×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Знаковите личности на Бургас, които ни отне фаталната 2020 г.


29 Декември 2020, Вторник, 21:30 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: Архив на Флагман.бг

Сбогувахме се със силни личности от всички сфери на обществения живот

 

Астролози твърдят, че високосните години винаги са белязани от нещастия и катаклизми, а живота си губят силни личности. 2020 година бе кошмарна, Бургас се сбогува със знакови имена във всички сфери на обществения живот. Ще се опитаме да си спомним за част от тях.  

Флагман.бг изказва съболезнованията си към близките на тези, които останаха завинаги в 2020 година. Подреждаме ги по обратен хронологичен ред, започвайки от днешна дата – 29 декември.

Днес Ковид-19 ни отне Димка Ташкова – известен журналист, писател и завеждащ отдела „Връзки с обществеността” на Община Бургас при екскмета Йоан Костадинов. Тя почина на 76-годишна възраст. Ташкова бе блестящо перо, невероятен разказвач на интересни човешки истории.

Навръх Коледа ни напусна и бившият окръжен прокурор на Бургас Ангел Ангелов, който почина след усложнения от коронавирус. Ангелов си отиде от този свят едва на 59-годишна възраст. Той бе в отлично здраве, преди да се зарази в края на ноември, състоянието му рязко се влоши на 20 декември.

Легендарният спортист Танчо Тенев, който участваше в различни спортни състезания за ветерани, почина на 22 декември. Той влезе в историята, печелейки на преклонна възраст - 92 години, световни титли на два фронта – плуване и скокове във вода.

На 17 декември, в 22:30 часа в столичната болница „Св.Екатерина” депутатът Валентин Касабов загуби продължителна битка с Ковид-19. Бургас ще го запомни като личност с ярък характер и човек с голямо сърце, отстояващ своите принципи и идеали. Валентин Касабов имаше значима роля в демократичните промени в Бургас. Той бе сред основателите на първото опозиционно движение в града – „Клуб 19 ноември”, което впоследствие се превърна в ядро на бъдещия Съюз на демократичните сили. Касабов бе знаково име за българската журналистика. Професионалист с невероятна подготовка, остър език и засилено чувство за справедливост. Зад гърба си има и два мандата като депутат – в 43-ото и 44-ото Народно събрание.

Депутатът Валентин Касабов издъхна след усложнения от Ковид-19

Началникът на Хирургичното отделение в МБАЛ „Маджуров” д-р Живко Радев бе друга свидна жертва на коварния вирус. 24 години от кариерата му преминаха в УМБАЛ Бургас, където го помнят като блестящ хирург с точна ръка и хладнокръвен ум.

Обичаният от много майки неонатолог и педиатър д-р Йорданка Караджова ни напусна на 10 декември след усложнения, причинени от коронавирус. Тя бе на 81 години, като до последно практикуваше.

Ген.Гиньо Тонев, екскомандващ на Сухопътните войски и първи зам.-началник на ГЩ на БА, също падна жертва на Ковид-19. Почина на 76-годишна възраст в бургаска болница.

Бившият председател на Общинския съвет в Бургас (2014-2019) Костантин Луков издъхна на 66-годишна възраст на 9 декември. Той се бореше със злокачествено заболяване, подложи се на тежка операция, която за съжаление не му помогна.

Бившият председател на ОбС Бургас (2014-2019) Костантин Луков почина на 66-годишна възраст

Почетният гражданин на Карнобат Иван Тотев почина в началото на декември след продължително заболяване.

На 3 декември ни напусна и Станко Димитранов-Художника – знаменосецът на всички протести, свързани с имотните дела на черноморци.

На 2 декември от Ковид-19 в столична болница на 72-годишна възраст издъхна доц.Христо Генчев, основател на СДС, университетски преподавател с богата академична кариера.

През декември от инсулт почина старшата медицинска сестра на ДКЦ „Ел Масри” Добрина Иванова.

На 1 декември Ковид-19 отне живота на Христо Шарлопов, известен бургаски журналист от 70-те и 80-те години на миналия век, баща на бизнесмена Стефан Шарлопов.

На 28 ноември битката с вируса загуби д-р Бирджан Йозтюрк, който си отиде едва на 43 години. Той не е имал съпътстващи заболявания, заболяването при него е протекло изключително тежко. Колегите му са категорични, че губят отличен хирург, когото всички уважаваха.

На 25 ноември Белодробната болница в Бургас се прости с д-р Диляна Цветкова. На 68-годишна възраст тя не успя да се пребори с Ковид-19 и за пет дни загуби живота си.

На 23 ноември, само на 48 години, си отиде Емилия Атанасова, медицинска сестра от отделението по неврология в УМБАЛ Бургас. Тя бе поредната жертва на коварния вирус.

През ноември ни напусна и Евдокия Симеонова – един от най-известните бургаски журналисти от втората половина на 20-и век. В професионалната биография на Симеонова изпъква работата в „Черноморски фар” (1965-1989 година), „Свободен бряг”, първия частен всекидневник в Бургаска област „Акценти” и истинското явление от 90-те години – в-к „Черно море Юг”.

Евдокия Симеонова бе истинско явление, създаде школа от която тръгнаха част от най-добрите български журналисти за последните 20 години

На 19 ноември Бургас се събуди с вестта за кончината на Васил Камберов – емблематично лице на бургаската демокрация, бивш национален зам.-председател на СДС, областен лидер на синята партия в Бургас и областен управител. Камберов бе поредната жертва на Ковид-19.

Няколко дни по-рано Бургас загуби и още едно голямо име – проф.д-р Стефан Чапкънов, един от най-известните съвременни фолклористи. Той почина на 82-годишна възраст. Стефан Чапкънов бе почетен гражданин на Бургас и Малко Търново, основател и двигател на ансамбъл „Странджа”.

Създателят на ансамбъл "Странджа" Стефан Чапкънов 

На 14 ноември битката с коронавируса загуби и Ваня Стоянова, директор на Първото частно основно училище в Бургас.

В началото на ноември ни напусна капитан Христо Мушков. Морският вълк няколко дни преди това празнува 80-годишния си рожден ден. Той бе последният началник на Морското училище в Бургас от военизирания му период, а през 1998 година бе пленен от сомалийски пирати.

На 7 ноември почина Андон Николов, дългогодишен кмет на с.Трояново. Той си отиде след заразяване с коронавирус на 68 години.

На 27 октомври, в деня, в който трябваше да стане почетен бургазлия след продължително боледуване издъхна арх.Деви Симеонов. Неговият почерк в развитието на града се забелязва осезаемо и днес. Той е автор на силуетните планове на ул.”Александровска”, ул.”Фердинандова” и пл.”Св.Св.Кирил и Методий”. Негово е и градоустройственото решение за Културния дом на НХК.

На 20 октомври издъхна Жанет Красимирова, обвинител в Апелативна прокуратура-Бургас. Тя бе с над 30-годишен стаж, бивш зам.-апелативен и зам.-окръжен прокурор.

На 17 октомври след продължителна битка с Ковид-19 почина проф.д-р Георги Хубчев, началник на АГ отделението на УМБАЛ „Дева Мария”. Той бе истинско светило в акушер-гинекологията, „Лекар на годината” през 2019 година. Загубата му бе тежък удар не само за семейството, а и за родното здравеопазване.

Проф.Георги Хубчев бе истинско светило в акушер-гинекологията 

В началото на октомври ни напусна и д-р Савко Паскалев, завеждащ отделението по „Образна диагностика” на СБАЛПФЗ Бургас. Той бе сочен за доайен на рентгенологията в Бургас. Изключителен специалист.

В края на септември след силна сърдечна аритмия издъхна Свилен Иванов, един от създателите на "Ало, Бургас". Той си отиде едва на 49-годишна възраст.

Същия месец внезапно си отиде и главен старшина във военно формирование 22480 Маври Стоянов. Той издъхна едва на 39 години от инфаркт.

На 17 август след продължително боледуване издъхна почетният бургазлия Краси Зинин – известен художник, носител на множество престижни награди.

На 23 юли един от най-уважаваните дейци на просветата в Бургас – Георги Даутев, бивш началник на Регионалния инспекторат, почина внезапно. Едва на 51-годишна възраст. Той бе историк по образование, както и магистър по право. Последно бе зам.-директор на НУМСИ „Проф.Панчо Владигеров”.

На 24 юни в дома си почина Галентин Влахов. Известният издател бе на едва 63-годишна възраст. Близо две десетилетия той бе сред най-влиятелните фигури в бургаската журналистика, управител на най-стария всекидневник в България – в-к „Черноморски фар”.

На 26 април ни напусна големият български интелектуалец Никола Инджов. Той беше лауреат на много престижни награди, дипломат в Куба и Мексико, един от малцината наши писатели, познавали лично Габриел Гарсия Маркес.

Същия ден този свят напусна полк.Кирил Петков, бивш общински съветник, безспорен авторитет в обществено-политическия живот на града. Той бе първата жертва на Ковид-19 в Бургас.

Тази година се сбогувахме и с Адмирала на бургаската поезия – Пейо Пантелеев. Авторът на текста „Здравей, как си приятелю” си отиде на 75-годишна възраст. Той се лекувал от онкологично заболяване, но на 20 април е получил инсулт, след което е издъхнал. Месец и половина по-рано бе чествана 75-ата му годишнина с впечатляващ концерт, а кметът Димитър Николов му връчи почетното звание „Ключа за кулата на Бургас”.

Пейо Пантелеев - Адмирала на бургаската поезия

През април ни напусна и Любомир Добрев – българският Чарли Чаплин. Той почина на 82-годишна възраст.

Няколко дни по-рано издъхна и любимия на поколения българи актьор Вълчо Камарашев. Бургазлията е един от най-известните артисти на 20-и век, а в 60-годишната си кариера има редица знакови роли във филмите „Тримата от запаса”, „Осъдени души”, „Вилна зона”, „Войната на таралежите”, „Всичко е любов” и много други.

Вълчо Камарашев бе любим актьор на поколения българи

Април бе тъжен, защото загубихме и д-р Сабето Асса (92 години) – ръководител на школата по неврология, направила от десетки лекари перфектни специалисти.

През март се сбогувахме с д-р Андрей Найденов, демократ-идеалист, който отдаде живота си за борбата за справедливост. Той издъхна след кратко боледуване на 89-годишна възраст.

В края на февруари, на 74-годишна възраст, почина инж.Иван Ченгелиев, последният първи секретар на БКП-Бургас. В средата на 70-те той завършва Академията за обществени науки при ЦК на КПСС в Москва, след това е назначен за началник в Държавна сигурност-Бургас, впоследствие е избран за първи секретар на БКП в Бургас, а впоследствие оглавява и Областния комитет на комунистическата партия.

В началото на февруари, на 82 години, в дома си почина една от знаковите фигури в историята на Българското национално радио – Росица Спасова.

В първите дни на 2020 година стана ясно, че е починала Пенка Жекова, директор на дирекция „Контрол” в НАП Бургас. В края на миналата година тя бе получила много тежък инсулт, а изходът се оказа летален. Пенка Жекова бе сред най-компетентните специалисти в приходната агенция.

 


В категории: Животът


Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори