×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Здравната система можеше и трябваше да се подготви за тази ситуация, в момента цари хаос


Здравната система можеше и трябваше да се подготви за тази ситуация, в момента цари хаос
От „заразата“ Дянков досега ние нямаме свестен бюджет, който да провокира растеж, казва Стефан Софиянски
16 Ноември 2020, Понеделник, 19:10 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Правителството не се справя, Борисов няма успешни години в управлението, смята бившият служебен премиер на България

Стефан Софиянски е на 69 г., икономист. Той и е своеобразен предшественик на Бойко Борисов в две направления - бе служебен премиер на България след ужасяващата хиперинфлационна криза през 1997 г., беше и няколко мандата кмет на столицата, преди Борисов да стане градоначалник през 2005 г. Потърсихме г-н Софиянски за коментар на сегашната критична ситуация в държавата, свързана с разпространението на ковид инфекцията.

- Г-н Софиянски, как се справя правителството в кризата с Covid-19?

- Определено цари хаос. Не мога да кажа, че нещата и перспективите са ясни. По начало от протестите насам има един страх от взимане на категорични решения. Това прави политиката и позициите на правителството не само по отношение на ковида изключително колебливи. И тази несигурност се отразява и на гражданите, и на всичко. Просто не прозира ясна линия на поведение, което води и до хаоса в обществото. Виждате какво се случва в болниците. Ако имаше ясна тенденция и формулирана политика, която да се спазва последователно месеци наред, тогава щеше да е много по-добре. Казано обобщено – правителството не се справя добре.

- Самият премиер Бойко Борисов адекватно ли действа? Той пак запали джипката, обикаля по строежите...

- Знаете, че аз съм опозиционно настроен и не смятам, че той изобщо в десетте години, в които управлява, е имал сериозни стъпки, които да направи със съзнанието, че те ще доведат до конкретни последствия. Джипките не коментирам. Това е хаос. Вземете факта, че докато бяха малко случаите, всеки ден ни обясняваше по телевизията какво се прави и как ни спасявал. А сега, когато пандемията се развихри, него го няма никакъв. Близо два месеца не беше се появявал изобщо. Да не говорим, че се налагаха ограничителни мерки, когато случаите бяха малко, а има страх да се налагат такива, когато случаите са изключително много. Това е антилогика. Аз смятам, че той няма успешни години в управлението си.

- А според Вас можеше ли от март насам, от началото на ковид-пандемията, за 6-7 месеца да се подготви здравната система за това, което се случва в момента?

- Да, можеше. И това трябваше да бъде от самото начало. Даваха се ежедневни пресконференции, без да се вземат адекватни мерки. Тогава забраняваха пътуванията, слагаха КПП-та. Но как се подготви здравната система?! В това допуснахме две основни грешки от самото начало. Ние тръгнахме да ограничаваме здравите, а оставяхме болните да се прибират вкъщи и свободно да заразяват. Това беше първата грешка. Според мен трябваше от самото начало да се тръгне с ограничаване на болните, а не на здравите. Не съм крайна опозиция, но казвам какво бих направил аз, защото съм бил на позицията, която заема сега Бойко Борисов. Втората грешка е в икономически план – че ние плащаме да не се работи. А трябва да плащаме да се работи. Примерно, още в самото начало трябваше да се подготвят ковид-отделения. Защото видяхме колко бързо се разраства пандемията в Китай и какво се направи там. НОИ разполага с изключително много сгради. Тези сгради трябваше да се подготвят и да се обзаведат там ковид-отделения. И без това тези места сега се ползват ограничено. Тук може да включим и свободните хотели. И следваше да се плаща на съответните работещи там, които щяха да приготвят съответната специална храна, да обслужват болните срещу съответното възнаграждение, освободени от другите си ангажименти. Колко ресторантьори се освободиха, колко хотели се затвориха – ами те ще отидат да обслужват и ще им плащаш да работят, а не да не работят. Можеше да се назначат хора за дезинфекция, които да следят дали няма заразени, да се оборудват помещения, които да са добре изолирани и т.н. Ето за това да се оползотворяват средствата, а не да се дават на хората да си седят вкъщи.

- В този контекст, как оценявате и имате ли анализ върху проектобюджета за догодина?

- Скучен е. Правителството няма фантазията да направи добре работещ бюджет и това идва от тази сериозна „зараза“, която ни донесе четиригодишното министерстване на Симеон Дянков. Той е един слаб икономист. Той направи много лоши бюджети, в които заложи грешна философия. Затова и първият му бюджет се провали тотално - тогава влязохме и в наказателна процедура от Европейския съюз. Очевидно оттогава ние не можем да се отървем от тази Дянковска зараза. И затова бюджетите са слаби и без амбиция, какъвто е и този бюджет. Да, ти си в криза и трябва да имаш амбицията много бързо да излезеш от нея, а не да залагаш в бюджета си, че продължаваш да имаш криза. Има много бюджетни инструменти, които могат да се използват. Кирил Ананиев е много добър финансист и той има изключителен опит. Но очевидно липсата на ясна политика и слабият екип в правителството не му позволяват да направи един по-добър бюджет. Бих казал, че на нас ни трябва авантюристичен бюджет, който да се движи на ръба на инфлацията, както и на горната граница на дефицита, за да може да се осигури един бърз оборот на паричната маса. Казано образно: вместо да строим за един месец 1 километър магистрала за 100 лв., ние трябва за 15 дена да строим 2 км за 150 лв., примерно. Т.е. нужно е много по-интензивно използване на ресурса и много по-бързо създаване на брутен вътрешен продукт. България е единствената държава в Европейския съюз, която има годишен БВП под 10 000 евро на глава от населението. Румъния, която беше по-назад, когато влязохме в ЕС, вече гони 11 000 евро. Т.е. произвежда много повече и много по-ефективно използва публичния ресурс и европейските фондове. При нас слабият момент е, че публичните финанси не произвеждат достатъчно. И оттам идва ниският ръст на работната заплата, оттам идва отдалечеността от стандарта на ЕС. Ние сме най-бедната и най-слабо развитата държава измежду всички 28 членки. И това не можахме да го преодолеем вече 13 години, откакто сме в Евросъюза. В десет от тези 13 години управляват правителства на Бойко Борисов. Не може да нямаш амбиция за тези десет години и да не мръднеш от последното място! Представете си десет години да се явяваш на състезания и да си вечно последен! Не може!

- Президентът обаче определи бюджета като разоряващ. Има ли опасност от дългова спирала?

- Не, не бих казал. Напротив! Бюджетът е силно консервативен, това е скучен бюджет, който всеки може да седне и да направи. Отново подчертавам, че бюджетната политика е изключително важна и ти трябва да я насочиш така, че да отговаря на потребностите на ежедневието. Ние не успяхме да го направим. От „заразата“ Дянков досега ние нямаме свестен бюджет, който да провокира растеж. Целите, които си поставят с всеки бюджет, са изключително ниски за потребностите на България. Ние трябва да правим бюджети, които предполагат 6-7-8 процента растеж на БВП, а не целта да е малък дефицит и ниска инфлация, които стопират икономическото развитие. Точно на нас ни трябват амбициозни, рискови, дори авантюристични бюджети, които да водят до растежа, който примерно имат прибалтийските републики. Те имаха години на спад, но имаха и години на сериозен растеж от по 7-8%. Ние никога не сме постигали такъв растеж, освен по времето на Станишев и то при, за съжаление, прекалено висока инфлация, която беше изпусната, от над 10%. Ние трябва да се движим при един инфлационен темп до рамките на 3%, но да ги постигаме (а не да държим ниска инфлация), за да гоним едно изравняване с европейските страни и да гоним един икономически растеж от 5-6%. Това не го виждам в бюджета.

 


В категории: COVID-19


Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 2
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 3
16
Коментара по темата
16.
Бойко е дъното
17.11.2020 08:20:28
9
12
Софиянски може да е всякакъв, но поне е икономист с доказан опит. Костов и той е умен... Само Бойко отде го изкараха не знам
15.
ей ся ми светна
17.11.2020 08:18:49
2
7
Сега ми стана ясно защо се иска Македония да влезе в ЕС, защото ако влезе тя ще е страната на последно място по БВП, а ние ще мръднем от последното място. Така Меркел ще каже, че ето на България след 13 години в ЕС вече не е на последно място, а и Борисов ще се похвали че след неговото управление вече не сме на последно място. Нищо че сме по-зле от 2007 когато влязохме в ЕС
14.
Ха ха ха
17.11.2020 08:15:18
4
9
Този защо не е на топло?
13.
Селянин
17.11.2020 08:01:38
3
9
Няма как здравната система да работи, когато работи на бизнес принцип. Идеята на болниците е да лекуват най-леките случай, по най-скъпите пътеки и това няма да се промени, без значение кой ще е на власт, защото идеята на тези които искат да са на власт отново е на бизнес принципа, да изкарат повече пари от позицията на, която са се докопали.
12.
T Ж,,,,,,,,ОВ
16.11.2020 23:43:55
5
12
ДОКАЗАН КРАДЕЦ И ПРЕСТЪПНИК ,ПРОТИВНА ЛИЧНОСТ ,МАЗНИК,
11.
Е на ТВА
16.11.2020 23:21:03
5
12
От къде изпълзя този крадец и защо му давате думата изобщо.
Стоицов, Лъчезаре ти май не си бил роден този като крадеше. Нали си бир парче журналист, вземи се ограмоти преди да драскаш тук.
10.
До уж Бургазлийката
16.11.2020 22:45:35
8
16
Ти не си Бургазлийка, момиче, ти си безродно мекотело, настанено на някоя държавна служба. Какъв бойко, като цялата здравна система е срината, каква завист?! Хората, умират по улиците и не само от ковид, ами защото всякакво друго лечение се отказва. Поне си мълчете точно вие от герб, усраните сте не до ушите затъвате в лайна.
9.
Морски
16.11.2020 22:14:45
4
4
ди 5 Бургазлийка.Не едно много "хубави неща" ( имай предвид млн.евро) видяха и "завидяха" .... ДВА МИЛИОНА И ПОЛОВИНА наши сънародници и..... се изнесоха в чужбина.
8.
MiB
16.11.2020 22:08:26
4
11
Софиянски едва отърва Централния! Вие добре ли сте?
7.
Такъв, онакъв
16.11.2020 21:55:08
13
11
Поне има повече знания и акъл от Борисов.
6.
Dubai
16.11.2020 21:51:11
9
9
Аве ей паляк, реферал софиянски, мишок ти си като Соломон паси, появяваш се преди избори и казваш как може по-добре да стане, Татяна дончева, Румен Петков, Гоце и др.,. .тва са хора дето се появяват преди избори и казват нещо!
5.
Бургазлийка
16.11.2020 21:27:47
22
7
Този Кум Лисан, ако имаше акъл, най_малкото нямаше да се съгласи на интервю. Всички завиждат на ББ, заслепени от завист и злоба. Така ли пък едно хубаво нещо не видяхте през всичките тия години бе, умчовци, дето отстрани се надпреварвате кой от кой повече да оплюва правителството и най - вечеББ. Смешници жалки!!!
4.
критик
16.11.2020 21:23:16
6
8
Ааа,Стефчо недей така -бъди обективен ,как да е нямал сериозни стъпки Тиквата.Да не мислиш,че само едно чекмедже е напълнил с.....Я виж и заглавията от днес - " Неуморен: Бойко Борисов продължава да обикаля строежи в страната" ,да не мислиш,че за слава само бръмчи с Жипката ???
3.
Marinero
16.11.2020 20:32:06
8
18
Гербиджа пак зацвилиха като им казаха истината в очите.
2.
Тъст му в Дубай
16.11.2020 20:25:19
7
13
Той от тука лай :)
1.
Ухилен костовски крадец
16.11.2020 20:12:50
11
23
Марш при сватът ти в Дубай, мошенник! Га прилапа халите добре ти беше. Един от разбойниците на Костов, тръгнал акъл да дава.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ИТН получават третия мандат за правителство от президента (НА ЖИВО) ИТН получават третия мандат за правителство от президента (НА ЖИВО) Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия Наистина ли се помисли за Кралица Наистина ли се помисли за Кралица Илияна Раева втрещи с външния си вид Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Глобиха го 3 хил.лева Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща За всеки един е ясно, че един петгодишен брак няма как да оцелее, когато съпрузите живеят на различни континенти Днес тя е със Сотир Цацаров, но зад гърба си има два брака Днес тя е със Сотир Цацаров, но зад гърба си има два брака Тогавашният ѝ мъж не искал толкова амбициозна половинка, а жена, която да бъде всеотдайна домакиня ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ „изгониха“ зам.-министър от заседание на парламента ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ „изгониха“ зам.-министър от заседание на парламента Емил Дечев е представител на реформаторски настроения Съюз на съдиите в България Задава ли се конституционна криза? Кой ще носи отговорност за служебното правителство Задава ли се конституционна криза? Кой ще носи отговорност за служебното правителство Няма правен механизъм, който да задължава да се поеме поста на премиер, обясни бившият министър на правосъдието Пенчо Пенев  50 000 лв. награда за човека, който открие Ивана от Дупница 50 000 лв. награда за човека, който открие Ивана от Дупница Надеждата ни крепи все още, че е жива, каза Мария Георгиева
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори