БАН: Българският прототип на COVID ваксина ще е готов до Нова година
Вече са избрани вирусните белтъци, срещу които да се действа
Прототипът на българската ваксина срещу COVID-19 ще бъде готов до края на годината. Това каза пред Би Ти Ви проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН. Вече са избрани вирусните белтъци, срещу които да се действа, а след като е готов прототипът, ще започнат тестове върху мишки и хора, за да се провери колко е имуногенна и безопасна ваксината, добави Петрова.
Относно „Пфайзер“ тя обясни, че тази ваксина е трудна за съхранение, докато нашата е протеинова. "Пфайзер" ще се транспортира на сух лед и трябва да се съхранява до минус 70 градуса, в обикновен хладилник ще издържа до 5 дни, което значи, че специално трябва да се закупува средства за съхранение", обясни специалистът.
Проф. Петрова коментира и мерките, като ги нарече правилни и обясни, че вирусът е мутирал, което го прави по-вирулентен, но по-малко опасен. 7 ваксини в напреднала фаза има, страната ни също ще участва в договорите по тях – квотата ни е 13 млн. ваксини, което според директора на Института по микробиология към БАН е твърде много за страната ни.
Revolut закрива левовите сметки: автоматична конверсия в евро от 17 декември 2025 г.
Мъгливи сутрини и слънчеви следобеди: Температурите тръгват нагоре до уикенда
На 17 декември почитаме Свети пророк Даниил - покровител на вярата, дома и благоденствието
Гъсти мъгли, заледени пътища и ограничения по магистралите в навечерието на празниците
Директор на училище задържан за скрити камери в ученически тоалетни
МВР предотврати имотна измама за стотици хиляди лева в "Малинова долина"
"Форбс": Илон Мъск е първият човек с нетно богатство от над 600 млрд. долара
Коледната украса крие сериозни рискове за домашните любимци, предупреждават ветеринари
След еврото: Цените на жилищата у нас ще скочат с до 10% още през 2026 година
Пламен Константинов остава в Локомотив Новосибирск до 2028 година
България и още 7 страни обявиха Русия за най-голямата заплаха за сигурността в Европа
Изискана рецепта с яйца и хайвер
