×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Норвегия въвежда и задължително тестване за коронавирус на граничните пунктове
  • Самолетът с Навални кацна на летище "Шереметиево" в Москва
  • Някои италиански музеи и културни забележителности ще могат от понеделник отново да отворят врати за посетители
  • Австрия ще удължи до 8 февруари третия локдаун, наложен заради разпространението на коронавируса
  • Католическата църква уважи решението за датата на вота, която съвпада с католическия Великден
  • Броят на жертвите на земетресението в Индонезия достигна 56
  • Байдън обеща да подпише серия от укази още през първия си ден като президент
  • На 17 януари православната църква почита паметта на преподобний Антоний Велики
  • Протестите срещу израелския премиер продължават въпреки студеното време
  • Годишната среща на Г-7 ще се проведе във Великобритания през юни
НА ЖИВО

Индустрията в Бургас пилее много енергия – готвят й "справедлив преход" с пари от Европа


Индустрията в Бургас пилее много енергия – готвят й "справедлив преход" с пари от Европа
Жечо Станков изрази надежда, че ще превърнем предизвикателството „Зелена сделка“ в предимство, на онлайн дискусията с модератор Ивелина Василева
01 Декември 2020, Вторник, 20:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

За още 10 области у нас се чакат идеи за трансформация заради "Зелената сделка"

Бургас е един от регионите, които се очаква да бъдат подпомогнати от Фонда за справедлив преход. Това стана ясно от изявление на зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков, който участва в онлайн конференция на тема „Политиката по климата и „Зелената сделка“ - предизвикателства и възможности“. Тя бе организирана от сдружение „Граждани за европейско развитие на България“. Модератор на дебата бе председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите Ивелина Василева – бургаски депутат от ГЕРБ.

„Преходът, който трябва да бъде осъществен в енергетиката, е може би най-трудният, особено в неговия социален аспект“, изкоментира Василева, преди да даде думата на Жечо Станков, за да „представи „Зелената сделка“ през призмата на енергийната трансформация“.

Станков припомни изискването за т. нар. въглеродна неутралност към 2050 г., но и добави, че все още остава неясна целта към 2030 г.

Къде е България?

„Ние винаги сме били амбициозни, но балансирани предвид факта, че назад във времето – между 1990 и 2018 г. намалянето на парниковите газове на територията на страната е над 40%. За сравнение, средното в Европа е около 25%. Така че България много добре знае как се намалят парниковите емисии“, обясни Жечо Станков.

Според него оттук нататък имаме потенциал за поне 49% редуциране на парниковите газове на територията на страната. Но това зависело от предоставянето на необходимите средства за нови технологии, както и за социални дейности.

България работела изключително активно по плановете, свързани с Фонда за справедлив преход.

Трите най-важни плана били за Стара Загора, Перник и Кюстендил. Промените там биха засегнали над 120 хиляди човека и техните семейства, обясни г-н Станков.

Вече бил избран консултант от страна на Европейската комисия (ЕК), който да помага на българското правителство.

Според Станков е ключово плановете да се формират с идеи „отдолу нагоре“. Т.е. в тях да участват с предложения социалните партньори на място - синдикати, работодатели; неправителствените организации, както и регионалните власти.

„Ние сме сигурни и позитивно настроени към това, че Комисията разпознава и прилежащите региони от Сливен, Ямбол и Хасково, от които идва 25% от работната сила в едно от сърцата на енергетиката, а именно Маришкия басейн в Стара Загора, като допустими такива региони. Но е важно да споменем, че средствата, които се отпуснаха по Фонда за справедлив преход, или над милиард и двеста милиона, които бяха договорени от екипа на вицепремиера Дончев, идват и по направление, че е важно да бъдат подпомогнати и енергийно интензивните индустрии, които ние сме разпознали в още допълнително пет региона - разбирайте Бургас, Варна, Търговище, Габрово и не на последно място Ловеч“, коментира Жечо Станков.

Важно било да се спомене, че България е разположена в долния десен ъгъл на Европа.

Граничим с три държави, които не са членки на ЕС, и е видно, че тежки индустрии като циментовата, торовата, стоманена, алумилиевата могат бързо да се преместят на няколко километра зад граница, подчерта зам.-министърът на енергетиката.

„Това не трябва да го допускаме и именно трябва чрез тези регионални планове да насочим средства към тези региони с цел запазване на работните места, запазване на конкурентоспособността на бизнеса и по никакъв начин да не допуснем изоставане на който и да е от тези споменати 11 региона на база предстоящите предизвикателства от „Зелената сделка“. Или да превърнем предизвикателството от „Зелената сделка“ като предимство за тези региони чрез възможност за нови инвестиции в нови технологии, промяна съответно на енергетиката в насока допустими граници на ЕС и възможност за нейното плавно трансформиране, така че да запазим интереса както на сигурността на енергийната система, така и социалните дейности, които са на тези територии“, добави Жечо Станков.

„И към днешна дата 40% от нашето енергийно производство идва от нашите въглищни централи, които осигуряват надеждността и сигурността на енергийната система не само на територията на страната, но и в целия регион. Важно е да се отдаде и необходимата възможност природният газ и ядрената енергетика да продължат да заемат важни позиции от гледна точка на енергийния микс дотолкова, доколкото природният газ се разглежда както от България, така и от останалите държави-членки от Еврокомисията като технология, която в средносрочен план ще даде възможност наистина за един феър-транзишън в тези региони. Безспорно ядрената енергетика, с която България има дългогодишен опит, е също от голямо значение като беземисионен източник на базова енергия. Така че имаме разбирането от страна на Европейската комисия, че възможността сами да определяме енергийния си микс ще остане възможност пред всички държави-членки“, каза още г-н Станков.

Безспорна възможност ни давал и Планът за възстановяване и развитие.

Жечо Станков припомни, че в България сме с едни от енергийно най-интензивните индустрии и че „винаги в енергетиката сме казвали, че спестената енергия е най-добрата енергия.“

„Промяната в тази насока е възможна с три основни насоки за развитие, които си поставяме. Едната е безспорно продължаването на инвестиции на средствата за енергийна ефективност както в жилищните, така и в публичните сгради, и не на последно място в бизнеса. Интеграцията на възобновяемите източници е основен приоритет за нас“, посочи зам.-енергийният министър.

Той изрази увереност, че предизвикателството „Зелена сделка“ ще бъде превърнато в предимство.

Ивелина Василева изкоментира от своя страна: „Действително ще бъде предизвикателство за страната ни да изпълни новите изисквания, имайки предвид че осигурява 46% от енергията си от въглищни мощности, като процентът достига до 60 през зимните месеци. Но аз искам да благодаря на г-н Станков за активната му работа; на целия екип на г-н Дончев, на българското правителство за усилията, които полагат за това, което е постигнато до този момент като подкрепа от страна на ЕК и чрез Фонда за справедлив преход, и други финансови инструменти, и териториалните планове, които се изготвят, защото това е начинът, по който да намерим най-доброто решение за хората и за икономиката ни.“

В онлайн форума участваха още вицепремиерът Томислав Дончев, ръководителят на Бюрото на Фондация „Конрад Аденауер“ в София Торстен Гайслер, изпълнителният директор на Центъра за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс“ Tоми Хухтанен, председателят на енергийната комисия в Народното събрание Валентин Николов и други. 


В категории: Бургас


Флагман.БГ Атанасовден е, раздава се месо за здраве Атанасовден е, раздава се месо за здраве 18/01/2021, Понеделник 07:10 1
8
Коментара по темата
8.
енергетик
02.12.2020 09:08:15
0
5
Всъщност нивото на енергийна ефективност на Лукойл Нефтохим, Аурубис, КЦМ, София-мед, Солвей соди, циментовите заводи, мините на Дънди, Асарел, Елаците и другите големи предприятия е много високо. Точно затова са толкова успешни.Те обаче няма как да печелят и растат без да ползват много енергия. Затова управляващите, вместо да говорите неверни неща, трябва да направите всичко възможно да им осигурите отлични условия за работа и инвестиции, включително наличие на изобилна, надеждна и евтина енергия. Това се отнася не само за тях, а за всеки друг бизнес в страната.България като цяло използва огромно количество първична енергия за производство на електричество. Това се дължи преди всичко на големия дял на лигнитните въглища в енергетиката, загубите по мрежата и големия дял на сградите, които се отопляват с електричество (докато в ЕС масово се ползва газ - както за отопление, така и за ток).
За съжаление Планът за възстановяване и устойчивост не прави това. Вместо да стимулира инвестициите в зелена енергия и индустрии с експортен потенциал, които да произвеждат и изнасят продукти и услуги с висока добавена стойност, той залага предимно на усвояване на средства за различни каузи, изолация със стиропор на сгради /саниране/и други несвързани с икономическото развитие дейности. Това е по-скоро План за спестяване и свиване, отколкото План за развитие и експанзия. А България има нужда от второто, ако искаме някога да постигнем "конвергенция на икономиката и доходите до средноевропейските".
7.
Ех, Василева,
02.12.2020 08:52:21
0
3
ах, Василева...Пароле, пароле, пароле...Действията - в следващия ти мандат? А може би - в по-следващия, нали те абонираха...
6.
E
02.12.2020 08:47:35
0
1
Ами то въобще има ли я
5.
Кавал Кунчев
02.12.2020 08:09:39
0
4
Ние винаги сме били амбициозни, но балансирани предвид факта, че назад във времето – между 1990 и 2018 г. намалянето на парниковите газове на територията на страната е над 40%. За сравнение, средното в Европа е около 25%. Така че България много добре знае как се намалят парниковите емисии“, обясни Жечо Станков.
Е то в периода 1990-2018,индустриалните предприятия бяха закрити с над 70% и населението с 2 млн. То и затова намалява парниковите емисии на база 1988,не от нещо друго.
4.
Кавал Кунчев
02.12.2020 08:09:37
0
5
Ние винаги сме били амбициозни, но балансирани предвид факта, че назад във времето – между 1990 и 2018 г. намалянето на парниковите газове на територията на страната е над 40%. За сравнение, средното в Европа е около 25%. Така че България много добре знае как се намалят парниковите емисии“, обясни Жечо Станков.
Е то в периода 1990-2018,индустриалните предприятия бяха закрити с над 70% и населението с 2 млн. То и затова намалява парниковите емисии на база 1988,не от нещо друго.
3.
Жечо,слагай маската!
01.12.2020 21:12:37
0
3
Бързо!
2.
*********
01.12.2020 20:47:37
2
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
*********
01.12.2020 20:24:57
0
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Втората фаза на ваксинацията започва от Бургас и Пловдив Втората фаза на ваксинацията започва от Бургас и Пловдив

Имунизацията започва в някои от домовете за възрастни хора, както и 2 училища, където има списъци с желаещи, обяви доц. Кунчев

Добра новина: Уврежданията от COVID-19 на белите дробове и сърцето са лечими Добра новина: Уврежданията от COVID-19 на белите дробове и сърцето са лечими

Няма повторна инфекция, а това са последствията на тази възпалителна буря, каза проф. Иво Петров

Учениците се връщат в клас за практическо обучение и изпити Учениците се връщат в клас за практическо обучение и изпити

Разрешават се и някои практически занимания и изпити във висшите училища, които не могат да бъдат проведени дистанционно

Ваксините пристигнаха, дозите са намалени наполовина Ваксините пристигнаха, дозите са намалени наполовина

Здравният министър ще получи втората си доза

77 са новите заразени с коронавирус, 9 починали 77 са новите заразени с коронавирус, 9 починали

Един регистриран с COVID-19 в област Бургас през денонощието

Тежка нощна катастрофа с няколко автомобила в София - има пострадали Тежка нощна катастрофа с няколко автомобила в София - има пострадали

Инцидентът е на бул. "Константин Величков"

Е-спорт игрите, с които израстнаха няколко поколения българи – част 2 Е-спорт игрите, с които израстнаха няколко поколения българи – част 2

Страната ни има повод за гордост не само в класическия спорт, но и в електронния

Виолета Сечкова: Клеветите на Христо Иванов от "Да, България" са позор за един съпруг и баща Виолета Сечкова: Клеветите на Христо Иванов от "Да, България" са позор за един съпруг и баща

Заради съмнителни дивиденти той погази всякакви морални норми, смята наклеветената

Синоптикът Петър Янков с прогноза за 2 дни лют студ и още 3 с много сняг Синоптикът Петър Янков с прогноза за 2 дни лют студ и още 3 с много сняг

Освен ниските температури ще духа и северняк, който допълнително ще усили усещането за мразовито време

Епидемиолог: Преболедувалите коронавирус не могат да бъдат заразни след това Епидемиолог: Преболедувалите коронавирус не могат да бъдат заразни след това

Причина за това е, че те имат антитела и в лигавицата на носа и гърлото

Смразяващи кадри на дете пред влака в метрото, машинистът - герой (ВИДЕО) Смразяващи кадри на дете пред влака в метрото, машинистът - герой (ВИДЕО)

Вижте кадри от инцидента

Сестрата на Бритни Спиърс обвини Илон Мъск за смъртта на котките й Сестрата на Бритни Спиърс обвини Илон Мъск за смъртта на котките й

Малката Спиърс е бясна, заради извънредно тихите двигатели на возилата на Мъск

Усложнена зимна обстановка в цяла Турция Усложнена зимна обстановка в цяла Турция

По-обилен е снеговалежът в азиатската част на мегаполиса край брега на Мраморно море

Руски кораб е потънал край турския бряг на Черно море Руски кораб е потънал край турския бряг на Черно море

Поради лошите метеорологични условия операцията по издирване и спасяване е трудна

Лоши новини! Голям мор в САЩ след ваксинация срещу К-19 Лоши новини! Голям мор в САЩ след ваксинация срещу К-19

В някои случаи пациентите са умирали няколко дни след ваксинацията

Шефът на Туитър в таен запис: Цензурата тепърва ще се разгръща Шефът на Туитър в таен запис: Цензурата тепърва ще се разгръща

ФБР отчете 100 000 доносници в Америка, щатски влогъри се молят за военна диктатура

 

Боян Чуков: Случващото се в САЩ е конфликт със социално-класов характер Боян Чуков: Случващото се в САЩ е конфликт със социално-класов характер

Според него двупартийната върхушка е унищожила през последните години икономиката на САЩ

 

Pfizer има достатъчно ваксини, за да осигури втора доза на всички желаещи Pfizer има достатъчно ваксини, за да осигури втора доза на всички желаещи Американските здравни власти са поискали компанията да започне да доставя вторите дози Германия предаде на Русия данни за отравянето на Навални Германия предаде на Русия данни за отравянето на Навални

Това стана точно преди планираното му завръщане 

Почина милиардерът барон Бенджамин де Ротшилд Почина милиардерът барон Бенджамин де Ротшилд

Семейството му твърди, че е погубен от инфаркт

 

Първан СИМЕОНОВ, социолог Първан СИМЕОНОВ, социолог Парламентарните избори все повече се разглеждат като нулев тур на президентските Виц на деня Виц на деня - Скъпа, защо панталоните ми са изгладени само до коленете?
- А аз колко пъти ти казвах да удължиш кабела на ютията!
Виц на деня Виц на деня Пък моят ми вика:
- Толкова си слабичка, иди си хапни тортичка...
- Кой твой, ма?
- Моят вътрешен глас, как кой?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Баба ми казваше едно време - случаен може да бъде само бракът, любовника трябва да се избира внимателно.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори