×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кривата на заболеваемостта се наклони надолу, премина ли България през пика?


Кривата на заболеваемостта се наклони надолу, премина ли България през пика?
Активните случаи не са спирали да намалят през последните 2 седмици, а броят на починалите е в "плато"
22 Декември 2020, Вторник, 21:29 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Данни на СЗО и на worldometers сочат, че броят на новозаразените и на смъртните случаи у нас започва да спада, в същото време расте и броят на оздравелите

Комбинирани данни от СЗО и официалния сайт за следене на развитието на коронавируса в световен мащаб worldometers сочат, че България се намира в пика на епидемията.

Както Флагман.БГ писа, още през октомври математическите модели предсказваха, че най-много нови случаи и жертви на пандемията ще има в края на декември. От графиките ясно се вижда, че дори на логаритмична и кумулативна база кривата на заразените е започнала да спада. Смъртните случаи на дневна база пък от близо 10 дни се запазват на едно ниво, което макар на пръв погледа не звучи като добра новина, всъщност е такава, когато се вземе под предвид фактът, че заболяването COVID-19 има 7 до 14-дневен инкубационен период.

Видно от статистиката спадът на новите случаи е започнал още в края на ноември, няколко дни преди да бъдат въведени новите противоепидемични мерки, които трябваше да важат до вчера и за които е спорно да се каже дали се спазват или не (с изключение на затворените заведения). От 1 до 12 декември броят им е почти еднакъв всеки ден, след което от 13 до днес се наблюдава рязък спад – както в дневните данни, така и в седмичните.

На седемдневна база спадът е драстичен, достигнали сме нивата от края на октомври-началото на ноември

Така, според данните на СЗО, спадът в броя на новите случаи между седмиците 7-13 декември и 14-20 декември е над 32%. Това със сигурност обаче не е гаранция, че пандемията е отминала, въпреки че новините са много обещаващи, предупреждават експерти.

Показанията на горната графика са красноречиви - за една седмица има спад от над 32% в броя на новите случаи на ден

Подобна към днешна дата е и картината с починалите на дневна и седмична база, където също се наблюдава плавен, но видим спад. По данни на СЗО в седмицата 14-20.12 са починали общо 925 души или средно по 130 на ден. Към тази седмица картината е различна – СЗО отчита, че в седмицата, започнала на 21.12 до момента са отчетени едва 58 жертви на коронавируса. Ако вземем предвид, че е възможно да има забавяне в декларирането на данните от 24 часа – това отново значи, че очакваният броят на смъртните случаи на дневна база е с близо 50% по-нисък тази седмица, спрямо наблюдаваният миналата.

Броят на смъртните случаи на ден е в т.нар. "плато" - изравнен. Това не е лоша новина и е очаквано следствие от дългия инкубационен период на заболяването

Данните на worldometers също чертаят оптимистичен път. Според тях дори броят на активните случаи претърпява ежедневни спадове започвайки от 5 декември досега. На тази дата всъщност е бил и пикът в броя им, когато те са достигнали до 95 442. 17 дни по-късно броят им вече е спаднал до 83 041, като особено впечатление прави фактът, че 17 дни преди 5 декември техният брой също е бил около 75 000. Това на практика значи, че кривата на заболеваемостта отпреди 3 седмици е била толкова стръмна, колкото е сега стръмна кривата на оздравяващите.

Активните случаи бележат драстичен спад през последните 14-15 дни, което е обнадеждаващо за развоя на епидемията у нас

Добра новина е и че цялостната крива, показваща кумулативно заболеваемостта вече не следва геометрична прогресия, а се е изравнила и следва линеарна графика. 

Дори и най-песимистичните прогнози на worldometers пък, които са изградени на базата на сложни компютърни модели и в историята на пандемията почти винаги са били много близко до истината, сочат, че дори и при абсолютно прекратяване на извънредните мерки против вируса кривата ще продължи да спада надолу все повече и повече и до 1 април 2021 г. би трябвало в страната ни броят на смъртните случаи от коронавирус на дневна база да намалее драстично 


В категории: COVID-19


14
Коментара по темата
14.
Селянин
23.12.2020 12:21:33
2
2
Да. Сегашният пик е преминат. Новият пик ще е средата на февруари, след като се акумулират достатъчно болни след отваряне на училищата.
13.
Bill
23.12.2020 08:53:36
1
8
Това нещо си остава сред нас и само чака да се разпашем за да ни започне пак. Тази година 20 хил българи, предимно стари хора, ще си отидат заради него. Кой е виновен -вие си знаете. Кой ще ни спаси - ами самите ние, на властта недейте разчита.
12.
Така е
23.12.2020 01:26:40
2
2
След като искаме Европа правим каквото и те.Маски, скафандри, ваксини,затворени заведения.Филма го гледахме веднъж,ще го гледаме и втори път.Добре ,че не се налага пускаме смс-си,като излизаме за по цигара на балкона..
11.
78% от българите ще изчакат ваксина с по-добър чип
23.12.2020 00:23:37
2
4
СОЦИОЛОГИЧЕСКА ФИРМА С ПОЛОВИН СЛУЖИТЕЛ, НО ЦИТИРАНА БЕЗКРИТИЧНО ОТ ВСИ МЕДИИ - Ново проучване показа нагласите на нашенеца към ваксините.

Според последните данни повечето българи все още не са сигурни ваксините на коя компания да изберат, а мнозина считат за най-далновидно да изчакат следващи версии и разработки.

"78% от българите имат съмнения, че първите ваксини ще са бъгави, със слаби микрочипове и няма да върви гладко "фейса" на тях. Също така искат нещо, на което са гледали в youtube дали прави хубави нощни снимки и колко държи батерията" - споделя студент по социология, поставен за лице на фирмата, направила проучването със съмнително финансиране.
62 на 100 от запитаните в рандомизирано извадково телефонно анонимизирано проучване сред 34 приятеля, помолени да попълнят една онлайн анкета, пък посочват, че биха се имунизирали, само ако няма достатъчно ваксини и трябва да използват връзки и корупция, за да уредят себе си и близките си с доза.

105% от попитаните пък едновременно подкрепят мерките и грижите на правителството, не вярват в съществуването на вируса и смятат, че всичко това е с цел световните елити, които контролират всичко, да сринат света, за да контролират всичко.
10.
Д-р ВЪХ
22.12.2020 23:02:26
5
7
Жалко, че много хора си отидоха. Други се изплашиха и много от идиотите-селяндури почнаха да носят поне маски. Това и затварянето на училища и детски градини даде резултат. Сега ще следва успокоение, отваряне и нов пик края на януари - февруари. След това очаквам до края на март повечето малоумници да са натрупали имунитет по естествен път, някой от тях ще облекат дървеното пардесю. И лятото ще забравим за ковида!
9.
Хм
22.12.2020 22:54:21
2
10
Да видим като включат в статистиката и антигенните тестове. Освен това да не забравяме правилото, че положително тестваните се умножават по 8, за да се получи реалното число на заразените, защото не всички се тестват.
И на мен ми се иска да вървим към изхода, но като гледам как затягат мерките в Европа и като си спомня миналата година през февруари и март, все още не бързам да се зарадвам.
Но би било хубаво...
8.
До 1
22.12.2020 22:29:32
6
13
Предполагам ти си карал вируса септември 2019г. Ето защо не си в статистиката. Разбирачи като вас са много силни тук в коментарите :)
7.
Мустафа
22.12.2020 22:27:14
3
4
Флагман много модерни станахте, очаквам следваща статия , технически анализ на Tesla, пълна графика с нива на подкрепа и съпротива, току виж сте пуснали някой платен курс за инвеститори.
6.
Ами да
22.12.2020 22:22:38
3
4
При нашето население всичко свършва при 120000. Това беше.
5.
vazmuten telqk
22.12.2020 22:03:27
2
12
нито подкрепям, нито приемам мерките ама на глупави ли се правят всички или са ? %-та заразени спрямо тестовете си седят както и преди сегашната карантина, в момента почнаха да правят просто по-малко тестове и това било спад ?
4.
me
22.12.2020 22:02:22
8
15
Бройте пак след Йордановден... А и като отоврят училищата на 4ти, ох мале.
3.
Арменския
22.12.2020 21:59:12
5
11
То сме толкова далече от пикове,микове....тя не е почнала работа да набъбва, криви взели да падат.....седи и гледайте след месец-два.
2.
Фалш, сър
22.12.2020 21:55:06
4
18
Worldmeters показват това което им дават държавите като данни. В нашия случай, шменти капели.
1.
ПУНТА МАРА
22.12.2020 21:54:32
34
13
ГРАФИКИ ?????????А КОЛКО НИ СА РЕГИСТРИРАНИТЕ СЛУЧАИ КАТО МЕН ДЕТО ИЗОБЩО НЕ РАЗБРАХ ИЛИ ЕДИН КУП ЛЕКИ ДЕТО СЕ КРИЕХА ЗА ДА НЕ ГИ КАРАНТИНИРАТ ХАХА !!!!!!!ВАЖНО Е ДА ПРЪСКАМЕ УЛИЦИТЕ С ""ПРЕПАРАТИ""//тип куче влачи диря няма//ДА СЕ УСВОЯВАТ ЕДНИ МИЛИОНИ ЩЕДРИ ФИНАНСОВИ ПОТОЦИ КЪМ ""ЧиКМиДЖЕТО !!!!!!!!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Очаква се НС да гласува изменение на Закона за чужденците, за да има работна ръка за туристическия бранш
Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори