×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

След среща с Борисов шефовете на БЛС и НЗОК зоват: Мерките срещу ковид да останат и след 21 декември


След среща с Борисов шефовете на БЛС и НЗОК зоват: Мерките срещу ковид да останат и след 21 декември
"Нека стиснем още малко зъби", призова шефът на Лекарския съюз д-р Маджаров
15 Декември 2020, Вторник, 13:26 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Според Петко Салчев ограниченията следва да се запазят поне до седмица след Нова година

Българският лекарски съюз (БЛС) настоява ограничителните мерки, свързани с ковид-епидемията, да останат и след 21 декември. Това стана ясно на пресконференция в Министерството на здравеопазването.

Според анонса за събитието здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов, председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева, управителят на НЗОК проф. д-р Петко Салчев и председателят на БЛС д-р Иван Маджаров трябваше да запознаят медиите с резултатите от срещата между министър-председателя Бойко Борисов, министъра на здравеопазването и Българския лекарски съюз, която се проведе по-рано днес.

Проф. Ангелов каза, че разговорите при премиера са били изключително ползотворни. 

Постигнато е съгласие представител на БЛС да влезе в Националния оперативен щаб за борба с ковид, обяви от своя страна д-р Маджаров.

"Ние настояваме да не се облекчават мерките преди празниците във връзка с това, че не наблюдаваме всъщност намаляване на броя на заболелите в болничните лечебни заведения, както и такива в интензивните отделения. За нас всякакво отхлабване на тези досега приложени мерки би било рисковано за здравната система, веднага след новогодишните празници да изпаднем в още по-тежка систуация", заяви Иван Маджаров. 

След въпрос докога трябва да продължат мерките, той отговори: "Ние много пъти сме казвали, че предварителни прогнози - колко време и при какъв брой заразени, са неуместни в сегашната ситуация, защото практически през годината показаха, че са невалидни. Ако ви кажа, че е 10 януари, ще сгреша; ако ви кажа, че е 30 януари, отново ще сгреша. Мисля, че на всички вече стана ясно, че наистина имаме необходимост от това да задържим темпа на запълване на болничните легла и особено на тези в интензивните отделения."

Според д-р Маджаров, ако това задържане не се беше случило, качеството на здравеопазването щяло да падне още повече. Положението можело да се стигне като в Италия от пролетта, когато трябвало да се вземат решения на кого да спреш апарата, за да интубираш друг. 

От името на българските лекари д-р Маджаров се обърна към българското общество: "Нека стиснем още малко зъби!"

Петко Салчев изрази подобно мнение. Той заяви, че подкрепя здравния министър за удължаването на ограниченията, като уточни, че говори като професор по медицина, а не като управител на НЗОК. Според проф. Салчев мерките трябва да останат поне до една седмица след новогодишните празници предвид, че в дните след тях има и други поводи за празненства (Васильовден, Ивановден, Йордановден – б.а.). 

Министър Ангелов обеща да положат усилия да управляват кризата с разум, както и да не се ръководят от емоции при вземането на решенията за мерките. 

На пресконференцията стана ясно, че е постигнато съгласие БЛС да продължи да работи с НЗОК и Министерството на здравеопазването (МЗ) и след 1 януари. 

От 1 ноември (със задна дата) се е решило и професионалистите по здравни грижи, които са на трудов договор към общопрактикуващите лекари, да получават по 360 лв. месечно допълнително. Предложението трябва да се внесе днес в НЗОК.

От 1 януари ще продължат и бонусите за работещите на първа линия за срока на противоепидемичната обстановка, обясни Иван Маджаров. 

БЛС подкрепя намерението на властта да приравни антигенните с PCR тестовете. 

 


В категории: Политика , COVID-19


14
Коментара
14
Коментара по темата
14.
БЕДРУМ
15.12.2020 17:50:26
1
5
ЗАРЕДЕТЕ РУСКАТА ВАКСИНА СПУТНИК 5 ЗА ДА СИ ГИ БИЕМ. БАЙ ИВАН ПАК ЩЕ НИ СПАСИ.
13.
Партиот
15.12.2020 16:30:49
5
3
Така трябва да бъде, за да не стане и по-лошо. В цял свят е така. Те да не са по-тъпи от нас.
12.
Царевичак
15.12.2020 16:20:05
3
7
Сперете се бе Изроди! Спрете се най после загробихте и хора и бизнеси с тези затваряния и простотии! Нима Врагът са ви кръчмите и детските градини!? Нима в Джъмбо и другите ковид няма...!?
11.
Hahaha
15.12.2020 16:07:30
2
6
Доктор Маджаров, не беше ли това създание, което каза на лекарите да не лекуват, тия дето били на протеста и горе ли маски? Първа поправка на Хипократовата клетва, естествено създадена в България. До всички фенове на сектата Коронавирус, според вас има ли ефект от тези мерки???
10.
90978
15.12.2020 15:25:58
3
5
ДО 8

Ти май разбираш то странджанска статистика : един коч - две мъде ,
сто коча - двеста мъде.
9.
алоооу психото ли е
15.12.2020 15:24:19
3
7
Номер 5 се нуждае от спешно лечение. Получил е параноично-хипохондричен пристъп!!!! Вържете го да не буйства и му дайте от розовите хапчета.
8.
78909
15.12.2020 14:52:53
4
7
Ако имаше полза от мерките, статистиката щеше да го покаже. И без мерки рано или късно бройката на заболелите по естествен път ще намалее. Но когато това стане, ще е било само и единствено заради мерките, не заради нещо друго.
7.
Точно така!
15.12.2020 14:49:02
6
5
Правилно решение!
6.
До 5
15.12.2020 14:41:41
14
13
Олигофрен ограничен, бройките на заболели и починали сега са същите като преди да вкарат тези безполезни мерки. От мерките ефект няма, нали като ги вкараха и разправя ха, че до две седмици щял да се усети ефекта от мерките и до 21 декември да се облекчи натиска върху здравната система. Нали затова ги вкараха тея мерки, ама не, сега не трябвало да се разхлабват. И вие балъци им вярвате на тея продажби копелета.
5.
затваряй
15.12.2020 14:32:11
12
8
всичко! молове,дискотеки театри, кина, барове, училища , университети,ресторанти,читалища,клубове , музеи,ресторанти,магазини за дрехи ,отворени пазари без хигиена, зали, стадиони, концерти иместа където има много хора всичко дето не е хр магазин аптека банка и т.н. до средата на януари!!! не 100 ми над 200 ще измират всеки ден без да броим болните които не са с ковид и тези нерегистрираните по домовете си!!!
4.
То бе ясно
15.12.2020 14:05:22
3
20
Може би ще разхлабят след Ивановден до към началото на февруари и после айде пак до април. Но както всичко в тази държава за едни майка за други мащеха. Кметеее затваряй къщичките с нулева хигиена, както са затворени заведенията. Всички с маси отвънка, другите да не са по-прости, общината лапа достатъчно
3.
faktolog
15.12.2020 13:41:20
6
25
Целенасочен геноцид!? Златният милиард в действие!
2.
Даа
15.12.2020 13:36:42
5
16
Така ще е още много пъти, докато се бетонират във властта!
1.
Даа
15.12.2020 13:36:24
5
16
Така ще е още много пъти, докато се бетонират във властта!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори