×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Епидемиолог: Нова вълна от COVID-19 ще връхлети България, но няма стратегия за справяне със заразата


Епидемиолог: Нова вълна от COVID-19 ще връхлети България, но няма стратегия за справяне със заразата
Който е имунизиран, е предпазен от COVID-19, каза проф. Мира Кожухарова
17 Декември 2020, Четвъртък, 09:23 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Засега се действа по план за пандемия от грип, а за коронавирус няма, каза проф. Мира Кожухарова

Има лек спад на броя на заболелите с COVID-19, но е много вероятно да има още една вълна.  Трябва да се знае тогава какво ще се прави в България. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

„В началото се говореше, че България побеждава епидемията. Такова нещо не може да се случи. Това бе неправилно послание. Една инфекция, която се разпространява по въздушно-капков път, не може да бъде спряна, освен ако не сме островна страна и не пускаме никого“, добави тя. 

"Не знам кога ще е, но очаквам втора вълна. Ако погледнете графиките на европейските страни, ще видите, че имат вече изразени две вълни. Не бива да разчитаме на нереалистични неща. Втората вълна обаче може да е с по-малко жертви, защото в повечето страни е с по-ниска смъртност", заяви епидемиологът.

Трябва да мине още време, за да видим ефект от мерките, коментира проф. Кожухарова. 

Според нея е по-разумно е да следим броя на хората в интензивни отделения, а не на новозаразените. 

Тя сподели, че следи данните за смъртността на милион население и по този показател страната ни не е на първо място. 

Епидемиологът съветва управляващите да приемат план за действие за пандемията от коронавирус. Засега се действа по план, но за грип, уточни тя. 

„При всички заразни заболявания, ако има ефективна ваксина, това е решение на проблема. Колкото повече хора ваксинираме, толкова по-малко ще боледуват. Който е имунизиран, е предпазен“, коментира проф. Кожухарова. 

ЧПреживяла съм две грипни пандемии. Била съм малка и не съм разбрала, че става въпрос за това, а те са взели много жертви. Работих по време на грипната пандемия през 2009-2010. Ето, че сега се срещнах и с тази. Животът на човечеството е съпроводен с възникване на пандемии, минаване през няколко вълни", добави тя. 

"Някои от причинителите продължават да си живеят с нас – например грипните вируси. Други като чумните бактерии изчезват, но човечеството надживява пандемиите", каза още епидемиологът.


В категории: COVID-19


14
Коментара по темата
14.
Цървул прост
17.12.2020 11:59:42
1
0
Ех мех, това е положението. Ще се мре. Треперят ли ви гащите, хипохондрици?
13.
Ех
17.12.2020 11:19:57
0
1
"но човечеството надживява пандемиите..."
Голяма утеха за починалите и техните близки!
12.
*********
17.12.2020 10:16:25
4
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
11.
Covid 19
17.12.2020 10:00:31
0
3
За тази паст телата всички са еднакви дали си цар или бедняк, какво от туй ако си беден няма шоу и спектакли ако богат си, е добре, стани го чуй

Богат и беден, мъртвешки бледен добър и лош, в еднакъв кош и здрав и болен, в еднакъв огън остава спомен, след туй тъжен помен
10.
Дернев
17.12.2020 09:59:54
3
2
Тази стратегия трябваше и трябва  да дойде от Брюксе. Там нещата се   свеждат само до даване на пари и общи действия, като в един ден да сме почнели ваксинацията. Докато там бе почнат да мислят и действат като за една територия, един народ, няма да има решение на който и да е глобален проблем, които все по-често и по-неприято ще ни врахлитат. Борбата срещу коронавируса трябва да се води от един общ европейски екип, финансиран от тези пари, които раздават и не се знае къде отиват, с териториални центрове в отделните страни. Тези специализирани центрове все още не е късно да се изградят, както направи Китай. Това трябва да се вземе от Китай, както и политиката им на развитие на западните им територии. Такъв трябва да има и в Брюксел, но за централни и източни теритирии, а не да отварят европейските ни граници за нахлуване от вън. Явно тези наши управници нямат интерес да повдигнат и остояват подобни политики. Поне това можем да направим. Трябват правилните хора на всички нива, от които може да се оказва натиск, там къдети трябва, за да изградим нашата Европа за европейците.
9.
Емигрант
17.12.2020 09:58:15
0
6
Г-го Проф.Кожухарова, колко само сте права! България никога не е готова за нищо.
8.
До 5 Аналчо
17.12.2020 09:57:52
5
2
Аналчо сине, не говори така на баща си! Знам че си ми обиден, но нямаше как да знам, че майка ти ще зачене отзад. Много и харесваше, викаше и огласяше цялата махала. Но стана чудо и зачена и се появи ти, Аналчо. Сине, знам че си самотен защото като роденанално около тебе вони на гойна и никой не те доближава, но такава ти е съдбата.
7.
С бойко начело страната буторяса смело
17.12.2020 09:53:00
0
7
Така е защото нямаме качествени политици. Само като видите кой ни е министър председател и трябва да сте наясно , че от хора без капацитет не може да се очаква много
6.
Само баби Ванги
17.12.2020 09:46:48
4
4
Я кажете дата и час на третата вълна от “страшната и нечувана зараза”!
5.
Запознат до 4
17.12.2020 09:43:52
5
8
Я трай бе цървул прост.
4.
Аман от БСПарски "професори"!
17.12.2020 09:33:56
14
4
Дъртооо, ти къде беше до сега, защо не излезе при първата вълна пролетта да кажеш, какво да се направи?
И ти като Мангърпедала беше сигурна, че с лятото всичко ще отмине и втора вълна, няма да има. Мангъра чак и дипломата обеща да си скъса, ама за тъпаците е "капацитет".
3.
999
17.12.2020 09:32:25
4
2
Мексиканската вълна ще дойде още малко те хората ще останат гладни че тогава гледай те такива като теб какво става.....
2.
NN
17.12.2020 09:28:51
4
6
Лъжци долни засрамете се , колко ли пари ви плащат на такива като теб да говорите лъжи !!!!!
1.
Иван
17.12.2020 09:28:29
3
10
Старците се разхождат на воля дори и по болниците никаква дистанция даже и без маски ходят.За това трябва и глоби да им се налагат,питам го аз а той ми вика аз съм си иживял живота мисли му ти.Другото което е заведенията за бързо хранене,трябва да се затворят там никаква дистанция не се спазва поне съм го виждал с очите си.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година
Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори