×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Васил Найденов: Никога не съм искал пари от държавата! Покрай колеги и аз бях в карантина


02 Януари 2021, Събота, 11:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

"Може би в едно демократично общество не е необходимо да има цензура", категоричен е той

Едно от най-емблематичните имена на родната сцена - Васил Найденов - е роден на 3-ти септември 1950 г. в София. Пред "Труд" той дава емоционална изповед за всичко, което интересува хората. А Васко е без маска - открит, както винаги. 

- Г-н Найденов, с Богдана Карадочева изпълнявате една от най-хубавите празнични песни „Нова година“. На 31-ви декември ще я пеете ли отново на ваше участие, или този път ще посрещнете новата година у дома?

- На Нова година ще си бъда вкъщи – май всички ще сме си у дома при създалото се положение, а има и заповед да не ходим никъде и да пазим себе си и околните. Концертите са отложени, но от БНТ 1 ме поканиха за празничната им програма и снимахме „На случайна гара“ и „Нова година“, като с Богдана ще ни излъчат веднага след речта на президента. Аз избрах да изпеем тази песен, въпреки че тя може би е малко амортизирана, защото е изпълнявана толкова много пъти. Мои колеги даже направиха класация в едно радио за най-отвратителните песни и тя влезе в нея, което беше много смешно, защото никога и в най-смелите си сънища не съм си представял, че ще бъда редом до Марая Кери и Уитни Хюстън в класация. Песента ни с Богдана беше сложена в един коридор с тях, както и с класиките „Джингъл белс“ и коледната песен на Джордж Майкъл. Тези, които ни съпътстваха, бяха все „неизвестни“ световни певци, обаче ние тук сме царе на класациите - много ни бива в това отношение. Всички тези хитове ги слушаме от деца и света ги пее вече толкова години, а изведнъж да ги наречеш отвратителни! Меко казано, това беше много странно и смешно за мен, защото винаги съм вярвал, че всички стават по-добри около Коледа, но… Ядосах се, че даже Райна Кабаиванска я бяха тупнали в една неподходяща класация, а не трябваше да я пипат – има неща, които не трябва да се пипат! От какъв зор пипаш такива емблеми на България - не се връзват в нашите странни класации, малко повече уважение към човек, прославил България по света.

- Вие каква музика ще слушате в празничната нощ?

- Колкото и да е странно, но на мен ми харесват точно такъв тип песни, наречени отвратителни, или досадни в такива класации. Аз обичам да слушам подобни по детски наивни песни по празниците, които веднага те връщат в детството. Вярвам, че във всеки от нас живее едно дете, дори в престъпника. Този наивитет е изключително полезен, особено в това време, в което живеем и е хубаво да станем по-добри. Като че ли самата природа ни показа, че не вървим по правилния път. Едно време в соца щяхме да променяме природата – имаше плакати, строяхме язовири, но на тази устременост на човека да променя света изведнъж ни се показа точен пръст! Видя се, че сме зависими от природата и в един момент станахме много малки пред нея. Това изпитание в момента е много показателно и ни е дадено, за да бъдем по-смирени и добри, по-вярващи и да не пренебрегваме тези чисто човешки закони, които все повече забравяме в тази надпревара и урбанизация.

- Какво си пожелавате за 2021-ва година?

- Здраве си пожелавам – най-ценното нещо, както и да бъдем малко по-усмихнати и дружелюбни и малко повече да се себеуважаваме като българи. Здраве пожелавам и на всички до мен и около мен, както и на всички българи, също да бъдем по- предпазливи и повече да пазим себе си и околните, защото няма шега във всичко, което се случва. Макар че българинът е малко скептичен, дори слушах млади хора, живеещи в Англия да коментират по телевизията за вируса, че такова животно няма. Това беше направо тъпо и нелепо, защото е въпрос на елементарна култура и възпитание човек да има някаква отговорност. Някои колеги и познати също изкараха вируса, така че покрай тях и аз бях в карантина. По време на тази изолация мои почитателки бяха много грижовни и дори ми носиха храна, което беше много мило и малко странно. Оказа се, че мога и да не готвя през този период, както се шегувам, за което искам да им благодаря!

- Много ваши колеги не крият, че им е много трудно в тези месеци, когато нямате участия…

- За себе си мога да кажа, че никога не съм искал пари от държавата, или субсидии, не съм участвал и в европроекти. Аз съм завършил „Геодезия и картография“ и единственият проект, в който съм участвал е за Южния парк – аз съм го чертал в „Софпроект“, защото това беше дипломната ми работа. Тогава паркът започваше още от „Патриарх Евтимий“ и дори НДК не беше построен догоре. С други проекти не съм се занимавал - да ходя да прося пари и т.н. Щом си работил толкова години, трябва да си спестил нещо, за да изкараш материално през тази пандемия.

- Ставали ли сте обект на цензура по време на социализма и мислите ли, че днес отново има нужда от такива комисии?

- Може би в едно демократично общество не е необходимо да има цензура, макар че и аз съм си задавал този въпрос. Ние сме от едно друго поколение, докато при младите сега, като няма никаква цензура и се разгащват много. Преди години беше забранено дори да бъдеш с кецове, или да имаш къса пола, или по-различна прическа, но изведнъж се мина в другата крайност. Това е въпрос на култура, морал и семейство, в което си отрасъл. Аз съм спиран много пъти, веднъж заради едно шестмесечно турне в Русия, като причината беше, че мои колеги са купували там хладилници и печки. Как да им забраня да купуват!? Имаше какви ли не докладни и глупости с подобни обвинения. Друг път ме снимаха отдалече, като борче или брезичка, заради това че си бях купил обеца с диамант на „Евровизия“. След това, на „Мелодия на годината“ бях позициониран между брези - само и само да не се вижда. На друг концерт бях с кецове на сцената и ме накараха веднага да се преобуя, като Николай Колев спаси положението и ми даде неговите обувки, които обаче бяха по-голям номер, така че ми се наложи да ходя като китайка. (Смее се) Преди беше забранено с кецове, а сега пък ги гледам, че излизат само по сутиени и бански на сцената - няма лошо, но истината е по-средата… - В днешно време сме се нагледали на какво ли не… - Преди половин година влизам с моята група в една гримьорна и гледаме вътре момичета - по-голи от това не могат да бъдат и направо не знаеш какво упражняват, а те били балет и певица! Те ме огледаха много осторожно и явно ме познаха. Аз им казах: „Добър вечер“, а като ме разгледаха добре и след много мислене, те казаха само едно: „Да!“ (смее се). После получих и цветя от известен наш артист, който също беше там. След това Константин Цеков от ФСБ, който е мой аранжор и свири с мен, много ме бъзикаше и ми викаше, че щом са ме огледали и са ми казали - „да“, значи да не ме мислят, а и цветя са ми подарили...

- Какво определяте за ваш най-голям успех в чужбина?

- За съжаление сега нямаме концерти в Русия, но в миналото беше нещо невероятно. На едно турне там работихме и с Алла Пугачова, като пяхме 13 вечери подред в най-големия им комплекс „Олимпийски“, който събира около 35 000 души. Мои колеги коментират какви пари получавала Алла там, но те не могат да разберат какви пари дава, за да се получи едно такова шоу. Мащабът там е друг и затова ми е смешно като видя родни изпълнители да се фукат с някакви неща. Майсторът, който работи у нас, докато мажеше стените и ми зададе въпрос за едни рападжии, които ги дават, че карат коли за по 200-300 000. Попита ме: „Тези хора откъде имат пари за това, като не съм ги виждал на един концерт, а само по телевизиите!? Много пари ли изкарвате вие?“ Телевизията е измамно средство. Трябва да има малко повече кадърни хора и ги има, но те не могат да се преборят в медийното пространство.

- Как си обяснявате това, че младите днес се хвалят с милиони гледания, а не могат да напълнят зала едно на НДК?

- Хвалят се, че са световноизвестни на няколко континента и с тези гледания и глупости, а в следващ момент не могат да напълнят не зала, а стайче за 100-200 човека! Би трябвало да имаш мярка и да знаеш къде се намираш. Младите наблягат на рекламната част - колко са им любовниците, какъв секс правят, колко зъби имат… но не може цял живот да тарикатееш и да се правиш на търговец, защото това не е математика и въпреки всичките им усилия народът не припада по цялата работа. Трябва да го има и търговското, но ме плаши тази емоционална импотентност на млади хора, които казват, че това е музикалният бизнес. Много от тях харесват не толкова самата музика, колкото славата около нея и не си дават сметка, че тя понякога е толкова временна.

- Вашите нови песни излизат с големи паузи между тях и въпреки това всяка от тях става любима на хората, както стана и с „На случайна гара“. Явно сте намерили рецептата за хитове, която толкова търсят всички изпълнители?

- Общо взето, това на мен ми идва от самосебе си, не съм го мислил никога дали ще стане или не. Шансът ми е такъв, че аз съм работил с най-добрите композитори, аранжори и поети. Нашата професия е групова и да работиш с кадърни хора е важно. Аз бая съм пътувал, дори пътувах повече, отколкото трябва при създалото се положение, защото съм и длъжен, все пак имам екип с хора. Ако финансово аз съм по-добре, то тези хора имат да изхранват семейства. Днес всичко е много променено, като концертен живот и дано да можем да върнем поне част от това, което за някои от нас преди беше ежедневие.

- Съгласен ли сте с вашия колега Стоян Захариев, че в момента има нужда и от музикална карантина, та ефира да се изчисти от кича и пошлостта и на хората да започне да им липсва истинската музика?

- Стоян е интелигентно момче и винаги е точен в преценките си. За съжаление не можем да преборим тези връзки, плащания и комбинативност, както и това желание на някои хора на всяка цена да вървят напред и нагоре. Аз съм бил доста пъти жури в различни конкурси и има наистина и много талантливи певци, но тези по-кадърните са по-скромни и колебливи, а тези с по-малко талант са много амбициозни. Аз също никога не съм бил от нахалните и винаги заставам зад талантливите млади хора. Сред тези, които харесвам са Орлин Павлов и Ненчо Балабанов, който написа и една песен за мен - „Вали“. Като певец, той още не е направил истински пробив, а е изключително интересен и добър изпълнител. Лошото е, че лицата, които виждаме най-често в ефир, не винаги са тези, които трябва да виждаме, но ги налагат много усилено.

- А какви бяха отношенията ви с Емил Димитров , който на 23-ти декември щеше да навърши 80 години - имаше ли някаква конкуренция между вас?

- Емил много ме обичаше и нямаше конкуренция между нас. Към мен той винаги е бил уважителен и грижовен, защото аз бях по-млад и дори не ми е минавало през акъла за конкуренция - Емил беше толкова голям! За мен беше огромен комплимент, когато той ме покани да пея на негов концерт в зала „Универсиада“. Там ми даде да изпълня песен на Давид Александър - един изключителен красавец и певец, защото имаше негови песни в своя репертоар. Аз съм гостувал на Емил и на вилата му, а когато имах концерти в Плевен, където той е роден, след това обикновено вечерта излизахме да се почерпим някъде.

- Вярвате ли в чудеса?

- Вярвам в чудеса и веднага давам един пример, когато миналата година бях на концерт в Лондон. По принцип малко ме е страх да летя в самолет, защото съм имал разни случки, затова пих уиски с лед и пресипнах. На всичко отгоре същата вечер бяхме на вечеря и се наложи да говоря много, защото непрекъснато ми задаваха разни въпроси, а над мен духаше и вентилатор… Стана така, че на другия ден не можех дори да говоря. При мен ситуацията е деликатна, защото още като ученик ми е правена операция, когато бях обгорен на девет места в гърлото. Точно преди концерта в Лондон нямах никакъв глас, но при мен дойде една дама, която беше помогнала да бъда настанен в един мезонет в близост до кралицата и ме завари в това положение. Тогава дори ми се налагаше да й пиша, защото наистина нищо не можех да кажа, а ми предстоеше концерт от около два часа в третата по-големина зала там. Написах й, че преди години пиех бисептол за гърлото, но в неделя в Лондон е страшно – няма лекари, а тя ми вика: „Бисептол ли - един момент“. Направо се шашнах, когато тя, въпреки че беше буквално на другия край на света, но веднага извади бисептол и ми го даде. След като го изпих се оправих и концертът се състоя. Вярвам, че това са едни необходими случайности, които ни помагат в трудни моменти.


В категории: Лайфстайл


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
напушен
02.01.2021 13:51:19
1
2
Васко, нормално е човек да иска Държавата да му помогне. Я с болнични, я с помощ при безработица, я с пенсия! Особено когато редовно си е плащал здравните осигуровки и пенсионните вноски.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Извънредно! Жена полетя от балкона на 3 етаж в жк. „Изгрев“ Извънредно! Жена полетя от балкона на 3 етаж в жк. „Изгрев“ Тя е откарана в реанимация, състоянието й е много тежко Кметът на Несебър подписа първия договор по инвестиционната програма на държавния бюджет Кметът на Несебър подписа първия договор по инвестиционната програма на държавния бюджет Ще бъдат изградени закрит плувен басейн в ж.к. „Черно море“,  подземен паркинг до СУ „Любен Каравелов“, нови улици в с. Равда и др.  И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев Петър Чобанов заяви, че консултациите са на етап, в който няма директно решение, и намекна за други хипотези Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Председателят на Българския олимпийски комитет с послание за почетния председател на ДПС Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Инцидентът станал малко след празника Благовещение, когато на гости й дошъл бившият й съпруг Венци Мартинов Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Директорът на „Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен инж. Димчо Радев поздравява всички лесовъди и приятели на българската гора по повод Седмица на гората 2024 г. Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година „Правораздавателната дейност на съдиите от Окръжен съд – Бургас и осемте районни съдилища в региона може с пълно основание да бъде определена като много добра“, отчете Административният ръководител на Окръжен съд – Бургас Росица Темелкова Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ 11 хиляди места в "Арена София" с цени между 40 и 150 лева са разпродадени като топъл хляб Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Двете са близки приятелки Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Не е ли това фалстарт за политическия проект на бившия главен прокурор, с който ще атакува парламента 
Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни Не е наша работа да се месим в тези дискусии. Публично окуражихме всички партньори да работят заедно и да намерят добро решение, заяви посланикът на САЩ в България Кенет Мертен Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Изборите в неделя може да са още по-важни Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори