×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Кризата с коронавируса отвори пак дебата за света след ерозията на неолибералния глобализъм


Кризата с коронавируса отвори пак дебата за света след ерозията на неолибералния глобализъм
Светът много ще се промени, а с това и животът на бургазлии
01 Януари 2021, Петък, 19:59 ч.
Автор: Огнян МИНЧЕВ

Човешкият живот ще протича в по-малки референтни групи, способни да се „опазват“ от външни предизвикателства като вирусите, неравенствата между тези групи и техните възможности ще се увеличават

 

В света на идеологиите има приливи и отливи. Ако група идеи успее да се наложи като водеща в света за определен период от време, рано или късно идва предел, отвъд който тези идеи минават в отбрана и отстъпление – в полза на друга група идеи.

Между 1930-те и 1970-те години свободният свят бе управляван от идеите за регулиран капитализъм и социална държава, формирани в резултат на Новия курс на Рузвелт в Америка и на идеите на Джон Мейнърд Кейнс (Кийнс) за макроикономическа регулация и смекчаване на ефектите на пазарния цикъл. През тези десетилетия кейнсианският либерализъм и поредният кръг на научно-технологичната революция създадоха най-динамичния ръст на жизнения стандарт на Запада – средният гражданин на западните общества за 20 години забогатя повече, отколкото съвкупните му предшественици през цялата дотогавашна писана история на човечеството. Това помогна и на демокрацията да се масовизира – център на „демоса“ вече бе експанзиращата средна класа.

В края на 70-те години кейнсианската епоха бе „разобличена“ като „грешка“ от настъпващата неоконсервативна революция.

Държавната намеса с цел регулация бе обявена за „порочна“ и ерозираща“ етиката на капитализма“ (Даниел Бел). В центъра на икономическия дебат бяха поставени идеите за завръщане на „свободния пазар“ като единствен легитимен регулатор на обществените отношения в областта на стопанството и далеч извън нея. Тази визия стана популярна като „неолиберализъм“ и причините за нейния успех се коренят в стратегията за глобализация.

Необходимо беше да се разформирова националната кейнсианска държава в полза на пазарната глобализация и неолиберализмът осигури идеологическата и организационната основа на този преход. Преклонението пред „свободния пазар“ стигна до практически пазарен фундаментализъм. Глобалните финансови и корпоративни елити получиха легитимната възможност да се реализират свободно на глобалния пазар при практическо заобикаляне на данъчни задължения и всякакви други регулации, формирали развитието на националните пазари в епохата след индустриалната революция.

Кризата от 2008-2010 г. постави под въпрос легитимността на неолибералния глобален пазарнизъм, който премина в позиция на отбрана.

(Тук нямаме възможност да разгледаме и съпътстващите кризата на неолиберализма като икономическа система кризисни процеси на неикономическите идеи на глобализма – мултикултурализма, ерозията на националната държава и т.н.)

Кризата с коронавируса отвори „втората страница“ на дебата за това в какъв свят навлизаме след ерозията на неолибералния глобализъм. Докато дискутираме ефектите от кризата на неолиберализма, не пропускаме ли „покрай ушите си“ значими идейни трансформации, които целят да оформят един нов свят, който може и да не ни хареса?

Неолибералната глобализация създаде свят на драматично стеснени пространства. Много и различни човешки общности бяха поставени в континуум на пряко физическо и информационно общуване помежду си. Лесни пътувания между континентите, засилена емиграция, информационен универсализъм (интернет) бяха достиженията на глобалния неолиберализъм. Освен ново качество на живота за огромен брой хора, тези достижения направиха възможни глобалните следствия от изострения фундаментализъм на религиозна или традиционалистка основа, междукултурните войни, завръщането на традиционната култура като рефлекс на отрицание на културния универсализъм – на масовата култура.

Ерозията на модерния консенсус създаде силен импулс на завръщане към традицията

и към обособяване в епохата на глобална интеграция, глобално скъсяване на социалните пространства. Глобализацията създаде рефлексите на съпротива срещу неолибералната и мултикултурна универсализация. В политически план тези рефлекси се претвориха в стратегии на повече или по-малко радикален популизъм.
„Корона кризата“ постави „точката над i“ в пречупването на кривата на глобализацията.

Днес четем и слушаме за дългосрочна криза на гражданската авиация и туризма, за бум на онлайн заетостта и домашния офис „по пижама“, за дългосрочни ограничения в общуването между хората и вечно живата опасност пандемията да се повтори в нов вирусен вариант или друга подобна заплаха. Набира скорост процес на „антиглобализация“ или по-скоро алтернативна глобализация, при който парите и информацията ще продължат шеметното препускане по вече очертаните пътища на глобализацията, но хората ще живеят предимно фиксиран живот – очевидно в малки общности, в които постепенно ще изчезне смисълът на националната солидарност, на общуването с голям брой хора, а оттам – и смисълът на традиционната, модерна гражданска общност, изградила „демоса“ – основата на демократичното управление.

Човешкият живот ще протича в по-малки референтни групи, способни да се „опазват“ от външни предизвикателства като вирусите, неравенствата между тези групи и техните възможности ще се увеличават, а възможностите на хората да променят живота си ще бъдат в зависимост от способността им да се пласират на един много по-абстрактен, дигитален пазар, чиито правила няма да бъдат еднакво видими от всякъде и за всекиго.

Графичната идентификация на неолибералния глобализъм може да се представи като неимоверно бързо засилване на мрежовата комуникация. При нея вертикалната йерархия, оглавена от глобалния неолиберален елит, се допълва от хоризонталната интеграция на „глобалното село“ с всички последващи от това ефекти – както положителни, така и отрицателни. Новата графика на алтернативния глобализъм ще представлява разпадане на глобалната общност на малки ядра – човешки общности, вписани в предимно локално битие, но включени в глобална онлайн мрежа, която те не контролират, а се борят за по-добър достъп до благата й.

Така графиката придобива вид на мноогообразна съвкупност от малки острови, които са слабо хоризонтално свързани помежду си, но имат излаз на глобално онлайн равнище по вертикала, където „там горе“ новите глобални елити контролират възпроизводството на цялостния обществен процес на планетата.

„Там горе“ са шепата собственици на информационните гиганти.

„Там горе“ Илън Мъск прави и продава поредната „Тесла“, а наоколо летят дроновете на Джеф Безос, за да доставят поредната стока, поръчана онлайн. „Епъл“ продава поредния айфон, от който е извадено нещо, с което сме свикнали, но което трябва да спрем да ползваме – според височайшата преценка на корпоративния борд.

„Там горе“ се реализират и контролират новите технологични утопии на трансхуманизма – за синтез на човека и изкуствения интелект и борбата за достъп до тях става все по-конкурентна. Който изостава, се превръща в глуха провинция – обект на динамичната планетарна промяна. Промяната – ключова, кодова дума – продължава единствена да описва смисъла на това, което все още се нарича (неизвестно докога) човешка цивилизация.

Хм, звучи ми като антиутопия и търся оптимисти да разсеят горчивия вкус, който тези размишления оставят в устата ми…


В категории: Политика


Флагман.БГ Преизбраха Садик Хан за кмет на Лондон Преизбраха Садик Хан за кмет на Лондон 09/05/2021, Неделя 09:30 2
Томина Неделя е
Томина Неделя е 09/05/2021, Неделя 09:01 1
Флагман.БГ „Софиямед“ празнува 9-ти рожден ден утре „Софиямед“ празнува 9-ти рожден ден утре 08/05/2021, Събота 20:43 0
9
Коментара по темата
9.
Дернев
02.01.2021 12:51:44
0
4
Много приказки идеащи от миналото и базирани на миналото. Съшо като словата на Волгин в началото на предаването му сега. С риск дасе потретя ще кажа пак, че бъдещето ни щв зависи от тоеа йолко по-напррд във времето призрем нещата. А там са пине две изключително опасни дадености- Китай и реакцията на природата, която ние продължаваме съвсем неразумбо да унишожаваме. А срещу тях разединението е най-неразумното кието можем да предприемем. Обединение, повече държаеа, но силна държава, такава каквато може да наложи да бъде чута и влияе глобално. А това не са дребните европейски държавици. Не р и Великобритания, която Волгин целево нареди до трите големи с коити тя няма нищо общо за да е в това ниво. Спасението ни е в обефинението и силна европейска система за сигурност. Страха от СЕЩ и съюза и с Русия/ОНД са в оснивата на тези приказки за разединение и спасителната роля на националната държава. Тези държави ни донесоха две СВ. Стига толкова. Трябва да оцелеем. Европа за европейците. Това е нашето бъдеще, а и на света.
8.
Българина
02.01.2021 09:43:41
0
1
'Промяната – ключова, кодова дума – продължава единствена да описва смисъла на това, което все още се нарича (неизвестно докога) човешка цивилизация.'

Промените никога не са спирали, но за някои види се са болезнени.
7.
Пурко
02.01.2021 09:34:00
1
4
Алчността затри съвестта!
6.
zmei
02.01.2021 02:55:34
3
5
kakuv e toq profan avtora
5.
Йдонтреад
01.01.2021 22:05:22
4
7
Ху да фак ис тхис гай
4.
Абориген
01.01.2021 21:07:53
3
18
Колко много излишни думи, абсолютно неразбираеми поне за 80% от дебилното народонаселение!!!
А можеше съвсем простичко да се каже:
Ай чиститу! Корпорациите вече владеят света... Който иска да живучка и да папка ще трябва много да слушка! А пък бедните... бедните...
Еми ,да го духат бедните!
3.
RA
01.01.2021 21:04:01
6
4
Na tez dvamata satelitite va izbiha vii za korona virus
2.
Гошо
01.01.2021 21:02:11
17
7
Поредната консерваторска параноична логорея. Разбирам ги донякъде - темповете, с които се развиват технологиите изпреварват сериозно капацитета за възприемане на такива като тях, които са безнадеждно заседнали някъде в средата на 20-ти век.
Малко ги съжалявам - тамън свикнат с нещо и то вземе, че се промени. Епъл започнали да продават телфони без зарядни! Мрак!
Амазон щели да доставят стоки с дронове - светотатство! Бил Гейтс и Сорос инвестирали милиони да им образоват децата - ужас - вече не вярвали на родителите си, а на факти и аргументи. СъсипАха го този свят!
1.
SDF
01.01.2021 20:52:47
1
10
“Пазарнизъм“-не можах да я намеря в “Речник на българският език“,
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Депутатът от ГЕРБ Дилов-син: Добре е, че Слави нарита политическия кошер, България не се развиваше Депутатът от ГЕРБ Дилов-син: Добре е, че Слави нарита политическия кошер, България не се развиваше Всяка една система се развива чрез кризи, обясни народният представител Борисов за Деня на Европа: Положихме много усилия, за да бъдем достоен и активен член на ЕС Борисов за Деня на Европа: Положихме много усилия, за да бъдем достоен и активен член на ЕС Премиерът отбеляза празника със съобщение във "Фейсбук" Русофили шестват в София за Деня на победата, БСП също се включи Русофили шестват в София за Деня на победата, БСП също се включи Поднасят венци и цветя на Паметника на Съветската армия "Софиямед" празнува 9 години от създаването си "Софиямед" празнува 9 години от създаването си Болницата и нейните диагностично-консултативни центрове се превърнаха в едни от водещите в страната Томина Неделя е Томина Неделя е Имен ден имат Тома, Томислав, Томислава Радев за служебния премиер: Ще е българин и мъж Радев за служебния премиер: Ще е българин и мъж Очакванията към служебното правителство са огромни и е въпрос на баланс да се намерят най-подходящите хора, заяви президентът АПИ заради очаквания интензивен трафик: Не изпреварвайте рисково! АПИ заради очаквания интензивен трафик: Не изпреварвайте рисково! Шофьорите да спазват правилата за движение, да карат внимателно и със съобразена скорост 45 нови случая на ковид в Бургаско, 466 – в цялата страна 45 нови случая на ковид в Бургаско, 466 – в цялата страна 5882 са хоспитализираните към 9 май, а 566 са в интензивно отделение Премина ли категорично България през третата вълна на пандемията Премина ли категорично България през третата вълна на пандемията Страната ни вече е излязла от зоната за опасност, здравната система вече започва да се разтоварва Смразяващи кадри: Мазилка се стовари на метри от пешеходец в Бургас Смразяващи кадри: Мазилка се стовари на метри от пешеходец в Бургас Инцидентът е станал по обед и по чудо се е разминал без пострадали
Преизбраха Садик Хан за кмет на Лондон Преизбраха Садик Хан за кмет на Лондон За мен е огромна чест, че лондончани ми гласуваха доверие да продължа да ръководя най-великия град на земята, каза той Индия регистрира 1,5 милиона нови случая на COVID-19 за седмица Индия регистрира 1,5 милиона нови случая на COVID-19 за седмица Общият брой на заразените с коронавирус в Индия, която сега се бори с втора вълна на COVID-19, е вече 21,49 милиона Франция блокирала договор на ЕС за 1,8 млрд. ваксини на Pfizer Франция блокирала договор на ЕС за 1,8 млрд. ваксини на Pfizer Кой иска да променя границите на страните на Балканите Кой иска да променя границите на страните на Балканите Въпросният документ, чиято истинност до момента не е потвърдена от никого, предлага спорни промени на границите на държавите от бившата Югославия, а името, което носи, е "Западни Балкани - път напред"     Туристическият бизнес може да се срине след 11-ти май, секторът зове президент и премиер за незабавна реакция Туристическият бизнес може да се срине след 11-ти май, секторът зове президент и премиер за незабавна реакция Ако България бъде обявена за вражеска страна на Русия, туризмът ни ще загуби милиони потенциални приходи, категорични са от бизнеса Индия с нов черен ковид рекорд за денонощие Индия с нов черен ковид рекорд за денонощие За последните 24 часа са установени 412 262 новозаразени   След хита „Корона, чао“: Александър и Дац посветиха песен на ваксините След хита „Корона, чао“: Александър и Дац посветиха песен на ваксините През последната година те станаха известни не само на Балканите, а и в цял свят   Турция недоволна от плана за разделяне на Босна и Херцеговина Турция недоволна от плана за разделяне на Босна и Херцеговина За съществуването на такъв документ, който словенският премиер Янез Янша уж изпратил до ЕС за промяна на границите в Западните Балкани съобщиха местни медии преди седмици   Фейсбук реши да остави в сила забраната за Доналд Тръмп Фейсбук реши да остави в сила забраната за Доналд Тръмп Тръмп има окончателна забрана да ползва и Туитър, където имаше над 88 милиона последователи   Няма да има привилегии за ваксинираните срещу COVID-19 в Белгия Няма да има привилегии за ваксинираните срещу COVID-19 в Белгия В края на седмицата влизат в сила облекчения на противоепидемичните мерки за първи път от половин година насам
Йордан Лечков, бивш кмет на Сливен Йордан Лечков, бивш кмет на Сливен Премиерът притисна Боби Михайлов за оставка Виц на деня Виц на деня Учителката влиза в клас, а цялата дъска изписана с псувни. Тя веднага:
- Иванчо, ти ли написа това?
- Не! Когато ги писаха, аз бях зает.
- И с какво беше зает?
- Диктувах.

Виц на деня Виц на деня Жена пита мъжа си:
- Къде е книгата ни "Как да доживеем до сто години"?
- Изхвърлих я, защото видях, че майка ти я чете...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Всяка епоха има своите изкушения, своите слаби страни и опасности. Нашата се отличава със своя снобизъм и нечистоплътност
Затвори