×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Невидимата гадинка, която умира от сапун, иска да убие нас, а вие мислите, че е заговор на държавата


Невидимата гадинка, която умира от сапун, иска да убие нас, а вие мислите, че е заговор на държавата
Наложените мерки не са толкова, за да ограничим заразата, колкото да дадем възможност на изтощената ни здравна система да лекува болните
28 Ноември 2020, Събота, 13:00 ч.
Автор: Любен ДИЛОВ-син

Трябва ли да тръгнат военни камиони с трупове по улицата, за да повярваме

Ще ви издам голяма тайна, прелюбезни: освен поддръжници на Ислямска държава, специализираните органи у нас се опитват да открият поддръжници на каквато и да е било държава! Една от най-неблагодарните работи на този свят е да делиш с гладни храна за размишления. Виж, с уплашени е по-лесно. И аз – преди да сме изгладнели съвсем и куркането на стомасите ни да заглуши „тънкият гласец на здравия разум“, както би казал Сула, Господ здраве да му дава – бързам да споделя с вас храна за размишления.

Когато кажем „нямаме държава“, или – по-модерното – „няма такава държава!“, ние всъщност описваме собствената си неспособност да си подредим общия живот и отношения. Тази неспособност се разпростира от етажната собственост до етажа на президента. Тя се корени в удивителната и характерна само за нас поговорка „като знам какъв инженер съм, ме е страх да отида на лекар“. Основава се и на прозрението, че децата горе-долу ни се получават, защото са от малкото неща, които не правим с ръцете или ума си. Удивителното е, че иначе сме народ от съобразителни хора, бързо възприемащи новото, общо-взето безстрашни и склонни на самопожертвование в името на каузи и идеали. Историята ни отпреди 1945-а изобилства с примери в тази посока. С личен героизъм, а и колективна мъдрост, като Търновската конституция например.

Какво ни става в днешни дни?!

Само вземете начинът, по който днес обществото приема обявените мерки срещу грипа до 21 декември. Добри, или лоши, това са стъпки, премислени дълго (според мнозина прекалено дълго) и неизбежни, ако искаме не толкова да ограничим заразата, колкото да дадем възможност на изтощената ни здравна система да лекува болните. Още от пролетта беше ясно, че когато Мутафчийски каза „яко ще се мре“, не го каза, за да плаши безстрашната Бенатова, а защото прости математически модели и достъпната информация за разпространението на Covid-19 предсказваха класическа пандемия с особено голямо разпространение. Нито първата, нито последната в историята на човечеството, но напълно изненадваща за разглезеното състояние, в което ни сварва. И сега, когато наистина яко се мре – най-яко в света, даже, според някои изчисления – мнозина от нас продължават да мислят, че цялата тази история е някакъв заговор на държавата лично срещу тях. Като знаменитият герой на Джоузеф Хелър от „Параграф 22“, който в разгара на войната, представете си, твърди, че искат да го убият… Ето го и един от най-гениалните диалози в антивоенната литература:

…Когато Йосарян се опитваше да напомни на хората, че са във война, те се отдръпваха от него, мислейки, че той е побъркан… Йосарян имаше доказателства: съвършено чужди хора, които той не познаваше, стреляха по него с оръдия винаги щом излетеше във въздуха, за да хвърля бомби върху тях, и това съвсем не беше смешно.

-Ти си побъркан!

-Те се опитват да ме убият – му каза спокойно Йосарян.

-Никой не се опитва да те убие – извика Клевиджър.

-Тогава защо стрелят по мене? – запита Йосарян

-Стрелят по всички – отговори Клевинджър.-Опитват се да убият всеки един от нас.

-Че каква е разликата.

-Кои са те? – Кой по-точно смяташ, че иска да те убие?

-Всеки един от тях-каза Йосарян.

-Всеки един от кои?

-Всеки един от кои според теб?

-Нямам престава.

-Тогава как знаеш, че не искат да ме убият?

И днес, когато чуя таксиметровия шофьор да въздиша по адрес на мерките: „искат да ни убият“, все ме напъва да му изкрещя: Война е, глупако! Искат да убият всички ни и не държавата, а невидимата гадинка, дето се убива със сапун! Трябва ли да тръгнат военни камиони с трупове по улицата, за да повярваме?

Собствената ни глупост ни убива всеки ден.

Една от мантрите на последните дни е „защо не се взеха мерки на време” и „те нищо не направиха”. Това са същите тези „те”, дето искат да убият Йосарян, а по времето на социализма „те” спираха и пускаха  тока и зареждаха магазините с банани и портокали преди Коледа. После „те”, приеха нефелната нова конституция, заляха с бетон Черноморското крайбрежие, построиха ужасно грозни нови кооперации в градовете.  „Те” скапаха образованието, армията и здравеопазването. „Те” компрометираха съдебната система и изобщо – „съсипаха я тази държава!”

Да ви кажа честно, дори То на Стивън Кинг е доста по-конкретно от нашите Те. Отчуждението на българите от властта е правопропорционално на стремежа им към власт. Както е забелязал още Иречек, в София се срещат три основни типа хора – бивши министри, настоящи министри и бъдещи министри. В същото време властта са  презираните „Те”, някакви други, дошли неизвестно от къде и нямащи нищо общо с нас, които по цял ден ни мислят злото. Дали пък няма да излезе накрая, че „Те” са същите мърлячи, каквито сме и „Ние”… Много е вероятно да сме ходили в една и съща детска градина, да сме посещавали общи училища, да сме се засичали често из тези клети 111 хиляди квадратни километра.

Та какви мерки трябваше да вземат „те” през лятото, за да не се мре яко през есента и зимата?

 Трябвало да подготвят здравната система за пандемията! В смисъл? Да произведат спешно нови 10 хиляди лекари и 20 хиляди сестри? Да построят 31 нови болници във всеки областен център? Бойко да спре да строи пътища и ударно да произведе ваксина, изпробвайки я на каракачанските си кучета? Вероятно можеха да го направят. Китайските „Те” съумяват да построят и обзаведат нова болница за два месеца. Поставиха под домашен арест няколко десетки милиона души за неопределено време… Сигурни ли сме, обаче, че искаме да ни управляват китайските „те”?

Истината е, че това, което ни се случва в момента е напълно адекватно на общата ни готовност да ни се случи. И като организация на държавата, и като лична организация. Защото държавата не построи нови болници точно така, както ние не си купуваме нови маски за лице всеки ден. Защото от 30 години държавата е проекция на собствената ни идея за обществени отношения. Преди три десетилетия можехме да се оправдаваме с държава, проекция на съветските идеи за обществени отношения. Това оправдание отдавна е свалено в килера, заедно с петолъчката от Партийния дом. Няма го! Сега трябва да застанем пред огледалото в банята,  хубаво да си измием ръцете и муцуните със сапун и да си признаем, че „те” всъщност това сме „ние” и всичко, което можем да направим, трябва да го направим с това, което имаме като държава и това, което имаме като себе си, както би казал Цицерон Цветанов.

Разбира се, отделни щастливци, могат да се измъкнат и да идат на други географски и политически ширини, където други „те” ще им затварят моловете, фризьорските салони и ресторантите. На Бали например, както е модерно в определени среди, активни потребители на пластична хирургия.  На Бали е много хубаво, нали знаете? Може би не знаете само, че Индонезия затвори всичко през февруари и още не е отворила. Включително и целият остров Бали…

Има и добра новина. Ако сме достатъчно честни със себе си, това което се случва със семействата ни, училищата, здравеопазването и държавата в момента, може да ни донесе отрезвяващо знание за самите нас. Ако сме достатъчно честни със себе си, ще може да видим, че държавата е много повече това, което ни се пули от банята сутрин, от онова, което дават по сутрешните блокове.


В категории: Животът


30
Коментара по темата
30.
Warrezz
01.12.2020 18:55:54
0
0
До всички, които вярват, че вируса е страшен им препоръчвам да слагат маските и да мълчат и да се увиват дебело.. Смешници... Хората умират със Ковид а не от Ковид. Освен това процента е много нисък и на заразяване и на смъртност...
29.
SayWhat
01.12.2020 13:29:53
0
0
Любен Дилов-син, известен с това, че нищо не умеее и нищо не може, плещи класическите поръчкови патоси спонсорирани от ГРОБ АД. Този дори фъфли когато пише!
28.
maimuni
01.12.2020 01:35:52
1
1
До всички маймуни, които не вярват във вируса и в неговата сериозност. Изгубих няколко близки човека от този вирус. И аз бях заблуден като вас - отричах, че съществува, отричах, че е толкова страшно и го наричах конспирация. Обаче истината е че независимо дали е плод на човека или на природата, вируса СЪЩЕСТВУВА И Е КРАЙНО ОПАСЕН И СМЪРТОНОСЕН!!!
27.
Хм...
30.11.2020 18:10:57
0
1
До №5: Още от първото ти изречение "Вирусът няма за цел да убие преносителят си! " осъзнах, че вирусът има разум!!! Ти си за Нобелова награда бе, пич!
26.
ДълбокатаДържава
29.11.2020 01:11:23
0
5
0.026% death rate is not a pandemic.
25.
АДМИНИСТРАТОРА
28.11.2020 20:00:57
2
4
МАНИПУЛИРА /лъже за вота/РЕГИСТРИРАЙКИ УМИШЛЕНО ЗА МНЕНИЯТА СЪС ПЛАТЕНАТА СТАТИЯ!!!!
24.
Хаха
28.11.2020 17:12:29
8
20
Не пишете простотии ненормалници.Хора винаги умират.Тоз вирус е отдавна.Лекарите и сестриъе ги изгониха понеже тез не плащат само крадат.Сега повечето лекари са пълни безхаберници с купени дипломи санитарите са мангали.Затова всеки сам да се пази.Там никой не може да ви помогне в тез болници.Да отива парламента санитари да помагат.Нее толкова страшен вируса.Тренирайте не пиите и се движете.Това е което трябва
23.
Много са леки мерките
28.11.2020 16:56:47
13
5
Трябва Billa Lidl....,до обяд да работят и да се излиза с смс както в Гърция
22.
коронавирусът
28.11.2020 16:50:18
3
14
Тази статия не се разбира от хората с промитите мозъци!
21.
?????
28.11.2020 16:20:57
3
10
А кой КОЙииии принуди и изгони лекарите и медицинските сестри в чужбина???? Кой ги биеше и псуваше по кабинети и спешни центрове???? Кой ги наричаше касапи и убийци? А сега нямаги и няма да ги има и ще си умираме по стълбите!!!
20.
до 19 КОЛКОТО ПО ГОЛЕМИ ЛЪЖИ!!!!!!!!!!!!!!!
28.11.2020 15:57:12
8
5
ТОЛКОВА ПО ГОЛЯМ ХОНОРАР!!!!!!!АКО ГИ МЕРЯТ И НА КОЛИЧЕСТВО /бая дълга статия /ОЩЕ ПО ГОЛЯМ ХОНОРАР А АКО СА ПИСАНИ ОТ ""АВТОРИТЕТ""ПРОДАЛ СЪВЕСТА СИ –ТАМ ЦЕНАТА Е ПО ДОГОВОРКА С ДЯВОЛА ЯВНО!!!!!!
19.
Браво
28.11.2020 14:39:44
1
10
Спечели си хонорара от бил
18.
Ярковски
28.11.2020 14:30:22
0
2
Успех на всички.
17.
браво
28.11.2020 14:21:18
5
16
Точно и вярно !
16.
ало АДМИНИСТРАТОРА
28.11.2020 14:18:40
6
10
Триенето на мнения е престъпен произвол.Пригответе се да се обеснявате в прокуратурата.
15.
Nostradamus
28.11.2020 14:15:37
13
14
Не желая да чета измислиците на тоА ФъФлек!
14.
ХАХА АВТОРА
28.11.2020 14:14:31
13
10
КОЛКО ТИ ПЛАТИ МАФИЯТА ЗА ДА ""СТРАХУВАШ""ХОРАТА!!!!!!!!!!!!ПРЕДЕЛНО ЯСНО Е ЗА НОРМАЛНИТЕ ХОРА ЧЕ ня"КОЙ""ИМА ИНТЕРЕС!!!И ""КОЙ""КАКВОТО И ДА ВИ ГОВОРИ СТАВА ЗА ПАРИ –А В СЛУЧАЯ ОБОРОТИТЕ СА КОСМИЧЕСКИ!!!!!!!!
13.
мислещ
28.11.2020 14:10:14
11
21
Дилов от няколко години е на принципа "Знам какви идиоти са от ГЕРБ, ама ми трябват пари все пак". И така- ближе им задниците...никога директно де, но накрая винаги има кафяво покрай устата!
12.
Ккк
28.11.2020 13:58:41
7
16
Интересно написано,има мн верни неща,лъха много Страх и Безсилие от статийката обаче и с право, по долу някакъв философ беше писал че вируса не искал да си унищожи приемника,напротив иска,ползва го за да го предаде на друг и когато "извлече" всички ресурси мача свършва, също е интересно как някакви малоумници твърдят че намало други болести,само К19, има приятели и още как,грипчето си чака реда,ще са мн продуктивен тандем с К19, филма сега почва .......
11.
Иван Николов
28.11.2020 13:45:04
10
21
Прав е човека, браво.. Война е..
10.
A
28.11.2020 13:37:03
12
23
Една лъжа повторена 100 пъти,става истина....А продажните медии,я повтарят вече 10месеца по 10000000 на ден...
9.
BG
28.11.2020 13:33:53
11
15
Исках да го коментирам това творение Ама няма, слизам долу пред блока да пооправя малко Москвича.
8.
Дилоов, дилов
28.11.2020 13:28:42
8
17
Не можете да сварите да си забърсвате устите и да преглъщате......
7.
НЕМА ТИКАВА ТУПОТИЯ
28.11.2020 13:28:13
19
21
САМО НЯКОЙ ДРОГИРАН ИДИОТ МОЖЕ ДА НАРЕДИ ТАКИВА НЕСВЪРЗАНИ ДУМИ В ИЗРЕЧЕНИЯ. ГОЛЯМА ПРОСТОТИЯ ЛЪХА.
6.
Сто
28.11.2020 13:21:56
12
23
Искам да задам само един въпрос на г-н Дилов. Защо не се случи същото при епидемията от свински грип през 2009? По мое мнение това не е заговор на нашата държава, а световен заговор с любезното съдействие на нашата държава.
5.
666
28.11.2020 13:17:10
13
27
Вирусът няма за цел да убие преносителят си! Толкова ли изпростяхте всички? Смърта на приемника значи смърт на вируса! Целта му е репродукция и тъй като той е нежив се нуждае от нашите клетки за да се размножи. Смъртта настъпва заради отговорът на вашето тяло! В тази клоака хората са прости! Много прости! Образователната система е тотален провал. Биология от 7ми клас масово не се знае! Не познавате собствените си тела. Ей, за това тази държава е клоака! Защото хората са прости и тотален образователен провал!
4.
оченик c '' Adidas''
28.11.2020 13:13:40
16
19
Ттть тттьь сируиозни ли ве лек
Тоя шоп пелтек манипулатор като толкова го е страх от вируса да ЯДЕ сапун и да ПИЕ дезифектант
Да са съберат с Пепи Москов -БЕЛОТО и да исшмъркат по 2 ваксини Биотех за всека 1 ноздра
3.
Лост
28.11.2020 13:12:48
6
14
Дилов бъди честен със себе си.
2.
Кунтс
28.11.2020 13:10:27
20
37
Стигнах до средата на статията и си казах - това е писано от някой нечовешки тъпанарин! Погледнах надолу и като видях, че са думи на Любен Дилов-син всичко си дойде на мястото.
1.
*********
28.11.2020 13:07:48
1
12
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Сега отговорност за българската външна политика носи този, който не подписа указа, каза служебният премиер Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple”
Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори