×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Утре, 27 януари, започва ваксинирането на потребителите и персонала на домовете за възрастни хора в София
  • Затягат условията за почетни бургазлии, ще искат по 1000 подписа за номинация
  • През 2020 г. случаите на домашно насилие се увеличили с около 4 000
  • Протестното отваряне на заведения се отменя
  • В САЩ вече се влиза само с отрицателен тест за COVID-19
  • Напусна ни известният художник Ганчо Карабаджаков
  • Можем да ваксинираме от 50 хил. до 100 хил. души на ден, твърди здравният министър
НА ЖИВО

Община Несебър стартира дейности по рекултивация на общинското депо за твърди битови отпадъци в Обзор


Община Несебър стартира дейности по рекултивация на общинското депо за твърди битови отпадъци в Обзор
Общината продължава да разработва нови планове за населеното място
30 Декември 2020, Сряда, 13:10 ч.
Автор: Флагман.бг

Реализираните в Обзор проекти са многобройни и широкомащабни

Община Несебър започна изпълнението на основните дейности по проект „Рекултивация на депо за твърди битови отпадъци в м. „Балабана“, землище на гр. Обзор, община Несебър“.

Изпълнението на техническата рекултивация на депото включва предепониране на натрупаните отпадъци в ново тяло на обекта върху по-малка площ, полагане на горен изолиращ екран и на рекултивационен слой и др.

С реализирането на проекта ще се постигне ограничаване разпространението на вредни емисии в атмосферата, запрашаването, негативното въздействие върху компонентите на околната среда – почви,  въздух, повърхностни и подземни води и ще се минимизират рисковете за човешкото здраве. В резултат на проектните дейности ще се възвърнат функциите на нарушените почви и ще се възстановяват екосистемите.

Срокът за изпълнение на административния договор за безвъзмездна финансова помощ е до 21 февруари 2022 г.

Дейностите на Община Несебър за благоустрояването на Обзор са в основата на превръщането на населеното място в модерен, процъфтяващ и перспективен курортен град.

През изминалите години на територията му са реализирани множество обекти с висока обществена значимост. Към днешна дата Община Несебър продължава да работи по проекти - предмет на засилен граждански интерес.

Фокус на общинските строителни дейности е центърът на града, който претърпя промяна чрез цялостна подмяна на настилките, оформяне на изцяло пешеходна зона с нов фонтан на площад „Свобода“ и ново парково осветление. Бяха изградени: детска площадка с катерушки; паркова среда с места за сядане, отдих и рекрeация; амфитеатър за провеждане на културни събития; алея на светещите водни капки за вечерни разходки и др.

При осъществяване на проект за градски парк в кв. 23 (над Казиното) бяха разкрити артефакти, чието проучване бе извършено чрез археологически разкопки. Към момента те вече са приключили и за този обект тече процедура по преработка на проекта именно заради откритите исторически находки. Разположен в края на ул.”Черноморска” и граничещ с плажната алея, паркът освен място за отдих, културни и спортни дейности, ще изпълнява функциите и на вход към плажа.

За обществен достъп до плажа е проектиран и изграден стълбищен подход, който свързва ул.”Черноморска” и крайбрежната алея. На нивото на алеята е разположена сграда с обществени тоалетни, които обслужват плажуващите, магазини за сувенири и плажни стоки.

В същия район Община Несебър е разработила още един важен за града обект - Проект за реконструкция и укрепване на крайбрежната алея с главен канализационен колектор. Целта  е запазване на бреговата линия от въздействието на морските стихии. Изграждането на този мащабен обект ще допринесе за цялостната завършеност на градската визия, ще има  практическа стойност при отвеждането на отпадните води и най-вече ще позволи разширяването на града на юг. Проектът се процедира.

В момента Общината изработва ПУП за южния плаж на Обзор като проектантският екип съобразява текущата разработка с нормативната база и с одобрените за съседните имоти устройствени планове. Изработената нова ВиК схема е одобрена от Вик - Бургас.

Друг проект - за консервация, реставрация и адаптация на ранновизантийските терми, открити в центъра на Обзор, е в НИНКН за съгласуване.

Общината издигна изцяло нова трибуна „Запад“ на градския стадион в Обзор, за която тече процедура за допускане в експлоатация. Ремонт бе извършен на двора на ДГ „ Обзорче“ и бяха монтирани нови детски уреди за игра. В града е изграден и фитнес на открито.

Община Несебър  извърши реконструкция на водопровод за битова и дъждовна канализация по ул.“Черноморска“. Други обекти, изпълнени в Обзор са: основен ремонт на покрива на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, реконструкция на дъждовна канализация на ул. „Младежка“, асфалтиране на улиците „Рила”, „Тодор Илчев”, „Странджа”, „Трети март”, частично рехабилитиране на улиците „Дунав”, „Струма”, „Марица”, ремонт на параклис в гробищен парк, ремонт на покрива на културния дом и др.

Реализиран бе и обект, намиращ се в непосредствена близост с улица „Стара планина“. В района на улицата от години протичаха свлачищни процеси, които вследствие на предприети от общината укрепителни мерки, чрез вложени стоманобетонни елементи, са прекратени. В озеленената площ по дължината на улицата беше монтиран светещ надпис с името на града „ОБЗОР“.

Със средства, които Община Несебър осигури по европейски и национални програми в Обзор бяха изпълнени следните проекти: „Изграждане на спортен комплекс – мини игрище за футбол“, към който беше оформена  лекоатлетическа писта и тенис корт; „Подобряване енергийната ефективност на ОДЗ „Обзорче”, „Иновативен маркетингов подход за развитие на регионален туристически продукт“; „Изграждане на екопътека „Калето“ и др.

 През последните години в Обзор се изградиха подземни съоръжения за разделно събиране на отпадъци. Проектът значително подобрява естетическата визия на градската среда.

През 2019 г. е изградена мрежа за безжичен интернет в десет точки на територията на общината, благодарение на инициативата на Европейската комисия WiFi4EU. Една от локациите, където мрежата може да се ползва свободно, е в гр. Обзор - централен площад.

В края на ноември 2020 г. е подписан договор за изпълнение на Проект „Подобряване на туристическата инфраструктура в гр. Обзор, Община Несебър – изграждане на открит паркинг, детска площадка и озеленяване“.

Общинското ръководство положи усилия и при привличането на средства за сектор “Рибарство и аквакултури”. Формирано и учредено бе  публично-частно партньорство, чрез създаването на Местна инициативна рибарска група „Несебър – Месемврия”, като територията на гр. Обзор е допустима за изпълнение на проекти както от частния сектор, така и от Община Несебър и неправителствени организации. Общата стойност на привлечените средства по проекта възлиза на 3 911 660 лв. Предстои кандидатстване за финансиране по Проект за преустройство на съществуваща общинска сграда в експозиционен център на рибарството, в гр. Обзор. Източник на финансиране - ПМДР 2014-2020 , чрез МИРГ „Несебър – Месемврия“.

Община Несебър системно работи и за разширяване  на социалните услуги в общността. За целта в Обзор е създаден филиал на Детска млечна кухня- Несебър, който осигурява прясна и здравословна храна, приготвена по специализирани рецепти. На територията на града работи и звеното „Домашен социален патронаж“- Несебър. И двете услуги се дофинансират от бюджета на общината. Общината е осигурила  помещения и поддръжка за местния клуб на пенсионерите и за клуба на хората в неравностойно положение и участва с финанси в дейността на Спешна помощ-Бяла, която по държавно разпределение отговаря за района на Обзор. Заплащат се пътните на персонала и се подпомага закупуването на лекарства и консумативи за филиала.

Част от проектите, осъществени на територията на Обзор, са с особена социална и културна значимост, защото имат отношение към възпитанието и духовното израстване на поколенията. След 88 години в различни помещения под наем, през 2015 година, НЧ „Изгрев 1927“ се сдоби със своя сграда. Тя е издигната върху терен, собственост на общината, която го отстъпи безвъзмездно за нуждите на читалищната институция. Постройката е изградена по европейска програма, като Община Несебър помага при кандидатстването по проекта, чрез който се осигуряват средства на стойност от 730 хил. лв. за построяването на сградата на НЧ „Изгрев 1927.

Друг важен проект, реализиран от Община Несебър в Обзор, е обновената и изцяло реконструирана сграда на местното кметство. Проектът на стойност 918,777 лв. включва строително монтажни работи, укрепване, преустройство и надстройка на съществуващата стара двуетажна сграда, която в момента е модерна триетажна постройка с подпокривно пространство. С промените е създадена достъпна среда за инвалиди. В кметството заработи и туристически информационен център.

Община Несебър е разработила редица обекти, за чието осъществяване има проектна готовност. Един от тях - „Изграждане на пристройка с физкултурен салон към ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, е от голяма важност за образователната инфраструктура на Обзор. За него общината търси национално или европейско финансиране.

Постепенната реализация на цялостната политика на Община Несебър за развитие на прилежащите й селища не спира да променя облика на Обзор чрез строителство на нови и основен ремонт на съществуващи обекти – инфраструктурни, образователни, публични. В резултат привлекателността на града като място с качествена жизнена среда за гражданите и добри инвестиционни възможности за бизнеса се повишава непрекъснато.
В категории: Несебър


България Всички новини
Красимир и Станимир, които обраха апартамента на бургазлия, отиват в затвора за 2 години Красимир и Станимир, които обраха апартамента на бургазлия, отиват в затвора за 2 години

Двамата изгладнели варненци бяха хванати по време на специализирана полицейска акция

5 неща, които да обмислите, преди да си легнете с шефа 5 неща, които да обмислите, преди да си легнете с шефа

Не очаквайте началникът ви да има специално отношение към вас

3 причини мъжете да не се влюбват във вас 3 причини мъжете да не се влюбват във вас

Вижте къде може би грешите

Крими тийнейджъри пребиха бургазлия от кв. Горно Езерово за 100 лв. Крими тийнейджъри пребиха бургазлия от кв. Горно Езерово за 100 лв.

Извършителите са на възраст между 11 и 18 години, някои имат и досиета

Какво е второто лице на всяка зодия Какво е второто лице на всяка зодия

Вижте тук

Чудесен десерт: Бананови мъфини със сушени сливи Чудесен десерт: Бананови мъфини със сушени сливи

Невероятно вкусни са

Поредно проучване сочи: Строгият локдаун и затварянето на бизнеси не помагат, а вредят Поредно проучване сочи: Строгият локдаун и затварянето на бизнеси не помагат, а вредят

Хора с хронични заболявания бяха оставени на произвола на съдбата заради серия от грешни предположения и политическа арогантност, пише Раян МакМакен

Бургаско студио слага с отстъпка филъри на мъжки устни за Св. Валентин Бургаско студио слага с отстъпка филъри на мъжки устни за Св. Валентин

Досега тази процедура беше основно за жени и събуждаше еротични мисли за френска любов

Нова министерска заповед: Моловете и кината отварят на 1 февруари, ресторантите – на 1 март Нова министерска заповед: Моловете и кината отварят на 1 февруари, ресторантите – на 1 март

Маските вече няма да може да се заменят с шлемове или други средства

Туроператори предупреждават: Не бързайте с резервации в чужбина Туроператори предупреждават: Не бързайте с резервации в чужбина

Препоръката се отнася и за съседна Гърция

Атака с нож във Франкфурт, петима са пострадали Атака с нож във Франкфурт, петима са пострадали

Нападателят е задържан

Италианският премиер подаде оставка Италианският премиер подаде оставка

Джузепе Конте се надява да му връчат отново върнатия мандат и да направи ново правителство

 

АстраЗенека предложи на ЕС да започне доставки на ваксината си по-рано АстраЗенека предложи на ЕС да започне доставки на ваксината си по-рано

Предложението е било направено на две извънредни срещи, проведени вчера

Над 150 арестувани на протести срещу полицейския час в Нидерландия Над 150 арестувани на протести срещу полицейския час в Нидерландия

В две от населените места са изпратени специални части на полицията

Ваксината на Модерна предпазвала от новите щамове на COVID-19 Ваксината на Модерна предпазвала от новите щамове на COVID-19

Това показвали проведените изследвания

Катрин и Даная от ОУ "П.Р. Славейков" са финалисти в състезание по творческо писане на английски език Катрин и Даная от ОУ "П.Р. Славейков" са финалисти в състезание по творческо писане на английски език

Отличното представяне на възпитаничките на ОУ "П.Р. Славейков" ги нареди сред18-те финалисти в последния кръг на състезанието

 

Рибарските портове - любимо място за разходки и риболов и през зимата Рибарските портове - любимо място за разходки и риболов и през зимата

Всички новоизградени портове имат освен лодкостоянки и свободни зони за риболов

 

Откриха мъртъв бивш гръцки министър на яхтата му Откриха мъртъв бивш гръцки министър на яхтата му

Сифис Валиракис вероятно се е подхлъзнал и е паднал в морето

Момче на 11 г. e най-младата жертва на COVID-19 в Хърватия Момче на 11 г. e най-младата жертва на COVID-19 в Хърватия

По неофициална информация детето не е боледувало от други болести

Норвегия с пълно затваряне в Осло и още 9 общини заради британския щам на COVID-19 Норвегия с пълно затваряне в Осло и още 9 общини заради британския щам на COVID-19 Забранени са всички масови събития с изключение на погребенията, а както и масовите спортни и развлекателни дейности за деца и възрастни
Костадин Ангелов, министър на здравеопазването Костадин Ангелов, министър на здравеопазването Парадокс е, че аз воювам с вас за вашето здраве Виц на деня Виц на деня Скандал!
Жената към мъжа:
- Сега отивам в кухнята и ще строша цялата посуда!
Мъжът доволно:
- Върви, купил съм пластмасова - многоскандална!
Виц на деня Виц на деня - Добре де, ти никога ли не си имала "мокри" сънища с мен?
- Имала съм. Веднъж сънувах, че те давя.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Лекарството, към което никой никога няма да има алергия, това е нежността
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори