×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Утре, 27 януари, започва ваксинирането на потребителите и персонала на домовете за възрастни хора в София
  • Затягат условията за почетни бургазлии, ще искат по 1000 подписа за номинация
  • През 2020 г. случаите на домашно насилие се увеличили с около 4 000
  • Протестното отваряне на заведения се отменя
  • В САЩ вече се влиза само с отрицателен тест за COVID-19
  • Напусна ни известният художник Ганчо Карабаджаков
  • Можем да ваксинираме от 50 хил. до 100 хил. души на ден, твърди здравният министър
НА ЖИВО

2020 година ни показа, че по-важно от здравето на хората няма


2020 година ни показа, че по-важно от здравето на хората няма
Едва сега разбрахме стойността на полежанието "здраве". Пазете се! Скоро ще дойде моментът, когато отново ще се поздравяваме с приятелска прегръдка, каза Георги Димитров
27 Декември 2020, Неделя, 19:01 ч.
Автор: Флагман.БГ

Последните 12 месеца ни дадоха знак, че онези духовни ценности, с които бе наситен животът ни преди пандемията, са били от изключителна важност

 

 

2020 година ни показа, че по-важно от живота и здравено на хората няма. Това е един тежък период, Общината се справи добре, но заради пандемията значителна част от фирмите в Карнобат или не работят, или са с намален обем на дейността си. Безработицата скочи два пъти, а около нас настъпи пустота. По този начин кметът Георги Димитров описа отминаващите 12 месеца.

-Г-н Димитров, каква беше за Община Карнобат 2020 година?

-Този път ми е много трудно да дам оценка на отминаващата година. Когато питат един кмет каква беше годината, обикновено се имат предвид финансите. В този смисъл отговарям: Годината беше успешна, даже преизпълнихме плана за собствените приходи, ще има и преходен остатък. При бюджет, приет с начален план 30 296 000лв., ние приключваме годината с 31 860 000лв., което означава близо 1,5 млн. повече. Приходите са повече в държавно делегираните дейности, имаме ръст и в местните приходи. Постигнали сме една по-висока събираемост, защото положихме усилия да си съберем задълженията от минали години. Не се радвам на тези цифри, защото никой не може да каже какво предстои. Онова, което бяхме заложили в бюджета като капиталова програма – почти всичко е изпълнено. В същото време, в мен самия, в колегите ми, има едно усещане за безвремие. Като казвам, че сме изпълнили капиталовата програма, реално става дума главно за проектиране и строителство. Не изпълнихме тази част, свързана с културния и спортния календар. Празникът на града на практика само го маркирахме, отпадна Балканският фестивал на изкуствата, както и редица други събития, които ни даваха възможност да празнуваме, да наситим дните си с емоции, с положителни чувства.
Сега имам усещането, че навсякъде се е наместила една апатия. Хората нямат желание да празнуват. Не говоря за страх. Говоря за чисто човешкия инстинкт за самосъхранение. За съжаление пандемията не ни подмина, въпреки взетите превантивни мерки. Надеждните ни, че новоизграденото отделение за лечение на Covid-19 в МБАЛ -Карнобат, няма да се ползва, не се сбъднаха. През последните седмици то работи с пълен капацитет, в него се лекуват пациенти, които имат нужда от по-сериозна медицинска помощ. За съжаление загубихме и хора, една част от тях много млади. В този смисъл, не мога да нарека една такава година добра.

-На какво ни научи 2020 година и какво ни показа?

-Показа ни, че по-важно от живота и здравето на хората – няма. За мен това е най-голямата ценност. Едва след това идват другите ценности, свързани с качеството на съществуването ни.
Показа ни, че онези духовни ценности, с които бе наситен животът ни преди пандемията, са били от изключителна важност. В стремежа си да пазим съществуването на хората, изгубихме една значителна част от онова, което изпълва със съдържание понятието живот - общуването, възможността за спорт, култура, социални контакти. Около нас е пустота. Една значителна част от фирмите в Карнобат или не работят, или са с намален обем на дейността си. Безработицата скочи два пъти, фирмите загубиха пазари. Най-лошото е, че още не знаем къде сме – дали това е втора вълна, очаква ли ни трета вълна.

Какво ни очаква от тук, нататък? Стряскащ е фактът, че не можем да правим планове. Някак животът тече ден за ден. Децата вече изнемогват в електронната среда, в която учат и живеят. Ученето онлайн промени посоката на техните желания. Докато миналата година, по това време, те се надяваха да бъде удължена зимната ваканция, сега те чакат момента, в който ще се върнат на училище. Радващ е фактът, че децата искат да ходят на училище, че оценяват предимствата на присъственото обучение. Няма какво да се залъгваме. Колкото и да е добра комуникацията в електронна среда, при обучението на живо се дават други резултати. То най-вече оказва влияние върху психичното здраве на децата. Доста време те живеят в изолация. Не могат да общуват помежду си, до минимум са ограничени т.н. им „събиранки“, затворени са местата, където традиционно те се срещат извън училище – спортната зала, фитнеса, в школите и съставите, кафетата, дискотеките, клубовете по интереси. Все места, където младите хора прекарват една голяма част от свободното си време. Страдат не само децата и младежите, но и възрастните хора. Пенсионерските клубове, които са втори дом за мнозина от тях, са затворени от пролетта. В общината пенсионерските клубове са 33 и те даваха възможност за социални контакти на хората от третата възраст. Мисля, че тепърва ще се прави оценка на тази страна на пандемията, която оказва изключително влияние върху психиката на човек. Затова е и усещането за безвремие. Но пък се прокрадва и един скрит ентусиазъм, че утрешният ден ще бъде по-добър от днешния. Време е да наситим мислите и часовете си с оптимизъм, да мислим позитивно, че 2021 година ще е по-добра от отиващата си 2020 година.

-Ще успеем ли да пренесем този оптимизъм в бюджета на общината за 2021г.?

-Вече споменах, че община Карнобат ще приключи годината с преходен финансов остатък. Умишлено сме търсили рестриктивния бюджет. Тоест, ако ние вървим към изпълнение на приходната част над 100%, в разходната трудно ще достигнем 80 – 82%. Правили сме икономии, тоест „свивали сме колана“ и то главно заради това, че не знаем какво ни очаква през следващата година. Една значителна част от приходите на община Карнобат идват от собственост. Но тази собственост ние не я експлоатираме, ние сме я отдали под наем, под аренда. Ако стопанските субекти, разбирайте фирмите, са зле, ние може да не получим част от тези планирани приходи, което означава, че заложени разходи в бюджета, в един момент, могат да се окажат „кухи разходи“, ако ги няма постъпленията. Този преходен остатък, донякъде, идва да компенсира един такъв риск. В бюджета пак ще заложим необходимите параметри най-вече за социални дейности, защото Карнобат има облика на социален град, а това струва пари, сериозен финансов ресурс. Няма да оставим патронажната грижа, асистирането на хора, които са изпаднали в беда и не могат да се обслужват, детските заведения, млечната кухня, социалните си домове, центровете си за настаняване от семеен тип.

От тук нататък са проблемите по чистотата. Предстоящите разходи надхвърлят 1 800 000лв., като имаме предвид, че това е песимистичната прогноза. Биха могли и да са повече, защото се оказва, че хората, когато са вкъщи, генерират повече отпадъци. Таксите за депониране на отпадъците в депото в Братово скачат с 12 лв. на тон, увеличава се и минималната работна заплата. Ако ние не увеличим такса смет и не осигурим нужните средства, които да покрият разходите по услугата, ще трябва да дофинансираме, за сметка на други местни дейности. Става въпрос за социалните ни, културни и спортни дейности. Т.е., каквато и да е годината, ние трябва да планираме текущите разходи, за да осигурим нормалното изпълнение на дейностите от всички сфери на живота, за да можем да говорим за някакво качество на живот.

-Ще заложите ли на по-значими инфраструктурни проекти догодина?

-По отношение на инфраструктура в бюджета ще заложим нормалните неща. И в момента върви ремонт на тротоарите по ул.“Петър Берон“, ул. „Алеко Константинов“, ул. „Марица“. След това ще продължим и по ул. „Искър“. Общинското предприятие е ангажирано с подмяната на осветителни тела. Имаме изиграни обществени поръчки и вече разплатени готови проекти. В пълна проектна готовност сме да кандидатстваме по европейски фондове за финансиране, а други ще изпълним със собствени средства. Работата по инфраструктурата върви, не сме спирали. Застоят е главно в областта на културата, спорта, туризма, социалното общуване… В тези сфери няма как да се преборим с факта, че трябва да спазваме дистанция. Дистанцията при нас вече се отъждествява със самоизолация, което не е хубаво.

-Да завършим малко по-оптимистично, с едно пожелание към жителите на общината?

-Почти всички пожелания, между нас, хората, когато общуваме, винаги са били свързани със здраве. Само че едва сега разбрахме стойността му. Призивът ми към всички е:
Пазете се. Бъдете живи и здрави, за да обичаме, да се радваме на семействата си, за да продължим напред и да се върнем към нормалния си живот. Убеден съм, че скоро ще дойде моментът, когато отново с приятелска прегръдка ще се поздравяваме.

Източник: Karnobat-voice.com


В категории: Карнобат


6
Коментара по темата
6.
*********
28.12.2020 04:41:53
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
Вики
28.12.2020 04:37:55
3
4
Да не забравяме, че здравето идва с добрата храна!А при този глад и мизерия-къде здраве? Ще ни залъгват с ваксини.Да този в миналото Велик Народ вместо хляб, днес ще яде хапчета!
Браво Господа!
4.
*********
28.12.2020 00:12:52
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
3.
Не е ли СТРАННО (!)
27.12.2020 23:38:55
1
6
ЧЕ КОГА нещо друго - освен здравето - е било по-ценно за ВСЕКИ човек, за ВСЯКА нация, за ЦЕЛИЯ свят! Прочети пословици, поговорки!!! АМАН от *МЪДРИ* глупости, скудоумия, напъхани в устите на еди-кой си!! Четете ли си пасквилите!! (Нямата време: бързото ла*но връх няма!! Има ли тук послание? КАКВО Е ПОСЛАНИЕТО?? КЪДЕ ГО?? С какво ли мисли авторът? С ГАЩИ ЛИ? - ИЛИ?
2.
Дай боже
27.12.2020 23:13:28
2
4
И на над така да ни дават апартаменти
1.
5678
27.12.2020 22:30:19
2
5
На мен ми показа, че колкото по-жалък и смотан живот води някой, толкова повече живота му става по-ценен. И ако това е за сметка на други, то той намира смисъл да се бори.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Красимир и Станимир, които обраха апартамента на бургазлия, отиват в затвора за 2 години Красимир и Станимир, които обраха апартамента на бургазлия, отиват в затвора за 2 години

Двамата изгладнели варненци бяха хванати по време на специализирана полицейска акция

5 неща, които да обмислите, преди да си легнете с шефа 5 неща, които да обмислите, преди да си легнете с шефа

Не очаквайте началникът ви да има специално отношение към вас

3 причини мъжете да не се влюбват във вас 3 причини мъжете да не се влюбват във вас

Вижте къде може би грешите

Крими тийнейджъри пребиха бургазлия от кв. Горно Езерово за 100 лв. Крими тийнейджъри пребиха бургазлия от кв. Горно Езерово за 100 лв.

Извършителите са на възраст между 11 и 18 години, някои имат и досиета

Какво е второто лице на всяка зодия Какво е второто лице на всяка зодия

Вижте тук

Чудесен десерт: Бананови мъфини със сушени сливи Чудесен десерт: Бананови мъфини със сушени сливи

Невероятно вкусни са

Поредно проучване сочи: Строгият локдаун и затварянето на бизнеси не помагат, а вредят Поредно проучване сочи: Строгият локдаун и затварянето на бизнеси не помагат, а вредят

Хора с хронични заболявания бяха оставени на произвола на съдбата заради серия от грешни предположения и политическа арогантност, пише Раян МакМакен

Бургаско студио слага с отстъпка филъри на мъжки устни за Св. Валентин Бургаско студио слага с отстъпка филъри на мъжки устни за Св. Валентин

Досега тази процедура беше основно за жени и събуждаше еротични мисли за френска любов

Нова министерска заповед: Моловете и кината отварят на 1 февруари, ресторантите – на 1 март Нова министерска заповед: Моловете и кината отварят на 1 февруари, ресторантите – на 1 март

Маските вече няма да може да се заменят с шлемове или други средства

Туроператори предупреждават: Не бързайте с резервации в чужбина Туроператори предупреждават: Не бързайте с резервации в чужбина

Препоръката се отнася и за съседна Гърция

Атака с нож във Франкфурт, петима са пострадали Атака с нож във Франкфурт, петима са пострадали

Нападателят е задържан

Италианският премиер подаде оставка Италианският премиер подаде оставка

Джузепе Конте се надява да му връчат отново върнатия мандат и да направи ново правителство

 

АстраЗенека предложи на ЕС да започне доставки на ваксината си по-рано АстраЗенека предложи на ЕС да започне доставки на ваксината си по-рано

Предложението е било направено на две извънредни срещи, проведени вчера

Над 150 арестувани на протести срещу полицейския час в Нидерландия Над 150 арестувани на протести срещу полицейския час в Нидерландия

В две от населените места са изпратени специални части на полицията

Ваксината на Модерна предпазвала от новите щамове на COVID-19 Ваксината на Модерна предпазвала от новите щамове на COVID-19

Това показвали проведените изследвания

Катрин и Даная от ОУ "П.Р. Славейков" са финалисти в състезание по творческо писане на английски език Катрин и Даная от ОУ "П.Р. Славейков" са финалисти в състезание по творческо писане на английски език

Отличното представяне на възпитаничките на ОУ "П.Р. Славейков" ги нареди сред18-те финалисти в последния кръг на състезанието

 

Рибарските портове - любимо място за разходки и риболов и през зимата Рибарските портове - любимо място за разходки и риболов и през зимата

Всички новоизградени портове имат освен лодкостоянки и свободни зони за риболов

 

Откриха мъртъв бивш гръцки министър на яхтата му Откриха мъртъв бивш гръцки министър на яхтата му

Сифис Валиракис вероятно се е подхлъзнал и е паднал в морето

Момче на 11 г. e най-младата жертва на COVID-19 в Хърватия Момче на 11 г. e най-младата жертва на COVID-19 в Хърватия

По неофициална информация детето не е боледувало от други болести

Норвегия с пълно затваряне в Осло и още 9 общини заради британския щам на COVID-19 Норвегия с пълно затваряне в Осло и още 9 общини заради британския щам на COVID-19 Забранени са всички масови събития с изключение на погребенията, а както и масовите спортни и развлекателни дейности за деца и възрастни
Костадин Ангелов, министър на здравеопазването Костадин Ангелов, министър на здравеопазването Парадокс е, че аз воювам с вас за вашето здраве Виц на деня Виц на деня Скандал!
Жената към мъжа:
- Сега отивам в кухнята и ще строша цялата посуда!
Мъжът доволно:
- Върви, купил съм пластмасова - многоскандална!
Виц на деня Виц на деня - Добре де, ти никога ли не си имала "мокри" сънища с мен?
- Имала съм. Веднъж сънувах, че те давя.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Лекарството, към което никой никога няма да има алергия, това е нежността
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори