Защо трябва да започнете да ядете повече тиква тази зима?
Повече от всякога имаме нужда от здрава имунна система
В сезона на грипа, настинките и инфекцията с коронавирус говорим все повече за имунната система и колко важно е тя да е силна, здрава и адекватно реагираща на атаките на хилядите патогени, които ни заобикалят. Най-добрият начин да подобрим имунитета си е да се храним със сезонни продукти, които носят богата палитра от витамини, минерали и антиоксиданти, нужни на имунната система.
Зимната тиква е един от тези продукти, които са изключително важни за здравето, особено в този момент, пише az-jenata.bg.
Зимната тиква принадлежи към семейство Cucurbitaceae. Тя е изпълнена с полезни хранителни вещества. Смята се за суперхрана заради богатото наличие на витамини, минерали и антиоксиданти. Те вкупом играят съществена роля за подсилването на имунната система.
Високото съдържание на фибри и антиоксиданти в тиквата, както и ниското съдържание на калории, я прави идеалната зимна храна, която да включвате ежедневно в менюто си под различни форми. Можете да приготвяте супи, гювечи, кремове, ястия с меса, салати и дори десерти с тиква.
Кои са най-важните ползи за здравето от зимната тиква?
Тиквата има изключително благотворно въздействие върху зрението. Бета-каротинът, на който се дължи оранжевият цвят на тиквата, се трансформира във витамин А при обмяната на веществата, което подпомага здравето на очите, пише WebMD.
Тиквата стимулира и отслабването, тъй като е много бедна на калории и богата на фибри. Тя ще ви помогне да останете сити задълго без да имате желание за похапване на калорични и вредни храни. Фибрите в тиквата забавят усвояването на въглехидратите и правят храносмилането по-бавно, което създава усещане за дълготрайна ситост.
Тиквата е изключително важна за имунната система. Витамин А е отговорен не само за здравето на очите, кожата, ноктите и косата, но и за борбата с инфекциите. В тиквата се съдържа още витамин С, който в комбинация с витамин А представлява мощно средство за борба с вирусите и бактериите. Ето защо тиквата е полезна не само за подсилване на имунитета, но и за по-бързото възстановяване от вирусните инфекции и други заболявания.
Благодарение на богатото наличие на антиоксиданти тиквата се смята и за полезна в превенцията на рака. Тя се бори със свободните радикали, които причиняват изменения в клетките, повишават оксидативния стрес в тялото и създават условия за възникване на рак.
Опасно време в страната по празниците
Предстои бяла Коледа! Обявиха жълт код за обилен снеговалеж в почти цяла България
Известен актьор обвинен в серия изнасилвания
Дядо загина при пожар в Благоевград
Предстои бяла Коледа! Обявиха жълт код за обилен снеговалеж в почти цяла България
24/12/2025, Сряда 11:38
0
Интензивен е трафикът за товарни автомобили на границата с Турция, а за леки коли на границата със Сърбия
Украински дронове атакуваха Москва
Пускат VI блок на АЕЦ "Козлодуй" отново
24/12/2025, Сряда 10:58
0
Трагедия в спорта: 27-годишният Сиверт Гуторм Бакен е открит мъртъв в хотел в Италия
Зимата настъпва: В Северозападна България дъждът преминава в сняг, очаква се влошаване на времето
Българите пият по-малко домашна ракия, от Gen Z почти не посягат към нея
Взрив в Москва отне живота на двама полицаи и заподозрян при опит за задържане
Легендарният Елин Топузаков удари рамо на бургазлия
Януари 2026: Ново начало за Рак, Скорпион, Стрелец и Риби
