×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В нокдаун ли е туризмът? Българинът ще празнува Нова година в семейни хотели и в къщи за гости


В нокдаун ли е туризмът? Българинът ще празнува Нова година в семейни хотели и в къщи за гости
Туризмът ни работи, уверява доц. Румен Драганов
30 Ноември 2020, Понеделник, 08:35 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Около 3200 от местата за гости са ангажирани за посрещането на 2021-ва, съобщи доц. Румен Драганов

Туризмът ни не е в нокдаун. От 19 900 места за настаняване 5228 работеха до началото на локдауна. Толкова са били в търсачките, които активно предлагат продукт. Около 3200 от местата за гости са ангажирани за посрещането на Нова година. Това каза в „Денят започва“ по БНТ председателят на Конфедерацията на българският туристически бизнес доц. Румен Драганов.

„От Института за анализи и оценки в туризма следим ситуацията непрекъснато. И сега мога да кажа „заповядайте в българските курорти!“ Те не са само зимни. Те са къщи за гости, за балнео туризъм, семейни хотели. Имаме стабилна структура“, добави той.

„Всички осъзнаваме, че сме в извънредна ситуация и е важно как може да я преодолеем. 
Мога да ви говоря в каква криза е българският и световният туризъм, но от това няма никакъв смисъл“, заяви доцентът. 

„Туризмът работи. Ако утре се възстанови обстановката, ние имаме възможност тези заведения, които са работили миналата седмица, да продължат да функционират“, уверява той.

„Сега сме в слаб сезон. Никога в началото на декември не сме имали висока заетост на легловата база“, уточни експертът. 

„Ако се случи някаква катастрофа, тя ще изведе туризма от неговата стабилност. В момента всичко е възстановимо. Служителите ще получат минимално възнаграждение за този период на затваряне. То въобще не може да покрие разходите на инвеститорите, защото там има наеми, издръжки, такса смет, която никой никога не е намалявал“, коментира той.

„Цялата супер структура на туризма е запазена. Съгласни сме, че заради панадемията трябва да си стоим вкъщи, за да подпомогнем лекарите, но икономическият удар е голям. Задава се криза. Работодателите и работниците са силно притеснени, обезверени са и не знаят какво е тяхното бъдеще“, заяви доц. Драганов. 

„Много от работниците са в безпътица. Те имат деца, възрастни родители, а нямат средства. Как да оцелеят? Задачата е с много неизвестни и заради това се създаде тази Конфедерацията на българският туристически бизнес“, добави той.

„Работим в няколко направления. От една страна виждаме огромното изоставане на бизнеса. В последните години той бе оставен на 208 организации, които бяха разпокъсани и без никакъв шанс за обединение. Това бе системата на предишния министър на туризма. Многократно сме молили за шанс за някакво представителство на тези, които са категоризирани съгласно Закона за туризма“, изтъкна шефът на Института за анализи и оценки в туризма

„Който и да държи лоста на управлението трудно може да се справи без бизнеса, който да му помага и да предлага печеливши решения, които да се възприемат от обществото, да са добре обмислени икономически и юридически“, добави той.

„От миналата седмица започнахме да създаваме кооперации за екскурзоводи, планински водачи, ски учители и за аниматори, за да може да получат подпомагане, тъй като всички самоосигуряващи се лица не получават помощ по мярката 60/40 и 80/20. Затова разговаряхме са министърът на туризма Марияна Николова и стигнахме до извода, че трябва да се създаде някаква нова форма, каквато до момента не сме имали, за да може да подпомогнем хора над 55-годишна възраст“, заяви Драганов. 

„През лятото си извадихме извода, че работят устойчивите форми на туризъм – семейните хотели, къщи за гости. Пред тях нямаше места за паркиране в много от градчетата в страната, а не само по Южното Черноморие“, добави той.

„Учебниците по туризъм започват с това, че е семеен бизнес. Собствениците на къщите за гости имат ферми и предлагат много качествени хранителни продукти на добра цена“, изтъкна експертът. 

Според него държавата се справи много добре в овладяването на ситуацията в туризма. „Каквото и изоставане да има, не трябва да обвиняваме управляващите, а ние от бизнеса да сме адекватни в предлагането на мерки. Важно е да запазим специалистите да продължат да работят“, добави той.

„Богата Германия можеше да даде маски на всички хора в Европа, вместо да предлага PCR тестове по 120 лева, каквито аз съм платил, а струват десетки пъти по-малко“, каза още доц. Румен Драганов.
 


В категории: Бизнес


4
Коментара по темата
4.
До абсолютен тъпак 1
30.11.2020 09:43:41
2
10
Че тя Германия нищо не е дала безвъзмездно бе идиот. Ако дадат 1 000 0000 те си вземат 50 000 000 после. И Австрия е така, всички чужди кожодети. Я виж ЕВН, Райфайзен, Мтел, всички австрийски, немски, чужди компании какво правят. Изпиха ни кръвчицата. Пиши се не тъпак, а идиот другия път
3.
КОМУНИСТ
30.11.2020 09:37:38
1
12
Туризма краде работниците си, както и всички други в частния сектор. Не само че не дава, но и обира труда на хората. Работника несамо, че си изработва заплатите, но той заработва в пъти повече, което отива в джоба на бизнесмена. Ако собственик на хотел дава 800 лв заплата на работник, то той му краде поне 4 пъти по толкова. Заплатите трябва да са минимум 1500 евро
2.
vanko
30.11.2020 09:22:26
0
12
Кризата в туризма ще засегне отново обикновените работници в него. Големите риби и големите лапачи с милионите за които работят дребните бедни хорица не. Естествено че не. После самите работодатели ще бъдат обещетени а за хората една голяма сопа. Тва е! Страхотно просто няма що!
1.
Тъпак
30.11.2020 09:19:32
8
11
Все някой да ви дава . Богатата Германия да била дала. Никой с нищо не ви е длъжен . Те за това в Бг на мама децата живеят до 40 с родителите . Да им дават и слагат на масата до живот. Само лешпери
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори