×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Родители се обявиха против връщането на малките ученици в клас


Родители се обявиха против връщането на малките ученици в клас
Всеки ученик може да се зарази, независимо от неговата близост до преподавателя, тъй като аерозолите изпълват цялата невентилирана стая, посочват родителите
02 Януари 2021, Събота, 15:10 ч.
Автор: Флагман.бг

Те изпратиха отворено писмо до просветния министър с настояване да продължи дистанционното обучение

Организациите Science in the Crisis и Родители за безопасно образование се обявиха срещу връщането на малките ученици в класните стаи. Припомняме, че от 4 януари обучението ще бъде присъствено за децата до 4 клас и за тези в детските градини. Подобно решение в условията на реалната епидемична обстановка пряко излага на огромен риск живота и здравето на голяма част от българските граждани. Това се посочва в отворено писмо на двете организации до министъра на образованието Красимир Вълчев и до здравния министър Костадин Ангелов.

Твърденията, че децата нямат основен принос за разпространението на Covid-19 и че отварянето на училищата не представлява опасност, лесно могат да бъдат оборени, защото заключения въз основа на натрупана до момента информация в света сочат обратното, изтъкват двете организации.

Ето и цялото писмо, адресирано до министъра на образованието:

Подобно решение в условията на реалната епидемична обстановка пряко излага на огромен риск живота и здравето на голяма част от българските граждани. Твърденията, че децата нямат основен принос за разпространението на COVID-19 и че отварянето на училищата не представлява опасност, лесно могат да бъдат оборени, защото заключения въз основа на натрупана до момента информация в света сочат обратното. Част от тях са цитирани по-долу.

Научните данни и заключения от голям брой масови проучвания, публикувани в едни от най-престижните научни, в т.ч. медицински журнали (Lancet, SCIENCE, BMJ и други), категорично показват, че училищата са основно място за разпространение на COVID-19 поради редица ключови фактори: особености на помещенията; липсата на вентилация в учебните помещения; големият брой ученици и учители, присъстващи на едно място; начинът, по който се провеждат учебните занятия; общуването и поведението, характерни за децата; липсващата или неясно изразена симптоматика при децата. Тези особености са решаващи за разпространението на заразата от новия коронавирус в общността.

Неслучайно училищата са затворени в много от държавите на Стария континент, сред които са Германия, Румъния, Чехия, Полша. В Австрия учебния процес ще продължи да е от вкъщи като учениците ще се върнат в присъствена форма на обучение в училищата най-рано на 18 януари. В Обединеното кралство, училищата ще останат затворени в по-силно засегнатите от вируса райони.

Скорошно изследване, проведено от здравните власти в Германия, установява чрез генетичен анализ свръхразпространение на инфекцията в училище в Хамбург - един човек е заразил над 40 души. Вирусният геном е съвпаднал при всички изследвани проби. Това е нагледен пример за механизма на свръхразпространение и случилото се в Хамбург е поредно доказателство за ролята на училищата за пренасянето на заразата в общността.

Подробна статия, базирана на данни от научни модели, излезе в испанския ежедневник "El Pais“ на 29 октомври 2020 г. В нея са моделирани и представени различни сценарии на разпространение на вируса в помещения. Един от разгледаните примери е именно класната стая. В началото на пандемията се смяташе, че капките, които се изхвърлят при кашляне или кихане, са основният начин за предаване на заразата. Но сега знаем, че викането и пеенето в затворени пространства, при това с недобра вентилация и за продължително време, също увеличава риска от заразяване.

Причината е, че при говорене на висок глас се освобождават 50 пъти повече вирусни частици в сравнение с нормалния говор. Тези аерозолни частици, ако не бъдат разнесени от вентилационна система, се концентрират, което повишава риска от инфекция. Учените са установили, че аерозолите се разпръскват във въздуха и при най-обикновено дишане или при неправилно носене на маска. Те са способни да заразят човек от обкръжението на инфектиран в радиус от пет метра за няколко минути в зависимост от продължителността и вида на срещата.

В реална ситуация се отбелязва, че всеки ученик може да се зарази, независимо от неговата близост до преподавателя, тъй като аерозолите изпълват цялата невентилирана стая. 

Подобни резултати бяха изведени и от учени от Техническия университет в Берлин.

По данни от проучване, публикувано в научното списание "THE LANCET“ и проследяващо хода на пандемията в 131 държави по света, затварянето на всички образователни институции е една от стъпките, с която се намалява значително разпространението. Установена е тенденция на намаляване на репродуктивното число R с течение на времето след въвеждането като мярка на затваряне на училищата и значително увеличение на стойността при повторното им отваряне – с над 20%. Въведените мерки започват да дават осезаем резултат най-рано 3-4 седмици след въвеждането им, но ефектът от въвеждането и отпускането на тези мерки се забавя с 1–3 седмици, като това забавяне е по-дълго при наличие на повторно вдигане на мерките.

Според проучване, публикувано в сп. "SCIENCE“ на 15 декември 2020 г., което представя информацията от мащабно проследяване на ефективността на правителствените намеси чрез противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19, затварянето на всички образователни институции, ограничаването на събиранията до 10 души или по-малко и затварянето на бизнеса "лице в лице“ намаляват значително разпространението.

При стандартните условия на модела по подразбиране процентното намаление на моментната стойност на репродуктивното число Rt (с 95% доверителен интервал) варира в определена степен. Чрез обзор на данните, свързани с всеки вид мерки, се стига до резултата, че едновременното

затваряне на училища и университети намалява разпространението с 38% и индивидуалният ефект от затварянето само на едното ще бъде по-малък.

Според проучване на учени от САЩ и Индия, публикувано в "SCIENCE“ на 30 септември 2020 г., което описва изследване на повече от половин милион души в Индия, които са били изложени на новия коронавирус SARS-CoV-2, е установено, че децата и младите възрастни - които съставляват една трета от случаите на COVID-19 - са особено важни за предаването на вируса в изследваните популации.

Децата и младите хора са много по-склонни да се заразят с коронавирус от хора на тяхната възраст, установи проучването. Във всички възрастови групи хората имат по-голям шанс да бъдат инфектирани с коронавируса от някой свой връстник. Общата вероятност за заразяване с коронавирус стига до 10,7% за високорискови контактни.

Заразените деца имат значително по-високо количество на вирусни частици в дихателните пътища, отколкото възрастните, според Масачузетската обща болница (MGH) към Харвардския университет и детското ѝ отделение. Преносимостта или рискът от заразяване са по-големи при наличие на повишени количества вирусен товар. И дори когато децата проявяват симптоми, типични за COVID-19, като треска, хрема и кашлица, те често се припокриват с общи детски заболявания, включително грип и обикновена настинка, в следствие на което правилното диагностициране на COVID-19 е наистина затруднено.

Децата не са защитени срещу този вирус и не трябва да бъдат изключвани като потенциални разпространители, според д-р Алесио Фасано, директор на Мукозния имунологичен и биологичен изследователски център в MGH.

Според д-р Велислава Петрова, вирусолог в Университета в Кеймбридж и консултант по здравни иновации към ООН, точно в момента, когато ваксинацията тепърва започва, трябва още повече да се спазват мерките и да се ограничи мащабът на разпространението на вируса, защото колкото повече се разпространява в обществото, толкова повече мутациите му ще бъдат по-чести.

Наскоро e публикувано предварително проучване в "British Medical Journal“ относно новия вариант на SARS-CоV-2, който беше установен в Обединеното кралство.

Въз основа на наличната информация се предполага, че този вариант на вируса e с до 56% по-лесен за предаване, т.е. по-заразен. Изглежда също така, че новият вариант се разпространява лесно и сред децата - което означава, че училищата могат да станат резервоари на заразата и да доведат до бързо разпространение на новия коронавирус в общността. Възможно е заради наплива от връщащи се за празниците от Обединеното кралство наши сънародници този вариант на вируса да се окаже наличен и на територията на България. Някои родни учени пък вече излязоха с позиции, че тази или сходна мутация на вируса може би е на територията на страната още от есента.

Изследване на Американския център за превенция и контрол на заболяванията, публикувано на 10.12.2020 г., анализира данни за съобщени лабораторни резултати в САЩ за периода 1 март 2020 – 5 декември 2020 г., съгласно които през 49-та седмица, от всички възрастови групи с най-голям брой положителни проби за COVID-19 са децата и учениците: 11,7% положителни при групата 0-4 годишни и 16,2% при групата 5-17 годишни. Това означава, че общо 27,9% от всички направени проби с положителен резултат за COVID-19 са при изследвани деца.

Въведените ограничителни мерки в страната, в т.ч. и ОЕСР, спомогнаха за съществено намаляване на болните от COVID-19, като за последният месец техният брой е спаднал с почти 40% спрямо месец ноември. Смъртността от COVID-19, по която сме водещи в света и ЕС от седмици наред, по данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, също бележи тенденция на намаляване като към днешна дата тя достигна 17,79 починали на 100 000 население или спад с 30% спрямо предходния 14-дневен период.

По отношение на учениците данните от регистрираните случаи на COVID-19 при деца в ученическа възраст сочат, че след поетапното въвеждане на обучение в електронна среда от разстояние за всички степени на обучение, се отчита спад с почти 67% на положителните за SARS-CoV-2 ученици за м. декември спрямо м. ноември и с 60% спрямо м. октомври.

Бързият ръст на заразени и хоспитализирани хора след присъственото начало на учебната година се вижда съвсем ясно на всички справки и графики, които показват хода на епидемията в България. Това доведе и до невиждана в последните 75 години смъртност, която през 2020 г. надвишава средната от предходните 5 години с над 9000 души. НСИ все още не е публикувало данни за последните 11 дни от годината, затова тя вероятно ще е с около 15 000 души или 14% по-голяма, а при сравнението на данните не се отчита спадът в населението.

Починалите учители са вече над 70 души, като също се отчита драстично намаляване в техния брой през последните дни и седмици. Преди пълното затваряне на системата на средното образование имаше дни с по няколко починали учители, а за седмица 10 души загубиха битката с вируса. След въвеждане на ОЕСР за всички ученици драстично спадна броят на починалите учители, а в последната седмица има съобщение само за един. Това показва пряката връзка между присъственото обучение и загубата на човешки животи.

Въз основа на изнесените данни, които сочат възможността за лесно осъществяване на предаването на заразата и нейното разпространение в училищата и положителната роля на мерките, вкл. и на обучението в електронна среда върху развитието на пандемията от COVID-19 в страната, както и нуждата от нейното овладяване в хода на стартирала имунизационна кампания,настояваме училищата и детските градини да не бъдат отваряни и обучението от разстояние в електронна среда да продължи поне до края на първия учебен срок. Това ще даде възможност да се ограничи неминуемото разрастване на нова епидемична вълна в България и свързаните с нея завишаване на заболяемостта и смъртността сред ученици и учители.

На прага сме и на сезонните грипни инфекции, които при учениците често са свързани с по-тежко протичане и усложнения като пневмония, бронхит, трахеит, а в условията на настоящата пандемия и с възможността за смесено протичане с COVID-19. ОЕСР е една от мерките за справяне с пандемията, защото в условия на пандемия сме длъжни да опазим живота и здравето на учениците, учителите и техните семейства.

Затова предлагаме:

1. Да се разшири обхватът на ОЕСР, като директорите на училищата бъдат задължени да информират писмено родителите за възможността в условията на извънредна епидемична обстановка и при тяхно желание да изберат ОЕСР за децата си, независимо дали училищата работят присъствено.

2. В заповедта на министъра на образованието от 31.12.2020 г., отнасяща се до учениците от 5. до 12. клас, да бъде премахнат изразът "доколкото и ако е възможно“, защото тази формулировка може да бъде тълкувана по различни начини и да даде основание на някои директори да възстановят присъственото обучение. Това ще е в разрез със заповедта на министъра на здравеопазването, действаща към момента, с която учебните занятия за учениците от 5. до 12. клас са преустановени. В условия на извънредна епидемична обстановка, противоепидемични мерки се въвеждат само със

заповед на министъра на здравеопазването на национално ниво и те важат за всички в страната.

3. РЗИ да има достъп до системата на МОН за регистрация на заразени ученици, учители и персонал в училищата, за своевременно карантиниране на засегнатите паралелки.

4. Задължително да се носят маски във всички помещения на територията на училищата от всички ученици, учители, помощен персонал.

5. Да се премахне възможността шлемовете да се приемат като заместител на маските. Шлемовете са приспособления за защита на очите и не са ефективни като маските, поради липсата на възможност за осъществяване на филтрация, поради което тяхната индивидуална употреба създава риск от заразяване на лицето, което носи шлем, както и не допринася за намаляване на количеството вируси, които се отделят от лицето, което го носи, ако е заразоносител или болен.

6. Да се тестват учителите, преди началото на първия учебен час, при връщането на децата в клас, с бързи антигенни тестове, а след това и в началото на всяка работна седмица, преди започване на учебните часове. Да се следи за недопускане на учители със симптоми за COVID-19 в училищата.

7. Да се разредят учениците от начален етап в класните стаи, като се ползват помещенията на големите, така че да бъде избегнато излишно взаимодействие.

8. В началните училища, в които не може да има разреждане на паралелките, да се изследват учениците след предварително оповестяване.

9. Да се спазват стриктно всички здравни мерки в училищата (носене на защитни маски, хигиена на ръцете и дезинфекция, редовно проветряване, спазване на физическа дистанция) от всички членове на училищните общности.
 


В категории: Просвета


47
Коментара
47
Коментара по темата
47.
ro
05.01.2021 22:39:07
0
0
Родители на ученици метнаха децата си в ясли и детски градини, избягаха


ПРИЗОРИ - Нямащи търпение след повече от месец да се отърват от децата си родители метнаха потомството си в дворовете на градините и яслите.

Още в най-малките часове на първия работен ден за годината, както и първия ден с работещи образователни заведения за най-малките след 27.11 безсимптомните носители на душички бяха пуснати с по една раничка с гащи и резервни дрехи от отчаяни от безсъние и стрес хора.

"Най-после ще мога да свърша малко работа" - заяви жена с кървясал поглед и подути вени на слепоочията си, която по-късно откри, че е била съкратена още по Никулден.
Някакъв татко пък рухна веднага след ъгъла на детската градина и просто заспа, сънувайки блажено тишина въпреки четирите автомобила на други родители, паркирали върху него.

Предвидливо персоналът в детските градини бе приготвил необходимите дози упояващи ума и тялото инфантилни детски песнички, с които децата се държат на приемливо дрогирано ниво до следобяд - тайната, заради която работещите там успяват да оцелеят ментално, заобиколени от милиарди ангелчета.
46.
този подход
03.01.2021 18:35:41
0
6
на изместване на истинското мнение и противопоставяне на определени групи, подменяйки ги с корумпирани или добре платени лица, е типичен начин за заглушаване и потушаване на гласът на разума и на всяка съпротива срещу тоталитарните режими.
45.
В момента
03.01.2021 18:30:41
0
6
една частна институция, преследваща своите частни цели създава хаос и дезинформация в цял свят, изземвайки управлението от правителствата в цял свят. Какъв е смисълът от избор на правителства, когато всеки, който има милиарди, обсебва властта в световен мащаб и налага своите желания върху народите във всяка една област. Просто се създава повод и както виждаме напълно възможно! И преди всичко противопоставяне на хората, за да не обръщат внимание на тези глобални подмолни процеси.
44.
ятрг
03.01.2021 11:03:31
7
7
В тая държава 50% преминаха през ковид ,останалите 50% не вярват в него. На невярващите препоръчвам разходка до най-близката болница и да си дадът сметка,че точно тяхното поведение е причината за ситуацията.
43.
Интересно...
03.01.2021 10:39:53
8
9
Всички много си обичат децата,но никой не ги изтрайва вкъщи? Ами като толкова ви пречат да работите,наемете си детегледачки,щото за какво да работиш ако на една детегледачка не можеш да плащаш? И не се крийте зад разликата в онлайн и присъственото обучение,щото всичко идва от нежеланието да сте с децата си,толкова сте прозрачни
42.
До 41
03.01.2021 09:16:34
7
11
Недей да съдиш за хората по себе си. И след като разбираш толкова много и си карай часовете по физическо вкъщи. Аман от разбирачи по тоя интернет. И мен никой не ме е питал. Нито съм давал право на някой да се изказва от мое име. Тези организации да оставят децата на техните членове онлайн да учат.
41.
Така
03.01.2021 02:26:18
7
14
Много ми е интересно, хем плюете учителите, хем ги искате на работа да ви гледат децата. Нали уж на нищо не ги учат, а искате присъствено обучение!
И да ви кажа честно, учителите нямат проблем с дистанционното обучение, защото си вършат работата перфектно. Проблемът е ПРИ ВАС, уважаеми родители, че не можете да си понасяте децата вкъщи. Друго обяснение няма! Учителят прави това, което прави и в училище, но ВИЕ не можете да правите, това което истате, когато децата ви са на главите. Не учителите са ви виновни, проблемът е във вас самите, помислете... Защо ги ненавиждате, а пък в същото време ги искате да ви обучават децата? А? За какво са ви?
40.
Сисо
03.01.2021 00:06:37
4
10
Нема начин тия организации да не са от сорос само като им видиш имената и ти става ясно ,същевременно статията се разпространява с бързината на връзката по червения телефон .
39.
Дам
02.01.2021 23:40:00
6
9
Ако продължава това дистанционно обучение деца след време ще замязат на Тиквата и Марешки :)
38.
Valsina
02.01.2021 22:43:04
10
14
Даскалите да ги ваксинират и да влизат да преподават, или да им бият шута
37.
До 32
02.01.2021 22:09:59
4
13
Ами станете учител, щом ви харесват заплатите им. Доста свободни места има.
36.
Родител
02.01.2021 22:00:54
7
14
И сега можеш да оставиш детето си на дистанционно обучение или на самостоятелна подготовка. Попълваш една молба и готово. Та не разбирам от тоз чаршаф къде точно е драмата.
35.
Дааа
02.01.2021 21:44:42
4
13
Статията е компилация от неистини, голословни твърдения и грубо налагани внушения. Голямо търпение се изисква, да да бъде прочетена до края.
34.
Корончо
02.01.2021 21:27:19
6
21
Содом и Гомор е близо,щом оплюваме лечителите и просветителите си. Нека всеки,който смята учителите на децата му за прости,злобни и алчни да не ги пуска на училище,нека всеки,който смята лекарите за невежи да не ходи на лекар,но не е нормално хора с 9-10клас да плюят по далеч по-образовани от тях на които доверяват здравето и децата си
33.
Oven
02.01.2021 20:27:17
3
9
Кво' кво' какви са тези организаций,името им нвмога даже да прочета.
32.
Баси и учителите!
02.01.2021 20:01:40
24
24
Всички учители които не искат да се връщат на работа да се уволнят незабавно! Аз ще си гледам детето,ще уча с него,ще бъда учител и ще спра работа,но да ми дават тяхната заплата и отпуска!
31.
До Гунчо, Пепи и Абе
02.01.2021 19:38:06
1
7
Браво, много точни коментари..
30.
Грипна ваканция!!!
02.01.2021 19:28:16
21
20
Какво учене в тази зараза?! Никакво учене, дори и дистанционно в тази зараза- няма смисъл да жертваме учителите, заради едни некадърнички, които цял ден обикалят кафенетата и се чудят на кого да си захвърлят чааветата. Те толкова и са майки- направо грипна ваканция! Не ми се умира, заради такива боклуци!!!
29.
АПРОПО
02.01.2021 19:18:39
10
23
Кого представляват тези "родителски организации"? Кой ги е упълномощил да пишат глупости(които най старателно се разпространяват от Соросоиди медии)?
Какъв е юридическия им статут и Кой ги финансира?
28.
Гунчо
02.01.2021 19:14:53
7
24
Така ще е вече, свиквайте!! Постарахте се месеци наред да сеете паника, страх, открити заплахи и недоказани научни дрисни! Предавахте наживо как умират хора в болниците, сякаш досега всички бяха безсмъртни!! Сутрин, обед и вечер втълпявахте на хората, че са обречени! Безвръзватно "убихте" ГРИПА, той вече не е модерен! Превърнахте едно остро респираторно заболяване в медийна чума! Държахте с тези, които са с новият вирус, да се държат като с прокажени!! Подигравахте се на всички лекари, които споделяха истини написани в учебниците им по медицина и ги наричахте убийци! Е, уляхте се! Не, направо се насрахте!! И ми е много интересно сега да видя как ще накарате хората да бъдат отново нормални! Децата да тръгнат на училище, вие луди ли сте?! Кой ще ги пусне! И бъдете сигурни, че при всеки следващ грип или вирус, те ще бъдат маскирани, изолирани, подмятани, стресирани и обърквани!! Абе вие забравихте ли как всяка година имаше по 2 ГРИПНИ ВЪЛНИ, ваканции, пневмонии и смъртни случаи? Някой въобще спомня ли си го това? А някой помни ли такива декларации, като горната? Еми свиквайте, вече всяка година ще има по 2 такива декларации!
27.
Към 26
02.01.2021 18:57:54
2
4
ERROR "оставам без думи..."
26.
До 5
02.01.2021 18:55:51
6
19
А то като нямаше Ковид-19, нямаше тъпанари и не ни беше скапана образователната система. От 2015 насам вървим все по-надолу в класациите. Миналата година бяхме най-зле в Европа. Преди нас в световен мащаб бяха Уругвай, ОАЕ, Мексико, Чили... На едно ниво бяхме с Йордания, Малайзия и Колумбия. И нямаше дистанционно обучение, че да се оправдаваме с него.
И колко са родителите, които обръщат внимание в къщи, какво знае детето им, дали разбира материала или само го зазубря. Като чета как повтарят тук, че училището трябва да им възпита децата и как прехвърлят отговорността за образованието на децата си изцяло в ръцете на тези, които ругаят и не одобряват, оставам думи...
25.
Абе
02.01.2021 18:28:29
23
33
Ей не можете да ги понасяте тези деца вкъщи бе. Като ходят на училище по-образовани ли станаха?
Не 500, по 1000лв да дават на учителите, дето ще им дишат бацилите и вирусите, ще седят на отворени прозорци да хващат плексити, понеже като им видят зелените марсоли от болните носове им се повдига.
Какво сте се заяли с тези учители, това да не ви е детегледачка. Като ви образоват децата ги плюете, като искат дистанционно пак ги плюете. Вие изобщо можете ли да кажете нещо хубаво за тях? Аааа?
Като умирате толкова от завист заради големите им заплати-университетите са свободни за желаещи педагогика.
Айде .....
24.
Пепи
02.01.2021 18:17:52
10
29
Учителят е да дава знания, а не е детегледач. А това , че има ученици, които не възприемат , то не е до дистанционно или присъствено обучение.
23.
Zigi
02.01.2021 18:06:39
20
30
Мястото на децата е в училище а не в къщи, това стоене по домовете е вредно за малки и големи, все пак крайно време е дъртите даскал да освободят места за по млади и "без страшни" колеги, а не заради една заплата да осакатяват цяло едно поколение!
22.
Офф
02.01.2021 18:00:07
12
22
Този комитет ли, какво е само идиоти ли е събрал?! А и тъпите журналя за стотинките, които вземат от влизането в сайта, дават трибуна на тези пълни идиоти, или на добре платени Соросоиди, които искат да затрият образованието, искат следващото поколение да е от полуграмотни марионетки!!!
21.
Qwerty
02.01.2021 17:56:59
4
18
Като почнат новите реформи с масови съкращения в публичния сектор, напълно заслужено ще видите какво означава “преквалифицирайте се”, като си загубите работата.
20.
Аххаха
02.01.2021 17:47:10
17
29
Ей, стига спами, разбрахме, че децата в къщи ти пречат и се чудиш какво да ги правиш. Също така разбрахме, че си на минималната, и завиждаш на учителите колко вземат. Имам предложение за теб - върви изкарай една квалификация и парите са твои. Стига рева.
19.
Анонимен
02.01.2021 17:30:04
16
24
Тези кой ги определи за представители на родителите? Отново пълна дезинформация. Никой не представя реалните настроения сред родителите. Според анкетите до 80% желаят връщане в училищата, но се цитират удобни цифри, че 75% б и ли против.
18.
до 13
02.01.2021 17:25:50
17
25
еее,наяждане нямат даскалите,срам нямат и искат по 500лв на първа линия!1колко пари вземан не е истина,бонуси,чак и интернета им плащат !безсрамници такива
17.
До 14
02.01.2021 17:23:28
13
28
Кой е тъпанар? Хората в неплатена ли? Риск има и за родителите и за учителите но дистанционното за малките тоя дето го измисли в тази форма е пълен идиот. Измъчихме се всички.
16.
Иван
02.01.2021 17:23:08
6
21
Ако не ги пуснат мъниците плюса е че грипа(който така или иначе идва) няма да има толкова ряз , и без това болницитв са пълни а с грипната вълна наистина няма да има кой да ви прегледа....
15.
Отворковци
02.01.2021 17:03:56
18
38
Големи сте отворковци всички. Родителите ги било страх да си пуснат децата на училище за да не пренасят зарази, а същите тези родители се блъскаха в тълпите от народ по празниците в магазините за играчки, банани, портокали и прочие. Тотална липса на морал.
14.
Ме
02.01.2021 16:38:16
33
32
Боже, един двама тъпанари са осрали цялата статия с еднакви коментари. Ей смешко, в нашето училище сумати деца се разболяха, всичките родители клепнахме! А учителите не са длъжни да умират щото разни олигофрени се чудят какво да си правят децата! Аман от ковидиоти! Черната жътва ще продължи след 14 януари, а който се разболее от грипче и го закъса - ами сори, болницата е пълна!
13.
ПО 500 лева за УЧИТЕЛИТЕ НА ПЪРВА ЛИНИЯ
02.01.2021 16:36:55
25
26
Учителите са на първа линия, доста повече от личните лекари които не преглеждат пациенти със симптоми а лекуват по телефона и получават по 1000 лв. Вместо да се дават компенсации на родители останали без работа за да си гледат децата, редно е да стимулират учителите на първа линия които ще преподават присъствено а учиниците няма да са дори с маски. Същото се отнася и за персонала в детските градини.
12.
G
02.01.2021 16:28:28
32
34
Съгласни сме да получаваме по 1000 лв. на дете за дистанционна форма, но да ги вземат от учителите.Тяхното дистанционно обучение е пълна пародия, нали го слушах.Като в килийните училища
11.
Съвест
02.01.2021 16:22:32
33
49
Крайно време е тези учители, които не искат присъствено обучение да ги уволнят.Как така няма да искат да ходят на работа.Ами всеки от нас ако не иска какво ще стане с държавата? Уволнениеееее!!!!!!
10.
Родителите ще трябва да спрат работа
02.01.2021 16:19:50
11
40
Защо не започнат да плащат по 1000лв на всяко сечейство, което има дете в дистанционна форма на обучение?
9.
Има и друг вариант
02.01.2021 16:17:29
16
17
Учениците в клас, а даскалите дистанционно и говорят през интерактивните дъски :-)
8.
Родител
02.01.2021 16:07:44
27
50
Ако спрат да им плащат затова, че си почиват на топло в къщи, ще видите как набързо ще искат да се върнат на работа.А като ги е страх от вируса защо не искат да се имунизират? Много въпроси можем да им зададем, защото ако не са нашите деца няма да имат и работа. Но им плащат от нашите пари като данъкоплатци и даже и допълнителни , вместо да ги дават като помощи за децата
7.
Гражданин
02.01.2021 15:58:55
46
42
Всичко това написано в статията е пълна лъжа, подготвена от мързеливото учителско съсловие. Не стига че си получават заплатите в пълен размер независимо, че не ходят на работа, но им се плаща и допълнително за всеки ден за разходи за консумативи.Хайде родители, крайно време е да се надигнем и да отидем пред Министерството на образованието, за да им покажем кои сме ние и до кога ще чакаме децата ни да получат качествено образование !!! И ние ще чакаме на тези учители да научат децата ни на трудолюбие.Но застанете Еди ден до външната стена на училището, за да чуете как обиждат децата ни и ги наричат тъпанари, простаци ....Срам
6.
Потрес
02.01.2021 15:42:22
57
30
Само без отговорните родители, ще пуснат децата си на училище!
5.
Д-р Иванов
02.01.2021 15:39:57
24
40
МАЛОУМНИЦИ.......ЩЕ СЪСИПЕТЕ НАЦИЯТА....ТЪПАНАРИ НЕ НИ ТРЯБВАТ,ВСИЧКИ НА УЧИЛИЩЕ
4.
Бай Миле
02.01.2021 15:38:14
6
40
Няма пари да плащат на родителите които също са онлайн затова обратно в учишище . По закон до 12 г. децата трябва да са с придружител у дома.Ако си мислите че им пука дали ще се предава пландемията им -грешите всичко е ПАРИ ....
3.
Ковидари
02.01.2021 15:37:28
32
35
На мои приятели които живеят с бабата, дъщеря им на 6 получи симптоми, тестваха се всички и...... само малката беше позитивна! Никой от възрастните нямаше и грам симптом. Това, че малките заразяват е много долна лъжа и мит.
2.
Коко
02.01.2021 15:34:42
8
26
Дму седмици карантина за даскали и ученици в къщи а не веднага след празниците юруш ,все повече си мисля че баце го е страх вируса да не изчезне преди ваксиняцията щото тя масовата е предвидена за април аз лятото вирус невидях и това нема да видя със и без ваксина юни ще изчезне заедно с учителите
1.
Иван Праматаров
02.01.2021 15:21:24
38
26
нека продължат дистанционно, един ден ще се чукат дистанционно ха хаа и отново смърт за вярващите в коби19и
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Скандал и провал на първото заседание на парламентарната комисия за „Турски поток“ Скандал и провал на първото заседание на парламентарната комисия за „Турски поток“ Община Несебър организира "Цветни дни за Марти" Община Несебър организира "Цветни дни за Марти" От администрацията призовават гражданите, гостите и приятелите на града да се присъединят към благотворителната акция За пример: Наградиха първокласници от Тервел, намерили и върнали голяма сума пари За пример: Наградиха първокласници от Тервел, намерили и върнали голяма сума пари Доброто стои в основата на човешките отношения, заяви министърът на образованието Млад мъж се хвърли от Аспаруховия мост, в болница е с множество фрактури Млад мъж се хвърли от Аспаруховия мост, в болница е с множество фрактури Не е ясна причината да посегне на живота си Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма Над 650 изпълнители ще пеят и танцуват по улиците на морския град, за да го превърнат в истинска цветна столица през уикенда Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Елена Йончева с номинация за евродепутат от ДПС-Благоевград, тя я прие като признание Елена Йончева с номинация за евродепутат от ДПС-Благоевград, тя я прие като признание Благодари на партийната структура Арестуваха журналиста на BIRD Димитър Стоянов за опит за убийство. Насочил пистолет срещу служител на НАП Арестуваха журналиста на BIRD Димитър Стоянов за опит за убийство. Насочил пистолет срещу служител на НАП МВР публикува видеото, в което Стоянов посяга на живота на държавния чиновник Кв. Крайморие ще има свое училище, ще се намира на метри от морето Кв. Крайморие ще има свое училище, ще се намира на метри от морето Днес Общински съвет-Бургас одобри проекта, школото ще е филиал на ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“   Този певец включи и дъщеря си в майтапчийските си клипове Този певец включи и дъщеря си в майтапчийските си клипове Марияна израсна копие на майка си
Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Престъплението било разкрито благодарение на добрата система за видеонаблюдение в британската столица Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Израелският президент Ицхак Херцог призова "свободния свят" за общи действия дори и да се бие, ако е нужно
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори