×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Има ли в Бургас мускетари и рицари, или как се става шампион-повелител на сабята (ВИДЕО)


Има ли в Бургас мускетари и рицари, или как се става шампион-повелител на сабята (ВИДЕО)
Да владееш до съвършенство психиката и реакциите си – това е най-ценното, на което се научават сабльорите, но пък им струва къртовски труд и изтощителни тренировки
12 Ноември 2020, Четвъртък, 16:12 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки и видео: Георги РУСЧЕВ

Фехтовката се оказа предпочитан спорт наравно и от момчетата, и от момичетата

Има ли в Бургас мускетари и рицари? Флагман.бг ще Ви покаже добрия пример, който дава на децата ни един малко позабравен, романтичен и според всеобщото виждане – предимно джентълменски спорт, тъй като уважението към противника е закон. Да владееш до съвършенство психиката и реакциите си – това е най-ценното, на което се научават сабльорите, но пък им струва къртовски труд и изтощителни тренировки.

 Бургас произвежда шампиони по фехтовка и същевременно възпитава младежите в рицарски добродетели и ценности. Талантливите повелители на сабята от Фехтовален клуб „Корсар“ печелят медал след медал.

За успехите на над 100 младежи от клуба пред Флагман.бг разказа Георги Миланов, старши треньор на Фехтовален клуб „Корсар“, който е част от Фехтовална академия „Васил Етрополски“.

„Върнахме се с медали от турнира „Сабята на Етрополски“, който се проведе в София и лично Васил Етрополски – световният шампион по фехтовка, присъстваше на състезанието. За наша чест в основната дисциплина – при кадетите момичета нашият клуб игра на финал. Кристина Миланова и Михаела Николова бяха момичетата на финала, а Кристина спечели и беше наградена от Васил Етрополски, което за нас е голяма чест. Това е един от най-силните международни турнири, които се провеждат за кадети, с доста сериозно международно участие.

При момчетата до 14 години също имаме медалисти. Виктор Китенов стана трети, а Иван Колев и Никола Миланов влязоха в осмицата, което също е много добър успех и показател за нивото на състезателите в нашия клуб.

Жаклин Македонова стана трета при момичетата до 14 години. Отборно момчетата бяха на два туша от медал, там самият бой завърши с една много голяма драма.

Всички деца играха много добре и показаха ниво, което за в бъдеще сме оптимисти, че ще даде много добри резултати. Децата са доволни и това е благодарение на труда им“, гордее се треньорът по фехтовка Георги Миланов.  

Във Фехтовален клуб „Корсар“ тренират около 100 деца в различни групи – начинаещи, напреднали, основни състезатели. Първите поколения състезатели вече играят в турнири за юноши и мъже.

На последното държавно първенство преди месец при кадетите отборно са втори и при момичета, и при момчета. При 15-годишните отборно са втори също при момичета и при момчета.

„Най-доброто представяне отборно е при момчетата до 13 години. Това са Иван Колев, Виктор Китенов, Никола Миланов и Митко Тончев, които станаха държавни шампиони с много хубава игра. Веселин Вълев – до 12 години ни е държавен шампион. Има и безброй други класирания, но ние вече май не харесваме третите места, набрали сме скорост в победите. Като сабя при децата клубът ни е един от водещите в страната“, споделя Георги Миланов.

Той не крие, че клубът ежедневно се среща и с трудности. „Проблемът е с това, че фехтовката като спорт изисква добро оборудване, с което децата се предпазват от ударите. Специфична е настилката, която използваме, както и размерите на залата, в която тренираме. Оборудването ни е скъпо. Имаме такова, което е общо, но избягваме да го ползваме заради пандемията. Става трудно за децата да си осигурят екипи. За да бъде облечено за състезание едно дете, разходът е около 1000 лв. за всичко, което то трябва да си купи. На начинаещите ние помагаме, но рано или късно се налага закупуване на това оборудване, а клубът не може да си го позволи“, казва още Георги Миланов.

По думите му – една хубава фехтовална пътека струва хиляди евро. „Това също за нас е проблем – залата ни става тясна. Оборудването е специфично, не можем да се комбинираме с други спортове, за да практикуваме в една и съща зала. Все пак имаме подкрепа от Община Бургас и обещание, че проблемът ни ще бъде решен. Имаме уверението, че със завършването на новата зала „Арена Бургас“ ще бъдем настанени там“, добави Миланов.

Клуб „Корсар“ има отпуснато финансиране, което обаче не е достатъчно. „Само този месец сме били на четири състезания. Децата си поемат всички разходи – транспорт, хотели, такси за участие и т.н. В един семеен бюджет на фехтовач това все пак натежава.

Имаме желание от клуба да поемем разходите поне на децата, които правят добро класиране или са в националния отбор. Нямаме обаче такава възможност за момента и те си плащат“, каза старши треньорът на бургаските шампиони-сабльори.

Фехтовката се оказа предпочитан спорт наравно и от момчетата, и от момичетата в Бургаска област. „Досега момичетата имаха повече успехи, ако погледнем назад в годините. Момчетата обаче започнаха да изравняват резултатите. Най-хубавото е, че помежду си си помагат и завързват приятелства, които остават за цял живот“, изтъкна Георги Миланов и си пожела още нови медали и щастие за децата, които прославят Бургас.

България е известна в световната история с големите успехи на Васил Етрополски, който три пъти печели световната купа. През 1983 година сабльорът покорява върха, като става световен шампион на сабя във Виена. И до момента е единственият българин, избран за най-добър спортист на България.




В категории: Бургас , Спорт


3
Коментара по темата
3.
Claudette Morel
12.11.2020 18:13:07
0
0
До 1
Демек на "линия". :D
2.
Claudette Morel
12.11.2020 18:12:15
0
0
До 1
Демек на "линия" :D
1.
Ha
12.11.2020 17:04:15
0
0
Всички са онлайн
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Главчев държи Митов да стане външен министър, иначе Радев поемал отговорността Главчев държи Митов да стане външен министър, иначе Радев поемал отговорността Служебният премиер обаче бил винаги готов на диалог с президента Къде отиде след сватбата с милионера бившата на Рачков Къде отиде след сватбата с милионера бившата на Рачков Двамата с богаташа са на сватбено пътешествие и съпругът й изобщо не се е скъпил и е избрал да заведе невестата си в един от най-хубавите и скъпарски ризорти Бурята събори дърво върху лек автомобил в бургаския ж.к."Изгрев" Бурята събори дърво върху лек автомобил в бургаския ж.к."Изгрев" Силният вятър нанесе и други поражения в Бургас Министрите разкрачени между президентството и парламента? Министрите разкрачени между президентството и парламента? Румен Радев не хареса ограничаването и през цялото време ще показва, че тази процедура е несъстоятелна, коментира доц. Наталия Киселова Шофьорка на бургаско „Пежо“ изпусна завоя до жп гарата, заби се в уличен стълб Шофьорка на бургаско „Пежо“ изпусна завоя до жп гарата, заби се в уличен стълб Пътният инцидент стана рано тази сутрин Трети опит да гледат мярката за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров Трети опит да гледат мярката за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров  Той и бившия директор на Агенция "Митници" са обвинени за пране на пари и подкупи Безсмислен ли е вотът на недоверие срещу служебното правителство? Главчев показвал, че е зависим Безсмислен ли е вотът на недоверие срещу служебното правителство? Главчев показвал, че е зависим ГЕРБ и ПП-ДБ се развеждат, има още какво да покажат и скандалите продължат, прогнозира зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски Потоп в събота в Югоизточна България? Ще се повишат значително нивата на реките Потоп в събота в Югоизточна България? Ще се повишат значително нивата на реките Валежите ще са значителни и в източните Родопи, има риск и Арда да излезе от коритото си Синоптиците бият тревога заради интензивни дъждове и сняг, възможни са наводнения Синоптиците бият тревога заради интензивни дъждове и сняг, възможни са наводнения В шест области е обявен жълт код за опасно време  6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него 6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него Интелигентните жени са привлечени от мъже, които имат ясни цели и се стремят да ги постигнат с упоритост и решителност
Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори