3
Според мен заплатите на полицаи , пожарникари, военни, трябва да се увеличат още, малко им е, те работят страшно много и направо мизерстват!!!
17.
германец
02.01.2021 21:43:35
4
11
Не може да бъде, това истина ли е? Завръщам се в Бг незабавно щом ще отделят толкова пари за заплати и пенсии - ще пукнем парата и здравната система ще се оправи - връщам се, още утре си купувам билет - хахаххааххахахахаххахааха, ебати мизерния град и държава - вие наред ли сте
16.
след мен потоп
02.01.2021 20:13:09
4
11
Че сумите са мизерни спор няма, ама въпросът е, че то не става така да отделяш средства от бюджета все едно тези средства падат от Космоса. Тази година бюджета е предизборен и е на червено още откакто е приет. Дори и при това положение за да излезе в рамките на планирания дефицит е необходимо някой да произведе повече в сравнение от миналата година и да го внесе в бюджета. И кой ще е той ???? Инвестициите отиват в армията, полицията, в асфалт и в най-голямото е Европа чиновничество, които не произвеждат нищо. Туризма и др. предупреждават за масови фалити, нови пазари няма, водата от язовирите които се използваха за поливане се пренасочва за питейна за да спаси градовете от безводие, но с какво ще поливат земеделците и какво ще произведат без вода???? Всъщност увеличенията на пенсииите ще трябва да дойдат от увеличените вноски на самоосигуряващите се поради увеличението на минималната работна заплата, т.е. от хорат дето бяха оставени на произвола на съдбата, а България дори не си направи труда да кандидатства за финансиране от ЕС по съществуращата европрограма за самоосигуряващите се !!!
Бюджетния дефицит в края на 2021 ще бъде огромен освен, ако не се случи някое икономическо чудо, защото тоя дето няма и да иска не може да внесе.
15.
123
02.01.2021 20:10:44
2
8
Много ми е чудно какво има да плаща държавата на тези, които ще имат увеличена минимална заплата?
14.
От село
02.01.2021 19:14:31
2
10
Както върви подозирам, че целта е всички пенсии да се приравнят и да станат минимални не ме е яд че комшията нищо не плащаше за осигуровки а аз да.
13.
Бойко
02.01.2021 18:22:17
6
16
Положихме огромни усилия да изпълним поетия ангажимент за да се напълни чекмеджето.
12.
GBP
02.01.2021 17:55:48
5
15
Тези пари които се раздават са от международните заемите които се теглят и ДЦК-та на вътрешния пазар, плюс парите от евро фондовете. Така всеки може да управлява даже и човек с IQ близко до 0.
11.
GBP
02.01.2021 17:55:40
6
14
Тези пари които се раздават са от международните заемите които се теглят и ДЦК-та на вътрешния пазар, плюс парите от евро фондовете. Така всеки може да управлява даже и човек с IQ близко до 0.
10.
Гербераст
02.01.2021 17:47:11
6
19
А, ТИКВАТА-ТУЛУП.....ИЗПЪЛЗЯ ОТ КЛОАКАТА
9.
AK 47
02.01.2021 17:46:13
5
24
Идват избори и започва промиването на мозъци
8.
Д-р Иванов
02.01.2021 17:44:19
6
21
ИДВАТ ИЗБОРИ,НА КОИТО ГЕРБАВИТЕ ИЗРОДИ ЩЕ БЪДАТ РАЗМАЗАНИ.....
7.
въй
02.01.2021 17:43:54
6
14
Домовете за стари хора(старчески домове) новите български АУШВИЦ и ОСВИЕНЦИМ БОЙКОвите концлагери
6.
Помияр, сър
02.01.2021 17:39:11
6
25
За какви жалки сумички говорим само. И тоз урод парадира и раята се радва. Държава от ЕС 2021 - ва, дами и господа!
5.
Аз
02.01.2021 17:28:43
7
14
Не намирам всичко това, за адекватно и достатъчно, сравнено с останалите държави/индивиди от Европейския съюз...
4.
Язон
02.01.2021 17:09:13
16
2
Браво г-н Борисов! За това, който получава тези привилегии трябва и с предимство дори и да се задължи да се ваксинира.
3.
психолог
02.01.2021 16:59:18
10
28
Няма почивни дни за този Нечовек Борисов ! На 1-ви прави "инспекция". Днес, 2-ри свиква работни съвещания. Оставили сме се в ръцете на екземпляр, който няма семейство, няма задължения и малки удовиолствия на почивните дни в живота. ПСИХОПАТ ! Марш в Карлуково бе !
2.
1
02.01.2021 16:47:06
4
18
Sigurno na raka she sa davat ot chekmejeto ili KTB
1.
Гарантирано от ГЕРБ
02.01.2021 16:42:29
4
31
При инфлация 10% ГЕРБ увеличават пенсиите с Цели 5%
Радвайте се пенсионери и да не забравите да
Гласувате за Вожда, който се грижи за вас!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургазлийката Анна Данаилова изигра четирима французи, вкара ги в имотна измама Бургазлийката Анна Данаилова изигра четирима французи, вкара ги в имотна измама 32-годишната Анна участвала в ОПГ,  френските власти я издирвали под дърво и камък Най-често срещаните женски сексуални фантазии Най-често срещаните женски сексуални фантазии Въображението е мощен сексуален инструмент Това са те - най-наивните зодии Това са те - най-наивните зодии Ето кои са те Криворазбраният емигрантски патриотизъм Криворазбраният емигрантски патриотизъм Продължаваме като народ да култивираме лъжливата илюзия, че добрият живот се намира на всяко друго място в света, но не и в нашата родина   Кои са (не)известните кандидати за премиер, досега Кои са (не)известните кандидати за премиер, досега "Има такъв народ" държи ключа, но остава загадка какво ще направят   Атанас Атанасов става зам.-шеф на парламента, Христо Иванов ще е председател на групата на ДБ Атанас Атанасов става зам.-шеф на парламента, Христо Иванов ще е председател на групата на ДБ Не е ясно дали биха подкрепили евентуална номинация на ИТН за шеф на Народното събрание Борисов предложи Даниел Митов за министър-председател, Томислав Дончев отказал Борисов предложи Даниел Митов за министър-председател, Томислав Дончев отказал Лидерът на ГЕРБ изрази съжаление, че партньорите му от националистическия сектор са се разделили и не са влезли в парламента ГЕРБ пак издигат Караянчева за председател на НС, Десислава Атанасова ще води парламентарната група ГЕРБ пак издигат Караянчева за председател на НС, Десислава Атанасова ще води парламентарната група Борисов заръча на депутатите си незабавно да предложат въвеждане на мажоритарна избирателна система Манолова и Хаджигенов се сдобриха: Предлагат Татяна Дончева за зам.-председател на парламента Манолова и Хаджигенов се сдобриха: Предлагат Татяна Дончева за зам.-председател на парламента Лидерката на "Изправи се.бг" изрази лична готовност да подкрепи Ива Митева за шеф на Народното събрание Ще дойде ли Моника Белучи в Бургас? Ще дойде ли Моника Белучи в Бургас? Снимките на филма „Memory” с Лиам Нийсън в Созопол вървят втори ден, позавяхналата сексбомба трябваше да е на снимачната площадка утре ,
Една от най-сексапилните жени в света показа невероятна фигура само 5 седмици след раждането Една от най-сексапилните жени в света показа невероятна фигура само 5 седмици след раждането Тази седмица моделът Емили Ратайковски гордо показа тялото си в оскъден бански костюм Путин получи втора доза от руска ваксина срещу COVID-19 Путин получи втора доза от руска ваксина срещу COVID-19 Русия е разработила три ваксини срещу COVID-19, като най-популярната е Спутник V Турция въвежда по-строги мерки заради COVID-19 Турция въвежда по-строги мерки заради COVID-19 Комендантският час се удължава, като в делнични дни гражданите нямат право да излизат извън домовете си в интервала между 19:00 ч. до 5:00 ч. сутринта Токио отбелязва 100 дни до старта на Олимпийските игри Токио отбелязва 100 дни до старта на Олимпийските игри Олимпиадата ще започне на 23 юли. Това ще бъдат едни от най-добри организираните и възможно най-сигурни Игри Елизабет II прежали Филип , върна се към задълженията си Елизабет II прежали Филип , върна се към задълженията си Кралицата участва в официално събитие по повод оттеглянето на Уилям Пийл от поста лорд-шамбелан при кралския двор От затвора ще хранят насилствено Навални, отслабнал много От затвора ще хранят насилствено Навални, отслабнал много Заради гладната стачка той е свалил 8 килограма Студентите в Англия се връщат в университетите след 17 май Студентите в Англия се връщат в университетите след 17 май Те се обучават онлайн от Коледа насам, а магазините отварят Германия реши окончателно: Без втора доза от АстраЗенека Германия реши окончателно: Без втора доза от АстраЗенека "Втората игла" за вече ваксинираните ще е с Модерна или Пфайзер И първата дама на САЩ в болница И първата дама на САЩ в болница Джил Байдън била на обичайна медицинска процедура Проверяват ваксината на „Джонсън и Джонсън” заради  тромбоза при 6 жени Проверяват ваксината на „Джонсън и Джонсън” заради тромбоза при 6 жени Европейската комисия ще търси обяснение за закъсненията в доставките
Бойко Борисов Бойко Борисов Няма по-подготвен от мен, но ще предложа друг за премиер
Виц на деня Виц на деня - Иванчо, хайде да си играем на доктор и медицинска сестра.
- Не, Марийке, за тия заплати не си заслужава...
Виц на деня Виц на деня Катаджия спира перничанин:
- Книжка имаш ли?
- Имам!
- Технически преглед минала ли е колата?
- Да!
- А защо си без колан?
- Ееее, стига бе, брате, кой носи коуан върху анцунг?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Не казвай на някого " мразя те" директно, просто му кажи "ти си понеделникът на моя живот"...
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори