×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сигнал до Флагман.бг! Ако продавате в OLX или Bazar.bg внимавайте да не попаднете на тези измамници


Сигнал до Флагман.бг! Ако продавате в OLX или Bazar.bg внимавайте да не попаднете на тези измамници
Това е снимката във вайбър на един от потребителите. Измамникът е сладкодумен, кълне се в децата си и изпраща дори копие от паспорта
19 Декември 2020, Събота, 16:45 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Избират труднопродаваеми стоки с високи цени, пишат ви на вайбър и прилагат измамна схема

 

Подла схема дебне за наивници в платформите с безплатни обяви за покупко-продажби като OLX, Bazar,bg и Marketplace. Това пише в сигнала си до Флагман.бг бургазлийка, която замалко да попадне в капана на изобретателни нигерийски шарлатани. По думите й, измамата е добре изпипана, насочена е към по-образовани потребители, владеещи добро ниво на английски език и ако не внимаваш, можеш да се подлъжеш.

„Затова реших да обърна внимание на хората, да са изключително предпазливи и да не се доверяват на сладки приказки, защото мошениците стават все по-изобретателни, а схемите – все по-заплетени“, алармира Ралица К.

Принципът е следният – избират се профили с обяви за продажба на по-скъпи вещи, като лек автомобил, лаптоп или дори булчинска рокля. С човека във вайбър се свързва реално изглеждащо лице, декларирайки готовност да купи предмета. „Купувачът“ започва кореспонденция, целяща да спечели доверието на жертвата и обещава да преведе парите предварително, а след това да изпрати свой куриер.

От „продавача“ се иска само да предостави банкова сметка и имейл, на който пристига съобщение за направен паричен превод.

И тук идва уловката. За да се освободи съответната сума, той трябва да преведе 100 евро на въпросния куриер, която (разбира се) после ще му бъде възстановена от купувача. Тази подробност обаче я научаваш чак в края на упражнението, когато сетивата и критичното ти мислене са притъпени.

Точно такъв е случаят с Ралица К. С нея се свързва млада жена по повод обява за продажба на булчинска рокля. На англ. език задава въпроси относно размерите и състоянието на дрехата, след това изявява готовност да я купи. Твърди, че ще преведе парите предварително и за повече достоверност изпраща снимка на паспорта си.

„В началото изобщо не се усъмних. Беше сладкодумна, знаеше как да отговори на всеки един от въпросите ми. Не беше типичният бот, който лови балъци онлайн. Поиска ми банкова сметка и не след дълго получих съобщение за банков превод. Увери ме, че ще изпрати куриер, който да вземе роклята. Едва когато бяхме пред финализиране на сделката, стана ясно, че трябва да преведа 100 евро на въпросния куриер. Щом изразих съмнение, тя започна да се кълне в децата си и да обяснява, че изпратила парите предварително, защото имала изключително доверие в българите и знаела, че сме прекрасен народ“, разказва бургазлийката.

„Вече бях сигурна, че има нещо нередно, но все пак исках да видя докъде ще стигне. Изпрати ми данните на лице от нигерийски произход и сметка в нигерийска банка, на която трябваше да преведа парите. Аз не се подведох, но знам, че има доверчиви хора, които няма да се усъмнят. Затова предоставям данните и ви призовавам да внимавате с такива индивиди“, пише още Ралица К.

Скрийншот на вайбър потребителя-измамник, който се представя за жена от Прибалтика 
Уговорената продажба е за 205 евро, но трябва да дадете 100 евро на куриера, които после купувачът ще ви възстанови

 




9
Коментара по темата
9.
hate bazar.bg
20.06.2022 09:34:35
0
1
OLX и Bazar.bg са съучастници на измамниците, защото умишлено им предоставят платформа за публикуване на измамите им.
Някои ще кажат, че те нямат вина защото не знаят кога една обява е измама и кога не е такава. Не се заблуждавайте, те не са толкова глупави, а само се правят на такива. Когато им се плаща за услуги в сайта им, веднага превключват в режим на невидимост за измамите!
Още повече, че будни хора им подават сигнали за измамите, но никой не си мърда пръста да ги спре. Има теми в сайтовете за това: www.nekorektno.bg/2021/05/30
8.
АН
15.01.2021 12:23:25
0
1
Здравейте, в момента измамите вече са на български, с телефонен номер на български оператор. Пишат ти на Вайбър, пускат ти съобшение, че са ти преведедени пари и линк, който те предразполага да си дадеш номера на карта и кода за сигурност. Аз лично им писах, че предпочитам да предам на куриер с наложен платеж, след което "замлъкнаха", махнаха си измамната снимка.
7.
Ко
20.12.2020 11:35:22
0
6
Сигнал до Флагман.бг!
Сигнали от космоса!
6.
,...гражданин
20.12.2020 09:14:57
0
5
Има и друг вариант. Изпращат ти имейл с линк към "olx" на който пише, че са ви преведени пари. Естествено фалшив и искат да им изпратиш стоката до адрес. В моя случай в Бургас. Явно имат муле и после той я препраща(стоката) към измамниците. Като казах, че пращам само с наложен платеж и мрън, мрън..мрън спряха да пишат....
5.
Аз
20.12.2020 08:13:39
0
2
И жена ми я излъгаха преди 2 год по същата схема и си изпрати бушчинската рокля за някъде , забравих вече коя държава!
4.
Лизач до Иване
19.12.2020 17:11:18
2
7
Вече празня, охххх.
3.
For fuck sake
19.12.2020 17:07:21
2
24
Не бе, не са ви виновни подобен тип схемаджии, който клъвне, клъвне. Тези които се вързвате сте адски малоумни и то от алчност. Няма безплатен обяд бе, поне се допитайте до някой близък който е на ти с нет-а и нещата които се случват там.
2.
Д-р Храчков
19.12.2020 17:05:16
8
27
Браво! Благодаря за предупреждението!
Хубаво е, че има съвестни хора като Вас!
1.
Иване
19.12.2020 16:54:51
5
6
Лизач, пак ли лижеш ехххх
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори