Прогнозират ръст на фалитите на фирми догодина
Най-застрашените сектори са транспортът, туризмът и луксозните стоки
Ръст на фалитите на фирми в България с 21% в сравнение с 2019-а. Това очакват икономически анализатори през следващата година
Последствията върху компаниите и увеличението на фалитите ще бъдат подобни на вълната от 2009-а, но с разликата, че Covid-19 засяга много повече държави.
Дългите забавяния на плащанията или големият брой клиенти, които не плащат навреме, може да доведат до несъстоятелност на компаниите, предаде БНР.
Прогнозите са за 35% увеличение на фирмената несъстоятелност в глобален мащаб и ефект на доминото след пандемията, прогнозират правни експерти, специализирани в сферата на междуфирмената задлъжнялост.
Рискът от фалити покрива почти всички сектори, особено транспорта, автомобилостроенето, туризма и луксозните стоки. Изключения правят само фармацията и IT-секторът, където има по-голяма стабилност.
Анализите сочат, че ако през 2019 година бизнесът е чакал средно 60 дни, за да получи плащане по реализирана сделка, то през 2020-а се очаква да се стигне до 66 дни, а през 2021 г. - до 68 дни.
Това е срокът, в който реално се блокира оборотният капитал, което ограничава бизнеса да заделя повече ресурс за инвестиции, модернизация и развитие на нови продукти.
Живот след смъртта: Жена видя Рая, срещна загубеното си дете и се върна да разкаже
Русе грее с 900 метра празнична светлина и нова коледна магия
Лекари без договор, пациенти без сигурност – защо бюджетът за 2026 е решаващ
Открит опасен микроорганизъм в мляко за кърмачета, изтеглят партиди от пазара
Властта се срива, Радев излиза напред
Откраднаха коледна елха от района пред училище в Радомир
Протест в Смолян срещу фотоволтаична централа: Жителите се опасяват за домовете и гората
Как евтините китайски дрехи заляха Европа
Въпросът остава: Кои са били хората, стреляли по деца в Сараево, като на сафари?
Тези хора да забравят за джинджифил, въпреки че се води суперхрана
Нова горивна схема затяга коланите: Бензинът в Иран вече не е даденост
Всички правим тази грешка: Тези ястия, стават по-здравословни, но чак на следващия ден
