×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • След 15 май в Царево и Ахтопол няма да се строи
  • Жълт код за значителни снеговалежи е в сила за 14 окръга на Румъния
  • 64-годишна жена загина при пожар в Сливен
  • Дългът на България за 2023 г. е 23.1% от БВП
  • Започва консервация на постамента на Паметника на съветската армия в София
  • Двама души са ранени при нападение с автомобил в Йерусалим
  • Отбелязваме Международния ден на Земята
  • Разследват смъртта на сърна в Старозагорско
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

2020 година ни показа, че по-важно от здравето на хората няма


2020 година ни показа, че по-важно от здравето на хората няма
Едва сега разбрахме стойността на полежанието "здраве". Пазете се! Скоро ще дойде моментът, когато отново ще се поздравяваме с приятелска прегръдка, каза Георги Димитров
27 Декември 2020, Неделя, 19:01 ч.
Автор: Флагман.БГ

Последните 12 месеца ни дадоха знак, че онези духовни ценности, с които бе наситен животът ни преди пандемията, са били от изключителна важност

 

 

2020 година ни показа, че по-важно от живота и здравено на хората няма. Това е един тежък период, Общината се справи добре, но заради пандемията значителна част от фирмите в Карнобат или не работят, или са с намален обем на дейността си. Безработицата скочи два пъти, а около нас настъпи пустота. По този начин кметът Георги Димитров описа отминаващите 12 месеца.

-Г-н Димитров, каква беше за Община Карнобат 2020 година?

-Този път ми е много трудно да дам оценка на отминаващата година. Когато питат един кмет каква беше годината, обикновено се имат предвид финансите. В този смисъл отговарям: Годината беше успешна, даже преизпълнихме плана за собствените приходи, ще има и преходен остатък. При бюджет, приет с начален план 30 296 000лв., ние приключваме годината с 31 860 000лв., което означава близо 1,5 млн. повече. Приходите са повече в държавно делегираните дейности, имаме ръст и в местните приходи. Постигнали сме една по-висока събираемост, защото положихме усилия да си съберем задълженията от минали години. Не се радвам на тези цифри, защото никой не може да каже какво предстои. Онова, което бяхме заложили в бюджета като капиталова програма – почти всичко е изпълнено. В същото време, в мен самия, в колегите ми, има едно усещане за безвремие. Като казвам, че сме изпълнили капиталовата програма, реално става дума главно за проектиране и строителство. Не изпълнихме тази част, свързана с културния и спортния календар. Празникът на града на практика само го маркирахме, отпадна Балканският фестивал на изкуствата, както и редица други събития, които ни даваха възможност да празнуваме, да наситим дните си с емоции, с положителни чувства.
Сега имам усещането, че навсякъде се е наместила една апатия. Хората нямат желание да празнуват. Не говоря за страх. Говоря за чисто човешкия инстинкт за самосъхранение. За съжаление пандемията не ни подмина, въпреки взетите превантивни мерки. Надеждните ни, че новоизграденото отделение за лечение на Covid-19 в МБАЛ -Карнобат, няма да се ползва, не се сбъднаха. През последните седмици то работи с пълен капацитет, в него се лекуват пациенти, които имат нужда от по-сериозна медицинска помощ. За съжаление загубихме и хора, една част от тях много млади. В този смисъл, не мога да нарека една такава година добра.

-На какво ни научи 2020 година и какво ни показа?

-Показа ни, че по-важно от живота и здравето на хората – няма. За мен това е най-голямата ценност. Едва след това идват другите ценности, свързани с качеството на съществуването ни.
Показа ни, че онези духовни ценности, с които бе наситен животът ни преди пандемията, са били от изключителна важност. В стремежа си да пазим съществуването на хората, изгубихме една значителна част от онова, което изпълва със съдържание понятието живот - общуването, възможността за спорт, култура, социални контакти. Около нас е пустота. Една значителна част от фирмите в Карнобат или не работят, или са с намален обем на дейността си. Безработицата скочи два пъти, фирмите загубиха пазари. Най-лошото е, че още не знаем къде сме – дали това е втора вълна, очаква ли ни трета вълна.

Какво ни очаква от тук, нататък? Стряскащ е фактът, че не можем да правим планове. Някак животът тече ден за ден. Децата вече изнемогват в електронната среда, в която учат и живеят. Ученето онлайн промени посоката на техните желания. Докато миналата година, по това време, те се надяваха да бъде удължена зимната ваканция, сега те чакат момента, в който ще се върнат на училище. Радващ е фактът, че децата искат да ходят на училище, че оценяват предимствата на присъственото обучение. Няма какво да се залъгваме. Колкото и да е добра комуникацията в електронна среда, при обучението на живо се дават други резултати. То най-вече оказва влияние върху психичното здраве на децата. Доста време те живеят в изолация. Не могат да общуват помежду си, до минимум са ограничени т.н. им „събиранки“, затворени са местата, където традиционно те се срещат извън училище – спортната зала, фитнеса, в школите и съставите, кафетата, дискотеките, клубовете по интереси. Все места, където младите хора прекарват една голяма част от свободното си време. Страдат не само децата и младежите, но и възрастните хора. Пенсионерските клубове, които са втори дом за мнозина от тях, са затворени от пролетта. В общината пенсионерските клубове са 33 и те даваха възможност за социални контакти на хората от третата възраст. Мисля, че тепърва ще се прави оценка на тази страна на пандемията, която оказва изключително влияние върху психиката на човек. Затова е и усещането за безвремие. Но пък се прокрадва и един скрит ентусиазъм, че утрешният ден ще бъде по-добър от днешния. Време е да наситим мислите и часовете си с оптимизъм, да мислим позитивно, че 2021 година ще е по-добра от отиващата си 2020 година.

-Ще успеем ли да пренесем този оптимизъм в бюджета на общината за 2021г.?

-Вече споменах, че община Карнобат ще приключи годината с преходен финансов остатък. Умишлено сме търсили рестриктивния бюджет. Тоест, ако ние вървим към изпълнение на приходната част над 100%, в разходната трудно ще достигнем 80 – 82%. Правили сме икономии, тоест „свивали сме колана“ и то главно заради това, че не знаем какво ни очаква през следващата година. Една значителна част от приходите на община Карнобат идват от собственост. Но тази собственост ние не я експлоатираме, ние сме я отдали под наем, под аренда. Ако стопанските субекти, разбирайте фирмите, са зле, ние може да не получим част от тези планирани приходи, което означава, че заложени разходи в бюджета, в един момент, могат да се окажат „кухи разходи“, ако ги няма постъпленията. Този преходен остатък, донякъде, идва да компенсира един такъв риск. В бюджета пак ще заложим необходимите параметри най-вече за социални дейности, защото Карнобат има облика на социален град, а това струва пари, сериозен финансов ресурс. Няма да оставим патронажната грижа, асистирането на хора, които са изпаднали в беда и не могат да се обслужват, детските заведения, млечната кухня, социалните си домове, центровете си за настаняване от семеен тип.

От тук нататък са проблемите по чистотата. Предстоящите разходи надхвърлят 1 800 000лв., като имаме предвид, че това е песимистичната прогноза. Биха могли и да са повече, защото се оказва, че хората, когато са вкъщи, генерират повече отпадъци. Таксите за депониране на отпадъците в депото в Братово скачат с 12 лв. на тон, увеличава се и минималната работна заплата. Ако ние не увеличим такса смет и не осигурим нужните средства, които да покрият разходите по услугата, ще трябва да дофинансираме, за сметка на други местни дейности. Става въпрос за социалните ни, културни и спортни дейности. Т.е., каквато и да е годината, ние трябва да планираме текущите разходи, за да осигурим нормалното изпълнение на дейностите от всички сфери на живота, за да можем да говорим за някакво качество на живот.

-Ще заложите ли на по-значими инфраструктурни проекти догодина?

-По отношение на инфраструктура в бюджета ще заложим нормалните неща. И в момента върви ремонт на тротоарите по ул.“Петър Берон“, ул. „Алеко Константинов“, ул. „Марица“. След това ще продължим и по ул. „Искър“. Общинското предприятие е ангажирано с подмяната на осветителни тела. Имаме изиграни обществени поръчки и вече разплатени готови проекти. В пълна проектна готовност сме да кандидатстваме по европейски фондове за финансиране, а други ще изпълним със собствени средства. Работата по инфраструктурата върви, не сме спирали. Застоят е главно в областта на културата, спорта, туризма, социалното общуване… В тези сфери няма как да се преборим с факта, че трябва да спазваме дистанция. Дистанцията при нас вече се отъждествява със самоизолация, което не е хубаво.

-Да завършим малко по-оптимистично, с едно пожелание към жителите на общината?

-Почти всички пожелания, между нас, хората, когато общуваме, винаги са били свързани със здраве. Само че едва сега разбрахме стойността му. Призивът ми към всички е:
Пазете се. Бъдете живи и здрави, за да обичаме, да се радваме на семействата си, за да продължим напред и да се върнем към нормалния си живот. Убеден съм, че скоро ще дойде моментът, когато отново с приятелска прегръдка ще се поздравяваме.

Източник: Karnobat-voice.com


В категории: Карнобат


Флагман.БГ Почина много известна режисьорка Почина много известна режисьорка 23/04/2024, Вторник 12:08 0
6
Коментара по темата
6.
*********
28.12.2020 04:41:53
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
Вики
28.12.2020 04:37:55
3
4
Да не забравяме, че здравето идва с добрата храна!А при този глад и мизерия-къде здраве? Ще ни залъгват с ваксини.Да този в миналото Велик Народ вместо хляб, днес ще яде хапчета!
Браво Господа!
4.
*********
28.12.2020 00:12:52
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
3.
Не е ли СТРАННО (!)
27.12.2020 23:38:55
1
6
ЧЕ КОГА нещо друго - освен здравето - е било по-ценно за ВСЕКИ човек, за ВСЯКА нация, за ЦЕЛИЯ свят! Прочети пословици, поговорки!!! АМАН от *МЪДРИ* глупости, скудоумия, напъхани в устите на еди-кой си!! Четете ли си пасквилите!! (Нямата време: бързото ла*но връх няма!! Има ли тук послание? КАКВО Е ПОСЛАНИЕТО?? КЪДЕ ГО?? С какво ли мисли авторът? С ГАЩИ ЛИ? - ИЛИ?
2.
Дай боже
27.12.2020 23:13:28
2
4
И на над така да ни дават апартаменти
1.
5678
27.12.2020 22:30:19
2
5
На мен ми показа, че колкото по-жалък и смотан живот води някой, толкова повече живота му става по-ценен. И ако това е за сметка на други, то той намира смисъл да се бори.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Щерката на президента показа перфектно тяло в оскъдно облекло Щерката на президента показа перфектно тяло в оскъдно облекло Това е дебютът на Дарина Радева Почина много известна режисьорка Почина много известна режисьорка Опелото ще се състои в събота в храма "Св.Седмочисленици" от 13.30 ч. Левите сили ще се явят раздробени на изборите 2 в 1 Левите сили ще се явят раздробени на изборите 2 в 1 Хитът на последния кметски вот в София Ваня Григорова оглави нова коалиция под името "Солидарна България" Доц. Мирчева оглави Отделението по Кардиология на МБАЛ „Бургасмед“ Доц. Мирчева оглави Отделението по Кардиология на МБАЛ „Бургасмед“ Доц. Мирчева ще осъществява платени консултации към ДКЦ „ Бургасмед ”, а от началото на май ще предоставя и консултации с направление от личен лекар Официално! Зелената зона в Бургас ще работи целогодишно Официално! Зелената зона в Бургас ще работи целогодишно Има и корекции в Синята зона, вижте какви Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Те заглушиха Божия глас в душите на тези хора, а той не се разграничи от тях, коментира митрополит Антоний Малко дете с разбита уста в образователен център в Пловдив Малко дете с разбита уста в образователен център в Пловдив  Според персонала то е паднало на двора, но по тялото му няма следи от охлузвания Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Бившият финансов министър се похвали, че е преподавал на Кирил Петков в Харвард Пепи Еврото искал да залее прокурор с киселина Пепи Еврото искал да залее прокурор с киселина Илиана Кирилова обаче отказа да коментира скандалните снимки с пудела и пачките с пари, имало за това забрана Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско За пореден ден полицейската сводка е пълна със случаи за водачи, хванати да шофират след употреба на наркотични вещества
Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Престъплението било разкрито благодарение на добрата система за видеонаблюдение в британската столица Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Израелският президент Ицхак Херцог призова "свободния свят" за общи действия дори и да се бие, ако е нужно
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори